Europeana Sounds: Η ηχητική κληρονομιά της Ευρώπης στα χέρια σας!

Europeana Sounds: Η ηχητική κληρονομιά της Ευρώπης στα χέρια σας! Facebook Twitter
0

[A.M] 

Europeana Sounds: Η ηχητική κληρονομιά της Ευρώπης στα χέρια σας! Facebook Twitter

Τον Φεβρουάριο του 2014 ξεκίνησε το τριετές πρόγραμμα European Sounds, το οποίο συγχρηματοδοτείται  από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δώσει διαδικτυακή πρόσβαση σε έναν σημαντικό αριθμό οπτικοακουστικών ψηφιακών αντικειμένων. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, περισσότερες από 540.000 ηχογραφήσεις υψηλής ποιότητας θα είναι διαθέσιμες μέσα από την Ευρωπαϊκή πολιτιστική πύλη Europeana, καλύπτοντας ένα εντυπωσιακό εύρος θεμάτων από την κλασική μέχρι την παραδοσιακή μουσική και από τις προφορικές παραδόσεις μέχρι και τους ήχους της φύσης.

Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα συνιστά το γεγονός ότι δύο φορείς από τη χώρα μας συγκαταλέγονται ανάμεσα στους συνολικά 24 Ευρωπαϊκούς φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής εμπλουτίζει το ηχητικό τοπίο του προγράμματος με 9.000 αρχεία από την πλούσια μουσική παράδοση της χώρας μας, ενώ το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει αναλάβει την τεχνική υποδομή του έργου.

 

Οι ήχοι που θα συγκεντρώσει το πρόγραμμα περικλείουν όλο το εύρος της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς: κλασική μουσική και σύγχρονες παραστάσεις με διαχρονική και διεθνή εμβέλεια· παραδοσιακή και δημοτική μουσική και αφήγηση· ηχητικά εφέ, περιβαλλοντικούς ήχους από τον φυσικό κόσμο· γλώσσες, προφορές και διαλέκτους καθώς και προφορικές διηγήσεις από διαφορετικές περιοχές. Όλες αυτές οι συλλογές αντικατοπτρίζουν την ποικιλία και τη διαφορετικότητα του πολιτισμού, την ιστορία, τη γλώσσα και τη δημιουργικότητα των λαών της Ευρώπης τα τελευταία 130 χρόνια.

Europeana Sounds: Η ηχητική κληρονομιά της Ευρώπης στα χέρια σας! Facebook Twitter

Σκοπός του προγράμματος Europeana Soundsείναι να διευρύνει την πρόσβαση σε ένα πλούσιο υλικό και να καταδείξει πως οι ηχογραφήσεις έχουν υφανθεί μέσα στο κοινωνικό, πολιτιστικό και επιστημονικό πλέγμα της εποχής τους ανά τους αιώνες. Από τις εδώ και χρόνια ξεχασμένες διαλέκτους, μέσα από τους υπό εξαφάνιση ήχους τους φυσικού περιβάλλοντος και μέχρι την σύγχρονη μουσική, το πρόγραμμα Europeana Soundsθα μας φέρει όλους πιο κοντά σε ένα πρόσφατο παρελθόν, με γνώμονα μια κοινή άυλη κληρονομιά.

 

Το πρόγραμμα Europeana Sounds είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία. Για πρώτη φορά ιδρύματα που πρωταγωνιστούν στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη με τις ηχητικές τους συλλογές συνενώνουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν την πρόσβαση στο υλικό τους και να μοιραστούν τις γνώσεις και τις επιδεξιότητές τους.

Στο πρόγραμμα που συντονίζει η British Library συμμετέχουν 24 εθνικές βιβλιοθήκες, ανάμεσά τους και οι εθνικές βιβλιοθήκες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας, οπτικοακουστικά αρχεία, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια από 12 χώρες της Ευρώπης.

  

Η Europeana είναι μία πολυγλωσσική online συλλογή εκατομμυρίων ψηφιακών αντικειμένων που βρίσκονται σε Ευρωπαϊκά μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία και οπτικοακουστικές συλλογές. Μέχρι σήμερα η Europeana δίνει πρόσβαση σε 30 εκατομμύρια βιβλία, ταινίες, πίνακες, μουσειακά αντικείμενα και αρχειακά τεκμήρια που προέρχονται από 2200 παρόχους περιεχομένου σε όλη την Ευρώπη. Η κύρια χρηματοδότηση της Europeana είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για πρώτη φορά από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η ευρωπαϊκή πολιτιστική πύλη Europeana, εντάσσει στο υλικό της αρχεία ήχου.

Μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Φεβρουάριο του 2017, στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε 80.000 ηχητικά αρχεία.

Το πρόγραμμα Europeana Sounds θα ανοίξει την πρόσβαση στην πλούσια και πολυποίκιλη ακουστική κληρονομιά της Ευρώπης. Εκατοντάδες χιλιάδες ήχοι από την εποχή της πρώτης αναλογικής ηχογράφησης περιμένουν να ανακαλυφθούν και να ακουστούν. Με τη δημιουργία της online Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης Ήχου θα νιώσουμε τον παλμό της Ευρώπης!

Europeana Sounds: Η ηχητική κληρονομιά της Ευρώπης στα χέρια σας! Facebook Twitter

 ____________________________

Συνεργάτες του προγράμματος:

The British Library – UK
Netherlands Institute for Sound and Vision - NL
Kennisland - NL
Europeana - NL
National Technical University of Athens - EL
Bibliothèque nationale de France - FR
Austrian Institute of Technology– AT
Net7 Srl - IT
We Are What We Do Community Interest Company - UK
Centre national de la Recherche scientifique - FR
UAB DIZI - LT
Deutsche Nationalbibliothek – DE
Music Library of Greece of the Friends of Music Society - EL
Istituto Centrale per il Catalogo Unico delle biblioteche italiane - IT
Irish Traditional Music Archive – IE
The Language Archive at MPI-PL – NL
National Library of Latvia - LV
Österreichische Mediathek – AT
Rundfunk Berlin-Brandenburg - DE
Sabhal Mòr Ostaig – UK
Statsbiblioteket – DK
Österreichische Nationalbibliothek – AT
Faculdade de Ciencias Sociais e Humanas da Universidade Nova de Lisboa – PT
Comhaltas Ceoltoiri Eireann – IE

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT