The E Generation

The E Generation Facebook Twitter
Alex Paterson
0
Pills and thrills

Από τις εμβληματικές φιγούρες της «κουμπωμένης» γενιάς του νησιού, πριν μεταφερθεί το Trainspotting στη μεγάλη οθόνη (το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1993) και τα μαγικά χαπάκια γίνουν της μόδας, ο Alex Paterson ξεκίνησε ως roadie των Killing Joke, περνώντας τις μέρες του τριπαρισμένος. Κάπου εκεί φαίνεται πως θέλησε να καλύψει ένα μουσικό κενό ή, καλύτερα, με ηλεκτρονικά μέσα τοποθέτησε στη δική του εποχή τη χρησιμότητα που είχε παλιότερα η πρώιμη δισκογραφία των Pink Floyd. Ήθελε να φτιάξει τη μουσική που ακούς φεύγοντας από το κλαμπ, τη μουσική που ακούς όταν πας με την παρέα σου σπίτι για το περιβόητο chill out. Το αριστούργημά του ήρθε από το ξεκίνημα. Το «The Orbs adventures beyond the ultraworld» (1991, «Big Life», ****+) περικλείει όλες του τις επιρροές, ξεκινώντας από τους Kraftwerk και τους Cluster για να φτάσει στην ambient τετραλογία του Eno. Από αυτό το σημείο και μετά όλοι μιλούσαν για ambient house. Λίγο πριν το Σιάτλ σαρώσει τα πάντα, στην Αγγλία η μουσική είχε αλλάξει για τα καλά. Δύο μήνες πριν κυκλοφορήσει το ντεμπούτο των Orb είχε προηγηθεί το «Blue Lines» των Massive Attack κι έναν μήνα μετά οι Primal Scream αποτελείωναν την Generation X με το «Screamadelica». Η εμπορική επιτυχία ήρθε με τον επόμενο δίσκο, το πολύ καλό «U.F.Orb» (1992, «Big Life», ***+). Έφτασε στο Νο.1 της χώρας, αν και πιο δύσβατο από τον προκάτοχό του. Ακολούθησαν ένα σωρό ανακατατάξεις στους συμπαίχτες του Paterson, αλλά ξεχωρίζουν ο Thomas Fehlmann κι ο Youth. Ο πρώτος είναι υπεύθυνος για την techno στροφή των Orb που οδήγησε στο «Okie Dokie, Its Τhe Orb on kompakt» κι ο δεύτερος είναι μέχρι σήμερα συνεργάτης του (ιδρυτικό μέλος των Killing Joke). Μετά τον τελικό του Champions League, που μπορείτε να δείτε στη γιγαντοοθόνη του Gagarin, θα παρουσιάσουν ένα Greatest hits σετ που, αν δεν με καλούσε το Primavera, θα παρακολουθούσα με χαμόγελο. Στο «Little fluffy clouds» δεν γίνεται να μη συγκινηθείς.

Pera Club

Πολύ πριν ο Damon Albarn ιδρύσει τη δισκογραφική Honest Jon’s, συγκεκριμένα από το 1974, υπήρχε το δισκάδικο με το ίδιο όνομα που ειδικευόταν στα παρακλάδια της τζαζ και της ρέγκε. Από την ημέρα που ξεκίνησε η ετικέτα, η ιστορία λέει πως οι ειδικοί της απέκτησαν πρόσβαση στη συλλογή της ΕΜΙ με ηχογραφήσεις 78 στροφών από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα κι έτσι ξεκίνησαν οι καλοδουλεμένες συλλογές που εστίαζαν κάθε φορά σε διαφορετικό σημείο, είτε στην Ανατολική Αφρική συνολικά είτε, πιο συγκεκριμένα, στη Βαγδάτη του ‘20. Ταυτόχρονα, σκιαγραφούν επιλεκτικά τον ήχο του σήμερα, κυκλοφορώντας τις τελευταίες δουλειές από Actress, Shackleton και Moritz von Oswald. Δεν συγκαταλέγομαι σ’ αυτούς που έχουν διάθεση να μελετήσουν (γιατί περί μελέτης πρόκειται) πώς καταλάβαιναν το μπουγκαλού οι Αφρικανοί μουσικοί πριν από 60 χρόνια, αν και σχεδόν όλη την ενήλικη ζωή μου περιτριγυρίζομαι από ανθρωπολόγους που μπορούν να σου πουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωοκλοπή στα βουνά της Κρήτης παρά να σου προτείνουν τη σωστή παραλία να κοιμηθείς. Επειδή, όμως, έχω μια αδυναμία στην τούρκικη κουλτούρα (πέρα από την αγάπη μου για την κιτρινόμαυρη θεά), απέκτησα χωρίς δεύτερη σκέψη την περσινή συλλογή με τις πρώιμες ηχογραφήσεις από την Ιστανμπούλ που τιτλοφορείται «To scratch your heart». Τ ο τετραπλό box set είναι υψηλής αισθητικής και συνοδεύεται από ένα αρκετά περιγραφικό κείμενο του περιεχομένου της. Αν και δεν ικανοποιήθηκα από την ποσότητα της πληροφορίας, μια κεντρική εικόνα τη σχηματίζεις και την ολοκληρώνεις, ακούγοντας τις καταπληκτικές ηχογραφήσεις. Χρονολογικά κινείται στις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα και, όπως είναι λογικό, έχει πολλές ελληνικές επιρροές (ειδικότερα στις πιο χορευτικές του στιγμές) όπως και αρμένικες, τούρκικες κοκ. Μεγάλο πλεονέκτημα η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στο θρυλικό «Abbey Road» από τον Andy Walter, αφού καταφέρνει ταυτόχρονα να καθαρίσει τον ήχο αλλά και να διατηρήσει τον χαρακτήρα της εποχής. Συνολικά, είναι μια ανατριχιαστική δουλειά που μπορείς να αποκτήσεις σε καλή τιμή (γύρω στα 35 ευρώ), παίρνοντας μια ανάσα από τις ατελείωτες καινούργιες κυκλοφορίες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ