Cat Power - Nothin' But Time

Η Cat Power (a.k.a Chan Marshall) έγραψε αυτό το 11λεπτο τραγούδι για να ανεβάσει το ηθικό της κόρης του συντρόφού της, Lucia, η οποία δεχόταν έντονο cyber – bullying. Η Marshall είχε ζητήσει από τον David Bowie να συμμετέχει στο τραγούδι, μιας που ήταν ο αγαπημένος μουσικός ήρωας της Lucia. Όταν ο Λεπτός Λευκός Δούκας δεν κατάφερε να βρει χρόνο, την θέση του πήρε ο Iggy Pop.

 

It's up to you. To be a superhero, It's up to you. To be like nobody.

 

 

 

Faithless- Baseball Cap 

Το τραγούδι των Faithless κάνει λόγο για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των ενηλίκων και των συμβουλών τους στα παιδιά που δέχονται σχολικό εκφοβισμό. Ο ήρωας του τραγουδιού δέχεται bullying στο σχολείο, τον χτυπούν άσχημα, ώσπου μιλάει στον θείο του εξομολογώντας του την κατάσταση. Μερικές φορές το αίσθημα της εκδίκησης ή ακόμα και οι σκέψεις για αυτοκτονία υπερνικούνται από μία ώριμη συμβουλή.

 

My hands was cut, my uncle says 'what's up?'
Let me guess, your clothes are in a mess, you're in distress,
Sit down, take five and let me look at your knees,
Your still alive son, please take it easy

 

 

 

Blink-182- Adam's Song 

Η αμερικάνικη ποπ πανκ έχει καταπιαστεί εκτενώς με το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού. Το συγκεκριμένο δημοφιλέστατο τραγούδι των Blink -182 μιλά για τις συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού, και στρέφει την προσοχή στο φαινόμενο των εφήβων αυτοχείρων, ένα φαινόμενο άμεσα συνδεδεμένο με αυτό του bullying. Η αυτοκτονία ως η χειρότερη, σιωπηλή, μορφή εκδίκησης.

 

I never thought I'd die alone
Another six months I'll be unknown
Give all my things to my friends
You'll never set foot in my room again
You'll close it off, board it up
Remember the time I spilled the cup
Of apple juice in the hall
Please tell mom this is not her fault

 

 

 

Taylor Swift- Mean 

Ένα από τα δημοφλέστερα τραγούδια για το bullying στην Αμερική. H αγαπημένη των εφήβωνTaylor Swift δίνει έμφαση σε μία άλλη οπτική του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, και τραγουδάει για τους θύτες που τις περισσότερες φορές έχουν και οι ίδιοι πέσει θύματα bullying.

 

Someday I'll be living in a big old city
And all you're ever gonna be is mean
Someday I'll be big enough so you can't hit me
And all you're ever gonna be is mean
Why you gotta be so mean?

 


 

 

Hey Bully- Morgan Frazier

Ένα ακόμα τραγούδι που απευθύνεται στο αμερικάνικο εφηβικό κοινό. Η Morgan Frazier στο τραγούδι "Hey Bully" απευθύνεται στους νταήδες που στιγμάτισαν τη δική της εφηβεία, και προσπαθεί να ερμηνεύσει γιατί οι bullies φέρονται με αυτόν τον τρόπο.


Hey, bully did somebody hurt you, make you feel small
You take it out on me because it makes you feel tall

 


 

 

Pearl Jam - Jeremy

Η μεγάλη επιτυχία των Pearl Jam είναι ένα τραγούδι για τον σχολικό εκφοβισμό και τις τραγικές του συνέπειες. Το τραγούδι μιλάει για τον Jeremy, ένα αγόρι που αυτοκτονεί για να εκδικηθεί τους νταήδες που τον βασάνιζαν σε όλη του την παιδική ηλικία. 

Είναι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία του 16χρονου Jeremy Delle από το Τέξας που το 1991 αυτοκτόνησε την ώρα του μαθήματος μπροστά στην καθηγήτρια και τους συμμαθητές του. Όταν η καθηγήτρια ζήτησε από τον Jeremy να πάει στον Διευθυντή για να ζητήσει άδεια να μπει στην αίθουσα παρά την αργοπορία του αυτός γύρισε πίσω με ένα πιστόλι το οποίο έστρεψε στον εαυτό του. Τρία χρόνια πριν, το 1988, τρία ακόμα παιδιά του ίδιου σχολείου έδωσαν τέλος στη ζωή τους για τους ίδιους πιθανότατα λόγους.

 

 

 

Marcy Playground - St. Joe On The School Bus

Ένα σουρεαλιστικό βίντεο για ένα τραγούδι που μιλάει ανοιχτά για τον σχολικό εκφοβισμό.

Ο τραγουδιστής των Marcy Playground είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πως έγραψε το τραγούδι ορμώμενος από τις δικές του παιδικές αναμνήσεις και το bullying που δεχόταν για χρόνια στο σχολείο.

«Υπήρχε περίοδος που σκεφτόμουν να πάρω το ρόλο του θύτη και να τραμπουκίζω με τη σειρά μου πιο αδύναμα από μένα παιδιά. Τότε κατάλαβα τον φαύλο κύκλο που γεννά αυτή η ιστορία του εκφοβισμού. Μεγαλώνοντας έμπλεκα όλο και πιο συχνά σε καυγάδες, και τώρα σίγουρα ξέρω πού οφειλόταν αυτή μου η συμπεριφορά.»

 


 

 

Tame Impala - Elephant

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι το τραγούδι του Αυστραλού Kevin Parker αναφέρεται στην πραγματικότητα στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.

Ο ίδιος είχε πει στο NME ότι το τραγούδι μιλάει για την ψυχολογία του νταή, "του ανθρώπου που θεωρεί ότι είναι καλύτερος απ' όλους αλλά στην πραγματικότητα είναι ο πιο μοναχικός άνθρωπος του κόσμου. Έτσι την πικρία του αυτή την διοχετεύει σε επιθετικότητα."

 

 

Korn - Faget

Το τραγούδι του nu metal συγκροτήματος μιλά για τον εκφοβισμό που δεχόταν μικρός ο τραγουδιστής του, Jon Davis, όταν τα υπόλοιπα παιδιά στο σχολείο τον τραμπούκιζαν και τον έλεγαν "αδερφή".

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι πρόκειται για το πιο συναισθηματικό τραγούδι που έχει γράψει ποτέ, για ένα θέμα που τον απασχολούσε για χρόνια και του άφησε ψυχολογικά τραύματα που τον ακολουθούσαν ακόμα και την ενήλικη ζωή του.

 


 

 

Hozier - Take Me To Church

Αν και η τεράστια επιτυχία του Hozier δεν αναφέρεται στο θέμα του bullying (οι στίχοι του τραγουδιού είναι μία μεταφορά που συγκρίνει τον έρωτα με τη θρησκεία) το τουλάχιστον συγκλονιστικό τού βίντεο κλιπ αποτελεί το δυνατότερο οπτικοακουστικό "μανιφέστο" των τελευταίων ετών κατά της ομοφοβίας και υπέρ της αποδοχής των ομοφυλοφίλων και των δικαιωμάτων τους.

Ένα φιλμάκι που σε αφήνει με σφιγμένο το στομάχι, καταδεικνύοντας τη βία και την αγριότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι δύο άνθρωποι επειδή απλά και μόνο αγαπιούνται, ακόμα και σήμερα.