Θύμα ή θύτης;
Λίγο πριν την ημέρα κατά του bullying βγήκαμε στον δρόμο και ζητήσαμε από νέα παιδιά να θυμηθούν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.

 

Βασίλης, 26
Έχεις υπάρξει ποτέ θύτης ή θύμα bullying;
Δεν έχω υπάρξει ούτε θύτης ούτε θύμα. Στο γυμνάσιο όμως είχα δει ένα περιστατικό όπου ένα παιδί υπήρξε θύμα από άλλα παιδιά. Υπήρξε λεκτική βία. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω κάτι δυστυχώς. Ζητήσαμε όμως βοήθεια από τους καθηγητές.

 

Θύμα ή θύτης;

 

Κυριάκος, 23
Έχεις υπάρξει ποτέ θύτης ή θύμα bullying;
Μπορεί να έχω υπάρξει αλλά δεν θυμάμαι. Τώρα τελευταία είμαι θύμα. Με κοροϊδεύουν επειδή έχω πάρει κάποια κιλά αλλά το αποδέχομαι, κάνω και αυτοκριτική.

 

Γιώργος, 32
Με ποιον τρόπο πιστεύεις ότι θα εξαλειφθεί το bullying;
Το bullying εξαρτάται μάλλον από την κουλτούρα της οικογένειας. Πολλές φορές γίνεσαι θύμα αλλά είτε δεν το βλέπεις είτε δεν σε ενδιαφέρει. Αν είσαι εντάξει με τον εαυτό σου, δεν σε νοιάζει. Πάντως αν είχαμε βρει την λύση εμείς, θα την είχαν βρει κι άλλοι. Μάλλον η λύση βρίσκεται στην παιδεία και την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

 

Θύμα ή θύτης;

 

Χάρης, 21
Έχεις υπάρξει ποτέ θύτης ή θύμα bullying;
Δεν έχω υπάρξει ούτε θύμα ούτε θύτης από όσο θυμάμαι. Θυμάμαι όμως περιστατικά. Έχω δει σκηνικά σε πλατείες. Συνήθως ο κόσμος παρεμβαίνει και χωρίζει το θύμα από τον θύτη. Έχω βρεθεί και εγώ σε αυτή την θέση και έχω βοηθήσει.

 

Αλεξάνδρα, 18
Έχεις υπάρξει ποτέ θύτης ή θύμα bullying;
Έχω υπάρξει θύμα. Έχω δεχτεί περισσότερο λεκτική βία, κυρίως στο σχολείο. Δεν ήταν και η πιο ευχάριστη κατάσταση, ήταν πολύ δύσκολο. Συγκεκριμένα, θυμάμαι πως το γυμνάσιο ήταν η χειρότερη περίοδος. Υπήρχαν παιδάκια -γιατί για παιδάκια μιλάμε- που με κορόιδευαν. Κάναμε ένα project στην πληροφορική. Συμμετείχα και εγώ και φεύγοντας, είχα ξεχάσει τον κωδικό ενός φόρουμ του οποίου ήμουν μέλος. Κάποια παιδιά βρήκαν τον κωδικό. Γενικά δεν τα πήγαινα καλά με κανένα παιδί στο σχολείο. Αυτά τα παιδιά έγραψαν στο φόρουμ πολύ βαρύγδουπα πράγματα τα οποία οδήγησαν την καθηγήτριά μου στο να ειδοποιήσει την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Τότε ήρθε σπίτι μου η αστυνομία. Νόμιζαν ότι εγώ τα είχα γράψει και με έτρεχαν σε ψυχολόγους γιατί αυτά τα παιδιά είχαν γράψει ότι θα αυτοκτονούσα. Το περιστατικό συγκλόνισε και τους γονείς μου. Ήμουν στην δευτέρα γυμνασίου και δεν ήξερα καν για τι πράγμα πρόκειται. Ήταν πολύ δύσκολο.

 

>> Δες όλο το ρεπορτάζ στο site του ΓΚΡΕΚΑ.