Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς και οι Pussy Riot σε μια μοναδική συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς και οι Pussy Riot σε μια μοναδική συνάντηση στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
1

Μία μοναδική συζήτηση θα έχουν στη Νέα Υόρκη η εικαστικός Μαρίνα Αμπράμοβιτς με τη ρωσίδα ακτιβίστρια των Pussy Riot, Ναντέζντα Τολοκονίκοβα.

Η Σέρβα καλλιτέχνιδα, που έχει ταυτιστεί με την Performance Art τα τελευταία 40 χρόνια, είναι γνωστή για τις παραστάσεις της που, όπως λέει, μεταφέρουν την «αλήθεια επί σκηνής» στοχεύοντας στην απελευθέρωση από κάθε είδους όριο, στο σώμα και το πνεύμα.

Οι Pussy Riot είναι παγκοσμίως δημοφιλείς για την ακτιβιστική τους δράση στη Ρωσία, ενάντια στη λογοκρισία, τη βία και τις καταπιεστικές μορφές εξουσίας.

Οι δύο γυναίκες θα συναντηθούν στις 14 Μαΐου στο Florence Gould Hall, σε μία ειδική εκδήλωση που διοργανώνουν για αυτές οι New York Times.

Η Αμπράμοβιτς και η Τολοκονίκοβα θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις έννοιες και τις μορφές της επαναστατικής τέχνης σε μία εποχή έντονου κοινωνικού αναβρασμού.

Τον Μάιο, η Τολοκονίκοβα και άλλα μέλη της κολεκτίβας των Pussy Riot θα παρουσιάσουν, κατά την περιοδεία τους στις ΗΠΑ, νέο οπτικοακουστικό υλικό από τις παρεμβάσεις τους στον δρόμο, σε σωφρονιστικά ιδρύματα και σε δράσεις μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών.

Από τα δώδεκα μέλη των Pussy Riot που θα επισκεφτούν τις ΗΠΑ, οι τέσσερις επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμες.

«Προτιμούν να μην κατονομαστούν δημοσίως. Είναι ένα πράγμα που πρέπει να εκτιμάται στον σύγχρονο κόσμο όπου όλοι, οι κυβερνήσεις, οι μεγάλες επιχειρήσεις, θέλουν να υποκλέψουν και συλλέξουν και το παραμικρό κομμάτι των προσωπικών σας πληροφοριών (...) Δυστυχώς λόγω των δικαστικών μου περιπετειών τα δικά μου στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν αλλά άλλοι μπορούν ακόμα να δρουν ανώνυμα», είπε η Τολονίκοβα.


Πριν λίγο καιρό, ανακοινώθηκε και η επόμενη performance της Μαρίνας Αμπράμοβιτς.

Σε αυτή, η καλλιτέχνιδα θα «χτυπηθεί» με ένα εκατομμύριο βολτ (μέσα σε μία ειδικά διαμορφωμένη στολή), διοχετεύοντας όλη αυτή την ενέργεια σε ένα μικρό κερί που θα καταστρέφεται με μία απλή χειρονομία της Αμπράμοβιτς από μεγάλη απόσταση.

Η νέα performance θα παρουσιαστεί στην Βασιλική Ακαδημία των Τεχνών, στο Λονδίνο, το 2020.

Με πληροφορίες από Dazed

Culture
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

1 σχόλια