H ιστορική Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης ανοίγει τις πύλες της στο νέο, υπερσύγχρονο σπίτι της

H ιστορική Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης ανοίγει τις πύλες της στο νέο, υπερσύγχρονο σπίτι της Facebook Twitter
Φωτογραφία: Χρήστος Μεταξάς
0

Mε περισσότερα από 150.000 βιβλία και 400 χειρόγραφα, η ανακαινισμένη ιστορική Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες τς επισήμως στις 10 Οκτωβρίου, με τα εγκαίνια να πραγματοποιεί ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ήδη από τον περασμένο μήνα ξεκίνησε πιλοτικά η λειτουργία της βιβλιοθήκης που δεσπόζει στην πόλη, με το κοινό να μπορεί χρησιμοποιεί το αναγνωστήριο, την αίθουσα του media lab ενώ γίνονται και ξεναγήσεις στη συλλογή των παλαιών εντύπων, με το δανειστικό τμήμα να ξεκινά το επόμενο διάστημα.

Μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ελλάδος, έχει  πλέον νέα στέγη καθώς; ολοκληρώθηκε το έργο που ξεκίνησε  για τη δημιουργία ενός νέου χώρου που θα έδινε παράλληλα μια νέα ματιά στην ήδη επιτυχημένη της πορεία. 

Ο νέος χώρος που φιλοξενεί τη βιβλιοθήκη είναι σχεδόν 6800τ.μ. και εκτός από το βασικό χώρο της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει χώρο υποδοχής και μουσείο Βιβλιοθήκης.

Η βιβλιοθήκη απλώνεται σε δύο κύρια επίπεδα και ένα υπερυψωμένο χώρο καθώς και ένα χαμηλότερο επίπεδο, όπου και θα φιλοξενηθούν οι παλιές εκδόσεις, οι ειδικές συλλογές, ο χώρος των ερευνητών και ένα εργαστήρι για τη συντήρηση των βιβλίων.


Στο χώρο υποδοχής εκτός από τις εισόδους στο μουσειακό χώρο και το χώρο της βιβλιοθήκης υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης εκδηλώσεων και εκθέσεων. Στο μουσείο υπάρχουν θησαυροί της μεταβυζαντινής περιόδου, ιερά κειμήλια, ξυλόγλυπτα και επιγραφές. Ο νέος χώρος και οι δυνατότητες που παρέχει δικαιολογημένα κάνουν υπερήφανους όλους τους κατοίκους της πόλης. Η μετεγκατάσταση της βιβλιοθήκης σε αυτό το κτίριο κόσμημα σίγουρα θα προσφέρει πολλά στο κοινό, θα λειτουργήσει βοηθητικά στις συνεχείς και επιτυχημένες δράσεις που οργανώνει η βιβλιοθήκη και θα διευκολύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

H ιστορική Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης ανοίγει τις πύλες της στο νέο, υπερσύγχρονο σπίτι της Facebook Twitter
Φωτογραφία: kozlib.gr

Το νέο κτιριακό συγκρότημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης δίνει στέγη τόσο στα παλαίτυπα «Μετά τα Φυσικά» και «Περί ζώων ιστορίας» του Αριστοτέλη (εκτύπωση 1497), στη «Χάρτα του Ρήγα» (εκτύπωση 1796-97), στον Παγκόσμιο χάρτη του Άνθιμου Γαζή (1800), στην πρώτη ελληνική εφημερίδα των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου («Εφημερίς» 1790-1797) όσο και σε 120.000 χειρόγραφα, κώδικες, χάρτες, φυλλάδια και βιβλία, μέχρι και στο «Αστερίξ και Κλεοπάτρα» των Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ουντερζό, εξηγεί στο κοινό ελληνικό και ξένο, γιατί και πώς όλος αυτός ο πολιτιστικός πλούτος συγκεντρώθηκε στην πόλη της Κοζάνης των τελευταίων τριών αιώνων, καθιστώντας την ένα από τα βασικά ιστορικά κέντρα ανάπτυξης του Ελληνικού Διαφωτισμού, δείχνει πού μπορεί να προσβλέπει η κοινωνία της Κοζάνης και κάθε ελληνικής πόλης, για την μετεξέλιξή της από ιστορικό κέντρο του ελληνικού διαφωτισμού στα Βαλκάνια σε μελλοντική ισότιμη πόλη της Ενωμένης Ευρώπης.

H ιστορική Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης ανοίγει τις πύλες της στο νέο, υπερσύγχρονο σπίτι της Facebook Twitter
Φωτογραφία: kozlib.gr

«Είναι μια πολύ συμβολική στιγμή, που σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια άλλη εποχή, που η Κοζάνη με αυτοπεποίθηση, με προσανατολισμό, αναζητώντας το σύγχρονο στίγμα της στον κόσμο, αξιοποιεί τη βιβλιοθήκη, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό της» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Λευτέρης Ιωαννίδης, με αφορμή τα εγκαίνια.


Αναφορικά με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στα εγκαίνια, ο δήμαρχος τόνισε πως «η Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο της Κοζάνης, αλλά ολόκληρης της χώρας. Θέλοντας να δείξουμε την ηθική διάσταση και σημασία της βιβλιοθήκης, καλέσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι μία κιβωτός γνώσης, πληροφοριών, ιστορικών δεδομένων, η οποία αφορά έξω από τα όρια της πόλης, αφορά το σύνολο του ελληνισμού. Αυτή είναι η μεγαλοπρέπεια που αρμόζει σε ένα τέτοιο γεγονός».


Στη διάρκεια των εκδηλώσεων, «φορείς με τους οποίους ήδη συνεργαζόμαστε, το αμερικάνικο προξενείο, το γαλλικό και το γερμανικό θα ανακοινώσουν μια συνεργασία η οποία θα ξεκινήσει τώρα, τους τελευταίους μήνες του 2018 και τις αρχές του 2019», είπε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Παναγιώτης Δημόπουλος.

Ο μελετητής στατικών του κτιρίου Χρήστος Μεταξάς φωτογράφισε το καινούργιο, υπερσύγχρονο  κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης από ψηλά με τη χρήση drone.

H ιστορική Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης ανοίγει τις πύλες της στο νέο, υπερσύγχρονο σπίτι της Facebook Twitter
Φωτογραφία: Χρήστος Μεταξάς

H ιστορική Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης ανοίγει τις πύλες της στο νέο, υπερσύγχρονο σπίτι της Facebook Twitter
Φωτογραφία: Χρήστος Μεταξάς

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ