Έπαθλο του Σπύρου Λούη στον πρώτο Μαραθώνιο του 1896 επιστρέφει στην Ελλάδα

Έπαθλο του Σπύρου Λούη στον πρώτο Μαραθώνιο του 1896 επιστρέφει στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Ένας αρχαίος σκύφος από τα έπαθλα του Σπύρου Λούη στον πρώτο σύγχρονο Μαραθώνιο το 1896, επιστρέφει στην Ελλάδα και θα εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ο αρχαίος σκύφος αθλοθετήθηκε από τον Ιωάννη Π. Λάμπρο, ο οποίος ζήτησε από τον τότε διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο την άδεια να προστεθεί στα έπαθλα, μαζί με το Ασημένιο Κύπελλο το οποίο εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Μισέλ Μπρεάλ.

Το αρχαίο αγγείο φέρει παράσταση με δολιχοδρόμους που παρακολουθούνται από αγωνοδίκες, και ο Λάμπρος είχε θεωρήσει το θέμα σχετικό με τον αθλητισμό, καθώς ο δόλιχος ήταν αγώνισμα δρόμου ημιαντοχής στην αρχαία Ελλάδα, απόστασης περίπου 4.800 μέτρων. 

Το Πανεπιστήμιο του Μίνστερ θα επιστρέψει τον πολύτιμο σκύφο στην Ελλάδα και αύριο θα αποκαλυφθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Το αγγείο είχε χαθεί μαζί με άλλα και τελικά εντοπίσθηκε στο γερμανικό πανεπιστήμιο.

Για τη νίκη του στον πρώτο σύγχρονο Μαραθώνιο δρόμο (Αθήνα 1896) ο Σπύρος Λούης είχε λάβει επίσης ένα αργυρό κύπελλο, που βρίσκεται τώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ένα αργυρό μετάλλιο, που εκτίθεται στο Μουσείο του Μαραθώνα. 

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.