ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε

Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Wong Ping, An Emo Nose, 2015, μονοκάναλο βίντεο κινουμένων σχεδίων 4’ 23’’. Ευγενικήπαραχώρηση του καλλιτέχνη και της γκαλερί Edouard Malingue Gallery.
0

Υπάρχει ένα πολύ ασφαλές εμπειρικό κριτήριο για να προβλέψεις σωστά αν μια μεγάλη εικαστική έκθεση θα καταφέρει να μεταδώσει θετική ενέργεια στους επισκέπτες της, αλλά είναι τόσο «μπακαλίστικο» που καλύτερα να το κρατά κανείς για πάντα στο μυαλό του. Όμως τώρα ‒και επειδή είναι τόσο ασφαλές αυτό το κριτήριο‒ θα γίνει μια εξαίρεση κι ας μείνει, ει δυνατόν, εντελώς μεταξύ μας.

Πρόκειται για την ψυχολογία των επιμελητών της έκθεσης όταν προσέρχονται στη συνέντευξη Τύπου. Προφανώς και είναι εντελώς υποκειμενική η εκτίμηση, αλλά αν οι επιμελητές καταφθάνουν σαν τα αρκουδάκια στη γνωστή διαφήμιση που τους τελειώνει ξαφνικά η μπαταρία και μετά καπούτ, τότε και η ροή ενέργειας της έκθεσης προς τους επισκέπτες θα σκοντάφτει σε πλήθος ανακοπών.

Αν όμως οι επιμελητές στέκονται εκεί σαν «αναμμένοι γλόμποι», τότε μπορείς να ελπίζεις για το καλύτερο. Κι αυτό ευτυχώς ήταν το πλαίσιο κατά τη συνάντησή τους με τη LiFO. Η Stefanie Hessler, ο Poka-Yio και ο Κωστής Σταφυλάκης υπήρξαν «φωτεινότατοι» από ενθουσιασμό για το πρότζεκτ τους και ίσως κατά στιγμές να έδειχναν και λίγο «σκανταλιάρηδες», ενόσω περιέγραφαν όσα έχουν ετοιμάσει.


Συνολικά είναι 4 οι χώροι που καταλαμβάνει η έκθεση και καλύπτουν περί τα 7.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ φιλοξενούν γύρω στους 100 καλλιτέχνες, εκ των οποίων οι 25 είναι Έλληνες. «Γι' αυτό, άλλωστε, δημιουργήθηκε η Μπιενάλε – για να στέκονται Έλληνες καλλιτέχνες πλάι σε ξένους. Και θα δούμε νέους, πολύ νέους, και σχεδόν άγνωστους Έλληνες καλλιτέχνες μεταξύ των συμμετεχόντων» λέει ο Poka-Yio.

Είναι, λοιπόν, γεγονός ότι υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για την έκθεση. Και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ένας λόγος για τον οποίο η Μπιενάλε της Αθήνας ιντριγκάρει την παγκόσμια εικαστική κοινότητα είναι η μοναδικότητά της να συνδέεται η εκάστοτε διοργάνωση με τις προηγούμενες χάρη σε έναν νοηματικό ιστό και έναν ιστό προθέσεων.


Θα παρουσιαστούν 25 παραγωγές νέων εικαστικών πρότζεκτ, δηλαδή έργων που δημιουργήθηκαν ειδικά για την Μπιενάλε. Κατά τα άλλα, από τις 600 στο σύνολο διαπιστεύσεις ελευθέρας εισόδου που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα από την Μπιενάλε, τα 2/3 αφορούν ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό και είναι κυρίως δημοσιογράφοι και επαγγελματίες της Τέχνης (διευθυντές μουσείων, γκαλερίστες, επιμελητές κ.λπ.).

Είναι, λοιπόν, γεγονός ότι υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για την έκθεση. Και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ένας λόγος για τον οποίο η Μπιενάλε της Αθήνας ιντριγκάρει την παγκόσμια εικαστική κοινότητα είναι η μοναδικότητά της να συνδέεται η εκάστοτε διοργάνωση με τις προηγούμενες χάρη σε έναν νοηματικό ιστό και έναν ιστό προθέσεων. Κυρίως όμως ιντριγκάρει επειδή κάθε νέα Μπιενάλε σβήνει το πεδίο που είχε θέσει η προηγούμενη και θέτει ένα καινούργιο, έτσι η αντίληψη μιας μετάβασης από το ένα πεδίο στο άλλο είναι αυτή που δημιουργεί την αίσθηση συνδετικού ιστού μεταξύ τους.


Ο κύριος εκθεσιακός χώρος είναι το κτίριο ΤΤΤ στην οδό Σταδίου 15, που διαθέτει ισόγειο και πέντε ορόφους. Το κτίριο είναι εμβληματικό για την Αθήνα, μια και, επειδή επί 85 χρόνια στέγαζε αρχικά υπηρεσίες τηλεγραφίας και αργότερα τηλεπικοινωνιών (τον ΟΤΕ), συνιστά σύμβολο του περάσματος από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή. Η επιμελητική πρόθεση εδώ είναι κάθε όροφος να παράγει διαφορετική αίσθηση. Η πρόταση είναι ο επισκέπτης να ανεβαίνει στους ορόφους. Αυτό θα τον βοηθήσει να ανακαλύψει τον μίτο μιας αφήγησης. Αν πάρει το ασανσέρ για να ανέβει στον πέμπτο και μετά να κατεβαίνει τους ορόφους, θα πρέπει να προετοιμαστεί ώστε να ανακαλύψει αυτή την αφήγηση με ανάποδη σειρά.

Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Saeborg , Pigpen, 2016, εγκατάσταση από λάτεξ. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος.


Η Μπιενάλε απλώνεται επίσης στο πρώην ξενοδοχείο Esperia Palace (Σταδίου 22, σχεδόν απέναντι από το κτίριο ΤΤΤ) και στο πρώην κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ (Κολοκοτρώνη 4), ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ. Τα δύο αυτά κτίρια παραχωρήθηκαν από το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του φορέα.


Από το παλιό ξενοδοχείο Esperia Palace χρησιμοποιούνται το ισόγειο και ο πρώτος όροφος. Ο χώρος είχε υποστεί διαφόρων ειδών σκληρούς βανδαλισμούς, κυρίως από «τυμβωρύχους» που εισέβαλαν μετά το κλείσιμο του ξενοδοχείου το 2010, αναζητώντας κάποια πολύτιμη λεία.

Έγινε, λοιπόν, μια υποτυπώδης συντήρησή του, ένα σουλούπωμα, που έχει φέρει το όλον σε μια ενδιάμεση κατάσταση, ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει έργα, από τα οποία αρκετά είναι χώροι υποδοχής (και εστίασης) του κοινού. Αυτό ακούγεται σαν τα εν λόγω έργα να έχουν έναν στόχο ψυχαγωγικό για τον επισκέπτη, αλλά, μέσα στο «δυστοπικό φόντο» που αποτελεί το «σουλουπωμένο» εσωτερικό και εξαιτίας της ποικιλότητας των προθέσεων των έργων, η σκέτη ψυχαγωγία δεν θα μπορούσε θεωρηθεί ό,τι απλούστερο θα ήταν δυνατό να αποκομίσει κάποιος.


Το ισόγειο του κτιρίου του ΤΣΜΕΔΕ στη γωνία Κολοκοτρώνη και Ανθίμου Γαζή θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος διαφόρων εκδηλώσεων (συναυλίες, περφόρμανς κ.λπ.) και θα έχει «billboards» ορατά από τον διερχόμενο κόσμο, στα οποία θα προβάλλονται φωτογραφίες καλλιτεχνών.

Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Sascha Jean & TheBoundCollective, περφόρμανς στο Βερολίνο.


Ο τέταρτος και τελευταίος εγκαταλειμμένος χώρος του κέντρου της πόλης που αξιοποιεί η Μπιενάλε είναι η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη (Ανθίμου Γαζή 2), ιδιοκτησίας της Βουλής των Ελλήνων.


Η έκθεση «ΑΝΤΙ» εγκαινιάζεται για το κοινό με ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα εναρκτήριων εκδηλώσεων στις 26/10 και θα διαρκέσει μέχρι τις 9/12. Είναι δύσκολο να την περιγράψει κάποιος με λίγα λόγια. Αξίζει, όμως, να σημειωθούν τα ακόλουθα γνωρίσματά της:

Η πολιτική διάσταση των έργων πάρα πολλές φορές, αν όχι τις περισσότερες, αποκαλύπτεται μέσα από ένα υποδόριο χιούμορ. Παρά το ότι είναι υπεράφθονα τα έργα σε βίντεο, είναι πολλά και τα έργα που υποστηρίζουν την ανάκτηση μιας υλικότητάς τους. Παράδειγμα, τα εκτιθέμενα έργα του Μίλτου Μανέτα, που, ενώ θεωρείται ο «πάπας» της μετα-ίντερνετ τέχνης και καταγράφεται ως πρωτοπόρος της τέχνης που ξεκίνησε να δημιουργείται μέσα από τη λειτουργία του Διαδικτύου και χάρη σ' αυτήν, επιστρέφει τώρα εδώ με την υλικότητα έργων ζωγραφικής.

Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Danielle Dean, Trainers, 2014, Εγκατάσταση HD βίντεο, 8′ 11′′.


Περιλαμβάνει πολλά έργα που καλούν το κοινό να συμμετάσχει. Η συμμετοχικότητα σε ένα έργο και γενικότερα η διάδραση με το κοινό μιμούνται κατά κάποιον τρόπο τη λειτουργία μιας συλλογικής εναντίωσης σε κάτι. Προσπαθούν όμως και να την αναστατώσουν, να την καταστήσουν προβληματική και να «ανακρίνουν» την κανονικοποίηση της εναντίωσης, η οποία αποτελεί το κύριο ζήτημα που απασχολεί το «ΑΝΤΙ». Χάρη στα συμμετοχικά πλαίσια που προτείνονται, ο θεατής που τα αποδέχεται ανακαλύπτει την εναντιωματικότητα εκεί όπου υπάρχει μεν, αλλά μέχρι τότε δεν την έβλεπε.

Επιπλέον, δρα για χάρη και μόνο τού να έχει δράσει. Η μίμηση και η προσομοίωση καθημερινών καταστάσεων και χώρων (όπως είναι, ας πούμε, ένα εστιατόριο ή ένα μπαρ), οι οποίοι όμως εδώ «ξανασερβίρονται» με παραλλαγές και σε μια διαφορετική εκδοχή τους, μετατοπίζει τον θεατή από τη θέση του σχετικά με τη σημασία που θα τους απέδιδε. Το στοιχείο της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά μαζί του εμφανίζεται και κάτι πιο σκοτεινό, που κι αυτό γίνεται ελκυστικό.


Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η «επανακάλυψη» του ανθρώπινου σώματος στη μετα-ψηφιακή εποχή. Και επειδή το σώμα μας, πέρα από τον συνδυασμό ύλης και βιολογικών λειτουργιών, είναι και μια ατομική αντίληψη που σχηματίζει το Εγώ, η «επανακάλυψή» του σχετίζεται με τις μεταβολές που μπορεί να υποστεί αυτή η προσωπική αντίληψη του καθενός υπό την επίδραση των ψηφιακών εφαρμογών που επιδρούν επάνω του και πάνω στον ψυχισμό μας.

Είναι κύριος επιμελητικός στόχος της έκθεσης να νιώσει ο θεατής τις συνέπειές του, τα προϊόντα του, τις ψυχικές απολήξεις του και γενικότερα να αναστοχαστεί πάνω σ' αυτό. Επίσης, να το εκτιμήσει και να το αποτιμήσει ως ένα εικαστικό μέσο, τόσο το ίδιο το σώμα (με σάρκα και οστά) όσο και την ψηφιακή του υπόστασή ‒ την εικόνα του.


Στο ίδιο πλαίσιο τίθεται και το ζήτημα των βιοτεχνολογικών επεμβάσεων με στόχο την «πρόοδο» του ανθρώπινου σώματος προς την κατάκτηση μιας ανώτερης φύσης, ενός υπεράνθρωπου είδους, που θα είναι άτρωτο από ασθένειες και τον θάνατο.
Κατ' επέκταση, τίθεται και κάθε ζήτημα αμφισβήτησης της ανθρώπινης ουσίας.

Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Rachel Maclean, Eyes 2 Me, 2015, 3' ψηφιακό βίντεο. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος.


Το σαδομαζοχιστικό στοιχείο, τα όρια και τα σύνορα του γένους, ο φεμινισμός, ο υποκειμενικός αυτοπροσδιορισμός του φύλου, το μέλλον ως μια εποχή όπου δεν θα είναι αναγκαστική η εγγραφή του ατόμου στη διαφορά των φύλων, είναι θέματα που η έκθεση προσεγγίζει σε διάφορα επίπεδα και από ποικίλες αποστάσεις και γωνίες παρατήρησης.

Μεταξύ των έργων που στηρίζονται στη διάδραση με το κοινό υπάρχουν πολλά που είναι «χώροι εστίασης και διασκέδασης». Παραδείγματα αποτελούν το μπαρ του Jakub Jansa, όπου θα σερβίρονται σκευάσματα από σελινόριζα, και το έργο των Ιρλανδών The domestic Godless που μαγειρεύουν για τον κόσμο. Το έργο τους είναι μεν αυτό ‒η μαγειρική και το ότι οι θεατές τρώνε το έδεσμα‒, αλλά παρατηρείται και ένας πρώτος βαθμός δυσκολίας πρόσληψης της δουλειάς τους, δεδομένου ότι χρησιμοποιούν απροσδόκητα υλικά, τα οποία όμως γίνονται όλα βρώσιμα (με την αντίληψη για τη βρώση που προωθούσε ο Γουίλι Γουάνκα του γνωστού «εργοστασίου της σοκολάτας»).

Επιπλέον, «στήνουν» αυτά το απροσδόκητα υλικά στα πιάτα που σερβίρουν. Οπότε, σημασία έχουν και οι μορφές που παράγονται από αυτό το στήσιμο. Γενικά, από τη μέχρι τώρα πείρα τους ξέρουν ότι ο κόσμος στην αρχή διστάζει να πλησιάσει τα παράξενα «πιάτα» που προτείνουν, αλλά στο τέλος τα τρώει όλα. Θα αυτοσχεδιάσουν κυρίως με υλικά που θα βρουν στην Αθήνα. Ωστόσο, και αυτό αποτελεί κλου του έργου τους, θα αξιοποιήσουν επίσης ένα γεματούτσικο φορτίο από ιρλανδικά σαλιγκάρια που έφεραν μαζί τους μέσα σε βαλίτσες.

Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Λουκία Αλαβάνου, New Horizons – Pilot, 2018, VR180 ταινία σε υψηλή ανάλυση με στερεοφωνικό ήχο, 9'. Ανάθεση και παραγωγή από το ίδρυμα Ωνάση/ Μέρος της συλλογής Ωνάση.


Ο Carsten Höller, από την πλευρά του, δημιουργεί ένα «δίδυμο σινεμά», δηλαδή δύο αίθουσες προβολών, όπου στη μία προβάλλονται ταινίες τρόμου και στην άλλη κωμωδίες. Ένα σύστημα εξαερισμού μεταφέρει τον αέρα από τη μία αίθουσα στην άλλη κι έτσι οι φερομόνες –οι μυρωδιές που εκκρίνουν τα σώματα των θεατών υπό το κράτος της προβολής‒ μεταφέρονται από τη μία αίθουσα στην άλλη.


Σημαντική θέση στο «μενού» του «ΑΝΤΙ» έχουν οι περφόρμανς. Ένα από τα πιο δυνατά έργα σ' αυτή την κατηγορία θα είναι η βιντεοσκοπημένη περφόρμανς της Marianna Simnett, κατά την οποία εκείνη έκανε μία ένεση μπότοξ στον λάρυγγα της. Στόχος της ήταν να αλλάξει τη φωνή της, πιο συγκεκριμένα να την «κατεβάσει», προσπαθώντας να μετατοπίσει το διαχωριστικό φάσμα μεταξύ ανδρικής και γυναικείας χροιάς, κατ' επέκταση μεταξύ αρσενικού και θηλυκού γένους. Το αποτέλεσμα όμως ήταν τραγικό (με κάθε έννοια του όρου), δεδομένου ότι η Simnett έχασε έκτοτε εντελώς τη φωνή της.


Η ομάδα Front Deutscher Äpfel σατιρίζει τα ακροδεξιά κόμματα της Γερμανίας, προασπίζοντας και προάγοντας την καθαρότητα του ιερού γερμανικού μήλου έναντι όλων των άλλων και κυρίως έναντι των εισαγόμενων φρούτων. Στο έργο υπάρχει οικειοποίηση όλων των συμβόλων των φασιστικών ομάδων.

Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Σπύρος Αγγελόπουλος, Amusementorium, 2018, θέατρο σκιών. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη.


Ο Πάνος Σκλαβενίτης, μέσα στις εγκαταστάσεις της κουζίνας του ξενοδοχείου Esperia Palace, δημιουργεί μια νέα φυλή ανθρώπων, οι οποίοι υποτίθεται ότι είναι ιθαγενείς, αλλά θυμίζουν τις φυλές των πρωτόγονων κατοίκων στα εξωτικά μέρη της Πολυνησίας, που τιμούν, σαν να επρόκειτο για θεότητες, διάφορα τεχνολογικά επιτεύγματα του δυτικού πολιτισμού που πέφτουν στην αντίληψή τους, όπως τα αεροπλάνα που πετούν στον ουρανό. Η φυλή αυτή θα είναι ντυμένη με κουρέλια, ελληνικές σημαίες, σταυρούς και θα φαντάζει σαν μια Ελλάδα που επέζησε από κάτι τόσο βαρύ όσο θα ήταν ένας πυρηνικός όλεθρος, για παράδειγμα.


Η Raja'a Khalid από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πλαίσιο της φεμινιστικού χαρακτήρα εικαστικής δράσης της, αρωματίζει τη σημαία του Ολυμπιακού με αποσμητικό σπρέι της φίρμας ΑΧΕ.


Ενώ ο Ευριπίδης Λασκαρίδης θα δημιουργήσει μια περσόνα της οποίας τα μυαλά τα έχουν φουσκώσει η σύγχρονη τέχνη και η μανία να την αφομοιώσει, οπότε θα προσπαθεί απεγνωσμένα να τα βγάλει πέρα με αυτή την κατάσταση.

Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Agnieska Polska, New Sun, 2017, βίντεο κινουμένων σχεδίων υψηλής ανάλυσης. Ευγενική προσφορά της καλλιτέχνιδος και της Zak Branicka Galerie, Βερολίνο.


Ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει και η ομάδα Bound Collective που προέρχεται από τη σαδομαζοχιστική γκέι σκηνή και το έργο της σχετίζεται με την πρακτική της μουμιοποίησης. Δηλαδή, με το «δέσιμο» του σώματος με γάζες (όπως τύλιγαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τις μούμιες τους) με στόχο τη σεξουαλική «αξιοποίησή» του. Από την περφόρμανς που θα παρουσιάσουν θα λείπει το αμιγώς ερωτικό στοιχείο. Θα είναι κυρίως μία αναπαραγωγή γλυπτών από ανθρώπους που θα δεθούν κατ΄αυτόν τον τρόπο, ενώπιον κοινού σε δημόσιο χώρο.


Γενικότερα, ένα μεγάλο μέρος του εκτιθέμενου καλλιτεχνικού υλικού θα μπορούσε να προκαλέσει το κοινό αίσθημα κι αυτό έγινε ήδη αισθητό από το γεγονός ότι το τηλεοπτικό διαφημιστικό τρέιλερ της Μπιενάλε μάλλον θα προβάλλεται τις πολύ βραδινές ώρες.


Έτσι, στην ερώτηση αν η Μπιενάλε θα είναι «μια έκθεση για όλη την οικογένεια», ο Poka Yio απαντά: «Εξαρτάται από την οικογένεια. Η Adams Family, για παράδειγμα, θα περνούσε καταπληκτικά».

Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Sarawut Chutiwongpeti, άποψη της εγκατάστασης Wishes, Lies and Dreams>>I Want To Believes...!, άτιτλη σειρά, 2009, μεταβλητές διαστάσεις.
Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Sirous Namazi, Leaning Horizontal, 2012, παραχώρηση φωτογραφίας Galerie Nordenhake, Στοκχόλμη / Βερολίνο
Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Ivana Bašić, Stay Inside or Perish, 2016, μεικτή τεχνική, Φωτογραφία με την ευγενική παραχώρηση της Annka Kultys Gallery
Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Dorota Gawęda and Eglė Kulbokaitė, Reading with the single hand V, 2018, ατομική έκθεση και περφόρμανς, Cell Project Space, Λονδίνο, 2018
Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Carsten Höller, Plant Decision-Making Based on Human Smell of Fear and Joy, "The Florence Experiment", Palazzo Strozzi, Φλωρεντία, 2018, © Attilio Maranzano, ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη.
Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Tabita Rezaire, Sugar Walls Teardom, 2016, εγκατάσταση με βίντεο υψηλής ανάλυσης, 21' 30''. HD βίντεο. Ευγενική παραχώρηση της Goodman Gallery.
Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Delaine Le Bas, The House Of Le Bas Gyspy Couture 1: Πίνακας του Damian Le Bas (19632017). Ενδύματα της Delaine Le Bas. Τα υπόλοιπα αντικείμενα και κοσμήματα από το Αρχείο και Συλλογή Le Bas που δημιουργήθηκε στο Jaw Dikh! Residency Czarna Gora, Πολωνία (2016). Φωτογραφία της Delaine Le Bas στο στούντιο Jaw Dikh! Residency Czarna Gora, Πολωνία (2018).
Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Candice Lin, The Tested Hand, 2015.
Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Εύα Παπαμαργαρίτη, But for Now All i Can Promise is That Things Will Become Weirder, 12', βίντεο υψηλής ανάλυσης. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος.
Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Signe Pierce, A Glitch in the Echo Chamber of Big Sister's Cave, 2018, εγκατάσταση και περφόρμανς βίντεο. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος και της Annka Kultys Gallery.
Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Jasin Challah, Kamakia - The heroes of the island, 2011 Ταινία / ντοκιμαντέρ, 37′. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη.
Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Roee Rosen, Explaining the Law too Kwame, 2018 βίντεο, 23′. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη.
Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Marianna Simnett, The Needle and the Larynx, 2016, μονοκάναλο βίντεο HD, 15΄17΄΄. Ευγενική προσφορά της καλλιτέχνιδος και των Serpentine Galleries, London.
Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Πάνος Σκλαβενίτης, Cargo, 2018, εγκατάσταση και περφόρμανς. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη.
Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Ryan Trecartin, Temple Time, 2016, ψηφιακό βίντεο, 54′ 32′′. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη, των Regen Projects, Los Angeles και της Sprüth Magers Gallery.
Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, Nike, 2018, επαυξημένο γλυπτό, μεταβλητές διαστάσεις. Ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Ωνάση.
Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Nicole Wermers , Moodboard, 2016, αλλαξιέρα μωρού, μωσαϊκό. Ευγενική παραχώρηση της Herald St., Λονδίνο.
Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Lu Yang, Gong Tau Kite, 2016, εγκατάσταση, M WOODS 2017.
Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter
Tori Wrånes, Ancient Baby, 2017, video installation, 14’. Courtesy of the artist.
Οδηγός επιβίωσης στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας που μόλις ξεκίνησε Facebook Twitter

Info

ΑΝΤΙ - 6η Μπιενάλε της Αθήνας 2018

ΤΤΤ (Σταδίου 15)

Esperia Palace (Σταδίου 22)

Πρώην κτίριο ΤΣΜΕΔΕ (Κολοκοτρώνη 4)

Μπενάκειος Βιβλιοθήκη (Ανθίμου Γαζή 2)

26/10 - 9/12

Εικαστικά
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεξ, ερωτισμός, χλιδή και λάμψη: Ο πολυτάραχος κόσμος της Tamara de Lempicka

Εικαστικά / Ερωτισμός, χλιδή και λάμψη: Ο πολυτάραχος κόσμος της Tamara de Lempicka

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Εικαστικά / Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Μια γυναίκα με εξουσία στην Αυλή των Βερσαλλιών, η οποία ήταν υπέρ των μεταρρυθμίσεων και του «φιλοσοφικού» κόμματος που υποστήριζε τον Διαφωτισμό, υπήρξε καλλιτέχνιδα και προστάτιδα των τεχνών. Ήταν όμως και λαομίσητη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωηρόχρωμος, μυστηριώδης, πνευματικός κήπος της Ιωάννας Λημνιού

Εικαστικά / Η Ιωάννα Λημνιού μεταμορφώνει την γκαλερί The Breeder σε ιδεώδη κήπο

Στην πρώτη της ατομική έκθεση της που συζητιέται, μέσα από την πυκνή βλάστηση των έργων της αχνοφαίνεται και μια ελπίδα ότι αξίζουμε μια καλύτερη πραγματικότητα από αυτή που ζούμε στις ασφυκτικά φτιαγμένες πόλεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Εικαστικά / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM
Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT