Ο Πέτρος Βρέλλης πλέκει την τέχνη με τρόπο που έχει μαγέψει εκατομμύρια ανθρώπους

Ο Πέτρος Βρέλλης πλέκει την τέχνη με τρόπο που έχει μαγέψει εκατομμύρια ανθρώπους Facebook Twitter
0

Πριν από περίπου δύο χρόνια, ο Γιαννιώτης Πέτρος Βρέλλης κέρδισε παγκόσμιο ενδιαφέρον και μάγεψε εκατομμύρια ανθρώπους με μια διαδραστική εγκατάσταση με εκατομμύρια views, και εκατοντάδες χιλιάδες downloads από το App Store. Η διαδραστική εκδοχή της "Έναστρης Νύχτας" του Βίνσεντ Βαν Γκογκ που μετατρέπει την αίσθηση ροής του πρωτότυπου έργου σε πραγματική κίνηση (animation) ήταν ένα αριστοτεχνικός συνδυασμός τέχνης και new media arts. Σήμερα, η ζωή του Πέτρου είναι λίγο διαφορετική: έχει μετακομίσει από τα Γιάννενα στην Πρέβεζα και είναι μπαμπάς. Όμως αυτές τις μέρες το όνομά του βρίσκεται και πάλι σε δημοσιεύματα ξένων μίντια και με ένα καινούργιο πρότζεκτ καθηλώνει χιλιάδες χρήστες των social media.

O Πέτρος έχει επανεφεύρει μια τεχνική πλεξίματος που θυμίζει αρκετά τον αργαλειό αλλά εφαρμόζεται με αρχές απόλυτης γεωμετρίας καθώς ένα ενιαίο νήμα διατρέχει τις προσδέσεις ενός μεταλλικού δαχτυλιδιού, συνεχώς, για 3.000 έως 4.000 φορές, φθάνοντας σε συνολικό μήκος 1 έως 2 χιλιόμετρα. Το πλέξιμο γίνεται εξολοκλήρου με το χέρι, ακολουθώντας βήμα-προς-βήμα τις οδηγίες που υπαγορεύονται από έναν αλγόριθμο υπολογιστή. Η απουσία μαύρου νήματος δίνει τόνο σε λευκό χρώμα και ο τόνος σκουραίνει καθώς η πυκνότητα και οι διασταυρώσεις του αυξάνονται πετυχαίνοντας έτσι μια πλήρης κλίμακα της παλέτας του του γκρι (από μαύρο σε άσπρο).  Το γιατί το αποτέλεσμα που προκύπτει από αυτή την εφαρμογή είναι τόσο εντυπωσιακό, θα το κατανοήσετε όταν δείτε το βίντεο και διαβάσετε όσα περιγράφει ο δημιουργός του στο LIFO.gr:

Πώς γεννήθηκε το πρότζεκτ και ποια είναι η περιπλοκή διαδικασία που κρύβει 


H τεχνική αυτή γεννήθηκε από "ατύχημα"! Πριν από 10 περίπου μήνες, προσπαθούσα να αναπτύξω ένα αλγόριθμο που να παράγει έργα κολάζ με φωτορεαλιστικά αποτελέσματα. Πάνω στον πειραματισμό διαπίστωσα ότι το μικρότερο κομμάτι ενός κολάζ, θα μπορούσε να είναι απλά μια μαύρη γραμμή. Η ιδέα αυτή ήρθε και κόλλησε με κάποια έργα της Κumi Υamashita, που είχα δει κάποια χρόνια νωρίτερα, και μου είχαν αρέσει πολύ: http://www.kumiyamashita.com/constellation/. (είναι έργα από κλωστή και πολλά καρφάκια! Πρόσεξε ότι τα καρφάκια "ακολουθούν το σχέδιο")


Έτσι, το πρώτο βήμα ήταν να κάνω ένα αντίστοιχο έργο, όπου όμως τα καρφάκια είναι τοποθετημένα σε απόλυτα τυχαίες θέσεις. Το επόμενο βήμα ήταν να πειραματιστώ με διάφορες διατάξεις στα καρφιά, ώσπου τελικά κατέληξα στην κυκλική διάταξη. Η κυκλική διάταξη έχει κάποιες ενδιαφέρουσες ιδιότητες:

α) δεν υπάρχει περίπτωση να θεωρηθεί ότι "τα καρφιά ακολουθούν το σχέδιο", και κατά συνέπεια περνάει πολύ καλά το μήνυμα πως κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει.

β) εισάγει εξαιρετικά μεγάλους περιορισμούς (επιτρέπονται να σχεδιάζονται μόνο τόξα του κύκλου, το ένα μετά το άλλο), με αναπόφευκτο αποτέλεσμα το "πλέξιμο" να αποκτά μια θολότητα και μια απόκοσμη αίσθηση.
γ) αν χρησιμοποιήσεις ένα στεφάνι για να στερεώσεις τα καρφιά (δηλαδή ένα κυκλικό αργαλειό), το αποτέλεσμα είναι ημιδιάφανο και ορατό από τις δυο πλευρές.

Εκ των υστέρων συνειδητοποίησα ότι η κυκλική διάταξη με τις κλωστές έχει πολλές ομοιότητες με την αξονική τομογραφία. Στην τομογραφία, άυλες ακτίνες συλλέγονται για να συνθέσουν την εικόνα ενός πραγματικού αντικειμένου. Στο "πλέξιμο" γίνεται ακριβώς το ανάποδο: πραγματικές ακτίνες-κλωστές συνθέτουν την εικόνα ενός άυλου προσώπου.

Ο Πέτρος Βρέλλης πλέκει την τέχνη με τρόπο που έχει μαγέψει εκατομμύρια ανθρώπους Facebook Twitter
Το πλεχτό πορτρέτο του Ιησού
Ο Πέτρος Βρέλλης πλέκει την τέχνη με τρόπο που έχει μαγέψει εκατομμύρια ανθρώπους Facebook Twitter
Λεπτομέρεια απεικόνισης του ματιού
Ο Πέτρος Βρέλλης πλέκει την τέχνη με τρόπο που έχει μαγέψει εκατομμύρια ανθρώπους Facebook Twitter

Γιατί επέλεξες τον Ελ Γκρέκο;
Δοκίμασα εκατοντάδες εικόνες μέχρι να καταλήξω στον Ελ Γκρέκο. Τελικά κατέληξα να δοκιμάσω τα δικά του πορτρέτα καθώς θαυμάζω και σέβομαι το έργο του για μένα είναι ένας εικαστικός που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Επιπλέον τα πρόσωπα στο έργο του είναι υπερβολικά εκφραστικά. Αυτή η έντονη έκφραση ισορροπεί τις εγγενείς αδυναμίες της τεχνικής με τις κλωστές (η θολότητα που λέγαμε προηγουμένως). Ο σκοπός του έργου, δεν είναι αισθητικός, ούτε έχει ιδιαίτερη σημασία τι ακριβώς απεικονίζεται. Το μήνυμά είναι: πως είναι δυνατόν να προκύπτει ένα πορτρέτο από ένα τόσο περιορισμένο μέσο... Αναρωτιέμαι σε τι βαθμό ο κόσμος (το σύμπαν) παίζει ανάλογα παιχνίδια μαζί μας.

Πόση ώρα καταναλώνεις για το κάθε έργο;
Όλο το project μου πήρε 10 μήνες. Πολλοί από τους πρώτους μήνες ήταν μόνο πειραματισμοί, χωρίς χρηστικό αποτέλεσμα...όπως συνήθως συμβαίνει άλλωστε... Το κάθε έργο χρειάζεται 3-4 μέρες για να ολοκληρωθεί. Τελευταία προσπαθώ να αυτοματοποιήσω τη διαδικασία του πλεξίματος.

Ο Πέτρος Βρέλλης πλέκει την τέχνη με τρόπο που έχει μαγέψει εκατομμύρια ανθρώπους Facebook Twitter
Ο Πέτρος Βρέλλης πλέκει την τέχνη με τρόπο που έχει μαγέψει εκατομμύρια ανθρώπους Facebook Twitter

H δουλειά αυτή πήρε μεγάλη δημοσιότητα στο εξωτερικό. Το βίντεο (σε διάφορες εκδοχές του) έκανε συνολικά 46 εκατομμύρια προβολές μέσα σε λίγες μέρες. "Νομίζω ότι ο λόγος που έπαιξε τόσο πολύ, δεν έχει να κάνει τόσο με το αισθητικό αποτέλεσμα, όσο με το γεγονός ότι η πλειοψηφία των θεατών θεωρεί πως κατέχω κάποιο υπερφυσικό ταλέντο, γιατί δεν κάνει τον κόπο να διαβάσει πως πραγματικά γίνεται το έργο (δηλαδή με τη βοήθεια Η/Υ που κάνει 1 δις υπολογισμούς για κάθε πορτραίτο)" αναφέρει ο Πέτρος Βρέλλης ο οποίος έχει ήδη ενδιαφέρουσες προτάσεις για συνεργασίες σε πιο μεγαλεπήβολα πρότζεκτς. Όμως όπως μας λέει και ο ίδιος αυτή η δουλειά με τις κλωστές ήταν ένα διάλειμμα από ένα άλλο πρότζεκτ που ετοιμάζει με πολύ κόπο από το 2013. "Θυμίζει αρκετά το Starry Night interactive, αλλά θα είναι και κάτι παραπάνω (αν καταφέρω ποτέ να το τελειώσω!)" αναφέρει.

 

artof01.com

www.saatchiart.com

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο συναρπαστικός εξπρεσιονισμός του Ζορζ Ρουό 

Εικαστικά / Ζορζ Ρουό: Ο μεγάλος λησμονημένος του εξπρεσιονισμού

Ο Γάλλος ζωγράφος και χαράκτης συνδέθηκε με τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά ξεχάστηκε μετά τον θάνατό του. Μια έκθεση με σημαντικά του έργα τον επαναφέρει στο προσκήνιο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«ΤΕΧΝΗ – ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ»: Η διαρκής συμβολή των δύο ομάδων στην ανεπανάληπτη πολιτισμική κίνηση της Θεσσαλονίκης

Εικαστικά / «Διαγώνιος» και «Τέχνη»: Πρόσφεραν παιδεία στη Θεσσαλονίκη. Τώρα συναντιούνται ξανά σε μια έκθεση

Η «Διαγώνιος» του Ντίνου Χριστιανόπουλου και η Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» επιστρέφουν στο προσκήνιο μέσα από ένα αφιέρωμα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, που αναδεικνύει δύο ιστορικές ομάδες της πνευματικής ζωής της Θεσσαλονίκης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «λίστα Τραμπ» και τα «απαράδεκτα έργα τέχνης» οδηγούν σε μια άλλη Αμερική

Εικαστικά / Tο μένος του Τραμπ για το Smithsonian: Λογοκρισία, ρατσισμός, λίστες με «απαράδεκτα» έργα

Με στόχο το μεγαλύτερο συγκρότημα μουσείων και ερευνητικών κέντρων στον κόσμο, ο Τραμπ επιχειρεί να ασκήσει έλεγχο και λογοκρισία σε έργα τέχνης και στο περιεχόμενο εκθέσεων, κατηγορώντας το Smithsonian ως «woke» και απειλώντας με περικοπές της χρηματοδότησής του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Εικαστικά / Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Μια από τις πιο εξέχουσες συλλέκτριες στην Ευρώπη, η οποία έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στην Ύδρα, αποφάσισε να πουλήσει τη συλλογή σουρεαλιστικής και μεταπολεμικής τέχνης που στεγάζει στο σπίτι της στο Λονδίνο -τη μεγαλύτερη αυτού του είδους- σε μια δημοπρασία-ορόσημο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Επαμεινώνδα: Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις

Εικαστικά / Χάρις Επαμεινώνδα: «Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις»

Η βραβευμένη με Αργυρό Λέοντα Κύπρια εικαστικός συνθέτει έναν κόσμο θραυσμάτων, αποκομμάτων της εσωτερικότητας, με ελλειπτικές εικόνες, τον οποίο μας προκαλεί να ανακατασκευάσουμε μέσα από τη σταδιακή του αποκάλυψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Εικαστικά / Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Οι δύο καλλιτέχνες με καταγωγή από Κύπρο και Ελλάδα αντίστοιχα, παρουσιάζουν νέα έργα τους σε μια από τις σημαντικότερες εικαστικές διοργανώσεις της Βρετανίας που φιλοξενεί 30 καλλιτέχνες και συλλογικότητες, με αναθέσεις και θεματικές που έχουν να κάνουν με τη γεωγραφία και τις αξίες που διαπερνούν την πόλη αυτή: καταγωγή και μνήμη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση για την πολύχρωμη, πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εικαστικά / Μια έκθεση για την πολύχρωμη και πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο Τόνι Μιλάκης καταγράφει μια πόλη που η πραγματικότητα προσφέρει τις καλύτερες ζωγραφικές λύσεις, που ακόμη και το πιο ευφάνταστο μυαλό ενός καλλιτέχνη δεν μπορεί να τις επινοήσει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Ο Ζαν Φρανσουά Μιλέ και η ατέρμονη γοητεία της φύσης και των εργατών της γης

Εικαστικά / Ζαν Φρανσουά Μιλέ: ο ζωγράφος που ο Βαν Γκογκ αποκαλούσε «πρωτοπόρο»

«Όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο νομίζω ότι ο Μιλέ πίστευε σε κάτι ανώτερο» έγραφε ο Βαν Γκογκ για τον «ζωγράφο των χωρικών» αλλά και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γαλλικού ρεαλισμού. Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου τον τιμά με μια μεγάλη έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μοναστήρι του Καρόλου: Το μουσείο του «κομμωτή των σταρ»

Εικαστικά / Κάρολος: O «κομμωτής των σταρ» έχει πλέον δικό του μουσείο στα Χανιά

Το «Μοναστήρι του Καρόλου», ένα ενετικό κτίσμα του 1583 και κατοικία του αυτοδίδακτου δημιουργού από το 1991, έχει μετατραπεί σε ένα μοναδικό καταφύγιο όπου συνυπάρχουν η ιστορία της κομμωτικής, έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών μαζί με μνήμες της Μαρίας Κάλλας, της Μπριζίτ Μπαρντό αλλά και της Μαντάμ Ορτάνς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιγάντιοι φαλλοί, το σεξ ως ζωτική δύναμη: Τα «ερωτικά» του Takis αναστατώνουν ακόμα

Εικαστικά / Γιγάντιοι φαλλοί, το σεξ ως ζωτική δύναμη: Τα «ερωτικά» του Takis αναστατώνουν ακόμα

«Τα έργα του αποθεώνουν την ικανότητα του έρωτα να μας αποσπά από την ιδέα του θανάτου». Και έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε στην αναδρομική έκθεση του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο, και στην Αθήνα. Όλα σχεδόν, εκτός από το πιο γνωστό του, το οποίο οι επιμελητές απέρριψαν ως «κραυγαλέο»...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια αθέατη ως τώρα πλευρά της Φρίντα Κάλο στη Θεσσαλονίκη

Εικαστικά / Μια αθέατη ως τώρα πλευρά της Φρίντα Κάλο στη Θεσσαλονίκη

Μια διεθνής έκθεση με 241 φωτογραφίες, που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν δει το φως δημοσιότητας και αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ζωής της πιο διάσημης ζωγράφου του 20ού αιώνα, κάνει στάση το φθινόπωρο στη συμπρωτεύουσα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Έκθεση αφισών στην Ύδρα μιας Ελλάδας ανόθευτης και ταπεινής

Εικαστικά / Πώς διαφήμιζε η Ελλάδα τον εαυτό της στο εξωτερικό από το ’30 έως το ’60;

Μια σειρά αφισών του ΕΟΤ, σε μια έκθεση που φιλοξενείται στην οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, αποκαλύπτει τις πρώτες απόπειρες και τα αρχικά βήματα του ελληνικού τουρισμού, με την υπογραφή σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Εικαστικά / Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Έχει βοσκήσει πρόβατα, έχει πουλήσει κουλούρια και έχει δουλέψει στην οικοδομή, μέχρι που αποφάσισε ότι το μόνο που ήθελε να γίνει είναι καλλιτέχνης. Τελικά, εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες δημιουργούς. Ο πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ είναι άνθρωπος από σπάνια πάστα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Εικαστικά / «Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Μια μεγάλη έκθεση στο Σικάγο εξετάζει την γκέι ταυτότητα ως ιστορικό φαινόμενο μέσα από 300 έργα που δημιουργήθηκαν κυρίως στην περίοδο μεταξύ του 1869, όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η λέξη «ομοφυλόφιλος», και του 1939
THE LIFO TEAM