Ο performer Θανάσης Ακοκκαλίδης κρέμεται από μια ταράτσα για να πολεμήσει την υψοφοβία του

Ο performer Θανάσης Ακοκκαλίδης κρέμεται από μια ταράτσα για να πολεμήσει την υψοφοβία του Facebook Twitter
Το έργο μου λέγεται «Μην κοιτάς κάτω» και η αφορμή είναι ο φοβία μου για το ύψος... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
1

Ο χορευτής, ηθοποιός και χορογράφος Θανάσης Ακοκκαλίδης συμμετέχει στο «As Οne», το μεγάλο πρότζεκτ του οργανισμού ΝΕΟΝ και του Ινστιτούτου «Μαρίνα Αμπράμοβιτς» (ΜΑΙ), με μια άκρως ενδιαφέρουσα και ριψοκίνδυνη περφόρμανς. Ενώ έχει υψοφοβία, αποφάσισε να ανέβει σε ένα κτίριο και να αναμετρηθεί με τον φόβο του. Από την Πέμπτη 10 Μαρτίου μέχρι την Κυριακή 13 Μαρτίου θα κρέμεται κυριολεκτικά στο κενό, στην παλιά εγκαταλελειμμένη πολυκατοικία απέναντι από την κεντρική είσοδο του Μουσείου Μπενάκη της Πειραιώς. Θα κάθεται για 8 ώρες στο κουβούκλιο της ταράτσας του κτιρίου, έχοντας να αντιμετωπίσει το κρύο, τον ήλιο, τη βροχή και τον τεράστιο φόβο του.

— Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεσαι με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς;

Ναι, πρώτη φορά συνεργάζομαι με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς και την ομάδα της. Ωστόσο, την είχα συναντήσει πριν από 4 χρόνια στη Νέα Υόρκη, ενώ βρισκόμουν στο θερινό πρόγραμμα του Robert Wilson στο Watermill Center.


— Πώς αποφάσισες να συμμετάσχεις στο «As Οne»;

Δημοσιοποιήθηκε μια ανοιχτή πρόσκληση τον Δεκέμβριο από τον οργανισμό ΝΕΟΝ και το ΜΑΙ σχετικά με το πρότζεκτ και δήλωσα συμμετοχή.

Ο φόβος είναι έμφυτος σε όλα τα ζωντανά όντα. Είναι ένστικτο. Πρόκειται για μια φυσιολογική και μάλιστα σωτήρια αντίδραση του οργανισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσει έναν κίνδυνο. Θα προσπαθήσω να έρθω σε διάλογο με τον φόβο μου. 


— Μπορείς να περιγράψεις τι είναι αυτό που κάνεις;

Το έργο μου λέγεται «Μην κοιτάς κάτω» και η αφορμή είναι ο φοβία μου για το ύψος. Θα ανέβω στην «κορυφή» ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου απέναντι από το Μουσείο Μπενάκη και θα στέκομαι, θα κάθομαι στην άκρη επί οκτώ ώρες, για τέσσερις μέρες.


— Σε βοηθάει η Μέθοδος Αμπράμοβιτς να υλοποιήσεις την ιδέα σου;

Στην αρχή, και για μεγάλο διάστημα, μελετούσα τα έργα της. Ο στόχος μου ήταν να κατανοήσω τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την περφόρμανς. Η Marina Abramovic είναι μοναδική. Προσεγγίζει την καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από μια σειρά δράσεων με πρωταγωνίστρια την ίδια. Το σώμα της είναι το μέσον και το αντικείμενο. Οι δράσεις της, αν και σκληρές και ακραίες, ξεχωρίζουν για το πνευματικό τους περιεχόμενο και τον κοινωνικό προβληματισμό που αγγίζουν. Όσο την πλησίαζα μέσα από το έργο της, τόσο έμενα θετικά έκπληκτος από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη ζωή. Στη συνέχεια, μου δόθηκε η ευκαιρία να βιώσω μερικές πρωτότυπες ασκήσεις από τη μέθοδό της, ασκήσεις ψυχοσωματικής ετοιμότητας, πειθαρχίας, συγκέντρωσης και αυτοελέγχου. Με αυτήν τη λογική, ναι, χρειάστηκε να εντρυφήσω στη Μέθοδο Αμπράμοβιτς. Επίσης, για την υλοποίηση όλων των ιδεών ήταν πολύτιμη η βοήθεια των συνεργατών της, Paula Garcia και Serge Le Borgne.

Ο performer Θανάσης Ακοκκαλίδης κρέμεται από μια ταράτσα για να πολεμήσει την υψοφοβία του Facebook Twitter
Ο φόβος είναι η αφετηρία της ιδέας μου. Ωστόσο, χρειάστηκε να κάνω ενδοσκόπηση για να καταλάβω τι με απασχολεί περισσότερο τώρα και τι θα ήθελα να μεταδώσω στον κόσμο... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ο performer Θανάσης Ακοκκαλίδης κρέμεται από μια ταράτσα για να πολεμήσει την υψοφοβία του Facebook Twitter
Δεν έχω πιστέψει ακόμα ότι αυτός που θα ανέβει εκεί πάνω είμαι εγώ. Δεν έρχομαι αντιμέτωπος μόνο με το ύψος αλλά και με τις καιρικές συνθήκες και ασφαλώς με τη μακρά διάρκεια... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


— Η ίδια λέει ότι είναι οι φόβοι της που ενεργοποιούν την τέχνη της και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κάθε καλλιτέχνης. Αυτός ήταν ο λόγος που σε ώθησε να επικεντρωθείς σε αυτό που κάνεις;

Ο φόβος είναι η αφετηρία της ιδέας μου. Ωστόσο, χρειάστηκε να κάνω ενδοσκόπηση για να καταλάβω τι με απασχολεί περισσότερο τώρα και τι θα ήθελα να μεταδώσω στον κόσμο. Το «Μην κοιτάς κάτω» φέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα με μια αιχμή διαμαρτυρίας για την εποχή στην οποία ζούμε. Μας προτρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με τους φόβους με τους οποίους η κοινωνία μάς μπολιάζει καθημερινά και οι οποίοι μας αποδυναμώνουν. Να κάνουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα σύμμαχό μας. Θέλει ατομική πρωτοβουλία. Ο φόβος είναι έμφυτος σε όλα τα ζωντανά όντα. Είναι ένστικτο. Πρόκειται για μια φυσιολογική και μάλιστα σωτήρια αντίδραση του οργανισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσει έναν κίνδυνο. Θα προσπαθήσω να έρθω σε διάλογο με τον φόβο μου. Να τον ακούσω και να με ακούσει.


— Όπως και να 'χει, η περφόρμανς αυτή χρειάζεται μεγάλη δύναμη, ακόμα και για έναν άνθρωπο εξοικειωμένο με τον κίνδυνο. Χρειάστηκε ψυχολογική και σωματική προετοιμασία για να έρθεις σε αντιπαράθεση με την υψοφοβία σου;

Δεν έχω πιστέψει ακόμα ότι αυτός που θα ανέβει εκεί πάνω είμαι εγώ. Δεν έρχομαι αντιμέτωπος μόνο με το ύψος αλλά και με τις καιρικές συνθήκες και ασφαλώς με τη μακρά διάρκεια. Επιστρατεύω θάρρος, πίστη, εμπιστοσύνη και ψυχραιμία. Είναι μια πρόκληση που με περιμένει και ανυπομονώ να τη συναντήσω.

Ο performer Θανάσης Ακοκκαλίδης κρέμεται από μια ταράτσα για να πολεμήσει την υψοφοβία του Facebook Twitter
Επιστρατεύω θάρρος, πίστη, εμπιστοσύνη και ψυχραιμία... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ο performer Θανάσης Ακοκκαλίδης κρέμεται από μια ταράτσα για να πολεμήσει την υψοφοβία του Facebook Twitter
Δουλεύουμε αρκετό καιρό με ανθρώπους που ειδικεύονται σε αυτού του είδους τα εγχειρήματα, ώστε το έργο να καταστεί απόλυτα ασφαλές... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


— Έχεις πάρει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας;

Φυσικά, η οργάνωση έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Δουλεύουμε αρκετό καιρό με ανθρώπους που ειδικεύονται σε αυτού του είδους τα εγχειρήματα, ώστε το έργο να καταστεί απόλυτα ασφαλές.

ΥΓ.: Λίγες ώρες μετά το τέλος της πρώτης μέρας, ο Θανάσης μού έστειλε το εξής μήνυμα: «Πολύ δύσκολο να συμφιλιωθείς με αυτόν το φόβο. Πρέπει να συμφιλιωθείς με τις καιρικές συνθήκες, με τους ήχους, μ' εσένα».

 

 

Info:

As One

10/03/2016 - 24/04/2016

 

Μουσείο Μπενάκη

Πειραιώς 138

Είσοδος Ελεύθερη

Απευθύνεται σε ηλικίες 15 ετών και πάνω

Είσοδος έως  45 λεπτά πριν το κλείσιμο

 

Περισσότερες πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα και την περφόρμανς του Θανάση Ακοκκαλίδη εδώ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Εικαστικά / Η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ δεν ήταν μόνο η ερωμένη του βασιλιά

Μια γυναίκα με εξουσία στην Αυλή των Βερσαλλιών, η οποία ήταν υπέρ των μεταρρυθμίσεων και του «φιλοσοφικού» κόμματος που υποστήριζε τον Διαφωτισμό, υπήρξε καλλιτέχνιδα και προστάτιδα των τεχνών. Ήταν όμως και λαομίσητη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωηρόχρωμος, μυστηριώδης, πνευματικός κήπος της Ιωάννας Λημνιού

Εικαστικά / Η Ιωάννα Λημνιού μεταμορφώνει την γκαλερί The Breeder σε ιδεώδη κήπο

Στην πρώτη της ατομική έκθεση της που συζητιέται, μέσα από την πυκνή βλάστηση των έργων της αχνοφαίνεται και μια ελπίδα ότι αξίζουμε μια καλύτερη πραγματικότητα από αυτή που ζούμε στις ασφυκτικά φτιαγμένες πόλεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Εικαστικά / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM
Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ