Ο Έγκον Σίλε έζησε λίγο, αλλά έζησε δυνατά. Και δημιούργησε πλήθος από ερωτικά αριστουργήματα Facebook Twitter

Ο Έγκον Σίλε έζησε λίγο, αλλά έζησε δυνατά. Και δημιούργησε πλήθος από ερωτικά αριστουργήματα

0

Γνωστός για τους ερωτικούς του πίνακες και τις αγωνιώδεις αυτοπροσωπογραφίες του, ο Έγκον Σίλε παραμένει μέχρι και σήμερα μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην ιστορία της τέχνης. Ο Κλιμτ έγινε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του και μέντοράς του. Ο Κλιμτ βοήθησε τον Σίλε να εισαχθεί στην Wiener Werkstätte, καθώς ήταν απογοητευμένος από την αυστηρότητα της σχολής Καλών τεχνών της Βιέννης. Ηγετικό στέλεχος του ιμπρεσιονισμού έγραψε κάποτε στο ημερολόγιό του, όταν κατηγορήθηκε για πορνογραφία: "δεν αρνούμαι ότι έχω κάνει σχέδια και υδατογραφίες ερωτικής φύσης. Αλλά είναι πάντα έργα τέχνης».

Μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη ζωή του:

  • Ο Σίλε ήταν ο νεότερος μαθητής που είχε εγγραφεί ποτέ στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης. Ήταν μόλις 16 ετών, όταν μπήκε στην Ακαδημία, την οποία εγκατέλειψε μετά από τρία χρόνια απογοητευμένος από τη συντηρητική διδασκαλία. Με πολλούς συμμαθητές του οργάνωσαν την Νέα Ομάδα Τέχνης. Ο Σίλε συναντήθηκε με τον κριτικό και συγγραφέα Arthur Roessler, ο οποίος στη συνέχεια τον σύστησε σε σημαντικούς συλλέκτες.
  • Η πρώτη του αγάπη ήταν καταδικασμένη, καθώς η Margarete Partonek, ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας, κόρη ενός δάσκαλου, τον άφησε. Η Margarete κράτησε έξι από τις επιστολές του μέχρι τον θάνατό της. Σε μια επιστολή ο Σίλε αναφέρει ότι θα «έδινε το ένα χέρι για την τέχνη του» και «τα δυο του χέρια για την ομορφότερη κοπέλα».
  • Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες που απεικονίζει μοιάζουν αλλόκοτες, ο Σίλε λάτρευε τις γυναίκες, τα έργα του με αυτό τον τρόπο αντικατοπτρίζουν τη λατρεία του σε αυτές. Βάζει τη γυναίκα στο επίκεντρο της δημιουργίας του. Η σεξουαλική ενέργεια της γυναίκας τον εμπνέει να κάνει μερικά από τα καλύτερά του έργα. Δεν απεικονίζει τις γυναίκες σε λοξή στάση όπως άλλοι ζωγράφοι. Τα πόδια τους είναι ανοιχτά και βλέπουμε τα γεννητικά τους όργανα με ένα ένδοξο ροζ χρώμα.
Ο Έγκον Σίλε έζησε λίγο, αλλά έζησε δυνατά. Και δημιούργησε πλήθος από ερωτικά αριστουργήματα Facebook Twitter
House on a River (Old House I), 1915
  • Ο Σίλε συνελήφθη με την κατηγορία της απαγωγής και της αποπλάνησης ανηλίκου. Όταν συνάντησε την μούσα του Valerie (Wally) Neuzil, το 1911, μετακόμισαν στο Neulengbach, δυτικά της Βιέννης. Το στούντιό του έγινε τόπος συγκέντρωσης για τα παραβατικά παιδιά της πόλης και ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι αποπλάνησε μια νεαρή κοπέλα. Πέρασε στη φυλακή 24 ημέρες και αφέθηκε ελεύθερος με μόνη κατηγορία να τον βαραίνει, αυτή εναντίον της ηθικής. Ο Σίλε είχε βαθιά ψυχολογικά τραύματα μετά από αυτή την περιπέτεια και παιδιά πολύ σπάνια εμφανίζονται στα έργα του.
  • Το πιο ακριβό έργο που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία είναι ένα τοπίο. Μια ελαιογραφία του 1914, που πουλήθηκε για 40.000.000 εκατομμύρια λίρες. Η πώληση έγινε στους Σόθμπις, στις 22 Ιουνίου, 2011.
  • Ο Σίλε επέλεξε να παντρευτεί την Ήντιθ Χαρμς επειδή ήταν κοινωνικά πιο αποδεκτή από την ερωμένη του Γουίλι, ένα μοντέλο και πρώην πόρνη. Πρότεινε την εξής συμβιβαστική λύση στην Γουόλι: να κάνουν διακοπές μαζί κάθε καλοκαίρι χωρίς την Ήντιθ. Η Γουόλι δε δέχτηκε και ο ένας δεν ξανάδε ποτέ τον άλλο. Ο Σίλε και η Ήντιθ παντρεύτηκαν το 1915. Τέσσερις ημέρες μετά τον γάμο του, ο Σίλε κατατάχθηκε στο στρατό.
  • Ο Σίλε κλήθηκε κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο να υπηρετήσει στην Πράγα. Οι στρατιωτικοί αναγνώρισαν το ταλέντο του και ήταν σε θέση να ασκεί την τέχνη του σε όλη αυτή την περίοδο. Έτσι μπόρεσε να συγκεντρωθεί στην καλλιτεχνική του καριέρα, ενώ υπάρχουν πολλά έργα από αυτή την περίοδο.
  • Ο Σίλε πέθανε στα 28 του χρόνια. Ήταν η εποχή που στην Ευρώπη είχε ξεσπάσει η ισπανική γρίπη που αφάνισε περίπου 20.000.000 του πληθυσμού της. Οι τοπικές εφημερίδες αναφέρουν ότι την εβδομάδα του θανάτου του Σίλε είχαν καταγραφεί στην Αυστρία 2.200 θάνατοι. Η σύζυγός του Ήντιθ, έγκυος 6 μηνών πέθανε στις 28 Οκτωβρίου. Την ακολούθησε τρεις μέρες αργότερα ο Σίλε. Στο διάστημα αυτών των τριών ημερών ζωγράφισε ορισμένα σχέδια της Ήντιθ που είναι και τα τελευταία του έργα.
Ο Έγκον Σίλε έζησε λίγο, αλλά έζησε δυνατά. Και δημιούργησε πλήθος από ερωτικά αριστουργήματα Facebook Twitter
Female Torso, Squatting, 1912
Ο Έγκον Σίλε έζησε λίγο, αλλά έζησε δυνατά. Και δημιούργησε πλήθος από ερωτικά αριστουργήματα Facebook Twitter
Long haired nude, bent over forward, jerk view, 1918
Ο Έγκον Σίλε έζησε λίγο, αλλά έζησε δυνατά. Και δημιούργησε πλήθος από ερωτικά αριστουργήματα Facebook Twitter
Reclining Female Nude, 1917
Ο Έγκον Σίλε έζησε λίγο, αλλά έζησε δυνατά. Και δημιούργησε πλήθος από ερωτικά αριστουργήματα Facebook Twitter
Reclining Woman with Blond Hair, 1914
Ο Έγκον Σίλε έζησε λίγο, αλλά έζησε δυνατά. Και δημιούργησε πλήθος από ερωτικά αριστουργήματα Facebook Twitter
Reclining Woman with Green Stockings (Adele Harms), 1917
Ο Έγκον Σίλε έζησε λίγο, αλλά έζησε δυνατά. Και δημιούργησε πλήθος από ερωτικά αριστουργήματα Facebook Twitter
Two Female Nudes, One Reclining, One Kneeling, 1912
Ο Έγκον Σίλε έζησε λίγο, αλλά έζησε δυνατά. Και δημιούργησε πλήθος από ερωτικά αριστουργήματα Facebook Twitter
Female Nude Lying on Her Stomach, 1917
Ο Έγκον Σίλε έζησε λίγο, αλλά έζησε δυνατά. Και δημιούργησε πλήθος από ερωτικά αριστουργήματα Facebook Twitter
Woman with Blue Stockings, 1912
Ο Έγκον Σίλε έζησε λίγο, αλλά έζησε δυνατά. Και δημιούργησε πλήθος από ερωτικά αριστουργήματα Facebook Twitter
Wally with a Red Blouse, 1913
Ο Έγκον Σίλε έζησε λίγο, αλλά έζησε δυνατά. Και δημιούργησε πλήθος από ερωτικά αριστουργήματα Facebook Twitter
Seated Woman in Violet Stockings, 1917

Το άρθρο δημοσιεύθηκε το 2015 από την Αργυρώ Μποζώνη

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Εικαστικά / Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Ο Αλέξανδρος Τζάννης δημιουργεί σε μια ερειπωμένη κατασκευή στον λόφο του Φιλοπάππου ένα έργο στο οποίο αποτυπώνονται μέρη από τα κλαδιά του φυτού που βρίσκεται διάσπαρτο στον λόφο, «μεταφρασμένα» σε σίδερο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανένα»

Εικαστικά / Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανέναν»

Πεθαίνει σαν σήμερα ο Ιταλός ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Διαβάζουμε ξανά μια δύστροπη και νευρική συνέντευξή του από το 1966, στην οποία μιλάει ελεύθερα, σκληρά, συχνά όμως και με αλήθειες, για τη σύγχρονη ζωγραφική.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Αγγελική Αντωνοπούλου

Οι Αθηναίοι / Αγγελική Αντωνοπούλου: «Τι να σου πει η τέχνη με μια τέτοια καθημερινότητα»

Είναι ιδιοκτήτρια μιας σημαντικής γκαλερί της πόλης. Πιστεύει πως πλέον δεν υπάρχουν πολλοί γκαλερίστες ή συλλέκτες που να παθιάζονται με την τέχνη. Είναι σίγουρη, όμως, πως το να ανακαλύπτεις την ομορφιά στην τέχνη είναι ό,τι πιο αισιόδοξο. Η Αγγελική Αντωνοπούλου αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οργανωθείτε - Ο Νοέμβριος είναι γεμάτος εκθέσεις

Εικαστικά / Οργανωθείτε - Ο Νοέμβριος είναι γεμάτος εκθέσεις

Από τον Ρότζερ Μπάλεν και τον Γιούργκεν Τέλερ μέχρι τη συνομιλία του έργου του Ακριθάκη και του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη με σύγχρονους δημιουργούς, αυτόν τον μήνα μουσεία, ιδρύματα και αίθουσες τέχνης προτείνουν πολλά και ενδιαφέροντα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση με το χρώμα των φανταστικών κόσμων και των μύθων

Εικαστικά / Αντωνάκης Χριστοδούλου: «Ευτυχώς, υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια που περπατάνε χέρι-χέρι»

Με αφορμή τη νέα του έκθεση, «Purpose, Desire, Emptiness», ο εικαστικός μάς μιλάει για ιστορίες της παιδικής του ηλικίας που μπλέκονται με μύθους και τέρατα, την ποπ κουλτούρα και τη βιομηχανία του σεξ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Κατερίνα Κομιανού θέλει να δούμε τα πράγματα «λίγο πριν αλλάξουν»

Εικαστικά / Η Κατερίνα Κομιανού θέλει να δούμε τα πράγματα «λίγο πριν αλλάξουν»

Η Κατερίνα Κομιανού περιπλανιέται στην πόλη εξερευνώντας την αστική τοπογραφία και καταγράφει την πολιτική πραγματικότητα μέσα από δημόσια γλυπτά και αντικείμενα στο κέντρο της Αθήνας με μια αναλογική φωτογραφική μηχανή ή μια ερασιτεχνική Super8.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρόι Λιχτενστάιν: Ο πρωτοπόρος της pop art που έβαλε τον Mίκι Μάους στα μουσεία

Σαν σήμερα / Ρόι Λιχτενστάιν: Ήταν όντως ο «χειρότερος καλλιτέχνης» της εποχής του;

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης της pop art που με το γενναίο έργο του ειρωνεύτηκε το κλασικό, έβαλε τον Mίκι Μάους σε μουσεία και γκαλερί και άλλαξε οριστικά τους κανόνες της σύγχρονης τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μόλις τελείωσε το αριστούργημά του, ο Γκογκέν επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Εικαστικά / Μόλις τελείωσε το αριστούργημά του, ο Γκογκέν επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Ο πίνακας με τίτλο «Από πού ερχόμαστε; Τι είμαστε; Πού πάμε;» θα ήταν η τελευταία του διαθήκη, ένα έργο που θα έλυνε επιτέλους, όπως ο ίδιος έλεγε, το «παράδοξο μεταξύ του κόσμου των συναισθημάτων και του κόσμου του μυαλού».
THE LIFO TEAM
Ο ευά παπαδάκης φέρνει την ποίηση στα Ζαγοροχώρια

Εικαστικά / Ο ευά παπαδάκης φέρνει την ποίηση στα Ζαγοροχώρια

Το πρώτο διεθνές πολυθεματικό φεστιβάλ ποίησης «Σολοικισμός», έρχεται το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025 στον Ελαφότοπο, στα Ζαγοροχώρια. Ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του μίλησε στη LifO.
M. HULOT
Δυο νέες εκθέσεις στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Εικαστικά / Δυο νέες εκθέσεις στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Η καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων και έργα που ενσωματώνουν και συνάμα απεικονίζουν φυσικά τοπία και τις απροσδιόριστες ανθρώπινες παρεμβάσεις που αυτά προδίδουν, στο νέο πρόγραμμα του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μαρίνα Ξενοφώντος: «Η μνήμη δεν είναι κάτι που απλώς κουβαλάμε – ενεργεί, αντιδρά και μεταβάλλεται συνεχώς»

Εικαστικά / Μαρίνα Ξενοφώντος: «Η μνήμη δεν είναι κάτι που απλώς κουβαλάμε»

Η εικαστικός μιλάει για την εγκατάσταση με την οποία θα εκπροσωπήσει στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2026 την Κύπρο, για την επιρροή της χώρας στο έργο της και για τη θέση του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ