Μια γκαλερί με παγκόσμια αναγνώριση άνοιξε έναν νέο χώρο στην Αθήνα

Η Michael Werner Gallery άνοιξε έναν νέο χώρο στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτογραφία από την πρώτη ομαδική έκθεση με τίτλο Accrochage (31 Μαΐου – 26 Οκτωβρίου). © Michael Werner Gallery
0

Σε μια όμορφη, κλασική αθηναϊκή πολυκατοικία στη συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Ρηγίλλης, ένα μεγάλο διαμέρισμα διαμορφώθηκε σε εκθεσιακό χώρο∙ στεγάζει την γκαλερί Michael Werner που «διαχρονικά επιλέγει ως εκθεσιακούς της χώρους διαμερίσματα ή κτίρια σε οικιστικές γειτονιές, τα οποία αναδεικνύουν στο μέγιστο την αρχιτεκτονική του κάθε τόπου», όπως λέει ο διευθυντής της στην Ελλάδα, κ. Μάξιμος Στεργίου. «Στην περίπτωση της Αθήνας, η επιλογή της τοποθεσίας έγινε με γνώμονα η γκαλερί να είναι εύκολα προσβάσιμη και ταυτόχρονα να αναδεικνύεται η συμβολική σημασία της εν λόγω τοποθεσίας, αφού βρίσκεται κοντά σε τοπόσημα της πόλης, όπως το Λύκειο του Αριστοτέλη και ο Εθνικός Κήπος».

Η Αθήνα και το Λος Άντζελες είναι οι δύο προορισμοί στους οποίους άνοιξε νέους χώρους το 2024 η Michael Werner, μια από τις πιο γνωστές και καταξιωμένες γκαλερί παγκοσμίως. Η ιστορία της ξεκινά από το 1963, όταν ο Michael Werner άνοιξε την γκαλερί Werner & Katz μαζί με τον Benjamin Katz στο Βερολίνο, στο Kurfürstendamm. Η πρώτη έκθεση, που παρουσίασε έργα του Georg Baselitz, έκλεισε από την εισαγγελία για «πρόκληση δημόσιας όχλησης» και κατασχέθηκαν οι πίνακες «Die große Nacht im Eimer» (που τώρα βρίσκεται στο Μουσείο Λούντβιχ στην Κολωνία) και «Nackter Mann».

Με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γκαλερί να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει τον ανοιχτό διάλογο ανάμεσα σε καταξιωμένους και ανερχόμενους δημιουργούς, από την ίδρυσή της έχει εντάξει στο πρόγραμμά της μερικές από τις πιο σημαντικές μορφές της τέχνης του 20ού αιώνα, όπως οι Hans Arp, Piero Manzoni, Francis Picabia και Kurt Schwitters.

Την επόμενη χρονιά ο Werner άνοιξε τη δική του γκαλερί με το 1st Orthodox Salon σε ένα πρώην κατάστημα άνθρακα στην Pfalzburger Strasse στο Βερολίνο, ενώ το 1968 μετακόμισε στην Κολωνία και ανέλαβε την Galerie Hake, την οποία συνέχισε να διευθύνει ως Galerie Michael Werner από τον Οκτώβριο του 1969.

Η Michael Werner Gallery άνοιξε έναν νέο χώρο στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο Μάξιμος Στεργίου.

Από τότε, η γκαλερί έχει εκπροσωπήσει διεθνώς με επιτυχία μερικούς από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Γερμανούς καλλιτέχνες καθώς και εξέχοντες Αμερικανούς και Ευρωπαίους καλλιτέχνες. Καθιέρωσε καλλιτέχνες της γκαλερί στις ΗΠΑ, αρχικά μέσω της συνεργασίας με τις φημισμένες γκαλερί της Νέας Υόρκης Ileana Sonnabend, Pace Gallery, Xavier Fourcade, Marian Goodman και στη συνέχεια με τη Mary Boone Gallery. «Το 1990 άνοιξε νέο χώρο στη Νέα Υόρκη, καταλαμβάνοντας την ιστορική γκαλερί του Leo Castelli, όπου παρουσίασε σημαντικές εκθέσεις καλλιτεχνών όπως οι Sigmar Polke και Wilhelm Lehmbruck, καθώς και νέους δημιουργούς, όπως οι Hurvin Anderson, Aaron Curry και Enrico David. Το 2012 επεκτάθηκε στο Λονδίνο, εγκαινιάζοντας τον χώρο της με έκθεση του Peter Doig, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε ατομικές εκθέσεις των Jörg Immendorff, Peter Saul και Puvis de Chavannes. Το 2024, η γκαλερί συνέχισε την παγκόσμια ανάπτυξή της, ανοίγοντας νέους χώρους στο Beverly Hills και την Αθήνα, ενισχύοντας περαιτέρω τη διεθνή της παρουσία», λέει ο κ. Στεργίου.

 Faithfully Represented Facebook Twitter
Φωτογραφία από την τρέχουσα έκθεση με τίτλο Faithfully Represented της Barbara Wesołowska. © Michael Werner Gallery

Με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γκαλερί να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει τον ανοιχτό διάλογο ανάμεσα σε καταξιωμένους και ανερχόμενους δημιουργούς, από την ίδρυσή της έχει εντάξει στο πρόγραμμά της μερικές από τις πιο σημαντικές μορφές της τέχνης του 20ού αιώνα, όπως οι Hans Arp, Piero Manzoni, Francis Picabia και Kurt Schwitters. Με την επέκτασή της στη Νέα Υόρκη το 1990, σε συνεργασία με τον Gordon VeneKlasen, εμπλούτισε το δυναμικό της με καλλιτέχνες όπως οι Florian Krewer και Enrico David. Σήμερα, συνεχίζει να ενσωματώνει στη δραστηριότητά της καλλιτέχνες του 21ου αιώνα, όπως η Issy Wood και η Raphaela Simon, διατηρώντας την αφοσίωσή της στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης.

Η Michael Werner Gallery άνοιξε έναν νέο χώρο στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτογραφία από την πρώτη ομαδική έκθεση με τίτλο Accrochage (31 Μαΐου – 26 Οκτωβρίου). © Michael Werner Gallery

Με την τέχνη να βρίσκεται σήμερα σε ένα σημείο καμπής και να αλλάζει, καθώς σε αυτήν ολοένα περισσότερο συναντάμε κυρίαρχα στοιχεία της ψηφιακής εποχής, η Werner επέλεξε την Ελλάδα με γνώμονα την πεποίθηση πως τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εδραιώνεται ως ένα σημαντικό κέντρο της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής. «Βλέπουμε γκαλερί, μουσεία και πολιτιστικούς φορείς με διεθνή παρουσία να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκουμε να συμβάλουμε σε αυτήν την προσπάθεια, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενός ζωντανού χώρου για τη σύγχρονη τέχνη. Δίνεται επίσης η δυνατότητα να επισκεφτεί κανείς μια έκθεση μουσειακού επιπέδου από καταξιωμένους παγκόσμια καλλιτέχνες, των οποίων έργα εκτίθενται στην Ελλάδα για πρώτη φορά», λέει ο κ. Στεργίου.

Η γκαλερί στην Αθήνα θα φιλοξενεί εκθέσεις καλλιτεχνών από το πρόγραμμά της, μαζί με έργα από τη δευτερογενή αγορά καλλιτεχνών που δεν εκπροσωπούνται μόνιμα. Η γκαλερί  παρουσιάζει την ατομική έκθεση «The Thief» με έργα της Raphaela Simon, από το Σάββατο 1 Μαρτίου που θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιουνίου 2025.

Ως ζωγράφος, η Simon παραδίδεται στη διαδικασία, επιτρέποντας στους πίνακές της να διαμορφωθούν από μόνοι τους και να αποκτήσουν τη δική τους σημασία. Η ίδια πιστεύει ότι η λογική και η πρόθεση μπορούν να κάνουν έναν πίνακα εικονογραφικό. Αντίθετα, βασίζεται στη διαίσθηση και το συναίσθημα, δημιουργώντας έργα που είναι βαθιά προσωπικά και οικεία. Η Simon εξηγεί τη διαδικασία της: «Δεν υπάρχει κάποια προϋπάρχουσα εικόνα στην αρχή. Κατά τη γνώμη μου, ένας πίνακας δεν ξεκινά από ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, ιδέα, μορφή, περιεχόμενο, μνήμη ή φαντασία. Μερικές φορές δουλεύω πιο κοντά στη "μορφή", άλλες φορές πιο κοντά στο "περιεχόμενο". Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ένταση που δημιουργείται μεταξύ όλων αυτών των στοιχείων». Στα έργα της, η Simon φτάνει σε εικόνες που είναι ταυτόχρονα παραστατικές και αφηρημένες – δύο αντίθετα στοιχεία που, όπως λέει, δεν είναι αμοιβαίως αποκλειόμενα: «Χρειάζομαι και τα δύο, καθώς τρέφουν το ένα το άλλο».

Η Michael Werner Gallery άνοιξε έναν νέο χώρο στην Αθήνα Facebook Twitter
Raphaela Simon, “Thief”, 2025 © Michael Werner Gallery
Η Michael Werner Gallery άνοιξε έναν νέο χώρο στην Αθήνα Facebook Twitter
Raphaela Simon, Fall 2, 2025 © Michael Werner Gallery
Η Michael Werner Gallery άνοιξε έναν νέο χώρο στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτογραφία από την πρώτη ομαδική έκθεση με τίτλο Accrochage (31 Μαΐου – 26 Οκτωβρίου). © Michael Werner Gallery
Η Michael Werner Gallery άνοιξε έναν νέο χώρο στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτογραφία από την πρώτη ομαδική έκθεση με τίτλο Accrochage (31 Μαΐου – 26 Οκτωβρίου). © Michael Werner Gallery
Η Michael Werner Gallery άνοιξε έναν νέο χώρο στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτογραφία από την πρώτη ομαδική έκθεση με τίτλο Accrochage (31 Μαΐου – 26 Οκτωβρίου). © Michael Werner Gallery
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Εικαστικά / Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Η έκθεση «Διαδρομές στην τέχνη. Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων ξεδιπλώνει 150 χρόνια εικαστικής δημιουργίας μέσα από 99 έργα εμβληματικών και σύγχρονων δημιουργών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Βιβλίο / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη 

Εικαστικά / Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης αναδεικνύει το άχρηστο σε τέχνη

Το εργαστήριο του χαράκτη, όπου ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό παραμύθι, μεταφέρεται προσωρινά σε μια σχεδόν κρυμμένη αίθουσα του μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ