Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter

Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ

0

Η ανήσυχη καλλιτεχνική προσωπικότητα γεννήθηκε με το όνομα Σόνια Ιλίνιτσνα Στερν το 1885 κοντά στην Οδησσό σε μια εβραϊκή ουκρανική οικογένεια. Σε ηλικία επτά ετών πήγε να ζήσει με τον πλούσιο θείο της Χένρι Τερκ και τη σύζυγό του στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Οι Τερκ της πρόσφεραν μια προνομιακή και καλλιεργημένη ανατροφή στην Αγία Πετρούπολη. Πήρε το όνομα Σόνια Τερκ. Ωστόσο, οι παιδικές της αναμνήσεις από την Ουκρανία έμειναν μαζί της και συχνά αναφερόταν στο «αγνό» χρώμα και τα φωτεινά κοστούμια των ουκρανικών γάμων χωρικών. 

Από μαθήτρια επισκεπτόταν γκαλερί και μουσεία ταξιδεύοντας με τους Τερκ στη Φινλανδία και στην Ευρώπη, και η δεξιοτεχνία της στο σχέδιο έγινε αντιληπτή από ένα δάσκαλό της σε ένα γυμνάσιο στην Αγία Πετρούπολη. Όταν έγινε 18 ετών, μετά από πρόταση του δασκάλου της, την έστειλαν σε σχολή τέχνης στη Γερμανία όπου παρακολούθησε την Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Καρλσρούη. Σπούδασε στη Γερμανία μέχρι το 1905 και στη συνέχεια μετακόμισε στο Παρίσι και γράφτηκε στην Académie de La Palette στο Μονπαρνάς. Περνούσε περισσότερο καιρό στις γκαλερί παρά στη σχολή της και το έργο της εκείνης της περιόδου επηρεάστηκε από τους ζωγράφους που έβλεπε, τον Βαν Γκογκ, τον Γκογκέν και τον Ανρί Ρουσό τους Φοβ τον Ματίς και τον Ντερέν.

Η επιρροή της ζωγραφικής στον σχεδιασμό υφασμάτων που παρουσίασε η Ντελονέ με το στιλ της, απασχολεί τη μόδα ακόμα και σήμερα. Τη μόδα του δρόμου και της καθημερινής ζωής. Για πολλά όμως χρόνια η συμβολή της στην τέχνη είχε αγνοηθεί. Για πολλά χρόνια είχε θεωρηθεί «ως η σύντροφος του Ντελονέ με τον οποίο σχεδίαζαν περίπου τα ίδια». Άργησε πολύ να αξιολογηθεί ως ανεξάρτητη καλλιτέχνιδα.

Το 1908 παντρεύτηκε τον Γερμανό έμπορο έργων τέχνης και ιδιοκτήτη γκαλερί Wilhelm Uhde, εκείνη ωφελήθηκε από την πρόσβαση στην προίκα της και εκείνος για να καλύψει την ομοφυλοφιλία του. Μπήκε στον κόσμο της τέχνης και στην γκαλερί του Uhde γνώρισε τη μητέρα του Ρομπέρ Ντελονέ  και τον ίδιο το 1909. Έγιναν εραστές, η Σόνια χώρισε και ενώ ήταν έγκυος στο παιδί του Ντελονέ παντρευτήκαν και γέννησε το 1911. 

«Στον Ρομπέρ Ντελονέ βρήκα έναν ποιητή. Ένα ποιητή που έγραφε όχι με λόγια αλλά με χρώματα», έλεγε.

Το 1911 έφτιαξε ένα πάπλωμα για το γιό της το οποίο βρίσκεται τώρα στη συλλογή του Musée National d'Art Moderne στο Παρίσι. Δημιουργήθηκε αυθόρμητα με γεωμετρία και χρώμα.

Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Το πάπλωμα του γιού της Σαρλ, 1911

«Γύρω στο 1911 σκέφτηκα να φτιάξω για τον γιο μου, που μόλις είχε γεννηθεί, μια κουβέρτα από κομμάτια υφάσματος σαν αυτά που είχα δει στα σπίτια των Ουκρανών αγροτών. Όταν τελείωσε, η διάταξη των κομματιών του υλικού μου φάνηκε ότι έμοιαζε με κυβιστικές αντιλήψεις και στη συνέχεια προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε την ίδια διαδικασία σε άλλα αντικείμενα και πίνακες», έλεγε.

Οι σύγχρονοι κριτικοί τέχνης αναγνωρίζουν αυτό ως το σημείο όπου απομακρύνθηκε από την προοπτική και τον νατουραλισμό στην τέχνη της. Την ίδια εποχή, κυβιστικά έργα παρουσιάζονταν στο Παρίσι και ο Ρομπέρ μελετούσε τις χρωματικές θεωρίες του Michel Eugène Chevreul. Ονόμασαν τα πειράματά τους με το χρώμα στην τέχνη και το design «simultanéisme» (ταυτοχρονισμός). 

Η Σόνια Ντελονέ έφτιαξε τον πρώτο μεγάλο πίνακά της Bal Bullier (1912–13) με αυτές τις αρχές του χρώματος και της κίνησης.

Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Le Bal Bullier

Ο φίλος τους Γκιγιόμ Απολινέρ επινόησε τον όρο Orphism (ορφισμός)  για να περιγράψει την εκδοχή του Ντελονέ για τον κυβισμό το 1913 και έγραψε: «Η γραμμή είναι περιορισμός. Το χρώμα δίνει βάθος –όχι προοπτική, όχι διαδοχικό, αλλά ταυτόχρονο βάθος– καθώς και μορφή και κίνηση.» 

Εν μεταξύ η Σόνια Ντελονέ συγχώνευσε στο έργο της γαλλικής και της ρωσικής πρωτοπορίας και έγραφε: Η πραγματική νέα ζωγραφική θα έχει τη δική της ζωή, ότι οι άπειροι συνδυασμοί χρωμάτων έχουν ποίηση και γλώσσα πολύ πιο εκφραστική από τις παλιές μεθόδους. Είναι μια μυστηριώδης γλώσσα σε αρμονία με τις δονήσεις, την ίδια τη ζωή, του χρώματος. Σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν νέες και άπειρες δυνατότητες.

Η πρώτη της εμφάνιση ήταν στο πρώτο γερμανικό Salon d'Automne στο Der Sturm του Βερολίνου το 1913, όπου εξέθεσε πέντε πίνακες, βιβλιοδεσίες σε κολάζ, ζωγράφισε κουτιά και υφάσματα με αφηρημένα σχέδια. Τα ρούχα και τα οικιακά αντικείμενα που σχεδίασε ήταν συνθέσεις υφασμάτων σε διάφορα χρώματα και υλικά, ραμμένα με παραδοσιακές σλαβικές τεχνικές όπως είχες χρησιμοποιήσει στο πάπλωμα του γιου της.

sonia delauney
H Σόνια Ντελονέ με ρούχα σχεδιασμένα από την ίδια.

Την ίδια χρονιά σχεδίασε για τον εαυτό της ένα φόρεμα με μοτίβα του ουράνιου τόξου που επαναλαμβάνονταν, ένα ρούχο που την έκανε ζωντανό γλυπτό.

Η Σόνια ξέφυγε από τη συμβατική συμπεριφορά με τον τρόπο που παρουσίαζε τον εαυτό της, σαν μια προοδευτική γυναίκα, συνώνυμη με την κίνηση και τον νεωτερισμό. 

Η πόλη και οι ρυθμοί της ήταν μια πηγή για το έργο της Σόνια, από τους δυναμικούς πίνακες των ηλεκτρικών πρισμάτων (Prismes électriques) του 1913 και σκίτσα πλήθους στη λεωφόρο Saint-Michel  μέχρι τα παιχνιδιάρικα χρωματιστά γράμματα – μαύρο για το A, λευκό για το E, κόκκινο για το I, μπλε για το U, πράσινο για το U. Ήταν παθιασμένη με την ποίηση και δολυλεψε με τον ποιητή Blaise Cendrars (1887–1961) για την εικονογράφηση του πειραματικού έγχρωμου ποιήματος με τίτλο «Πεζογραφία του Υπερσιβηρικού και της μικρής Jehanne της Γαλλίας». 

Αυτή ήταν η πρώτη της προσπάθεια μεταγραφής των προφορικών λέξεων μέσω του χρώματος, ερμηνεύοντας τη σχέση μεταξύ γραφής και έγχρωμης ζωγραφικής – ή, όπως την ανέφερε, «συγχρονικής παρουσίασης». Το ποίημα-πίνακας τυπώθηκε σε φύλλο μήκους δύο μέτρων και χρωματίστηκε με στένσιλ, με σκοπό να τυπωθεί μια αριθμημένη έκδοση που, που αν τεντωνόταν από άκρη σε άκρη, θα έφτανε μέχρι την κορυφή του Πύργου του Άιφελ. 

Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Τα σχέδιά της στα ρούχα της εποχής του 20

Η Σόνια κατασκεύασε πολλά φορέματα-ποιήματα τη δεκαετία του 1920 βασισμένα στα γραπτά του ντανταϊστή ποιητή Τριστάν Τζαρά. Σχεδίασε επίσης κοστούμια για εκδηλώσεις και έργα παραλόγου και τα κοστούμια της υποδήλωναν κίνηση και μεταμόρφωση του γυναικείου σώματος.

Όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος οι Ντελονέ πήγαν στην Ισπανία. Αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στο Παρίσι και στη συνέχεια ταξίδεψαν και έμειναν στην Πορτογαλία.  Το 1917, η Ρώσικη επανάσταση έβαλε τέλος στην οικονομική υποστήριξη που έλαβε η Σόνια από την οικογένειά της στη Ρωσία και χρειαζόταν μια διαφορετική πηγή εισοδήματος. Το 1918 αποδέχτηκε την πρόταση του Ντιαγκίλεφ να σχεδιάσει κοστούμια για τα Ρώσικα Μπαλέτα δημιουργώντας τολμηρά μοντέρνα ρούχα για την Κλεοπάτρα και την Αΐντα. Στη Μαδρίτη διακόσμησε το Petit Casino (ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης) και ίδρυσε την Casa Sonia, πουλώντας τα σχέδιά της για εσωτερική διακόσμηση και μόδα, με ένα υποκατάστημα στο Μπιλμπάο.

Το 1920 άρχισε να αναζητά ευκαιρίες στον χώρο της μόδας. Έγραψε μια επιστολή στον διάσημο τότε μόδιστρο Πολ Πουαρέ  δηλώνοντας ότι ήθελε να επεκτείνει την επιχείρησή της και να συμπεριλάβει μερικά από τα σχέδιά του. Ο Πουαρέ αρνήθηκε, ισχυριζόμενος ότι είχε αντιγράψει και ήταν παντρεμένη με έναν Γάλλο λιποτάκτη.

Με την επιστροφή της στο Παρίσι ζούσαν δύσκολα και στις αρχές της δεκαετίας του 1920, άνοιξε μια μπουτίκ και έναν οίκο μόδας. Το 1923 πούλησε ταυτόχρονα σχέδια σε έναν κατασκευαστή μεταξιού στη Λυών και το 1924 ίδρυσε ένα ατελιέ για την εκτύπωση υφασμάτων και την παραγωγή ρούχων και κασκόλ. Άρχισε να σχεδιάζει κεντημένα και γεωμετρικά σχέδια παλτό, τσάντες, κασκόλ και σακάκια και η ανταπόκριση ήταν ενθουσιώδης. 

Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Σχέδια για υφάσματα

Μετά το θάνατο του Ρομπέρ το 1941, η Σόνια επικεντρώθηκε στην προώθηση της πρακτικής του ενώ σταδιακά άρχισε να επικεντρώνεται στη δική της καριέρα ως ζωγράφος. Εξέθετε τακτικά στο Salon des Réalités Nouvelles κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1940 και του 1950, δίνοντας στον εαυτό της περισσότερη ελευθερία στα έργα που δημιούργησε από τότε. Αναζητώντας την αντίθεση και την ένταση, τοποθέτησε ημικύκλια και ομόκεντρους κύκλους πάνω σε τετράγωνα, τρίγωνα και εκμεταλλεύτηκε το ρυθμικό αποτέλεσμα που παράγεται από την επανάληψη ενός μόνο μοτίβου στο φόντο του πίνακα. Τα έργα της αυτή την εποχή αποκαλύπτουν μια εξαιρετική χρήση του μαύρου, που δημιουργούσε έντονες αντιθέσεις με τα έντονα μπλε, κόκκινα και πράσινα.

Από τη δεκαετία του 1950 η Sonia άρχισε να εκθέτει τους δικούς της πίνακες στην Ευρώπη και την Αμερική και το 1964 έγινε η πρώτη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνης που έκανε αναδρομική έκθεση στο Λούβρο. Το 1965 μια αίθουσα αφιερώθηκε στα σχέδια και τα φορέματά της στην έκθεση L'Expo 1925 στο Musée des Arts Décoratifs και το 1967 το Musée National d'Art Moderne πραγματοποίησε μια πλήρη αναδρομική έκθεση της δουλειάς της. Η συμμετοχή της σε διάφορες ομάδες  της αφηρημένης τέχνης (Salon des Réalités, Nouvelles, Groupe Espace) την οδήγησε να συνεισφέρει στο δεύτερο κύμα αφαίρεσης στην Ευρώπη. 

Η Σόνια Ντελονέ συνεχίζει τη δημιουργική της πορεία και το 1976 σχεδιάζει μια σειρά από υφάσματα, επιτραπέζια σκεύη και κοσμήματα με την γαλλική εταιρεία Artcurial, εμπνευσμένα από το έργο της από την δεκαετία του 1920. Η Σόνια Ντελονέ πέθανε το 1979. Θάφτηκε στο Gambais, δίπλα στον τάφο του Ρομπέρ.

Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Σόνια και Ρομπέρ Ντελονέ

Η επιρροή της ζωγραφικής στον σχεδιασμό υφασμάτων που παρουσίασε η Ντελονέ με το στιλ της, απασχολεί τη μόδα ακόμα και σήμερα. Τη μόδα του δρόμου και της καθημερινής ζωής. Για πολλά όμως χρόνια η συμβολή της στην τέχνη είχε αγνοηθεί. Για πολλά χρόνια είχε θεωρηθεί «ως η σύντροφος του Ντελονέ με τον οποίο σχεδίαζαν περίπου τα ίδια». Άργησε πολύ να αξιολογηθεί ως ανεξάρτητη καλλιτέχνιδα.

Στο έργο της συνδέονται οι καλές τέχνες και η εφαρμοσμένη τέχνη. Η μετάφραση και η αλλαγή των τρόπων έκφρασης δείχνει πάνω από όλα μια καλλιτέχνη με διαπολιτισμική σημασία και ευρύ λεξιλόγιο. Απελευθέρωσε την έννοια της αισθητικής από το έργο σε κάδρο και το έκανε μέρος της καθημερινότητας μιας σύγχρονης δημιουργικής γυναίκας. Η τέχνη της Ντελονέ φοριέται. Είναι στιλ και αισθητική περιπέτεια. Χρώματα, αποχρώσεις και αντιθέσεις κινούνται και αντιτίθενται δημιουργώντας κίνηση και ρυθμό. 

Όπως έγραψε στην αυτοβιογραφία της: We Will Go Right Up to the Sun) το 1978, ένα χρόνο πριν πεθάνει: «Τι έλεγαν οι άνθρωποι για μένα μέχρι τότε; – μούσα του Ορφισμού, διακοσμήτρια, σύντροφος του Ρομπέρ Ντελονέ. Μετά το παραδέχτηκαν: και έγραψαν «συνεργάτης, συνεχιστής…» πριν παραδεχτούν ότι το έργο υπήρχε από μόνο του.


Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Υoung girl asleep, 1907

Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Nu Jaune, 1908
Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
"Deux Fillette Finlandaises", 1907
Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Color explosion
Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Σχέδια για υφάσματα
Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
MARCHÉ AU MINHO I, 1916
Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Κοστούμια για το Theatre Michel
Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Ταπισερί με σχέδια της Σόνια Ντελονέ
Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Danseuse aux disques
Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ