Η προσωπική στιγμή του μπάνιου, ιδωμένη μέσα από το πρίσμα του αστικού τοπίου

Η προσωπική στιγμή του μπάνιου, ιδωμένη μέσα από το πρίσμα του αστικού τοπίου Facebook Twitter
0

Η Μαρία Μιτζάλη, δημιουργός της οπτικοακουστικής εγκατάστασης «Η Εξιλέωση της Σκιάς» και ο Σπύρος Μοσχούτης, συνθέτης της πρωτότυπης μουσικής που τη συνοδεύει, μίλησαν στο LiFO.gr για το ενδιαφέρον πρότζεκτ που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην ταράτσα του καφενείου «η Ωραία Ελλάς» [έως τις 16 Ιουνίου, δείτε εδώ αναλυτικές λεπτομέρειες].

Πώς προέκυψε η ιδέα της «Εξιλέωσης»; Υπήρξε κάποιο προσωπικό βίωμα που να σας έδωσε το έναυσμα;

Μαρία Μιτζάλη: Σε στιγμές μεγάλης απογοήτευσης.... Όταν νιώθω ότι κάνω κάποιο μεγάλο λάθος, ή σε στιγμές αμφιβολίας και στεναχώριας αυτό που με κάνει να νιώθω καλύτερα είναι ένα ζεστό μπάνιο - είναι τόσο απλό και τόσο ουσιαστικό. Ο χώρος του μπάνιου θεωρώ ότι είναι ο πιο σημαντικός προσωπικός χώρος μέσα στο σπίτι.
Η ιδέα, λοιπόν, της «εξιλέωσης» προέκυψε από τη μεγέθυνση αυτής της ιδιαίτερης προσωπικής στιγμής μέσα στο πλαίσιο του έργου «Εξιλέωσης της Σκιάς», μέσα από εικόνες-βίντεο και ήχους που φέρνουν σε διάλογο αυτές τις ιδιαίτερες προσωπικές στιγμές με το θεατή-παρατηρητή και ανάλογα με τον τόπο παρουσίασης και με το αστικό τοπίο (μια ταράτσα στην Αθήνα) ή με πιο παραδοσιακά συνδεδεμένους με το μπάνιο και το νερό χώρους, όπως το Μπέη Χαμάμ πέρυσι στη Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια γενικότερη τάση σε πολλές μορφές της σύγχρονης τέχνης της απεικόνισης του γυμνού με έναν τρόπο μη κολακευτικό, θα λέγαμε ωμό και ρεαλιστικό. Εντάσσεται η εγκατάσταση σε αυτό το πλαίσιο προσπάθειας απενοχοποίησης του;

Μ.Μ.: Η εγκατάσταση εντάσσεται στο πλαίσιο απενοχοποίησης του σώματος, αλλά η ωμότητα δεν ήταν ούτε και είναι σκοπός του έργου αυτού. «Η Εξιλέωση της Σκιάς» έχει να κάνει περισσότερο με την αποδοχή του σώματος, παρά με την επιθυμία να παρουσιάσει κάτι μη κολακευτικό ή αρνητικό, αλλά είναι και ρεαλιστική.

Θα δοκιμάζατε κάτι ανάλογο με ζωντανές «προσωπικές» σκηνές των εκτιθέμενων ατόμων, αντί με βίντεο-προβολές;

Μ.Μ.: Όχι. Δεν μου αρέσει ή, καλύτερα ειπωμένα, δεν με εκφράζει η αμεσότητα του «περφόρμανς», της ζωντανής παρουσίασης. Μου φαίνεται πιο αληθινό και πιο μαγευτικό το μέσο της εικόνας, του σινεμά, της φωτογραφίας. Διακρίνω την αληθοφάνεια πιο εύκολα μέσα από τα συναισθήματα της αποστασιοποίησης. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής παρουσίασης νιώθω σαν να συμβαίνει κάτι ψεύτικο μπροστά μου... Δεν είναι το μέσο μου.

Μπορεί το έργο αυτό να μην είναι «ντοκουμενταρίστικο» όμως είναι όσο πιο φυσικό γίνεται.
Με την αναφορά στην αληθοφάνεια, μου έρχεται μια σημαντική τεχνική πτυχή του έργου: Αυτή ειδικά η οπτικο-ακουστική εγκατάσταση όταν πρωτοδημιουργήθηκε, σκοπός της ήταν να είναι μια in situ εγκατάσταση και να γίνει όσο το δυνατό περισσότερο ένα με το κτίριο. Με το «mapping» που έγινε, περισσότερο στην πρώτη της παρουσίαση από τους 2monochannel στο Μπέη Χαμάμ, αλλά και με την πιο συμβατική προβολή της Αθήνας στην ταράτσα του καφενείου η Ωραία Ελλάς, θεωρώ ότι επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό ένας ιδιαίτερος σκοπός. Οι εικόνες ήταν και είναι σαν βγαίνουν από τον τοίχο αντί να προβάλλονται επάνω σε μια οποιαδήποτε επιφάνεια.


Η μουσική υπόκρουση της εγκατάστασης με ποιο κριτήριο επιλέχθηκε και συντέθηκε;

Σπύρος Μοσχούτης: Το κριτήριο στην σύνθεση της μουσικής είναι να προσδώσει ένα τελετουργικό χαρακτήρα στο έργο. Επιλέχτηκαν μουσικά όργανα με έντονο το γήινο στοιχείο (κρουστά, ιδιόφωνα, samples) και άλλα (contacs mics, synthesizers) χρησιμοποιήθηκαν με διάθεση ονειρική με σκοπό την ισορροπία μεταξύ του μεταφυσικού και του υλικού κόσμου.

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ