Η Όλγα Μηλιαρέση Φωκά στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα

Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
Η ατομική έκθεση της Όλγας Μηλιαρέση-Φωκά με τίτλο «Risky Business» μάς προσκαλεί σε έναν κόσμο παιχνιδιού με τις λέξεις, όπου εμβληματικά λογότυπα μεταμορφώνονται εννοιολογικά.
0

Στην πρόσοψη της γκαλερί The Breeder έντονα κόκκινα νέον γράμματα σχηματίζουν τη λέξη «Risky». Εμπνευσμένη από τον τίτλο της αμερικανικής ταινίας σεξουαλικής ενηλικίωσης με τον Τομ Κρουζ Risky Business, η επιγραφή χρησιμεύει ως σαγηνευτικός πρόλογος των αφηγήσεων που αναπτύσσονται στον εκθεσιακό χώρο.

Συνδυάζει την ανάληψη ρίσκων με την απόλαυση, προτρέποντας το κοινό να αμφισβητήσει τις κοινωνικές προσδοκίες και να αγκαλιάσει τους «κινδύνους» που είναι εγγενείς στην επιδίωξη ονείρων και επιθυμιών.

Η ατομική έκθεση της Όλγας Μηλιαρέση-Φωκά με τίτλο «Risky Business» που θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου μάς προσκαλεί σε έναν κόσμο παιχνιδιού με τις λέξεις, όπου εμβληματικά λογότυπα μεταμορφώνονται εννοιολογικά. Γραφικά σήματα, άμεσα αναγνωρίσιμα, οικεία, μέρος πλέον του οπτικού μας λεξιλογίου, αποκτούν νέα μορφή, διευρύνοντας τη νοηματοδότησή τους μέσα από μια ποπ αισθητική σε συνδυασμό με την καυστική της διάθεση.

Ενσωματωμένο στον αθηναϊκό αστικό ιστό, στο αντιφατικό σκηνικό της πόλης, το «Risky Business» συνδέει τον εξωτερικό με τον εσωτερικό χώρο και μετατρέπει την γκαλερί σε περιβάλλον δράσης.

Ενσωματωμένο στον αθηναϊκό αστικό ιστό, στο αντιφατικό σκηνικό της πόλης, το «Risky Business» συνδέει τον εξωτερικό με τον εσωτερικό χώρο και μετατρέπει την γκαλερί σε περιβάλλον δράσης. Οι επισκέπτες καλούνται να γίνουν εξώφυλλο του περιοδικού «Vague», μιας φαντασιακής έκδοσης για το έτος 2080, που με την απλή αλλαγή ενός γράμματος απομακρύνεται από τον τίτλο ενός εμβληματικού περιοδικού, μετατρέποντας τον κόσμο της λάμψης που πρεσβεύει το αρχικό έντυπο σε κάτι κρυπτικό και θολώνοντας τα όρια μεταξύ παρουσίας και οφθαλμαπάτης. Αυτό που κάποτε ήταν συνώνυμο ενός φιλόδοξου τρόπου ζωής τώρα αγκαλιάζει μια ποιητική ασάφεια, όπου τα νοήματα γίνονται ρευστά και αόριστα.

Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
DECEMBER ISSUE (VAGUE – YEAR 2080), 2023, Scratched and bleached mirror, epoxy paint, aluminium frame, 160 x 218.5 x 3 cm
Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
JANUARY ISSUE (VAGUE – YEAR 2080), 2023, Bleached mirror, epoxy paint, acrylic spray paint, aluminium frame, 160 x 218.5 x 3 cm

Στο ισόγειο της γκαλερί καθρέφτες δημιουργούν ένα πολυεπίπεδο μωσαϊκό σημασιολογίας, προσκαλώντας το κοινό να αναλογιστεί την απεικόνιση του φύλου, την παροδική ουσία του εαυτού, ενώ χρησιμεύουν ως σύμβολα αλήθειας, αυτο-αντανάκλασης και αυτογνωσίας με ανεστραμμένες διαφημιστικές καμπάνιες, γλωσσικές μεταφορές και αναγραμματισμούς που ενθαρρύνουν τους θεατές να σχετιστούν με τις προσωπικές τους ιστορίες.

«Τα λογότυπα είναι από όλους μας αναγνωρίσιμα και χρησιμοποιώ αυτήν τη γλώσσα σαν δικό μου λεξιλόγιο», λέει η Όλγα Μηλιαρέση-Φωκά, «μια γλώσσα που τραβάει αμέσως το βλέμμα του θεατή. Με τον αναγραμματισμό δημιουργείται ένα παιχνίδι σύνδεσης. Αυτή είναι η γενική ιδέα, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο πέρα από το άμεσα ορατό.

Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης.

Με τους καθρέφτες ως εξώφυλλα περιοδικών ξεκίνησα το 2018, με το “Vanity Unfair”, και τώρα αποφάσισα να προχωρήσω και με δώδεκα καθρέφτες να δημιουργήσω ένα περιβάλλον που συγκροτεί μια διάσταση, ενώ μεμονωμένα το υλικό που χρησιμοποιώ υπαινίσσεται ή και προβάλλει πολλές διαστάσεις εννοιών: της αυτογνωσίας, της αντανάκλασης, της αλήθειας και της ψευδαίσθησης, του ναρκισσισμού, του τώρα και του ποτέ, του παρόντος και του μέλλοντος. Βάζω τον θεατή μπροστά στο εξώφυλλο, που δίνει τον τόνο με όσα απεικονίζει, για να δει τον εαυτό του σε έναν μελλοντικό χρόνο, όπως και τη σχέση με το εγώ του και την κοινωνία γύρω του».

Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
APRIL ISSUE (VAGUE – YEAR 2080), 2023, Scratched mirror, epoxy paint, acrylic spray paint, aluminium frame, 160 x 218.5 x 3 cm
Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
MAY ISSUE (VAGUE – YEAR 2080), 2023, Scratched mirror, epoxy paint, aluminium frame, 160 x 218.5 x 3 cm
Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης.

Η εικαστική έκθεση Risky Business θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8 Ιουνίου και 31 Αυγούστου 2023 στην γκαλερί The Breeder, Ιάσονος 45, Αθήνα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζένη Μαρκέτου

Οι Αθηναίοι / Τζένη Μαρκέτου: «Οι καλλιτέχνες δεν έχουμε ανακαλύψει τον τροχό»

Στην Αμερική έμαθε πως η τέχνη είναι κοινωνική υπόθεση, πως ο κόσμος δεν εξαντλείται στις γκαλερί. Η πρώτη της παρέμβαση σε δημόσιο χώρο, που προκάλεσε αντιδράσεις, της δίδαξε ότι ένα έργο οφείλει να μοιάζει σαν να υπήρχε πάντα εκεί. Με τη νέα της εγκατάσταση στο Μέγαρο Μουσικής μάς υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε οι πρωταγωνιστές της φύσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σεπτέμβρης της Art Athina 2025

Εικαστικά / Art Athina 2025: Το τώρα και το μετά της σύγχρονης τέχνης

Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, ψηφιακή τέχνη: Το ανάγλυφο του παγκόσμιου εικαστικού χάρτη έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από την ελληνική και ξένη παραγωγή, και αναδεικνύεται στην ετήσια φουάρ που πραγματοποιείται ξανά στο Ζάππειο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης πέταξε τον Πλάτωνα σε ένα escape room για την Μπιενάλε

Εικαστικά / Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης μετατρέπει το σπήλαιο του Πλάτωνα σε escape room

Με τo «Δωμάτιο Απόδρασης», μια εγκατάσταση ερευνητική και παιγνιώδη, βασισμένη στην ιδέα της φιλοσοφίας και την παραίσθηση του ψηφιακού κόσμου, θα μας εκπροσωπήσει στην 61η Μπιενάλε Βενετίας ο καταξιωμένος εικαστικός και αρχιτέκτονας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο συναρπαστικός εξπρεσιονισμός του Ζορζ Ρουό 

Εικαστικά / Ζορζ Ρουό: Ο μεγάλος λησμονημένος του εξπρεσιονισμού

Ο Γάλλος ζωγράφος και χαράκτης συνδέθηκε με τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά ξεχάστηκε μετά τον θάνατό του. Μια έκθεση με σημαντικά του έργα τον επαναφέρει στο προσκήνιο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«ΤΕΧΝΗ – ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ»: Η διαρκής συμβολή των δύο ομάδων στην ανεπανάληπτη πολιτισμική κίνηση της Θεσσαλονίκης

Εικαστικά / «Διαγώνιος» και «Τέχνη»: Πρόσφεραν παιδεία στη Θεσσαλονίκη. Τώρα συναντιούνται ξανά σε μια έκθεση

Η «Διαγώνιος» του Ντίνου Χριστιανόπουλου και η Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» επιστρέφουν στο προσκήνιο μέσα από ένα αφιέρωμα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, που αναδεικνύει δύο ιστορικές ομάδες της πνευματικής ζωής της Θεσσαλονίκης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «λίστα Τραμπ» και τα «απαράδεκτα έργα τέχνης» οδηγούν σε μια άλλη Αμερική

Εικαστικά / Tο μένος του Τραμπ για το Smithsonian: Λογοκρισία, ρατσισμός, λίστες με «απαράδεκτα» έργα

Με στόχο το μεγαλύτερο συγκρότημα μουσείων και ερευνητικών κέντρων στον κόσμο, ο Τραμπ επιχειρεί να ασκήσει έλεγχο και λογοκρισία σε έργα τέχνης και στο περιεχόμενο εκθέσεων, κατηγορώντας το Smithsonian ως «woke» και απειλώντας με περικοπές της χρηματοδότησής του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Εικαστικά / Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Μια από τις πιο εξέχουσες συλλέκτριες στην Ευρώπη, η οποία έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στην Ύδρα, αποφάσισε να πουλήσει τη συλλογή σουρεαλιστικής και μεταπολεμικής τέχνης που στεγάζει στο σπίτι της στο Λονδίνο -τη μεγαλύτερη αυτού του είδους- σε μια δημοπρασία-ορόσημο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Επαμεινώνδα: Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις

Εικαστικά / Χάρις Επαμεινώνδα: «Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις»

Η βραβευμένη με Αργυρό Λέοντα Κύπρια εικαστικός συνθέτει έναν κόσμο θραυσμάτων, αποκομμάτων της εσωτερικότητας, με ελλειπτικές εικόνες, τον οποίο μας προκαλεί να ανακατασκευάσουμε μέσα από τη σταδιακή του αποκάλυψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Εικαστικά / Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Οι δύο καλλιτέχνες με καταγωγή από Κύπρο και Ελλάδα αντίστοιχα, παρουσιάζουν νέα έργα τους σε μια από τις σημαντικότερες εικαστικές διοργανώσεις της Βρετανίας που φιλοξενεί 30 καλλιτέχνες και συλλογικότητες, με αναθέσεις και θεματικές που έχουν να κάνουν με τη γεωγραφία και τις αξίες που διαπερνούν την πόλη αυτή: καταγωγή και μνήμη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση για την πολύχρωμη, πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εικαστικά / Μια έκθεση για την πολύχρωμη και πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο Τόνι Μιλάκης καταγράφει μια πόλη που η πραγματικότητα προσφέρει τις καλύτερες ζωγραφικές λύσεις, που ακόμη και το πιο ευφάνταστο μυαλό ενός καλλιτέχνη δεν μπορεί να τις επινοήσει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Ο Ζαν Φρανσουά Μιλέ και η ατέρμονη γοητεία της φύσης και των εργατών της γης

Εικαστικά / Ζαν Φρανσουά Μιλέ: ο ζωγράφος που ο Βαν Γκογκ αποκαλούσε «πρωτοπόρο»

«Όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο νομίζω ότι ο Μιλέ πίστευε σε κάτι ανώτερο» έγραφε ο Βαν Γκογκ για τον «ζωγράφο των χωρικών» αλλά και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γαλλικού ρεαλισμού. Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου τον τιμά με μια μεγάλη έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ