Η Όλγα Μηλιαρέση Φωκά στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα

Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
Η ατομική έκθεση της Όλγας Μηλιαρέση-Φωκά με τίτλο «Risky Business» μάς προσκαλεί σε έναν κόσμο παιχνιδιού με τις λέξεις, όπου εμβληματικά λογότυπα μεταμορφώνονται εννοιολογικά.
0

Στην πρόσοψη της γκαλερί The Breeder έντονα κόκκινα νέον γράμματα σχηματίζουν τη λέξη «Risky». Εμπνευσμένη από τον τίτλο της αμερικανικής ταινίας σεξουαλικής ενηλικίωσης με τον Τομ Κρουζ Risky Business, η επιγραφή χρησιμεύει ως σαγηνευτικός πρόλογος των αφηγήσεων που αναπτύσσονται στον εκθεσιακό χώρο.

Συνδυάζει την ανάληψη ρίσκων με την απόλαυση, προτρέποντας το κοινό να αμφισβητήσει τις κοινωνικές προσδοκίες και να αγκαλιάσει τους «κινδύνους» που είναι εγγενείς στην επιδίωξη ονείρων και επιθυμιών.

Η ατομική έκθεση της Όλγας Μηλιαρέση-Φωκά με τίτλο «Risky Business» που θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου μάς προσκαλεί σε έναν κόσμο παιχνιδιού με τις λέξεις, όπου εμβληματικά λογότυπα μεταμορφώνονται εννοιολογικά. Γραφικά σήματα, άμεσα αναγνωρίσιμα, οικεία, μέρος πλέον του οπτικού μας λεξιλογίου, αποκτούν νέα μορφή, διευρύνοντας τη νοηματοδότησή τους μέσα από μια ποπ αισθητική σε συνδυασμό με την καυστική της διάθεση.

Ενσωματωμένο στον αθηναϊκό αστικό ιστό, στο αντιφατικό σκηνικό της πόλης, το «Risky Business» συνδέει τον εξωτερικό με τον εσωτερικό χώρο και μετατρέπει την γκαλερί σε περιβάλλον δράσης.

Ενσωματωμένο στον αθηναϊκό αστικό ιστό, στο αντιφατικό σκηνικό της πόλης, το «Risky Business» συνδέει τον εξωτερικό με τον εσωτερικό χώρο και μετατρέπει την γκαλερί σε περιβάλλον δράσης. Οι επισκέπτες καλούνται να γίνουν εξώφυλλο του περιοδικού «Vague», μιας φαντασιακής έκδοσης για το έτος 2080, που με την απλή αλλαγή ενός γράμματος απομακρύνεται από τον τίτλο ενός εμβληματικού περιοδικού, μετατρέποντας τον κόσμο της λάμψης που πρεσβεύει το αρχικό έντυπο σε κάτι κρυπτικό και θολώνοντας τα όρια μεταξύ παρουσίας και οφθαλμαπάτης. Αυτό που κάποτε ήταν συνώνυμο ενός φιλόδοξου τρόπου ζωής τώρα αγκαλιάζει μια ποιητική ασάφεια, όπου τα νοήματα γίνονται ρευστά και αόριστα.

Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
DECEMBER ISSUE (VAGUE – YEAR 2080), 2023, Scratched and bleached mirror, epoxy paint, aluminium frame, 160 x 218.5 x 3 cm
Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
JANUARY ISSUE (VAGUE – YEAR 2080), 2023, Bleached mirror, epoxy paint, acrylic spray paint, aluminium frame, 160 x 218.5 x 3 cm

Στο ισόγειο της γκαλερί καθρέφτες δημιουργούν ένα πολυεπίπεδο μωσαϊκό σημασιολογίας, προσκαλώντας το κοινό να αναλογιστεί την απεικόνιση του φύλου, την παροδική ουσία του εαυτού, ενώ χρησιμεύουν ως σύμβολα αλήθειας, αυτο-αντανάκλασης και αυτογνωσίας με ανεστραμμένες διαφημιστικές καμπάνιες, γλωσσικές μεταφορές και αναγραμματισμούς που ενθαρρύνουν τους θεατές να σχετιστούν με τις προσωπικές τους ιστορίες.

«Τα λογότυπα είναι από όλους μας αναγνωρίσιμα και χρησιμοποιώ αυτήν τη γλώσσα σαν δικό μου λεξιλόγιο», λέει η Όλγα Μηλιαρέση-Φωκά, «μια γλώσσα που τραβάει αμέσως το βλέμμα του θεατή. Με τον αναγραμματισμό δημιουργείται ένα παιχνίδι σύνδεσης. Αυτή είναι η γενική ιδέα, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο πέρα από το άμεσα ορατό.

Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης.

Με τους καθρέφτες ως εξώφυλλα περιοδικών ξεκίνησα το 2018, με το “Vanity Unfair”, και τώρα αποφάσισα να προχωρήσω και με δώδεκα καθρέφτες να δημιουργήσω ένα περιβάλλον που συγκροτεί μια διάσταση, ενώ μεμονωμένα το υλικό που χρησιμοποιώ υπαινίσσεται ή και προβάλλει πολλές διαστάσεις εννοιών: της αυτογνωσίας, της αντανάκλασης, της αλήθειας και της ψευδαίσθησης, του ναρκισσισμού, του τώρα και του ποτέ, του παρόντος και του μέλλοντος. Βάζω τον θεατή μπροστά στο εξώφυλλο, που δίνει τον τόνο με όσα απεικονίζει, για να δει τον εαυτό του σε έναν μελλοντικό χρόνο, όπως και τη σχέση με το εγώ του και την κοινωνία γύρω του».

Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
APRIL ISSUE (VAGUE – YEAR 2080), 2023, Scratched mirror, epoxy paint, acrylic spray paint, aluminium frame, 160 x 218.5 x 3 cm
Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
MAY ISSUE (VAGUE – YEAR 2080), 2023, Scratched mirror, epoxy paint, aluminium frame, 160 x 218.5 x 3 cm
Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης.

Η εικαστική έκθεση Risky Business θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8 Ιουνίου και 31 Αυγούστου 2023 στην γκαλερί The Breeder, Ιάσονος 45, Αθήνα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ