Η Μαρία Κουμιανού, πρώην παιδί της πόλης, τολμά τον πρώτο πολυχώρο τέχνης σ' ένα χωριό της Λήμνου

Η Μαρία Κουμιανού, πρώην παιδί της πόλης, τολμά τον πρώτο πολυχώρο τέχνης σ' ένα χωριό της Λήμνου Facebook Twitter
0
Η Μαρία Κουμιανού, πρώην παιδί της πόλης, τολμά τον πρώτο πολυχώρο τέχνης σ' ένα χωριό της Λήμνου Facebook Twitter
Το Bymeli Hub στεγάζεται σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούνταν το 1968 ως μαγαζί που τροφοδοτούσε με εξοπλισμό τα 30 σπογγαλιευτικά που έδρευαν τότε στο λιμανάκι της Νέας Κούταλης.

— Πώς αποφάσισες να αφήσεις το κέντρο της Αθήνας και να μετακομίσεις στη Λήμνο;

Έπειτα από τρία χρόνια εκτός Αθηνών, αναρωτιέμαι πώς και δεν το είχα πάρει απόφαση νωρίτερα! Όταν ζήσεις εκτός πόλης, αντιλαμβάνεσαι πόσο ανθυγιεινή είναι η ζωή σου εκεί. Η ευκαιρία να φύγω μου δόθηκε όταν μου πρότειναν, το 2012, να δουλέψω για τρεις μήνες ως συντηρήτρια έργων τέχνης σε έναν ναό του 19ου αιώνα στο Ρεπανίδι. Οι τρεις μήνες γίναν χρόνος. Έπειτα με βρήκε ο σύζυγός μου και λίγο καιρό μετά ήρθε η κόρη μου!


— Πώς ήταν η πρώτη περίοδος εκεί, το μετάνιωσες ποτέ;

Όπου και να πας, η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα είναι δύσκολη. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που συνέχιζα να βλέπω τον ελληνικό ουρανό και όχι κάποιον ξένο. Όταν αισθάνθηκα ότι εδώ σαν να σταμάτησα να γερνάω, οι αμφιβολίες για το αν κάνω το σωστό η όχι διακτινίστηκαν στο υπερπέραν!


— Πώς είναι η καθημερινότητά σου; Τι σου λείπει από την Αθήνα;

Ίδια με οποιασδήποτε γυναίκας που έχει καριέρα, οικογένεια και παιδί. Απλώς, εγώ έχω λίγο περισσότερο χρόνο για να σκέφτομαι και να απολαμβάνω τις ομορφιές που προσφέρει ένα νησί. Δεν είναι λίγο να είσαι σε 5 λεπτά στη δουλειά σου και στον δρόμο να συναντάς στάχυα, θάλασσα και πουλιά να τιτιβίζουν! Το μόνο που μου λείπει πολύ είναι σίγουρα οι φιλενάδες μου.

Η πρώτη έκθεση ονομάζεται «Σπορά». Ο τίτλος αφορμάται από την προσωπική μου φιλοδοξία αυτή η ενέργεια να ευδοκιμήσει. Να γίνει το Βymeli, τελικά, μια ανοιχτή δομή δημιουργικής αναζήτησης, μέσα από την οποία θα προβάλλεται η σύγχρονη κουλτούρα και ο πολιτισμός του νησιού.


— Πάμε, λοιπόν, στο επόμενο κεφάλαιο. Πολυχώρος τέχνης σε χωριό;

Η Νέα Κούταλη δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα χωριά του νησιού. Χτίστηκε το 1926 για να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες, κατά τις ανταλλαγές πληθυσμών, από την Παλιά Κούταλη της Προποντίδας στη Μικρά Ασία. Οι 350, σήμερα, μόνιμοι κάτοικοι συνεχίζουν να ασχολούνται με αυτό που ασχολούνταν οι πρόγονοί τους στην παλιά τους πατρίδα, τη θάλασσα. Ψαράδες, ναυτικοί, πλοίαρχοι και, προπάντων, σφουγγαράδες. Το Bymeli Hub στεγάζεται σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούνταν το 1968 ως μαγαζί που τροφοδοτούσε με εξοπλισμό τα 30 σπογγαλιευτικά που έδρευαν τότε στο λιμανάκι της Νέας Κούταλης. Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους φυσικών σφουγγαριών στην Ελλάδα. Γιατί αποφάσισα να δημιουργήσω εδώ τον πολυχώρο; Γιατί όχι;


— Mίλησέ μας για την πρώτη έκθεση που θα φιλοξενηθεί στον χώρο.

Η πρώτη έκθεση ονομάζεται «Σπορά». Ο τίτλος αφορμάται από την προσωπική μου φιλοδοξία αυτή η ενέργεια να ευδοκιμήσει. Να γίνει το Βymeli, τελικά, μια ανοιχτή δομή δημιουργικής αναζήτησης, μέσα από την οποία θα προβάλλεται η σύγχρονη κουλτούρα και ο πολιτισμός του νησιού. Είμαι αισιόδοξη γιατί έχω συνοδοιπόρους μου στο ξεκίνημά μου τους καλύτερους φίλους καλλιτέχνες που, είτε μένουν μόνιμα στο νησί είτε κατάγονται από αυτό, όπως οι Κατερίνα Βερούτσου, Μαίρη Κανταρτζοπούλου-Ζαρίφη, Ανδρέας Κοντέλλης, Γιώργος Κοντέλλης, Γιώτα Κότικα, Κοσμάς Κουμιανός, Μαρία Κουμιανού, Στρατής Λιαδέλλης, Λουντμίλα Παπαγιαννίδη, Παντελής Πραβλής, Μάνος Σπαρής, Θωμάς Σφούνης.


— Ποια είναι τα σχέδιά σου γι' αυτόν στο μέλλον;

Στόχος μου είναι το Bymeli να εμπλουτίζεται με νέες δραστηριότητες συνεχώς. Ξεκίνησε ως εργαστήριο μεταποίησης παλιών χειροποίητων αντικειμένων και επίπλων το 2014. Το 2016 ανοίγει ως εκθεσιακός χώρος και τόπος διεξαγωγής workshops, ομιλιών κ.ά. Ίσως το 2018 να γίνει ένα κέντρο φιλοξενίας καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο. Ίδωμεν!

Η Μαρία Κουμιανού, πρώην παιδί της πόλης, τολμά τον πρώτο πολυχώρο τέχνης σ' ένα χωριό της Λήμνου Facebook Twitter
Η Νέα Κούταλη δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα χωριά του νησιού. Χτίστηκε το 1926 για να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες, κατά τις ανταλλαγές πληθυσμών, από την Παλιά Κούταλη της Προποντίδας στη Μικρά Ασία.
Η Μαρία Κουμιανού, πρώην παιδί της πόλης, τολμά τον πρώτο πολυχώρο τέχνης σ' ένα χωριό της Λήμνου Facebook Twitter

www.facebook.com/bymelicreativestudio

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LIFO.

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ