Η Κιβωτός του θανάτου

Η Κιβωτός του θανάτου Facebook Twitter
1

Ο κινέζος εικαστικός Cai Guo-Qiang επιστρέφει με ακόμη ένα οικολογικά ανήσυχο έργο το οποίο αναπτύσσεται σε μια πλωτή εγκατάσταση. Το 'The Ninth Wave' είναι ένα παλιό ψαροκάικο που μεταφέρει 99 λούτρινα αντίγραφα ζώων τοποθετημένα έτσι ώστε να δείχνουν νεκρά. Το πλωτό installation ξεκίνησε το ταξίδι του από την περιοχή Μπουντ και διαπλέοντας  τον ποταμό Χουανγκπού κατέληξε στο Power Station of Art στη Σαγκάη. Το 'The Ninth Wave' θα παραμείνει εκεί έως και τις 26 Οκτωβρίου, σαν μέρος της μεγάλης ατομικής έκθεσης του καλλιτέχνη που εγκαινιάζεται την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Η Κιβωτός του θανάτου Facebook Twitter

 

Η κιβωτός του Cai Guo-Qiang είναι εμπνευσμένη από τον ομώνυμο κλασικό πίνακα που φιλοτέχνησε ο Ιβάν Κονσταντίνοβιτς Αϊβαζόφσκι το 1850. Σε αυτή την περίπτωση όμως τη θέση των ανθρώπων καταλαμβάνουν τίγρεις, αρκούδες Πάντα, ελέφαντες και μια σειρά ζώων που παρουσιάζονται νεκρά, θύματα της της σύγχρονης βιβλικής καταστροφής που ο καλλιτέχνης θέλει να αναδείξει.

Η Κιβωτός του θανάτου Facebook Twitter
O πίνακας 'The Ninth Wave' του ρώσου Ιβάν Κονσταντίνοβιτς Αϊβαζόφσκι που ενέπνευσε τον Cai Guo-Qiang

Η Κιβωτός του θανάτου Facebook Twitter

Ο Cai Guo-Qiang αναφέρει πως το ε΄ργο του δεν έχει μόνο παγκόσμιους συμβολισμούς, αλλά θέλει να υπενθυμίσει το τεράστιο ζήτημα της ατμοσφαιρικής μόλυνσης στη Σαγκάη καθώς και αν υπενθυμίσει την είδηση με τα 16.000 νεκρά γουρούνια που βρέθηκαν πριν ένα χρόνο να επιπλέουν στον ποταμό Χουανγκπού

Η Κιβωτός του θανάτου Facebook Twitter

Η Κιβωτός του θανάτου Facebook Twitter

Η Κιβωτός του θανάτου Facebook Twitter

Η Κιβωτός του θανάτου Facebook Twitter

Η Κιβωτός του θανάτου Facebook Twitter

Η Κιβωτός του θανάτου Facebook Twitter

Η Κιβωτός του θανάτου Facebook Twitter
Ο Cai Guo-Qiang στο εργαστήρι του

Η Κιβωτός του θανάτου Facebook Twitter
Η περσινή εγκατάσταση του Cai Guo-Qiang. Το 'heritage 2013' περιελάμβανε επίσης 99 ζώα τα οποία είχαν περικυκλώσει μια μικρή λίμνη από την οποία έπιναν νερό.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αφανής, αινιγματικός ζωγράφος Jean Fautrier και τα «ιερογλυφικά του πόνου»

Εικαστικά / Ο αφανής, αινιγματικός ζωγράφος Jean Fautrier και τα «ιερογλυφικά του πόνου»

Αν και εξέθετε θαρραλέα τα συναισθήματά του στον καμβά, ο Fautrier ήταν ένα αινιγματικό άτομο που σπάνια έδινε συνεντεύξεις και άφησε πίσω του ελάχιστες πληροφορίες για τη ζωή του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ιωάννα Πανταζοπούλου

Εικαστικά / Η Ιωάννα Πανταζοπούλου φέρνει 4.000 κουκουνάρια και 103 καρύδες στη σκηνή της Λυρικής

Στη νέα εκδοχή του προγράμματος «The artist on the composer» η διεθνής καλλιτέχνις με έδρα τη Νέα Υόρκη, Ιωάννα Πανταζοπούλου, παρουσιάζει το έργο της «A summer evening», μια εμβυθιστική εγκατάσταση όπου εικαστικά και μουσική συναντιούνται για να δημιουργήσουν έναν εξωτικό, εξωγήινο κόσμο.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μέσα στο εργοστάσιο της «Πεταλούδας» στην προετοιμασία μιας μεγάλης έκθεσης σύγχρονης τέχνης

Εικαστικά / Μέσα στο εργοστάσιο της «Πεταλούδας» στην προετοιμασία μιας μεγάλης έκθεσης σύγχρονης τέχνης

Στους εμβληματικούς εργοστασιακούς χώρους της λεωφόρου Κηφισού, 41 καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους με έμπνευση από τον χώρο και τα υλικά του, σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σεπτέμβριος 2023 - ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εικαστικά / 16 εκθέσεις εικαστικών που θα δούμε τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα

Από την Art Athina μέχρι το μεγάλο αφιέρωμα στις γυναίκες ζωγράφους της συλλογής της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων και από την αναδρομική έκθεση του Γιώργου Χατζημιχάλη στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την έκθεση με έργα Lautrec, Matisse και άλλων σπουδαίων εικαστικών στο Ίδρυμα Γουλανδρή, ο Σεπτέμβριος είναι γεμάτος τέχνη.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Νέα Υόρκη τιμά την Τζούντι Σικάγο, την πιο δυναμική φεμινίστρια εικαστικό της εποχής μας

Εικαστικά / Η Νέα Υόρκη τιμά την Τζούντι Σικάγο, την πιο δυναμική φεμινίστρια εικαστικό της εποχής μας

Η 84χρονη σήμερα καλλιτέχνιδα θα έχει την πρώτη μεγάλη αναδρομική της έκθεση στο New Museum, η οποία θα συμπεριλάβει όλα τα εμβληματικά φεμινιστικά έργα της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στο Μουσείο του Κομμουνιστή Καταναλωτή της Τιμισοάρα

Εικαστικά / Στο Μουσείο του Κομμουνιστή Καταναλωτή της Τιμισοάρα

Σε μια υπέροχη μονοκατοικία της παλιάς αριστοκρατικής συνοικίας Ελισαβετίν βρίσκεται κάθε είδους προπαγανδιστικό προϊόν που είχε στο σπίτι του ο μέσος Ρουμάνος της εποχής του Τσαουσέσκου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ανδρέας Βοτίκας: «Ζούμε σε μια εποχή που όλοι μπορούμε να ονομάζουμε τους εαυτούς μας καλλιτέχνες»

Ανδρέας Βοτίκας / Ανδρέας Βότικας: «Στα tattoo δεν είσαι ακριβώς καλλιτέχνης είσαι και λίγο τεχνίτης»

Τι περνά από το μυαλό ενός νεαρού εικαστικού που αναζητά την καλλιτεχνική του ταυτότητα σε μια εποχή όπου ο καθένας μπορεί να λέει ότι κάνει τέχνη αλλά και πώς βρίσκει την θέση του μέσα σε ένα τόσο μπερδεμένο τοπίο.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ

σχόλια

1 σχόλια
Απορια: ...ειναι λουτρινα(γιουπιιιι!)...το τριχωμα απο τι ειναι?...(ελπιζω ψευτικη γουνα,κ οχι αληθινο δερμα..!)Ποτε δεν ξερεις...καλλιτεχνες ειναι αυτοι...Ναι μεν διαμαρτυρεται,αλλα για το πιο αληθοφανες του θεματος να εβαλε κατι πιο...αληθινο.