LIVE!

Η διυλισμένη τέχνη της Ραλλούς Παναγιώτου Facebook Twitter

Η διυλισμένη τέχνη της Ραλλούς Παναγιώτου

0

Ποιος είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη σήμερα, στην Αθήνα του 2017; Για τη Ραλλού Παναγιώτου η ίδια η έννοια είναι προβληματική.


«Σημαίνει κάτι επιβεβλημένο και κάτι έξτρα. Aποτελεί μια λειτουργική επίφαση που σχετίζεται κυρίως με τη δικαίωση σε επίπεδο art management. Οι καλλιτέχνες, κατά τη γνώμη μου, πρέπει καταρχάς να "είναι"», λέει. Αυτό ίσως εξηγεί τις μετρημένες και «αυστηρές» απαντήσεις της σε συνεντεύξεις που κάπως έρχονται σε αντίθεση με τη φιλική εικόνα που βγάζει όταν μιλάς μαζί της.


Στην τρέχουσα έκθεσή της στην Bernier-Eliades με τον τίτλο «Incorporeal Bundles» (άυλοι δεσμοί) παίρνει αντικείμενα που βλέπουμε ή χειρονομίες που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή, τα ανακατασκευάζει σε μάρμαρο και μέταλλο και προσπαθεί να τους δώσει τον χαρακτήρα ενός κειμηλίου. Όταν τη ρωτάω πώς θα χαρακτήριζε τη δουλειά της, μου απαντάει: «Κάνω έργα που χαρακτηρίζονται από συνδέσεις, τόσο με την πρακτική έννοια όσο και με την έννοια της μεταφοράς. Συνήθως, όταν αναφέρομαι στα έργα μου, χρησιμοποιώ τον όρο "τοπολογίες". Σε καθένα από αυτά και κυρίως με όλα μαζί εξετάζω χωρικά ένα γεγονός ή, συχνότερα, ένα μη-συμβάν».

Επιτυχία είναι να είσαι σε μια κατάσταση που καταρχάς έχεις επιλέξει και να έχεις την ελευθερία να επιλέγεις συνεχώς. Για την ώρα, αυτό το έχω επιτύχει

Η Ραλλού Παναγιώτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Ασχολείται κυρίως με τη γλυπτική και την εικόνα. Είναι περισσότερο γνωστή για τις εκθέσεις της στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα. Τα τελευταία έντεκα χρόνια μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Γλασκώβης και Αθήνας. Όταν αποφοίτησε πήγε στη Σκωτία και συνέχισε εκεί τις σπουδές της. Πέρσι ήταν μία από τους τρεις καλλιτέχνες που η δουλειά τους εκτέθηκε στην Tate Gallery για έναν περίπου χρόνο στο πλαίσιο του «Art Now», ενός διεθνούς πρότζεκτ που αφορά μόνο νέους ανερχόμενους καλλιτέχνες. Την ωφέλησε καθόλου αυτή η συμμετοχή; «Τα έργα μου τελειώνουν πάντα, όταν τα βλέπουν και οι άλλοι − και δεν το λέω μεταφορικά αλλά απολύτως κυριολεκτικά. Πριν τα βάλω σε έναν χώρο, δεν υπάρχουν, δεν έχουν δοκιμαστεί. Κάθε έκθεση είναι σημαντική για μένα γιατί σημαίνει πως "έκανα έργα". Η έκθεση της Tate ήταν ιδιαίτερα σημαντική γιατί τα έργα που έδειξα εκεί ήταν καινούργια και παλιότερα. Λόγω αυτής της συνθήκης, και λόγω του συγκεκριμένου περιβάλλοντος, απέκτησα άλλη χρονική σχέση με αυτά» λέει αινιγματικά.


Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει την ερώτηση για τον λόγο που ασχολήθηκε με την τέχνη.

«Η ενασχόλησή μου με την τέχνη είναι η συνισταμένη πάρα πολλών αισθητικών εμπειριών που δεν είχαν να κάνουν με την τέχνη. Είναι το γενεαλογικό προϊόν μηχανικών και αρχιτεκτόνων με εκκεντρική κλίση, ένα ατύχημα που περίμενε να γίνει. Ικανοποιεί την ανάγκη μου να έχω αντικείμενα σκέψης και να τα μετατρέπω σε πραγματικά αντικείμενα».


Είναι σπάνιο να συναντάς καλλιτέχνες που δεν θέλουν να μιλήσουν για τίποτε άλλο παρά μόνο για το έργο τους. Δεν ξέρω αν είναι κάτι αξιοθαύμαστο σε μια εποχή που ενθαρρύνει την υπερ-προβολή και την υπερ-έκθεση στα media το τελευταίο διάστημα. Σίγουρα, πάντως, είναι κάτι που δεν το βλέπεις συχνά.

Η διυλισμένη τέχνη της Ραλλούς Παναγιώτου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης ή κάποιο άτομο που σας άλλαξε τη ζωή; Κάποιο έργο;

Η αισθητική ζωή μου έχει διαμορφωθεί από περιβάλλοντα που δεν έχουν καμία σχέση με την τέχνη. Σε αυτά προστέθηκαν περιβάλλοντα τέχνης και με κάποιον τρόπο "κολλάνε" μεταξύ τους. Αν πρέπει να αναφέρω κάποια συγκεκριμένα έργα, θα πω το «Νησί των Νεκρών» του Arnold Böcklin, τα φιλμ της Maya Deren και τη φωτογραφία «Genital Panik» της Valie Export.


— Στην Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει κάποιος από την τέχνη;

Εννοείς αν η Ελλάδα υπολογίζει ή ευνοεί τους καλλιτέχνες; Προφανώς όχι.


— Τι είναι επιτυχία για 'σας; Θεωρείτε ότι έχετε πετύχει;

Επιτυχία είναι να είσαι σε μια κατάσταση που καταρχάς έχεις επιλέξει και να έχεις την ελευθερία να επιλέγεις συνεχώς. Για την ώρα, αυτό το έχω επιτύχει.


— Σε ποιους απευθύνονται τα έργα σας;

Τα έργα μου απευθύνονται σε όλους, αλλά δεν με προβληματίζει καθόλου αν δέχονται όλοι αυτή την απεύθυνση.


— Ποιους θεωρείτε σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες σήμερα και γιατί;

Οι φίλοι μου είναι όλοι σημαντικοί καλλιτέχνες.


— Τελευταία βλέπουμε να εκδηλώνεται περισσότερο ενδιαφέρον για το καλλιτεχνικό έργο γυναικών. Είναι κάτι που συμβαίνει τώρα; Πώς είναι να είσαι γυναίκα εικαστικός στην Ελλάδα σήμερα; Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν;

Θεωρώ ότι παραδοσιακά, και δυστυχώς ακόμα, το ενδιαφέρον προς το καλλιτεχνικό έργο γυναικών εκδηλώνεται πάντα με περισσότερο δισταγμό απ' ό,τι το προς την καλλιτεχνική παραγωγή ανδρών – σε αυτή την περίπτωση, δε, εκφράζεται αυτόματα.

Η διυλισμένη τέχνη της Ραλλούς Παναγιώτου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Η διυλισμένη τέχνη της Ραλλούς Παναγιώτου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Η διυλισμένη τέχνη της Ραλλούς Παναγιώτου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Η διυλισμένη τέχνη της Ραλλούς Παναγιώτου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Η διυλισμένη τέχνη της Ραλλούς Παναγιώτου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Η διυλισμένη τέχνη της Ραλλούς Παναγιώτου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Η διυλισμένη τέχνη της Ραλλούς Παναγιώτου Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Info:

Η έκθεση «Incorporeal Bundles» της Ραλλούς Παναγιώτου στην Bernier-Eliades (Επταχάλκου 11, Θησείο) θα διαρκέσει έως τις 4 Μαΐου.

Εικαστικά
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ