Γατοθεραπεία: Μια έκθεση για τις υπέροχες γάτες του Λούις Γουέιν Facebook Twitter
"Carol Singing Cats" by Louis Wain, c. 1930 © Bethlem Museum of the Mind

Γατοθεραπεία: Μια έκθεση για τις υπέροχες γάτες του Λούις Γουέιν

0

Η ταινία «The Electrical Life of Louis Wain», που βασίζεται στη βιογραφία του Λούις Γουέιν, του εκκεντρικού και αγαπημένου στο κοινό καλλιτέχνη του 19ου αιώνα που λάτρευε τις γάτες, φέρνει στο προσκήνιο τον εικονογράφο που από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα έγινε διάσημος για τα πλούσια σχέδιά του με ανθρωπόμορφες γάτες.

Η έκθεση στο Bethlem Museum of the Mind, που στεγάζεται στο νοσοκομείο Bethlem, αποκαλύπτει τη ζωηρή φαντασία και το πνεύμα ενός ανθρώπου που πέρασε πολύ χρόνο στα ψυχιατρεία ως ασθενής μεταξύ του 1924 και του 1930 και φιλοξενεί δεκάδες έργα ενός καλλιτέχνη και εικονογράφου που κάποτε θεωρούνταν εθνικός θησαυρός.

Ο διευθυντής του μουσείου, Κόλιν Γκέιλ, θέλει να διαδώσει τις ικανότητες του Γουέιν ως καλλιτέχνη, σε αντίθεση με την ψυχιατρική του ιστορία. Ο Γουέιν ήταν ένας πολύ επιτυχημένος καλλιτέχνης πριν γίνει δεκτός σε ίδρυμα στα 60 του. «Όσο ήταν στο Bethlem, συνέχισε να ζωγραφίζει και ήταν πολύ παραγωγικός, αποφορτισμένος από τις εμπορικές πιέσεις και οι εικόνες του έχουν όλες τις χαρές και τις κωμικές ιδιότητες που συνδέουμε μαζί του».

Πριν ο Γουέιν αρχίσει να ζωγραφίζει τα γατάκια, στην Αγγλία τα περιφρονούσαν, αλλά με τον εξανθρωπισμό τους στο έργο του απέκτησαν απίστευτη δημοσιότητα και πολλά σπίτια απέκτησαν γάτα.

Το πρώτο σχέδιο με γάτες που δημοσιεύτηκε από τον Γουέιν ήταν το 1886, ένα μεγάλο, χαριτωμένο έργο στο «Illustrated London News» που ονομάζεται «A Kitten's Christmas Party». Απεικονίζονται 150 γάτες, που παίζουν μουσικά όργανα, σερβίρουν τσάι, παίζουν χαρτιά, ψαρεύουν, καπνίζουν και απολαμβάνουν μια βραδιά στην όπερα, παρωδώντας την ανθρώπινη συμπεριφορά. Τέτοιες ανθρωπόμορφες απεικονίσεις ζώων ήταν δημοφιλείς στη Βικτωριανή Αγγλία και κυκλοφορούσαν συχνά σε εκτυπώσεις, σε ευχετήριες κάρτες και σε σατιρικές απεικονίσεις, όπως στο έργο του Τζον Τένιελ.

Γατοθεραπεία: Μια έκθεση για τις υπέροχες γάτες του Λούις Γουέιν Facebook Twitter
"Brown and White Cats with Plum Pudding" by Louis Wain, c. 1928 © Bethlem Museum of the Mind

Όμως, αυτό που έχει παγιώσει τη θέση του Γουέιν στα χρονικά της ψυχιατρικής είναι μια σειρά από οκτώ σχέδια με γάτες: από τον σχετικό ρεαλισμό έως την εντυπωσιακή ψυχεδέλεια, έχουν χρησιμοποιηθεί επί δεκαετίες για να απεικονίσουν την προοδευτική σχιζοφρένεια. Το πρόβλημα είναι ότι καμία από τις εικόνες δεν έχει ημερομηνία, λέει ο Γκέιλ. «Βρέθηκαν από έναν ψυχίατρο σε ένα κατάστημα του Κάμντεν τη δεκαετία του 1930 και η σειρά κατασκευάστηκε ουσιαστικά από τους γιατρούς που είχαν τη θεωρία εξαρχής».

Αν και τα θέματα του Γουέιν φαίνονται χαρούμενα, έχουν και κάτι ανησυχητικό. Πολλοί έχουν αναρωτηθεί, γνωρίζοντας την ψυχική ασθένεια του Γουέιν, για τον τρόπο και την αφορμή με την οποία δημιουργήθηκαν αυτές οι εικόνες, αλλά η απάντηση φαίνεται να είναι κρυμμένη στο μυαλό του Γουέιν. Σημασία έχει ότι οι εικόνες αυτές έφεραν μεγάλη ευτυχία και διασκέδαση σε αναγνώστες και όσους αγόραζαν τις δημοφιλείς κάρτες με τα έργα του.

Ο Γουέιν παρήγαγε εκατοντάδες σχέδια ετησίως. Εικονογράφησε περίπου εκατό παιδικά βιβλία και το 1898 και το 1911 ήταν πρόεδρος του National Cat Club.

Γατοθεραπεία: Μια έκθεση για τις υπέροχες γάτες του Λούις Γουέιν Facebook Twitter
"Cat's Christmas" by Louis Wain, 1935 © Bethlem Museum of the Mind

Πριν αρχίσει να ζωγραφίζει τα γατάκια, στην Αγγλία τα περιφρονούσαν, αλλά με τον εξανθρωπισμό τους στο έργο του απέκτησαν απίστευτη δημοσιότητα και πολλά σπίτια απέκτησαν γάτα, ενώ πολλά ετήσια ημερολόγια των έργων του με γάτες ήταν κρεμασμένα σε τοίχους σπιτιών.

Σήμερα το έργο του συνεχίζει να προσελκύει ενδιαφέρον, αλλά η κληρονομιά του βασίζεται περισσότερο στους αγώνες του με την ψυχική υγεία και όχι στο έργο που δημιούργησε. Αν και ποτέ δεν διαγνώστηκε επίσημα με σχιζοφρένεια, πολλοί πιστεύουν ότι υπέφερε από αυτή την πάθηση και μερικοί ισχυρίστηκαν ότι τα μετέπειτα σχέδιά του δείχνουν την επιδείνωσή του.

Αν και αυτό είναι σίγουρα μια συναρπαστική πτυχή του, είναι μόνο ένα μέρος μιας μεγαλύτερης ιστορίας που δεν πρέπει να επισκιάσει το συναρπαστικό έργο που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Γατοθεραπεία: Μια έκθεση για τις υπέροχες γάτες του Λούις Γουέιν Facebook Twitter
"Ginger Cat" by Louis Wain, 1931 © Bethlem Museum of the Mind
Γατοθεραπεία: Μια έκθεση για τις υπέροχες γάτες του Λούις Γουέιν Facebook Twitter
"Kaleidoscope Cats IV" by Louis Wain, undated © Bethlem Museum of the Mind

Γατοθεραπεία: Μια έκθεση για τις υπέροχες γάτες του Λούις Γουέιν Facebook Twitter
"Sweetness Coyed Love into it's Smile" by Louis Wain, c.1935 © Bethlem Museum of the Mind

Γατοθεραπεία: Μια έκθεση για τις υπέροχες γάτες του Λούις Γουέιν Facebook Twitter
"Kaleidoscope Cats VI" by Louis Wain, undated © Bethlem Museum of the Mind
Γατοθεραπεία: Μια έκθεση για τις υπέροχες γάτες του Λούις Γουέιν Facebook Twitter
"Kaleidoscope Cats VII" by Louis Wain, undated © Bethlem Museum of the Mind

Γατοθεραπεία: Μια έκθεση για τις υπέροχες γάτες του Λούις Γουέιν Facebook Twitter
"Three Cats and a Plum Pudding" by Louis Wain, c. 1935 © Bethlem Museum of the Mind

Γατοθεραπεία: Μια έκθεση για τις υπέροχες γάτες του Λούις Γουέιν Facebook Twitter
Louis Wain’s Annual 1907 © Bethlem Museum of the Mind

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεμπέκα Σόλομον: Μια προραφαηλίτισσα ζωγράφος, η διαφορετικότητα στα έργα της και το άδοξο τέλος της

Εικαστικά / Ρεμπέκα Σόλομον: Η διαφορετικότητα στα έργα της προραφαηλίτισσας ζωγράφου

Ανεξάρτητη και φεμινίστρια, υπήρξε ενεργή στα κοινωνικά μεταρρυθμιστικά κινήματα της εποχής της και το 1859 συμμετείχε σε μια ομάδα τριάντα οκτώ γυναικών καλλιτεχνών που ζητούσαν από τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών να ανοίξει τις σχολές της στις γυναίκες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θα καταφέρει το Λούβρο να βρει 22 εκατομμύρια ευρώ για ένα καλάθι άγριες φράουλες;

Εικαστικά / Θα καταφέρει το Λούβρο να βρει 22 εκατομμύρια ευρώ για ένα καλάθι άγριες φράουλες;

Ενώ η αγορά του «Καλαθιού με άγριες φράουλες» από το Μουσείο Τέχνης Kimbell στο Τέξας είχε ολοκληρωθεί, το Λούβρο ζήτησε να χαρακτηριστεί το έργο του Ζαν-Σιμεόν Σαρντέν «εθνικός θησαυρός» και να παγώσει η εξαγωγή του για 30 μήνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας "Αμαζόνιος" στήνεται στο εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή στο Πολύδροσο

Εικαστικά / Ένας «Αμαζόνιος» στήνεται στο εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή στο Πολύδροσο

Το νέο πρόγραμμα του ΕΜΣΤ που πραγματοποιείται εκτός των τειχών του μουσείου ξεκινά στο παλιό εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή με έργο του Δημήτρης Τσουμπλέκα, εικαστικού καλλιτέχνη που εστιάζει κυρίως στη φωτογραφία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πολιτισμός / «Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η έκθεση χωρίζεται σε τρείς ενότητες, «αποδράσεις στη Μεσόγειο», «θραύσματα μνήμης» και «μεταμορφώσεις εικόνων. Αποτελούν παλίμψηστα του χρόνου, έννοια που καθιέρωσε ο Λαζόγκας στην ορολογία της εγχώριας ιστορίας της τέχνης τη δεκαετία του ’70.
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η Αλεξάνδρα Βουτυρά μας συστήνει τη γλύπτρια Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου

Εικαστικά / Κατερίνα Χαλεπά: Μια νέα έκθεση φωτίζει το έργο της γλύπτριας και μικρανεψιάς του Γιαννούλη

Η Αλεξάνδρα Βουτυρά, γενική διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ, μας συστήνει την Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου, που επέλεξε και τόλμησε να ακολουθήσει τη γλυπτική, παρά το βάρος του μεγάλου προγόνου της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ζωγραφικές διαδρομές»: Μια νέα έκθεση με πίνακες και θεατρικές μακέτες του Γιάννη Τσαρούχη

Εικαστικά / «Ζωγραφικές διαδρομές»: Μια νέα έκθεση με πίνακες και θεατρικές μακέτες του Γιάννη Τσαρούχη

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Γ. Τσαρούχη, Νίκη Γρυπάρη μιλά για την έκθεση που εγκαινιάζεται στην ιστορική κατοικία και εργαστήριο-ατελιέ του ζωγράφου και θα περιλαμβάνει είκοσι έξι μεγάλους πίνακες και περισσότερες από σαράντα θεατρικές μακέτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα προβατάκια που θα χαρίσουν στο μουσείο Ορσέ την πιο σημαντική του επέκταση

Εικαστικά / Τα προβατάκια που θα χαρίσουν στο μουσείο Ορσέ την πιο σημαντική του επέκταση

Τα διάσημα πρόβατα του Φρανσουά Ξαβιέ Λαλάν και τα διάσημα ζώα της Κλοντ Λαλάν θα χρηματοδοτήσουν το παράρτημα του μουσείου για την αρχειοθέτηση και την έρευνα της τέχνης του 19ου αιώνα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρολάν Πετί και Ζιζί Ζανμέρ: Η συλλογή τους στο σφυρί (κι ένας Φασιανός)

Εικαστικά / Ρολάν Πετί και Ζιζί Ζανμέρ: Η συλλογή τους στο σφυρί (κι ένας Φασιανός)

Τα έργα της συλλογής του διάσημου ζευγαριού του χορού αντικατοπτρίζουν τα χρόνια της διεθνούς καριέρας τους από το Παρίσι και το Λονδίνο έως το Μπρόντγουεϊ και το Χόλιγουντ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ