Φουγάρο: Γιορτάζοντας 10 χρόνια λειτουργίας στον χώρο πολιτισμού του Ναυπλίου

Γιορτάζοντας 10 χρόνια λειτουργίας στο εμβληματικό χώρο του Ναυπλίου Facebook Twitter
Τι να πεις γι’αυτό το μέρος-τοπόσημο που όλοι αγαπήσαμε 10 χρόνια πριν και που ανταποκρίθηκε σε όλα όσα υποσχόταν και στην πραγματικότητα έκανε ακόμα περισσότερα.
0

Τι να πεις γι’αυτό το μέρος-τοπόσημο που όλοι αγαπήσαμε δέκα χρόνια πριν και ανταποκρίθηκε σε όλα όσα υποσχόταν – στην πραγματικότητα έκανε ακόμα περισσότερα.

Ο λόγος για το Φουγάρο στο Ναύπλιο, ο πολυχώρος-πολιτιστικό κέντρο αλλά και υπέροχο σημείο συνάντησης φίλων και οικογενειών. Σημείο συνεύρεσης καταρχάς χάρη στο μπιστρό, που έχει πολύ καλή κουζίνα και κάβα κρασιών και ενδείκνυται τόσο για βραδινές εξόδους όσο και για brunch το Σαββατοκύριακο, αλλά και χάρη σε όλα όσα το πλαισιώνουν, από μουσικές βραδιές μέχρι οτιδήποτε συνδέεται με την τέχνη.

Ο στόχος της Φλωρίκας Κυριακοπούλου, που το ίδρυσε και το χρηματοδοτεί, ήταν η τέχνη, να το αναδείξει με κάθε δυνατό τρόπο ως εκθεσιακό χώρο, κυρίως μέσω των καλλιτεχνικών εργαστηρίων για μικρούς αλλά και μεγάλους μαθητές που οργανώνει, αν και θα έλεγες ότι η έμφαση δίνεται στους μικρούς φίλους του Φουγάρου, παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, κι αυτό είναι σημαντικό αφού αποτελούν το μέλλον και πρέπει να έρθουν όσο πιο νωρίς γίνεται σε επαφή με την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργικότητα.

Ωστόσο δεν είναι καθόλου λίγοι και οι ενήλικες που συρρέουν στις εγκαταστάσεις του για ζωγραφική, κεραμική και σεμινάρια κάθε είδους. Η βιβλιοθήκη, που είναι πλήρης, συνεχώς εμπλουτίζεται με βιβλία για όλες τις ηλικίες αλλά και με διεθνή έντυπα για την τέχνη.

Όλη η ιδέα για τη δημιουργία του Φουγάρου ξεκίνησε από την αγάπη της για την καλλιτεχνική έκφραση, την ανάγκη συντήρησης του υλικού πολιτισμού.

Δεν ήταν αυτονόητη η επιτυχία του Φουγάρου, ούτε κατέκτησε τους Ναυπλιώτες αμέσως. Ακόμα και σήμερα, δέκα χρόνια μετά, αρκετοί δεν έχουν πατήσει το πόδι τους ποτέ εκεί. Χρειάστηκε αγώνας από τη δημιουργική ομάδα της Κυριακοπούλου για να αρχίσουν να το εμπιστεύονται.

Κι όμως, σταδιακά έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής του υπέροχου Ναυπλίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Θες γιατί τα παιδιά έφεραν τους γονείς, θες γιατί οι πρώτοι νέοι που πήγαν εκεί για βραδιές τζαζ και τις αμέτρητες συναυλίες που έχει φιλοξενήσει μέσα στα χρόνια, έγιναν γονείς και τώρα πηγαίνουν τα παιδιά τους, θες γιατί το Φουγάρο αγκαλιάζει κάθε σοβαρή πρωτοβουλία για κοινωνικά θέματα;

Όποιος και να 'ναι ο λόγος, έχει καταφέρει να κατακτήσει κάτι περισσότερο από ένα όνομα, καλύπτοντας ένα μέρος του ελλείμματος πολιτιστικής ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας, προσπαθώντας και θέτοντας ακόμα περισσότερους στόχους.

Είναι, βέβαια, και η οικολογική συνείδηση της Φλωρίκας Κυριακοπούλου, που ελέγχει πλήρως καθετί που φυτεύεται στους χώρους, κάθε δέντρο και φυτό που θα μπει μέσα στον χώρο.

Μάλιστα, πρόσφατα υπενοικίασε μια παλιά μάντρα ακριβώς δίπλα, τοποθέτησε εκεί μια οθόνη θερινού κινηματογράφου (με την επιμέλεια του Φίλιππου Κουτσαφτή) και δημιούργησε ένα ολόκληρο πάρκο. Οι δε αιωνόβιες ελιές της περιοχής τροφοδοτούν με λάδι υψηλής ποιότητας και το εστιατόριο. Άλλωστε όλη η ιδέα για τη δημιουργία του Φουγάρου ξεκίνησε από την αγάπη της για την καλλιτεχνική έκφραση, την ανάγκη συντήρησης του υλικού πολιτισμού. Εργάστηκε χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση συγκομιδής αγροτικών προϊόντων της περιοχής και όταν είδε να καταστρέφεται η βιομηχανική μονάδα του θρυλικού «Κύκνου» αποφάσισε να σώσει το εργοστάσιο κονσερβοποιίας ντομάτας που προϋπήρχε στον χώρο του σημερινού Φουγάρου. Και το πέτυχε αναπαλαιώνονοντας τις εγκαταστάσεις και διατηρώντας παράλληλα την επιβλητική υψικάμινο.

Αυτή έδωσε το όνομα στο όλο εγχείρημα και παραπέμπει στο κάπνισμα, θυμίζοντας παράλληλα μια παλιά οικογενειακή επιχείρηση καπνών που χάθηκε στην Καβάλα, μια ιστορία που φαίνεται να την πονάει όταν την αφηγείται.

Γιορτάζοντας 10 χρόνια λειτουργίας στο εμβληματικό χώρο του Ναυπλίου Facebook Twitter
Θα έλεγες ότι η έμφαση δίνεται στους μικρούς φίλους του Φουγάρου, παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, κι αυτό είναι ουσιαστικό, καθώς αποτελούν το μέλλον, γι' αυτό πρέπει να έρθουν όσο πιο νωρίς γίνεται σε επαφή με την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργικότητα.

Επέλεξε να γιορτάσει με φίλους πολλούς τα δέκα χρόνια του Φουγάρου. Μας υποδέχτηκε στον επιβλητικά και γιορτινά φωτισμένο χώρο - με την υπογραφή της ομάδας Beforelight - για να τα πούμε και να κάνει έναν απολογισμό όλων αυτών των ετών.

Στην γκαλερί (όπου έχουμε δει εξαιρετικές εκθέσεις – θυμάμαι εκείνη για τον Τσεκλένη και πέρσι το «Reds») μας περίμενε μια νέα έκθεση του Λευτέρη Ολύμπιου, στο σαλόνι του μπιστρό μια άλλη της Γερμανίδας Brigitte Hofherr με θέμα την ντομάτα και μια εξαιρετική βραδιά μπλουζ με το εκπληκτικό μουσικό δίδυμο των Jolly Jumper και Big Moe που παίζουν μαζί από το 1965!

Δημιούργησαν μια μαγική ατμόσφαιρα για τους επισκέπτες της επετειακής βραδιάς, αν και μαγικό είναι πάντα το Ναύπλιο, ιδίως ένα ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο όπως εκείνο που βρεθήκαμε εκεί.

Γιορτάζοντας 10 χρόνια λειτουργίας στο εμβληματικό χώρο του Ναυπλίου Facebook Twitter
Σταδιακά το Φουγάρο έγινε αναπόσπαστο μέρος της ζωής του υπέροχου Ναυπλίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Γιορτάζοντας 10 χρόνια λειτουργίας στο εμβληματικό χώρο του Ναυπλίου Facebook Twitter
Η οικολογική συνείδηση της Φλωρίκας Κυριακοπούλου ελέγχει πλήρως καθετί που φυτεύεται στους χώρους.
Γιορτάζοντας 10 χρόνια λειτουργίας στο εμβληματικό χώρο του Ναυπλίου Facebook Twitter
Το Φουγάρο αγκαλιάζει κάθε σοβαρή πρωτοβουλία για κοινωνικά θέματα. Για μια σειρά λόγων έχει καταφέρει να κατακτήσει κάτι περισσότερο από ένα όνομα.
Γιορτάζοντας 10 χρόνια λειτουργίας στο εμβληματικό χώρο του Ναυπλίου Facebook Twitter
Δεν ήταν αυτονόητη η επιτυχία του Φουγάρου ούτε κατέκτησε τους Ναυπλιώτες αμέσως. Ακόμα και σήμερα, δέκα χρόνια μετά, αρκετοί δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στον χώρο. Χρειάστηκε αγώνας από τη δημιουργική ομάδα της Κυριακοπούλου για να αρχίσουν να τον εμπιστεύονται.
Γιορτάζοντας 10 χρόνια λειτουργίας στο εμβληματικό χώρο του Ναυπλίου Facebook Twitter
Στον επιβλητικά και γιορτινά φωτισμένο χώρο γίνεται ένας απολογισμός όλων αυτών των ετών.
Γιορτάζοντας 10 χρόνια λειτουργίας στο εμβληματικό χώρο του Ναυπλίου Facebook Twitter
Σημείο συνεύρεσης καταρχάς χάρη στο μπιστρό, που έχει πολύ καλή κουζίνα και κάβα κρασιών και είναι ιδανικό τόσο για βραδινές εξόδους όσο και για brunch το Σαββατοκύριακο.
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάρις Επαμεινώνδα: Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις

Εικαστικά / Χάρις Επαμεινώνδα: «Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις»

Η βραβευμένη με Αργυρό Λέοντα Κύπρια εικαστικός συνθέτει έναν κόσμο θραυσμάτων, αποκομμάτων της εσωτερικότητας, με ελλειπτικές εικόνες, τον οποίο μας προκαλεί να ανακατασκευάσουμε μέσα από τη σταδιακή του αποκάλυψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Εικαστικά / Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Οι δύο καλλιτέχνες με καταγωγή από Κύπρο και Ελλάδα αντίστοιχα, παρουσιάζουν νέα έργα τους σε μια από τις σημαντικότερες εικαστικές διοργανώσεις της Βρετανίας που φιλοξενεί 30 καλλιτέχνες και συλλογικότητες, με αναθέσεις και θεματικές που έχουν να κάνουν με τη γεωγραφία και τις αξίες που διαπερνούν την πόλη αυτή: καταγωγή και μνήμη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση για την πολύχρωμη, πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εικαστικά / Μια έκθεση για την πολύχρωμη και πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο Τόνι Μιλάκης καταγράφει μια πόλη που η πραγματικότητα προσφέρει τις καλύτερες ζωγραφικές λύσεις, που ακόμη και το πιο ευφάνταστο μυαλό ενός καλλιτέχνη δεν μπορεί να τις επινοήσει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Ο Ζαν Φρανσουά Μιλέ και η ατέρμονη γοητεία της φύσης και των εργατών της γης

Εικαστικά / Ζαν Φρανσουά Μιλέ: ο ζωγράφος που ο Βαν Γκογκ αποκαλούσε «πρωτοπόρο»

«Όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο νομίζω ότι ο Μιλέ πίστευε σε κάτι ανώτερο» έγραφε ο Βαν Γκογκ για τον «ζωγράφο των χωρικών» αλλά και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γαλλικού ρεαλισμού. Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου τον τιμά με μια μεγάλη έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μοναστήρι του Καρόλου: Το μουσείο του «κομμωτή των σταρ»

Εικαστικά / Κάρολος: O «κομμωτής των σταρ» έχει πλέον δικό του μουσείο στα Χανιά

Το «Μοναστήρι του Καρόλου», ένα ενετικό κτίσμα του 1583 και κατοικία του αυτοδίδακτου δημιουργού από το 1991, έχει μετατραπεί σε ένα μοναδικό καταφύγιο όπου συνυπάρχουν η ιστορία της κομμωτικής, έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών μαζί με μνήμες της Μαρίας Κάλλας, της Μπριζίτ Μπαρντό αλλά και της Μαντάμ Ορτάνς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιγάντιοι φαλλοί, το σεξ ως ζωτική δύναμη: Τα «ερωτικά» του Takis αναστατώνουν ακόμα

Εικαστικά / Γιγάντιοι φαλλοί, το σεξ ως ζωτική δύναμη: Τα «ερωτικά» του Takis αναστατώνουν ακόμα

«Τα έργα του αποθεώνουν την ικανότητα του έρωτα να μας αποσπά από την ιδέα του θανάτου». Και έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε στην αναδρομική έκθεση του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο, και στην Αθήνα. Όλα σχεδόν, εκτός από το πιο γνωστό του, το οποίο οι επιμελητές απέρριψαν ως «κραυγαλέο»...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια αθέατη ως τώρα πλευρά της Φρίντα Κάλο στη Θεσσαλονίκη

Εικαστικά / Μια αθέατη ως τώρα πλευρά της Φρίντα Κάλο στη Θεσσαλονίκη

Μια διεθνής έκθεση με 241 φωτογραφίες, που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν δει το φως δημοσιότητας και αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ζωής της πιο διάσημης ζωγράφου του 20ού αιώνα, κάνει στάση το φθινόπωρο στη συμπρωτεύουσα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Έκθεση αφισών στην Ύδρα μιας Ελλάδας ανόθευτης και ταπεινής

Εικαστικά / Πώς διαφήμιζε η Ελλάδα τον εαυτό της στο εξωτερικό από το ’30 έως το ’60;

Μια σειρά αφισών του ΕΟΤ, σε μια έκθεση που φιλοξενείται στην οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, αποκαλύπτει τις πρώτες απόπειρες και τα αρχικά βήματα του ελληνικού τουρισμού, με την υπογραφή σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Εικαστικά / Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Έχει βοσκήσει πρόβατα, έχει πουλήσει κουλούρια και έχει δουλέψει στην οικοδομή, μέχρι που αποφάσισε ότι το μόνο που ήθελε να γίνει είναι καλλιτέχνης. Τελικά, εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες δημιουργούς. Ο πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ είναι άνθρωπος από σπάνια πάστα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Εικαστικά / «Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Μια μεγάλη έκθεση στο Σικάγο εξετάζει την γκέι ταυτότητα ως ιστορικό φαινόμενο μέσα από 300 έργα που δημιουργήθηκαν κυρίως στην περίοδο μεταξύ του 1869, όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η λέξη «ομοφυλόφιλος», και του 1939
THE LIFO TEAM
Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ