Φουγάρο: Γιορτάζοντας 10 χρόνια λειτουργίας στον χώρο πολιτισμού του Ναυπλίου

Γιορτάζοντας 10 χρόνια λειτουργίας στο εμβληματικό χώρο του Ναυπλίου Facebook Twitter
Τι να πεις γι’αυτό το μέρος-τοπόσημο που όλοι αγαπήσαμε 10 χρόνια πριν και που ανταποκρίθηκε σε όλα όσα υποσχόταν και στην πραγματικότητα έκανε ακόμα περισσότερα.
0

Τι να πεις γι’αυτό το μέρος-τοπόσημο που όλοι αγαπήσαμε δέκα χρόνια πριν και ανταποκρίθηκε σε όλα όσα υποσχόταν – στην πραγματικότητα έκανε ακόμα περισσότερα.

Ο λόγος για το Φουγάρο στο Ναύπλιο, ο πολυχώρος-πολιτιστικό κέντρο αλλά και υπέροχο σημείο συνάντησης φίλων και οικογενειών. Σημείο συνεύρεσης καταρχάς χάρη στο μπιστρό, που έχει πολύ καλή κουζίνα και κάβα κρασιών και ενδείκνυται τόσο για βραδινές εξόδους όσο και για brunch το Σαββατοκύριακο, αλλά και χάρη σε όλα όσα το πλαισιώνουν, από μουσικές βραδιές μέχρι οτιδήποτε συνδέεται με την τέχνη.

Ο στόχος της Φλωρίκας Κυριακοπούλου, που το ίδρυσε και το χρηματοδοτεί, ήταν η τέχνη, να το αναδείξει με κάθε δυνατό τρόπο ως εκθεσιακό χώρο, κυρίως μέσω των καλλιτεχνικών εργαστηρίων για μικρούς αλλά και μεγάλους μαθητές που οργανώνει, αν και θα έλεγες ότι η έμφαση δίνεται στους μικρούς φίλους του Φουγάρου, παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, κι αυτό είναι σημαντικό αφού αποτελούν το μέλλον και πρέπει να έρθουν όσο πιο νωρίς γίνεται σε επαφή με την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργικότητα.

Ωστόσο δεν είναι καθόλου λίγοι και οι ενήλικες που συρρέουν στις εγκαταστάσεις του για ζωγραφική, κεραμική και σεμινάρια κάθε είδους. Η βιβλιοθήκη, που είναι πλήρης, συνεχώς εμπλουτίζεται με βιβλία για όλες τις ηλικίες αλλά και με διεθνή έντυπα για την τέχνη.

Όλη η ιδέα για τη δημιουργία του Φουγάρου ξεκίνησε από την αγάπη της για την καλλιτεχνική έκφραση, την ανάγκη συντήρησης του υλικού πολιτισμού.

Δεν ήταν αυτονόητη η επιτυχία του Φουγάρου, ούτε κατέκτησε τους Ναυπλιώτες αμέσως. Ακόμα και σήμερα, δέκα χρόνια μετά, αρκετοί δεν έχουν πατήσει το πόδι τους ποτέ εκεί. Χρειάστηκε αγώνας από τη δημιουργική ομάδα της Κυριακοπούλου για να αρχίσουν να το εμπιστεύονται.

Κι όμως, σταδιακά έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής του υπέροχου Ναυπλίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Θες γιατί τα παιδιά έφεραν τους γονείς, θες γιατί οι πρώτοι νέοι που πήγαν εκεί για βραδιές τζαζ και τις αμέτρητες συναυλίες που έχει φιλοξενήσει μέσα στα χρόνια, έγιναν γονείς και τώρα πηγαίνουν τα παιδιά τους, θες γιατί το Φουγάρο αγκαλιάζει κάθε σοβαρή πρωτοβουλία για κοινωνικά θέματα;

Όποιος και να 'ναι ο λόγος, έχει καταφέρει να κατακτήσει κάτι περισσότερο από ένα όνομα, καλύπτοντας ένα μέρος του ελλείμματος πολιτιστικής ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας, προσπαθώντας και θέτοντας ακόμα περισσότερους στόχους.

Είναι, βέβαια, και η οικολογική συνείδηση της Φλωρίκας Κυριακοπούλου, που ελέγχει πλήρως καθετί που φυτεύεται στους χώρους, κάθε δέντρο και φυτό που θα μπει μέσα στον χώρο.

Μάλιστα, πρόσφατα υπενοικίασε μια παλιά μάντρα ακριβώς δίπλα, τοποθέτησε εκεί μια οθόνη θερινού κινηματογράφου (με την επιμέλεια του Φίλιππου Κουτσαφτή) και δημιούργησε ένα ολόκληρο πάρκο. Οι δε αιωνόβιες ελιές της περιοχής τροφοδοτούν με λάδι υψηλής ποιότητας και το εστιατόριο. Άλλωστε όλη η ιδέα για τη δημιουργία του Φουγάρου ξεκίνησε από την αγάπη της για την καλλιτεχνική έκφραση, την ανάγκη συντήρησης του υλικού πολιτισμού. Εργάστηκε χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση συγκομιδής αγροτικών προϊόντων της περιοχής και όταν είδε να καταστρέφεται η βιομηχανική μονάδα του θρυλικού «Κύκνου» αποφάσισε να σώσει το εργοστάσιο κονσερβοποιίας ντομάτας που προϋπήρχε στον χώρο του σημερινού Φουγάρου. Και το πέτυχε αναπαλαιώνονοντας τις εγκαταστάσεις και διατηρώντας παράλληλα την επιβλητική υψικάμινο.

Αυτή έδωσε το όνομα στο όλο εγχείρημα και παραπέμπει στο κάπνισμα, θυμίζοντας παράλληλα μια παλιά οικογενειακή επιχείρηση καπνών που χάθηκε στην Καβάλα, μια ιστορία που φαίνεται να την πονάει όταν την αφηγείται.

Γιορτάζοντας 10 χρόνια λειτουργίας στο εμβληματικό χώρο του Ναυπλίου Facebook Twitter
Θα έλεγες ότι η έμφαση δίνεται στους μικρούς φίλους του Φουγάρου, παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, κι αυτό είναι ουσιαστικό, καθώς αποτελούν το μέλλον, γι' αυτό πρέπει να έρθουν όσο πιο νωρίς γίνεται σε επαφή με την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργικότητα.

Επέλεξε να γιορτάσει με φίλους πολλούς τα δέκα χρόνια του Φουγάρου. Μας υποδέχτηκε στον επιβλητικά και γιορτινά φωτισμένο χώρο - με την υπογραφή της ομάδας Beforelight - για να τα πούμε και να κάνει έναν απολογισμό όλων αυτών των ετών.

Στην γκαλερί (όπου έχουμε δει εξαιρετικές εκθέσεις – θυμάμαι εκείνη για τον Τσεκλένη και πέρσι το «Reds») μας περίμενε μια νέα έκθεση του Λευτέρη Ολύμπιου, στο σαλόνι του μπιστρό μια άλλη της Γερμανίδας Brigitte Hofherr με θέμα την ντομάτα και μια εξαιρετική βραδιά μπλουζ με το εκπληκτικό μουσικό δίδυμο των Jolly Jumper και Big Moe που παίζουν μαζί από το 1965!

Δημιούργησαν μια μαγική ατμόσφαιρα για τους επισκέπτες της επετειακής βραδιάς, αν και μαγικό είναι πάντα το Ναύπλιο, ιδίως ένα ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο όπως εκείνο που βρεθήκαμε εκεί.

Γιορτάζοντας 10 χρόνια λειτουργίας στο εμβληματικό χώρο του Ναυπλίου Facebook Twitter
Σταδιακά το Φουγάρο έγινε αναπόσπαστο μέρος της ζωής του υπέροχου Ναυπλίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Γιορτάζοντας 10 χρόνια λειτουργίας στο εμβληματικό χώρο του Ναυπλίου Facebook Twitter
Η οικολογική συνείδηση της Φλωρίκας Κυριακοπούλου ελέγχει πλήρως καθετί που φυτεύεται στους χώρους.
Γιορτάζοντας 10 χρόνια λειτουργίας στο εμβληματικό χώρο του Ναυπλίου Facebook Twitter
Το Φουγάρο αγκαλιάζει κάθε σοβαρή πρωτοβουλία για κοινωνικά θέματα. Για μια σειρά λόγων έχει καταφέρει να κατακτήσει κάτι περισσότερο από ένα όνομα.
Γιορτάζοντας 10 χρόνια λειτουργίας στο εμβληματικό χώρο του Ναυπλίου Facebook Twitter
Δεν ήταν αυτονόητη η επιτυχία του Φουγάρου ούτε κατέκτησε τους Ναυπλιώτες αμέσως. Ακόμα και σήμερα, δέκα χρόνια μετά, αρκετοί δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στον χώρο. Χρειάστηκε αγώνας από τη δημιουργική ομάδα της Κυριακοπούλου για να αρχίσουν να τον εμπιστεύονται.
Γιορτάζοντας 10 χρόνια λειτουργίας στο εμβληματικό χώρο του Ναυπλίου Facebook Twitter
Στον επιβλητικά και γιορτινά φωτισμένο χώρο γίνεται ένας απολογισμός όλων αυτών των ετών.
Γιορτάζοντας 10 χρόνια λειτουργίας στο εμβληματικό χώρο του Ναυπλίου Facebook Twitter
Σημείο συνεύρεσης καταρχάς χάρη στο μπιστρό, που έχει πολύ καλή κουζίνα και κάβα κρασιών και είναι ιδανικό τόσο για βραδινές εξόδους όσο και για brunch το Σαββατοκύριακο.
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εικαστικά / Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι χώροι όπου εκτίθενται οι συλλογές που αφορούν την Ελληνική επανάσταση αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Γιώργης Μαγγίνης μάς ξεναγεί στη νέα μόνιμη έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Εικαστικά / Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Οι Βρυξέλλες τιμούν μια ακούραστη δημιουργό που χάρη στη νεωτερικότητα, την οραματική αντιμετώπιση των εικόνων, του χρόνου και του χώρου και στους προβληματισμούς που διατρέχουν το έργο της εξακολουθεί να επηρεάζει γενιές καλλιτεχνών.
NEWSROOM
Τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας

Εικαστικά / Μέσα στο '24 θα τρέξουν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς

Τρεις μεγάλες εκθέσεις αποκαλύπτουν τις πολλές μορφές του έργου μιας καλλιτέχνιδας που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας και αψήφησε την κατηγοριοποίηση.
NEWSROOM
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

Εικαστικά / 28 εκθέσεις για έναν Μάρτιο γεμάτο τέχνη

Η συλλογή του Νίκου Αλεξίου στο Μουσείο Μπενάκη, ακόμα περισσότερες γυναίκες καλλιτέχνιδες στο ΕΜΣΤ, Marcel Duchamp στην Eleftheria Tseliou Gallery, Martin Margiela στην Bernier/Eliades, τρεις νέες προτάσεις στην Breeder και πολλές ακόμα επιλογές στο κορύφωμα της φετινής εικαστικής σεζόν.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ