Figuras del' Alma- Η Blanka Amezkua φέρνει το Μεξικό στην Αθήνα

Figuras del' Alma- Η Blanka Amezkua φέρνει το Μεξικό στην Αθήνα Facebook Twitter
0

 Μέχρι και το τέλος της εβδομάδας συνεχίζεται στην Γκαλερί Art Zone 42 η ατομική έκθεση "Figuras del' Alma" της εικαστικού Blanka Amezkua, ενώ δίνει ξανά ραντεβού στο ίδιο μέρος και από τις 4 Σεπτεμβρίου.


Η καλλιτέχνης, που ζει και δημιουργεί τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, φέρνει στην πόλη τα χρώματα και την πολύχρωμη παράδοση της πατρίδας της, συνδυάζοντας τη σύγχρονη τέχνη με την Μεξικάνικη παράδοση.


Για το συγκεκριμένο πρότζεκτ η Amezkua συνεργάστηκε με καλλιτέχνες και τεχνίτες από τρεις διαφορετικές και πλούσιες σε πολιτισμό πολιτείες του Μεξικού (Guerrero, Oaxaca και Michoacán), οι οποίοι φιλοτέχνησαν έργα της με παραδοσιακά υλικά.
Έχοντας ως πρότυπο μία χαρακτηριστική εικόνα της φιγούρας της δημιουργού οι παραδοσιακοί τεχνίτες την "έντυσαν" με υλικά που χρησιμοποιούνταν από γενιά σε γενιά -ακόμα και κατά την προ-Κολομβιανή περίοδο.


Με αφορμή, λοιπόν, αυτές τις "φιγούρες ψυχής" γνωρίζουμε καλύτερα την εικαστικό, και το ως τώρα έργο της.


Figuras del' Alma- Η Blanka Amezkua φέρνει το Μεξικό στην Αθήνα Facebook Twitter
Blanka Amezuka -Ναύπλιο, 2012φωτ.: Λεωνίδας Αλεξανδρόπουλος"Μία εσωτερική γωνία έχει αρχιτεκτονική αλλά και κοινωνική λειτουργία (π.χ τιμωρία ενός παιδιού). Οι εξωτερικές αρχιτεκτονικές γωνίες χρησιμεύουν σαν σημεία συνάντησης, αλλά και σαν σημεία που μπορεί συχνά να σας εκπλήξουν γιατί δεν ξέρεις τι σε περιμένει στη γωνία."

Who is who

Η Blanka Amezkua γεννήθηκε στο Μεξικό και έζησε για πολλά χρόνια στις Η.Π.Α. Σπούδασε ζωγραφική, και πήρε το πτυχίο της (B.A. in Fine Arts) από το California State University, Fresno, με επιπλέον σπουδές στην Φλωρεντία.

Σήμερα ζει και εργάζεται στην Cuernavaca (Μεξικό), Αθήνα και στην Νέα Υόρκη, ενώ έργα και projects της έχουν εκτεθεί στο Μεξικό, στις Η.Π.Α., στο Βέλγιο και στην Ελλάδα.

Μετά από εξάμηνη διαμονή στο Μεξικό το 2013, και δουλεύοντας στενά με ντόπιους τεχνίτες δημιούργησε τα έργα που παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση.

Figuras del' Alma- Η Blanka Amezkua φέρνει το Μεξικό στην Αθήνα Facebook Twitter
"Working in the fields"Ακρυλικό βερνίκι σε ξύλο, 61Χ14

Πώς προέκυψε η ιδέα της τρέχουσας έκθεσης, "Figuras del Alma";
Τα έργα της έκθεσης ξεκίνησαν στο νησί των Κυθήρων. Εκείνη την περίοδο με ενδιέφερε η ιδέα των γωνιών. Τι αντιπροσώπευαν μέσα στις αρχιτεκτονικές κατασκευές, και πώς μια εσωτερική γωνία έχει μια πολύ διαφορετική αρχιτεκτονική αλλά και κοινωνική λειτουργία (π.χ ακόμα και για τιμωρία ενός παιδιού).

Οι εξωτερικές αρχιτεκτονικές γωνίες χρησιμεύουν σαν σημεία συνάντησης, αλλά και σαν σημεία που μπορεί συχνά να σας εκπλήξουν γιατί δεν ξέρεις τι σε περιμένει στη γωνία.

Ξεκίνησα να φωτογραφίζω τις γωνίες κτιρίων των Αθηνών από το 2011, αλλά μόνο όταν έφτασα στο νησί των Κυθήρων το 2012 ξεκίνησα να ενσωματώνω το σώμα μου μέσα σ' αυτές.

Figuras del' Alma- Η Blanka Amezkua φέρνει το Μεξικό στην Αθήνα Facebook Twitter
"Orange Birds"Ακρυλικό βερνίκι σε ξύλο, 61Χ14"Τι είναι η ψυχή; Και πως της δίνουμε μορφή ώστε να την κάνουμε ορατή και απτή; Μια συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα θα μας πάρει μια ολόκληρη ζωή, αλλά με την τέχνη μπορούμε να προσφέρουμε κάποιες πιθανές απαντήσεις."


Και ο τίτλος;
Τον τίτλο της έκθεσης τον επέλεξε η επιμελήτρια Τζωρτζίνα Θέου. Μόλις έστησε την έκθεση και για πρώτη φορά είχα την ευχαρίστηση να δω όλη τη δουλειά μαζεμένη, συνειδητοποίησα ότι η επιλογή της ήταν και η καταλληλότερη.

Τι είναι η ψυχή; Και πως της δίνουμε μορφή ώστε να την κάνουμε φυσικά ορατή και απτή; Μια συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα θα μας πάρει μια ολόκληρη ζωή, αλλά με την τέχνη μπορούμε να προσφέρουμε κάποιες πιθανές απαντήσεις.

Figuras del' Alma- Η Blanka Amezkua φέρνει το Μεξικό στην Αθήνα Facebook Twitter
Figuras del' Alma- Η Blanka Amezkua φέρνει το Μεξικό στην Αθήνα Facebook Twitter
Για το συγκεκριμένο πρότζεκτ η Amezuka συνεργάστηκε με καλλιτέχνες και τεχνίτες από τρεις πλούσιες σε πολιτισμό πολιτείες του Μεξικού οι οποίοι φιλοτέχνησαν έργα της με παραδοσιακά υλικά.


Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν όλα στο Μεξικό, σε στενή συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες. Μιλήστε μας για το μεγάλο αυτό εγχείρημα.
Ναι, το 2013 πέρασα έξι μήνες στο Μεξικό. Ήθελα πάντα να συνεργαστώ με ντόπιους καλλιτέχνες.

Γνωρίστηκα με τεχνίτες από την Guerrero, τη Michoacan και τη Oaxaca που ασχολούνται κυρίως με κλωστές, χαρτί, και ύφασμα. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνεργαστώ με τον Reynaldo Contreras, να ανακαλύψω τα καταπληκτικά μάλλινα χαλάκια του Alejandro Montano, να έρθω σε επαφή με το έργο τριών αδερφών από το Ameyaltepec της Guerrero, τον Pedro, τον Julio και τον Mario de la Rosa.

Οι πίνακές τους από amate (ένας φλοιός χαρτιού που χρησιμοποιούνταν στο Μεξικό από την προισπανική εποχή), μου μίλησαν αμέσως για τις προγονικές τους γνώσεις και τις ασύγκριτες ικανότητές τους που διαιωνίζονται στην οικογένειά τους.

Επιπλέον, η Guadalupe Hernandez και η Bertha Hurtado συνεργάστηκαν στη δημιουργία όλων των πλεκτών και κεντημένων έργων. Η επέμβασή μου ως προς τα έργα που εκτίθενται είναι η δημιουργία μιας σειράς κεντημάτων.

Figuras del' Alma- Η Blanka Amezkua φέρνει το Μεξικό στην Αθήνα Facebook Twitter
"Grassgreen Red"Ακρυλικό κέντημα, βαμβακερές ίνες72Χ52
Figuras del' Alma- Η Blanka Amezkua φέρνει το Μεξικό στην Αθήνα Facebook Twitter


Το στοιχείο του χρώματος είναι εντονότατο στη δουλειά σας.

Συχνά ο κόσμος συνδέει το χρώμα με την αισιοδοξία. Συμφωνείτε;

Στην πραγματικότητα μεγάλωσα μεταξύ Μεξικού και Λος Άντζελες. Έχω διπολιτισμική κουλτούρα. Και η ευαισθησία που επιδεικνύω σε συγκεκριμένα χρώματα, σχήματα και μορφές, τροφοδοτείται κατά μεγάλο βαθμό από την ανατροφή μου μεταξύ αυτών των δυο ανόμοιων κουλτούρων και βιωμάτων.

Figuras del' Alma- Η Blanka Amezkua φέρνει το Μεξικό στην Αθήνα Facebook Twitter
"Day of the Dead Scene"Μελάνι σε χειροποίητο χαρτί70Χ50


Βρίσκετε κοινά στοιχεία μεταξύ του σύγχρονου ελληνικού τρόπου ζωής και της μεξικάνικης κουλτούρας;
Πρόσφατα είπα σε μια φίλη μου ότι όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα συχνά αισθάνομαι ότι είμαι στο Μεξικό. Και αυτή εξεπλάγην. Αλλά εφόσον είμαι μία..μετανάστρια καλλιτέχνης, έχω μάθει να βρίσκω τις ομοιότητες πιο γρήγορα από τις διαφορές.
Όταν πεζοπορώ στον λόφο του Λυκαβηττού και βλέπω παντού κάκτους και αγαύες, μου είναι αδύνατον να μην θυμηθώ το Μεξικό
Επίσης, ο αρχαιολογικός χώρος της Amatlan, είναι ένα μαγικό και αινιγματικό μέρος για μένα. Έχω μια παρόμοια αντίδραση στους Δελφούς. Η Ελλάδα και το Μεξικό μοιράζονται το είδος της ομορφιάς που μας επιτρέπει (με τους μύθους και τους θρύλους) να ενστερνιζόμαστε και να αναγνωρίζουμε συνεχώς το παρελθόν. Αυτό δεν συμβαίνει με όλες τις χώρες.
Και το παρόν μας είναι εξίσου ταραγμένο. Πιθανότατα εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους στην Ελλάδα απ' ότι στο Μεξικό, αλλά και οι δύο εξακολουθούν να είναι χώρες παγιδευμένες σε παρόμοια πολιτική απογοήτευση και ατελείωτη οικονομική αβεβαιότητα.

Figuras del' Alma- Η Blanka Amezkua φέρνει το Μεξικό στην Αθήνα Facebook Twitter


Αλήθεια, πώς ακριβώς βρεθήκατε στην Αθήνα;
Μετακόμισα εδώ το 2010. Έχω παντρευτεί έναν εκπληκτικό Αθηναίο μαθηματικό ο οποίος με την ατέρμονη περιέργεια και αγάπη στηρίζει τα περισσότερα από αυτά που κάνω.
Η μετακόμιση στην Αθήνα ήταν κάτι το οποίο σχεδιάζαμε πολλά χρόνια, ζώντας για χρόνια στην Νέα Υόρκη.
Για μένα τα πρώτα δυο χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα. Είχα μετακομίσει σε μια νέα χώρα, αφήνοντας τους φίλους και την οικογένεια μου πίσω. Μια χώρα που μιλιέται μια άγνωστη γλώσσα. Επίσης, η δική μου μετάβαση ήρθε χεράκι-χεράκι με τη μετάβαση που εξίσου βίωνε η Ελλάδα την περίοδο εκείνη.


Και με ποιους τρόπους σας εμπνέει η Ελλάδα σαν καλλιτέχνη;
Η Ελλάδα μου έδωσε περισσότερα απ' όσα περίμενα, σε πολλά επίπεδα. Επίσης, με δοκίμασε σε υπερβολικό βαθμό. Στα σχεδόν τέσσερα χρόνια που ζω εδώ, έχω κάνει τόσα δημιουργικά πράγματα που ούτε που θα τα φανταζόμουν στη Νέα Υόρκη.
Μέσα από κάποια καλλιτεχνικών πρότζεκτ όπως τα "3///3...walls on wednesdays...", και "8to8: State of Creative Emergency", συνεργάστηκα με τον καλλιτέχνη Σωτήρη Παπανικολάου με τον οποίο και δημιουργήσαμε το πρότζεκτ ''12 καλλιτέχνες, 12 κουρεία στην Αθήνα'' (12 Artists | 12 Barbershops | Athens). Η Αθήνα, γενικά, με βοήθησε να απλοποιήσω τη ζωή μου προς το καλύτερο.

Τέλος, θέλω να μοιραστώ, ότι με τη βοήθεια της τοπικής κοινότητας και τη διαφημιστική προώθηση από τη Μεξικανική Πρεσβεία των Αθηνών φέτος τον Απρίλιο με μεγάλη μου χαρά εγκαινίασα το Fo Kia Nou 24/7, έναν εναλλακτικό πολιτιστικό/καλλιτεχνικό χώρο στην καρδιά της Αθήνας.

Παλαιότερα έργα και πρότζεκτ της Blanka Amezkua


Figuras del' Alma- Η Blanka Amezkua φέρνει το Μεξικό στην Αθήνα Facebook Twitter
Mask & Pipe cleaners-Panepistimiou Ave., Athens, October 2012"Η Ελλάδα και το Μεξικό μοιράζονται το είδος της ομορφιάς που μας επιτρέπει (με τους μύθους και τους θρύλους) να ενστερνιζόμαστε και να αναγνωρίζουμε συνεχώς το παρελθόν."

Figuras del' Alma- Η Blanka Amezkua φέρνει το Μεξικό στην Αθήνα Facebook Twitter
Mexican Comic Inspired Book Interventions
Figuras del' Alma- Η Blanka Amezkua φέρνει το Μεξικό στην Αθήνα Facebook Twitter
Mexican Comic Inspired Mixed Media
Figuras del' Alma- Η Blanka Amezkua φέρνει το Μεξικό στην Αθήνα Facebook Twitter
Για την ακρίβεια, πριν μετακομίσω στην Ελλάδα ξεκίνησα να διακοσμώ τη θηλυκή εικόνα που συναντάται στα μεξικανικά κόμικ για ενηλίκους και συνεργάστηκα με μια εκπληκτική τεχνίτη κεντημάτων ονόματι Bertha Hurtado, η οποία τυγχάνει να είναι και η μητέρα μου.
Figuras del' Alma- Η Blanka Amezkua φέρνει το Μεξικό στην Αθήνα Facebook Twitter
Mexican Comic Inspired Mixed Media"Η Ελλάδα μου έδωσε περισσότερα απ' όσα περίμενα, και με βοήθησε να απλοποιήσω τη ζωή μου προς το καλύτερο."
Figuras del' Alma- Η Blanka Amezkua φέρνει το Μεξικό στην Αθήνα Facebook Twitter
Mexican Comic Inspired Embroideries
Figuras del' Alma- Η Blanka Amezkua φέρνει το Μεξικό στην Αθήνα Facebook Twitter
Mexican Comic Inspired Embroideries
Figuras del' Alma- Η Blanka Amezkua φέρνει το Μεξικό στην Αθήνα Facebook Twitter
"Στα σχεδόν τέσσερα χρόνια που ζω εδώ, έχω κάνει τόσα δημιουργικά πράγματα που ούτε που θα τα φανταζόμουν στη Νέα Υόρκη.Η Ελλάδα μου προσέφερε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, κάτι που δεν είχα βιώσει στις Η.Π.Α"Mask & Pipe cleaners-Panepistimiou Ave., Athens, October 2012
Figuras del' Alma- Η Blanka Amezkua φέρνει το Μεξικό στην Αθήνα Facebook Twitter
Mexican Comic Inspired Embroideries

___________________________

'Figuras del Alma'

Πού: Γκαλερί Art Zone 42, Λ. Βασ. Κωνσταντίνου 42, Αθήνα
Διάρκεια: Μέχρι και την 1η Αυγούστου 2014 , και από τις 4 μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου 2014

Τηλ: 210 7259549


Blanka Amezuka

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

12 διαμάντια από την έκθεση «Από τον Μονέ στον Πικάσο» και η ιστορία τους

Εικαστικά / 12 διαμάντια στην έκθεση «Από τον Μονέ στον Γουόρχολ» και η ιστορία τους

Από τα 84 έργα που φιλοξενεί η έκθεση, επιλέξαμε αυτά στα οποία αξίζει να σταθούμε, καθώς περιηγούμαστε στην ιστορία, στον πλούτο και στην περιπλοκότητα των κινημάτων της τέχνης τα τελευταία 130 χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εκθέσεις Δεκέμβριος 2025

Εικαστικά / Ο Δεκέμβρης έχει εκθέσεις που δεν χάνονται

Η έκθεση «Από τον Monet στον Warhol», που άνοιξε πριν από λίγες μέρες, δικαίως μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας, όπως και το αφιέρωμα στο έργο της Λίλα ντε Νόμπιλι. Η λίστα μας όμως δεν εξαντλείται σε αυτές τις δύο!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δυο τιτάνες της ζωγραφικής, δυο μεγάλοι αντίπαλοι στην Tate Britain

Εικαστικά / Τέρνερ και Κόνσταμπλ: Δύο μεγάλοι ανταγωνιστές συναντιούνται ξανά

Για να τιμήσει τα 250 χρόνια από τη γέννησή τους η Tate Britain εξερευνά με μια έκθεση-ορόσημο τις αλληλένδετες ζωές τους και αυτό που τους ένωνε πάνω απ' όλα, την ανεξάντλητη πηγή ομορφιάς και έμπνευσης που είναι η φύση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Chryssa συνέδεσε την αρχαία μορφή και απλότητα με τη σύγχρονη τεχνολογία»

Εικαστικά / «Η Chryssa συνέδεσε την αρχαία μορφή και απλότητα με τη σύγχρονη τεχνολογία»

Με αφορμή τη δωρεά του αρχείου της στο ΕΜΣΤ, μέσα από πλήθος τεκμηρίων και σημειώσεων, ξαναδιαβάζουμε το έργο μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας της πρωτοπορίας και αναζητάμε εκ νέου την προσωπικότητά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο κόσμος του Ανδρέα Βουτσινά ζωντανεύει ξανά σε μια σπάνια εκθεση

Εικαστικά / Ο κόσμος του Ανδρέα Βουτσινά ζωντανεύει ξανά σε μια σπάνια έκθεση

Σπάνια αντικείμενα, έργα τέχνης, memorabilia, φωτογραφίες, αφιερώσεις και μία μικρή αναπαράσταση του σπιτιού του χαρισματικού ηθοποιού, δάσκαλου και σκηνοθέτη στο Παρίσι έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην έκθεση «Εγώ, ο Ανδρέας Βουτσινάς» που ξεκίνησε μόλις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Η Λίλα Ντε Νόμπιλι έχτισε περιοχές θαυμάτων, ρομαντισμού και τρυφερότητας»

Εικαστικά / «Η Λίλα Ντε Νόμπιλι έχτισε περιοχές θαυμάτων, ρομαντισμού και τρυφερότητας»

Μια έκθεση για τη θρυλική ζωγράφο, σκηνογράφο και ενδυματολόγο εμβληματικών παραστάσεων όπερας και θεάτρου ανοίγει στην Αθήνα χάρη στη μοναδική συλλογή του Ερρίκου Σοφρά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ορόσημο της σύγχρονης τέχνης και της γκέι ορατότητας: Ο πίνακας του Χόκνεϊ που έπιασε τα 44 εκατομμύρια

Εικαστικά / Ορόσημο της ζωγραφικής και της γκέι ορατότητας: Ο πίνακας του Χόκνεϊ που έπιασε τα 44 εκατομμύρια

Πριν από λίγες μέρες ο οίκος Christie’s δημοπράτησε το πρώτο από τα διπλά πορτρέτα που δημιούργησε ο μεγάλος Βρετανός καλλιτέχνης στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
THE LIFO TEAM
Ο Λάζαρος Ζήκος ήθελε να χαρίζει τα έργα του

Εικαστικά / Ο Λάζαρος Ζήκος ήθελε να χαρίζει τα έργα του

H έκθεση «Tα εικονο-όργανα του Λάζαρου Ζήκου» μάς θυμίζει τον ανήσυχο, ευφάνταστο καλλιτέχνη που έφυγε νωρίς, ξανασυστήνοντας τα ανατρεπτικά, ευφυή, παιγνιώδη, σκοτεινά και ενοχλητικά πολλές φορές έργα του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ευγενία Βερελή αφηγείται ιστορίες που κάνουν την τέχνη μαγεία

Εικαστικά / Τα «μαγικά» κεραμικά της Ευγενίας Βερελή συνομιλούν με το έργο του Αλέκου Φασιανού

«Στις εξιστορήσεις της ζωής σου συχνά ανταποκρίνομαι με ρίγη» λέγεται η έκθεση της νεαρής εικαστικού που λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Αλέκου Φασιανού. Το χάσμα του χρόνου εξαφανίζεται και ένας γόνιμος διάλογος ξεκινά ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Εικαστικά / Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Ο Αλέξανδρος Τζάννης δημιουργεί σε μια ερειπωμένη κατασκευή στον λόφο του Φιλοπάππου ένα έργο στο οποίο αποτυπώνονται μέρη από τα κλαδιά του φυτού που βρίσκεται διάσπαρτο στον λόφο, «μεταφρασμένα» σε σίδερο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανένα»

Εικαστικά / Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανέναν»

Πεθαίνει σαν σήμερα ο Ιταλός ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Διαβάζουμε ξανά μια δύστροπη και νευρική συνέντευξή του από το 1966, στην οποία μιλάει ελεύθερα, σκληρά, συχνά όμως και με αλήθειες, για τη σύγχρονη ζωγραφική.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ