Ένα κεραμικό του Πικάσο δίπλα σε ένα πιθάρι του Cacao Rocks

ΕΠΕΞ Shaped by earth Facebook Twitter
Ποιο ήταν το κίνητρο να στήσει η γνωστή γκαλερί της Χάριτος μια ολόκληρη έκθεση αποκλειστικά με έργα κεραμικής; Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Με το που μπαίνεις στην έκθεση «Shaped by earth» της γκαλερί Καλφαγιάν το βλέμμα σου πέφτει στο κέντρο του εκθεσιακού χώρου: επάνω σε επαναχρησιμοποιημένα κιβώτια αποστολής έργων τέχνης (μια διεθνής τάση για την προστασία του περιβάλλοντος) βρίσκονται τοποθετημένα έργα κεραμικής.

Πλησιάζοντας, αρχίζεις να αναγνωρίζεις τεχνοτροπίες, επειδή ακριβώς πρόκειται για κεραμικά σημαντικών Ελλήνων και ξένων εικαστικών, των οποίων η ταυτότητα είναι αδιαμφισβήτητη. Οι περισσότεροι είναι ζωγράφοι που έχουν ασχοληθεί και με άλλα μέσα, αλλά όχι μόνο: Πικάσο, Τσαρούχης, Φασιανός, Voulkos, Βερναδάκη, Πάστρα, Crowner.

Ποιο ήταν το κίνητρο να στήσει η γνωστή γκαλερί της Χάριτος μια ολόκληρη έκθεση αποκλειστικά με έργα κεραμικής; Διαβάζω απόσπασμα από το σκεπτικό στο δελτίο τύπου: «Η κεραμική συγκαταλέγεται στις αρχαιότερες μορφές τέχνης, από την οποία αντλούμε στοιχεία για τον πολιτισμό κάθε εποχής. Όσο ο άνθρωπος διερευνούσε τις απεριόριστες πλαστικές δυνατότητες του πηλού τόσο η κεραμική άρχισε να εξελίσσεται σε μορφή έκφρασης και να μην περιορίζεται αποκλειστικά σε χρηστικά ή λατρευτικά αντικείμενα».

Η κεραμική όχι μόνο αναγνωρίζεται πια ως μια σημαντική διάσταση της εικαστικής σκηνής αλλά δίνει το «παρών» όλο και πιο δυναμικά το τελευταίο διάστημα, κι αυτό είναι κάτι που εν μέρει το χρωστάμε και στη βράβευση του Grayson Perry με το Turner Prize το 2003.

Η αλήθεια είναι ότι παρατηρώντας ένα προς ένα τα έργα δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσεις την καλλιτεχνική ευφυΐα των εξαιρετικών αυτών καλλιτεχνών που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτή την εντυπωσιακή παράθεση ταλέντου και φαντασίας.

Shaped by earth Facebook Twitter
Το καλλιτεχνικό αποτύπωμα σε αυτά τα μικρά αριστουργήματα είναι τόσο έντονο που αποδυναμώνει κάθε παλιότερη ένσταση σχετικά με την αξία της τέχνης του πηλού. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Κάποια είναι δεκαετιών, καθώς δημιουργήθηκαν από ανθρώπους που δεν βρίσκονται εν ζωή εδώ και πολλά χρόνια, αλλά το καλλιτεχνικό τους αποτύπωμα σε αυτά τα μικρά αριστουργήματα είναι τόσο έντονο που αποδυναμώνει κάθε παλιότερη ένσταση σχετικά με την αξία της τέχνης του πηλού, που μέχρι πρόσφατα αρκετοί θεωρούσαν ως ένα είδος που δεν άξιζε ιδιαίτερη προσοχή και εκτίμηση.

Ωστόσο, η κεραμική όχι μόνο αναγνωρίζεται πια ως μια σημαντική διάσταση της εικαστικής σκηνής αλλά δίνει το «παρών» όλο και πιο δυναμικά το τελευταίο διάστημα, κι αυτό είναι κάτι που εν μέρει το χρωστάμε και στη βράβευση του Grayson Perry με το Turner Prize το 2003. Αυτό είναι παρήγορο, καθώς σε μια εποχή που κυριαρχεί η τεχνητή νοημοσύνη και κάθε νέου τύπου τεχνολογία αρκετοί νέοι καλλιτέχνες καταπιάνονται με τη δημιουργία χειροποίητων έργων, χρησιμοποιώντας τον πηλό ως εκφραστικό μέσο.

Έτσι, στη συγκεκριμένη έκθεση ο Cacao Rocks με τα πολύχρωμα πιθάρια του και ο Δημήτρης Νεβεσκιώτης με το επιτοίχιο επιζωγραφισμένο κεραμικό του αναδεικνύονται δίπλα σε εμβληματικούς καλλιτέχνες όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς με την «Αθηνά βοσκοπούλα» του από τη δεκαετία του 1920 και ο Πάνος Βαλσαμάκης με τις χαρακτηριστικές του συνθέσεις από πλακάκια.  

Αλλά η συγκομιδή έτσι κι αλλιώς έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς κάθε έργο ξεχωριστά σηματοδοτεί και μια άλλη σπουδαία υπογραφή, τεχνική και πορεία στην ελληνική και διεθνή εικαστική σκηνή. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Ελληνοαμερικανό Peter Voulkos, γνωστό για τα εξπρεσιονιστικά κεραμικά γλυπτά του, την Αμερικανίδα ζωγράφο του γεωμετρικού αφαιρετισμού Sarah Crowner, τον Κωνσταντίνο Κακανιά με το βιτριολικό του χιούμορ, που δραστηριοποιείται επίσης στην αμερικανική εικαστική σκηνή, και σημαντικούς καλλιτέχνες που συνέχισαν τη μεγάλη παράδοση του Πάμπλο Πικάσο –εδώ παρουσιάζεται μια κουκουβάγια του από το 1951–, ο οποίος αφιέρωσε ένα μεγάλο κεφάλαιο της δημιουργικότητάς του στην κεραμική.

ΕΠΕΞ Shaped by earth Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Εκτίθενται, ακόμα, έργα γυναικών, όπως το υπερμέγεθες γλυπτό «Hunting in the dark forest» της Ευγενίας Βερελή, δύο μίνιμαλ και επιβλητικά βάζα της Νικομάχης Καρακωστάνογλου που τιτλοφορεί «Archangel #2» και #3, όπως επίσης δουλειά της Ελένης Βερναδάκη, της σημαντικότερης Ελληνίδας κεραμίστριας.

Ο Αλέκος Φασιανός εκπροσωπείται από ένα κεραμικό αγγείο, μια μορφή νέου άντρα με τα χαρακτηριστικά φτερά των ζωγραφικών του αγγέλων και ένα βάζο, ο Γιάννης Τσαρούχης από δύο επιζωγραφισμένα πήλινα boȋtes με καπάκι. Τέλος, στην έκθεση περιλαμβάνεται και μια επιδαπέδια σύνθεση του Αλέξανδρου Τζάννη, εκτύπωση UV σε ατσάλι και κεραμικό με τίτλο «The Echo».

Κεραμικά γλυπτά διαμορφωμένα από γήινα υλικά και εντυπωσιακές καλλιτεχνικές χειρονομίες που δεν παραπέμπουν ούτε στη διακοσμητική τέχνη ούτε βέβαια σε χρηστικά αντικείμενα αλλά εκπροσωπούν μια γνήσια καλλιτεχνική έκφραση που μετρά έναν αιώνα και ξεκινά από τον ιδιοφυή Χαλεπά και φτάνει μέχρι τις ποπ γλυπτικές κατασκευές του Cacao Rocks, ισορροπώντας ανάμεσα σε μια πλούσια ποικιλία χρωμάτων και απροσδόκητων σχημάτων και νοημάτων.

Shaped by earth Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Shaped by earth Facebook Twitter
Αλέξανδρος Τζαννής, The Echo, 202, Εκτύπωση UV σε ατσάλι, Κεραμικό, 135 Χ 10 Χ 65 εκ., Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και των Kalfayan Galleries, Αθήνα -Θεσσαλονίκη
Shaped by earth Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης με έργα της Νικομάχης Καρακωστάνογλου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Shaped by earth Facebook Twitter
Ναυσικά Πάστρα, Γιγάντιες Πύλες, 1967, βαμμένος πηλός, 44 εκ. (Y). | μεταλλική βάση 25 x 23 εκ., Ευγενική παραχώρηση της οικογένειας της καλλιτέχνιδος και των Kalfayan Galleries, Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Shaped by earth Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Shaped by earth Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Shaped by earth Facebook Twitter
Pablo Picasso, Κουκουβάγια 1951, Επιζωγραφισμένος πηλός, Εφυάλωση 29 εκ. (Υ), Συλλογή Ειρήνης Παναγοπούλου, Με την ευγενική μεσολάβηση των Kalfayan Galleries, Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Shaped by earth Facebook Twitter
Cacao Rocks, Phandasia 23-2- 2025, ριπολίνη σε κεραμικό, 90 x 55 εκ., Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και των Kalfayan Galleries, Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση Shaped by earth εδώ. 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Εικαστικά / Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Η έκθεση «Διαδρομές στην τέχνη. Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων ξεδιπλώνει 150 χρόνια εικαστικής δημιουργίας μέσα από 99 έργα εμβληματικών και σύγχρονων δημιουργών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη 

Εικαστικά / Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης αναδεικνύει το άχρηστο σε τέχνη

Το εργαστήριο του χαράκτη, όπου ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό παραμύθι, μεταφέρεται προσωρινά σε μια σχεδόν κρυμμένη αίθουσα του μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ