Ένα ακόμα μυστήριο αποκαλύφθηκε στην «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνκ Facebook Twitter
Το «καμάρι της Νορβηγίας» και το μεγαλύτερο εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν της χώρας θα είναι και το κεντρικό έργο που θα κοσμήσει το Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας.

Ένα ακόμα μυστήριο αποκαλύφθηκε στην «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνκ

0

Η «Κραυγή» δημιουργήθηκε το 1893, κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου, μοναδικής στην ιστορία της τέχνης. Ο Έντβαρντ Μουνκ δημιούργησε με το τέλος του 19ου αιώνα, με φωτεινά χρώματα, απλοϊκές μορφές και σχήματα, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στο νόημα παρά στην τεχνική δεξιότητα ή την «ομορφιά», που είναι ο παραδοσιακός στόχος της τέχνης, ένα από τα διάσημα έργα τέχνης στον κόσμο.

Το «καμάρι της Νορβηγίας» και το μεγαλύτερο εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν της χώρας θα είναι και το κεντρικό έργο που θα κοσμήσει το Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας, που εκτιμάται ότι έχει κοστίσει σχεδόν τριακόσια εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται να ανοίξει στην όχθη του Όσλο το 2022, μετά από πολλές καθυστερήσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Μουνκ θεωρείται από τους ζωγράφους που εξαιτίας της πανδημίας ήρθαν ξανά με το έργο τους σε πρώτο πλάνο και μια νέα ανακάλυψη εντείνει τη συζήτηση γύρω από το έργο και την ψυχική κατάσταση του Μουνκ, που σε όλη τη διάρκεια της ζωής του έδινε μάχη με την παράνοια.

Πριν από λίγες ημέρες οι ειδικοί του Εθνικού Μουσείου της Νορβηγίας, που κατέχει την παλαιότερη εκδοχή του έργου, αυτήν του 1893, επιβεβαίωσαν μετά από χρόνια εικασιών και υποθέσεων ότι η αόρατη σχεδόν πρόταση που υπάρχει στον πίνακα γράφτηκε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Η ανακάλυψη προέκυψε στο πλαίσιο της συντήρησης του πίνακα και μετά από αλλεπάλληλες σαρώσεις υπέρυθρης ακτινοβολίας στις οποίες έχει υποβληθεί ο πίνακας, κατά την προετοιμασία για την εγκατάστασή του στο νέο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας.

Δεν θα τελειώσουμε ποτέ με την τέχνη του Μουνκ. Κάθε φορά που θέτουμε ένα ερώτημα σχετικά με τα έργα του, εμφανίζονται νέες απαντήσεις και προοπτικές.

Γραμμένη με μολύβι στην επάνω αριστερή γωνία του πίνακα, η επιγραφή αναφέρει «μπορεί να έχει ζωγραφιστεί μόνο από έναν τρελό». Η επιγραφή προστέθηκε μετά την ολοκλήρωση του πίνακα, προσθέτοντας στο μυστήριο του και οδηγώντας τους επιμελητές να αναρωτιούνται για πολύ καιρό αν ήταν πράξη βανδαλισμού ή γράφτηκε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Στην ανάλυση, συγκρίθηκε η γραφή με σημειώσεις και τον γραφικό χαρακτήρα του Μουνκ και οι ειδικοί κατέληξαν ότι το μυστικό μήνυμα γράφτηκε από τον ζωγράφο.

Ένα ακόμα μυστήριο αποκαλύφθηκε στην «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνκ Facebook Twitter
Γραμμένη με μολύβι στην επάνω αριστερή γωνία του πίνακα, η επιγραφή αναφέρει «μπορεί να έχει ζωγραφιστεί μόνο από έναν τρελό». Φωτ.: Νational Μuseum of Νorway

«Ο γραφικός χαρακτήρας είναι αναμφίβολα δικός του» είπε η Mai Britt Guleng, επιμελήτρια του Εθνικού Μουσείου του Όσλο. «Το ίδιο το χειρόγραφο, καθώς και τα γεγονότα που συνέβησαν το 1895, όταν ο Μουνκ έδειξε για πρώτη φορά το έργο του στη Νορβηγία, δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εμπνεύστηκε το έργο όταν περπατούσε έξω στο ηλιοβασίλεμα και «άκουσε την τεράστια, άπειρη κραυγή της φύσης». Το αγωνιώδες πρόσωπο του πίνακα ταυτίζεται ευρέως με το «angst», την αγωνία, τον φόβο και το άγχος του σύγχρονου ατόμου.

Οι επιμελητές πιστεύουν ότι η επιγραφή προστέθηκε όταν το έργο παρουσιάστηκε, προκαλώντας έντονες συζητήσεις δημοσίως σχετικά με την ψυχική κατάσταση του Μουνκ, ο οποίος, σύμφωνα με τα ημερολόγιά του, τραυματίστηκε βαθιά από αυτή την αντίδραση και πιστεύεται ότι πρόσθεσε με το μολύβι του την επιγραφή στον πίνακα ως απάντηση στην κριτική για το έργο του.

«Δεν θα τελειώσουμε ποτέ με την τέχνη του Μουνκ. Κάθε φορά που θέτουμε ένα ερώτημα σχετικά με τα έργα του, εμφανίζονται νέες απαντήσεις και προοπτικές» είπε η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Κarin Ηindsbo.

Ένα ακόμα μυστήριο αποκαλύφθηκε στην «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνκ Facebook Twitter
Οι επιμελητές πιστεύουν ότι η επιγραφή προστέθηκε όταν το έργο παρουσιάστηκε, προκαλώντας έντονες συζητήσεις δημοσίως σχετικά με την ψυχική κατάσταση του Μουνκ. Φωτ.: Νational Μuseum of Νorway

Εν μέσω ενός νέου ενδιαφέροντος που έχει αναδειχθεί μέσα στην τρέχουσα πανδημία για τον καλλιτέχνη και το έργο του, καθώς μας ωθεί πίσω στα ζητήματα που ήταν σημαντικά γι' αυτόν και προσελκύει τους ανθρώπους σε μια μεγαλύτερη κατανόηση και εκτίμηση του έργου του, ο οίκος Σόθμπις ετοιμάζεται να δημοπρατήσει στις 25 Μαρτίου μια αυτοπροσωπογραφία του, ζωγραφισμένη το 1926, το πρώτο επίσημο πορτρέτο του Μουνκ που παρουσιάζεται σε δημοπρασία τα τελευταία 15 χρόνια, και το Embrace on the Beach, ένα έργο που έφτιαξε το 1904 για το παιδικό δωμάτιο στο σπίτι του γιατρού Μαξ Λίντε στο Λίμπεκ. Τα έργα πωλούνται από τη συλλογή του Νορβηγού συλλέκτη Τόμας Όλσεν, που κατέχει και μια εκδοχή της «Κραυγής».

Η αυτοπροσωπογραφία, που αγοράστηκε από το Mannheim Kunsthalle το 1926, αποσύρθηκε –επίσημα αφαιρέθηκε από τη συλλογή– τον Αύγουστο του 1937. Το Embrace on the Beach, το οποίο αποκτήθηκε από το Nationalgalerie του Βερολίνου το 1931, αφαιρέθηκε από τη συλλογή δύο μήνες αργότερα.

Ο Μουνκ ήταν ανάμεσα σε 112 καλλιτέχνες των οποίων τα έργα ονομάστηκαν entartete kunst ή εκφυλισμένα. Από τα περισσότερα από 16.000 έργα που εκτοπίστηκαν από δημόσιες συλλογές στη Γερμανία το 1933, 83 ήταν του Μουνκ.

Ένα ακόμα μυστήριο αποκαλύφθηκε στην «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνκ Facebook Twitter
Λεπτομέρεια του πίνακα «Embrace on the Beach». Το έργο αναμένεται να πιάσει στη δημοπρασία τιμή μεταξύ 9 και 12 εκατομμυρίων λιρών. Φωτ.: Sotheby's

Και τα δυο έργα που παρουσιάζονται στη δημοπρασία και ταξινομήθηκαν από τους Ναζί σαν έργα της «εκφυλισμένης τέχνης» αναμένεται να σπάσουν κάθε ρεκόρ, αφού το έργο του σύμφωνα με τους εκτιμητές έχει αποκτήσει «ένα εντελώς νέο νόημα», σε μια εποχή που το ενδιαφέρον για τον Νορβηγό καλλιτέχνη δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο.

Το ότι η επιρροή του Μουνκ και της σκανδιναβικής μελαγχολίας δεν ήταν ποτέ τόσο αισθητή όσο σήμερα απέδειξε και η έκθεση που εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, Tracey Emin / Edvard Munch: The Loneliness of the Soul, με τα έργα του Μουνκ να εμφανίζονται μαζί με τα έργα της Τρέισι Έμιν, του τρομερού παιδιού των Βρετανών νέων καλλιτεχνών της δεκαετίας του 80, και την ίδια να έχει επιλέξει αριστουργήματα του πρόδρομου του εξπρεσιονισμού για να συνομιλήσουν με δικά της πρόσφατα έργα.

Ένα ακόμα μυστήριο αποκαλύφθηκε στην «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνκ Facebook Twitter
Η αυτοπροσωπογραφία του Μουνκ ζωγραφισμένη το 1926. Εκτιμώμενη τιμή: 4,5-6,5 εκατομμύρια λίρες.
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αιχμηρές λέξεις και οι καθηλωτικές εικόνες της Μπάρμπαρα Κρούγκερ

Εικαστικά / Οι αιχμηρές λέξεις και οι καθηλωτικές εικόνες της Μπάρμπαρα Κρούγκερ

Η εμβληματική Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα κάνει την πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα, με δεκατρία νέα μεγάλης κλίμακας έργα, ειδικά σχεδιασμένα για τον εξωτερικό χώρο του ΚΠΙΣΝ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Τζεφ Κουνς συζητά με Έλληνες δημοσιογράφους στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εικαστικά / Τζεφ Κουνς: «Η τέχνη είναι κάτι που μας ενώνει»

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου του «Balloon Venus Lespugue (Orange)» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ο Αμερικανός εικαστικός μίλησε για τη ζωή, την τέχνη, το έργο του και την οφειλή του ως καλλιτέχνη στην ανθρωπότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Είσαι ό,τι φοράς», μια έκθεση για την τέχνη και το ρούχο στον 21ο αιώνα

Εικαστικά / «Είσαι ό,τι φοράς» και ό,τι φοράς ίσως είναι τέχνη

Με επίκεντρο το έργο της Σοφίας Κοκοσαλάκη, η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη φέρνει σε δημιουργικό διάλογο 32 Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες και σχεδιαστές, προτείνοντας τη μόδα ως μορφή τέχνης, στάση ζωής και πολιτισμική δήλωση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πότε θα προλάβουμε να δούμε τόσες εκθέσεις;

Εικαστικά / Πότε θα προλάβουμε να δούμε τόσες εκθέσεις;

Αληθινή πoπ αρτ από τον πρωτοπόρο Τομ Γουέσελμαν, ποίηση με νέον από τον Stephen Antonakos, τα λησμονημένα αλλά αριστουργηματικά έργα της Αλεξάνδρας Χρήστου. Όλες οι εκθέσεις εικαστικών που έχουν εγκαίνια τώρα και αξίζουν την προσοχή σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Βαγγέλης Γκόκας ανακαλύπτει τη ζωγραφική ξανά

Εικαστικά / Βαγγέλης Γκόκας: «Αυτό που πρέπει να μείνει στο τέλος είναι μια συγκίνηση»

Μπορεί να σταθεί σε ένα μήλο, σε ένα αχλάδι πολλές μέρες, δουλεύει σε οικείες επιφάνειες, όχι στο παγωμένο λευκό του τελάρου και έχει πάντα τον θεατή στο μυαλό του. Στη νέα του έκθεση δείχνει μικρά έργα που έχουν περάσει άπειρα στάδια και αποτυπώνουν μια κατάσταση που δεν τελειώνει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσο ζούσε η ζωγραφική της δεν εκτιμήθηκε. Τώρα θριαμβεύει

Αλεξάνδρα Χρήστου / Όσο ζούσε η ζωγραφική της δεν εκτιμήθηκε. Τώρα θριαμβεύει

Η Αλεξάνδρα Χρήστου δεν κατόρθωσε όσο ήταν εν ζωή να δει τους πίνακές της σε μια γκαλερί. Τα θέματά της, μια μοναδική καταγραφή των ανθρώπων του περιθωρίου, ήταν απαγορευτικά. 16 χρόνια μετά τον θάνατό της, πήραν τη θέση που τους αξίζει με εκθέσεις στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Αυτή είναι η ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χλόη Ακριθάκη: Φωτογράφος. Γεννήθηκε στο Βερολίνο, ζει στα Εξάρχεια.

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ακριθάκη: «Θαύμαζα τον πατέρα μου, κάποιες φορές τον αμφισβήτησα»

Μεγάλωσε δίπλα σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους ενώ από την ηλικία των 8 έζησε το θρυλικό εστιατόριο της μητέρας της, το Fofi's Bar στο Βερολίνο. Είναι φωτογράφος και ακόμα θυμάται τον Χέλμουτ Νιούτον να της λέει στα πρώτα της βήματα «Τι κάθεστε και διαβάζετε; Βγείτε έξω, ζήστε». Η Χλόη Ακριθάκη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Μιχάλης Κιούσης ζωγραφίζει ανθρώπινες φιγούρες σε αφρικανικά τοπία

Εικαστικά / Η αγάπη του Μιχάλη Κιούση για την Αφρική φαίνεται στα έργα του

Στην τρίτη προσωπική του έκθεση με τίτλο «The spaces in between», ο μυστικισμός, ο ανιμισμός και ο θρησκευτικός συμβολισμός συνυπάρχουν και συγκρούονται σε συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων που δημιουργούν έναν δικό του κόσμο, αναγνωρίσιμο και γεμάτο χρώματα.
M. HULOT
Stephen Antonakos, ο καλλιτέχνης που έκανε ποίηση με νέον

Εικαστικά / Stephen Antonakos, ο καλλιτέχνης που έκανε ποίηση με νέον

Εκατό χρόνια από τη γέννησή του, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη τιμά τον σπουδαίο εικαστικό με μια μεγάλη έκθεση που φέρνει το έργο του σε δημιουργικό διάλογο με κορυφαίες μορφές της διεθνούς πρωτοπορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Έξι χώροι τέχνης των Εξαρχείων ενώνουν τις δυνάμεις τους με θέμα το νερό

Εικαστικά / Έξι γκαλερί των Εξαρχείων, έξι εκθέσεις για το νερό

Μια διαδρομή σε έξι χώρους τέχνης μέσα από τα έργα 46 καλλιτεχνών/καλλιτέχνιδων διαμορφώνει μια συνολική εμπειρία που αναδεικνύει το κέντρο της πόλης σε τόπο παραγωγής, συνομιλίας και πνευματικής κίνησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«The End»: Το εμβληματικό έργο του Νίκου Αλεξίου εκτίθεται ξανά

Εικαστικά / «The End»: Το εμβληματικό έργο του Νίκου Αλεξίου εκτίθεται ξανά

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη οργανώνει μια έκθεση τιμώντας τον πρόωρα χαμένο καλλιτέχνη, στην οποία θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την εμβληματική εγκατάσταση που μας εκπροσώπησε το 2007 στην Μπιενάλε της Βενετίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Diriyah Biennale 2026: Ράπερ, αραβικό χιπ χοπ και σύγχρονη τέχνη

Αποστολή στο Ριάντ / Diriyah Biennale 2026: Ράπερ, αραβικό χιπ χοπ και σύγχρονη τέχνη

Η LiFO ταξίδεψε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για την 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Ντιρίγια. Από τις μνήμες της προσφυγιάς έως τα σύγχρονα εικαστικά τοπία, η φετινή διοργάνωση εξερευνά την κίνηση ως θεμελιώδη εμπειρία της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ