Υπομονή: Ένα συγκινητικό graphic novel για μία ιστορία παντοτινής αγάπης

Υπομονή: Ένα συγκινητικό graphic novel για μία ιστορία παντοτινής αγάπης Facebook Twitter
Η Υπομονή είναι το πιο μεγάλο σε έκταση έργο του Daniel Clowes.
0

Στις πρώτες σελίδες του πιο πρόσφατου και πολύ πετυχημένου εικονογραφημένου βιβλίου του «Υπομονή» ο Daniel Clowes φτιάχνει ένα σκηνικό απόγνωσης σε μια Αμερική όπου η φτώχεια κυριαρχεί, έναν κόσμο που τα χρήματα είναι σπάνια και οι δύο ήρωες, το ζευγάρι της Υπομονής και του Τζακ τρέμουν στην ιδέα ότι ετοιμάζονται να φέρουν ένα παιδί σε αυτές τις συνθήκες.

Από τα πρώτα καρέ το setting γίνεται παγκόσμιο και πανανθρώπινο, ειδικά με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης. Η υπόθεση του βιβλίου διαδραματίζεται σε έναν υπαρκτό τόπο, αλλά θα μπορούσε να είναι παντού στον κόσμο και να είναι ακριβώς το ίδιο.

Η Υπομονή είναι το πιο μεγάλο σε έκταση έργο του, το πιο πολυσέλιδο, και παρόλο που δεν είναι το πιο «σφιχτοδεμένο», το σασπένς κορυφώνεται και «ο συναισθηματικός επίλογος στις τελευταίες εικόνες του Clowes είναι συγκλονιστικός». Κι οι εικόνες είναι οι πιο πολύχρωμες και οι πιο ελκυστικές που έχει φτιάξει ποτέ.

Ο Τζακ και η Υπομονή αγαπιούνται πραγματικά, ο ένας είναι η ζωή του άλλου, κυριολεκτικά, και γνωρίζουμε εξ αρχής ότι έχουν μεγαλώσει στην φτώχια και σε δύσκολες συνθήκες, αυτή έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες πάνω του και αυτός δεν θέλει να την απογοητεύσει, έτσι της λέει ότι δουλεύει στο Dayton's (το πολυκατάστημα), ενώ στην πραγματικότητα μοιράζει φυλλάδια στους δρόμους. Είναι 2012 και στην Αμερική είναι πρόεδρος o Ομπάμα.

  

Ο «πρόλογος» σε κάνει να συμπαθήσεις το ζευγάρι και αυτό κάνει τη συνέχεια ακόμα πιο τραγική. Ενώ ο Τζακ αισθάνεται τύψεις για το ψέμα που της έχει πει και γυρνάει στο σπίτι για να επανορθώσει, βρίσκει την Υπομονή νεκρή –κάποιος την έχει δολοφονήσει.

Τον θεωρούν ύποπτο, τον συλλαμβάνουν, μένει έναν χρόνο στη φυλακή και μετά μεταφερόμαστε στο μέλλον, στο 2029, όταν είναι ένας κατεστραμμένος άνθρωπος, με την ιδέα της εκδίκησης και την αποκάλυψη του δολοφόνου να έχει γίνει ο μοναδικός του στόχος.

Γνωρίζει μια νεαρή πόρνη, η οποία του μιλάει για κάποιον τύπο, τον Μπέρνι, που έχει ανακαλύψει έναν τρόπο να ταξιδέψεις στο χρόνο, έτσι ψάχνει να τον βρει και τον εξαναγκάζει να του δώσει να πιεί το υγρό που έχει φτιάξει. Μεταφέρεται στο 2006 και παρακολουθεί στενά την έφηβη Υπομονή, προσπαθώντας να μάθει περισσότερα γι' αυτή και να εντοπίσει τον πιθανό δολοφόνο.

Δεν πρέπει να επέμβει στα γεγονότα για να μην αλλάξει η ροή της ιστορίας, αλλά δεν συγκρατείται, και όλα πηγαίνουν στραβά. Μεταφέρεται στο 1985, όταν είναι ακόμα όλοι μωρά ή σε παιδική ηλικία, το ίδιο και ο κατασκευαστής της φόρμουλας για το ταξίδι στο χρόνο.

Το μότο του βιβλίου που υπάρχει στο οπισθόφυλλο είναι «Ένα συμπαντικό χωροχρονικό ταξίδι θανάτου στο αρχέγονο άπειρο της παντοτινής αγάπης» και όσο και αν φαίνεται υπερβολικό και ακατανόητο, περιγράφει ιδανικά αυτό που είναι το βιβλίο.

Ο Τζακ κάθε φορά που μεταφέρεται μέσα στο χρόνο αισθάνεται να διαλύεται, να αποσυντίθεται και βλέπει ψυχεδελικά οράματα, με τον εαυτό του να μετατρέπεται σε μόρια και άμορφες σάρκες, ενώ εγκλωβίζεται όλο και πιο πολύ σε μια κατάσταση που τον ξεπερνάει.

Ο στόχος του όμως είναι πιο δυνατός και κάνει τα πάντα για να βρει ποιος είναι ο δολοφόνος και να προλάβει το κακό. Και με κάθε λεπτομέρεια που μαθαίνει για την Υπομονή αισθάνεται ότι την αγαπάει όλο και πιο πολύ, το ίδιο και εσύ ως αναγνώστης, βυθίζεσαι σε έναν κόσμο τρυφερότητας και μελαγχολίας, παρόλο που οι καταστάσεις γίνονται όλο και πιο σκληρές.

Υπομονή: Ένα συγκινητικό graphic novel για μία ιστορία παντοτινής αγάπης Facebook Twitter
Η υπόθεση του βιβλίου διαδραματίζεται σε έναν υπαρκτό τόπο, αλλά θα μπορούσε να είναι παντού στον κόσμο και να είναι ακριβώς το ίδιο.


Η Υπομονή είναι το πιο μεγάλο σε έκταση έργο του, το πιο πολυσέλιδο, και παρόλο που δεν είναι το πιο «σφιχτοδεμένο», το σασπένς κορυφώνεται και «ο συναισθηματικός επίλογος στις τελευταίες εικόνες του Clowes είναι συγκλονιστικός». Κι οι εικόνες είναι οι πιο πολύχρωμες και οι πιο ελκυστικές που έχει φτιάξει ποτέ.


Δεν είναι ένα εύκολο έργο, είναι όμως ελπιδοφόρο και το μήνυμα είναι ότι ο θάνατος δεν είναι το τέλος. Μέσα από τα μισάνθρωπα περιστατικά και την βαρβαρότητα η αγάπη βρίσκει το δρόμο της και μπορείς να τη βρεις κρυμμένη μέσα στα πιο απίθανα πράγματα. Ακόμα και μέσα σε παραισθήσεις.

Υπομονή: Ένα συγκινητικό graphic novel για μία ιστορία παντοτινής αγάπης Facebook Twitter
Ο Daniel Clowes φτιάχνει ένα σκηνικό απόγνωσης σε μια Αμερική όπου η φτώχια κυριαρχεί
Υπομονή: Ένα συγκινητικό graphic novel για μία ιστορία παντοτινής αγάπης Facebook Twitter
Οι εικόνες είναι οι πιο πολύχρωμες και οι πιο ελκυστικές που έχει φτιάξει ποτέ ο Daniel Clowes.

Info:

Η Υπομονή κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ σε μετάφραση του Δημήτρη Πολιτάκη.

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί ένα αντικοινωνικό φινλανδικό καρτούν λατρεύτηκε από τους Κινέζους χίψτερ;

Υγεία & Σώμα / Γιατί ένα αντικοινωνικό φινλανδικό καρτούν λατρεύτηκε από τους Κινέζους χίψτερ;

Ο τρόπος που περιγράφει τις κοινωνικές φοβίες τους και τον τρόμο τους μπροστά σε οποιασδήποτε μορφής συναναστροφή έχει γίνει το απόλυτο viral στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης
H περίπτωση του Αρκά και το τέλος της γελοιογραφίας όπως την ξέραμε

Shortcut / H περίπτωση του Αρκά και το τέλος της γελοιογραφίας όπως την ξέραμε

Δεν είναι ο μόνος που κατέληξε στην οδό της μονόπαντης και βασανιστικά προβλέψιμης ατζέντας, αυτός είναι ο κανόνας εδώ και καιρό για τους περισσότερους γελοιογράφους πάσης ιδεολογικής προαίρεσης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει στη Νάουσα η πρώτη Βιβλιοθήκη Οίνου της χώρας μας στη μνήμη του Γιάννη Μπουτάρη

Design / Η πρώτη βιβλιοθήκη για το κρασί στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Μπουτάρης θα ήταν περήφανος

Ένας ιδιότυπος πολυχώρος που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του ντόπιου πληθυσμού σε ό,τι αφορά το κρασί, τη γαστρονομία και τη βιωσιμότητα, ξεκινά τη λειτουργία του στη Νάουσα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο μάγος της οικειότητας

Design / Μιχάλης Αναστασιάδης: «Υπάρχει φλυαρία στο design, λείπει η αυθεντικότητα»

Σε μια καριέρα 30 σχεδόν χρόνων σχεδίασε φωτιστικά, έπιπλα και αντικείμενα που μαρτυρούν έναν αναγεννησιακό δημιουργό, ο οποίος καταπιάνεται με τα υλικά, τη λειτουργικότητα και την τεχνολογία, σχεδιάζοντας την ποίηση τού καθημερινού. Με αφορμή την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα που μόλις εγκαινιάστηκε, ο Μιχάλης Αναστασιάδης μίλησε στη LifO.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Design / Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Το διαμέρισμα του εικαστικού Αργύρη Αγγελή είναι γεμάτο φυτά και ετερόκλητα στοιχεία. Ο ίδιος λέει ότι o εκλεκτικισμός -το mix 'n' match, όπως θα λέγαμε σήμερα- είναι το κλειδί των επιλογών του στη διακόσμηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
“Ο κόσμος της φιλοξενίας είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα”: όλα όσα έγιναν στη δεύτερη διοργάνωση του HOTEL EXPERIENCE το διήμερο 18&19 Οκτωβρίου 2025 στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Design / Πώς το Hotel Experience μεταμόρφωσε την Τεχνόπολη σε ατμοσφαιρική ξενοδοχειακή εμπειρία

Με συμμετοχή 8000 επισκεπτών, 120 ομιλητών και 70 εταιρειών υλικών και κατασκευής, το Hotel Experience ανέδειξε την ελληνική φιλοξενία ως διεθνή συζήτηση, όπου η αρχιτεκτονική και η επενδυτική στρατηγική συνυπάρχουν στο ίδιο τραπέζι.
LIFO NEWSROOM
Το ταξίδι του Δημήτρη Πικιώνη από τη Μαδρίτη στην οδό Πειραιώς 

Design / Χάρη στον Δημήτρη Πικιώνη ο δρόμος προς την Ακρόπολη είναι ένα έργο τέχνης

Μια νέα έκθεση για τον Δημήτρη Πικιώνη στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει τη σπουδαιότητα αυτού του εμπνευσμένου Έλληνα εικαστικού, αρχιτέκτονα, στοχαστή και όσα του οφείλουν η Αθήνα και οι σύγχρονοι Έλληνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι που χρειάζεται περισσότερους τοίχους

Design / Ένα σπίτι που χρειάζεται κι άλλους τοίχους για τους πίνακες του ιδιοκτήτη

Ο αρχιτέκτονας και visual artist Αλέξανδρος Μαγκανιώτης μένει στη Γλυφάδα, σε μια οικογενειακή πολυκατοικία. Το διαμέρισμά του έχει τόσα έργα που μοιάζει με δική του, ατομική έκθεση, την οποία ανανεώνει συνεχώς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Design / Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Πιάτα, φλιτζάνια, βάζα και λάμπες που σε κάνουν να θες να τους τραπεζώσεις όλους. Έντονα, χαριτωμένα, λαχταριστά αντικείμενα που μετατρέπουν το τραπέζι σου σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία ευτυχίας.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Οι Αθηναίοι / Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Ως παιδί, σχεδίαζε δρόμους στην άμμο. Αργότερα, υπερασπίστηκε την αρχιτεκτονική ως τέχνη ζωής. Με τη σύντροφο και συνεργάτιδά του Σουζάνα έζησαν μια ζωή όπου το «εγώ» έγινε «εμείς», μέχρι την απώλειά της που τον σημάδεψε βαθιά. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ