Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά

Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά Facebook Twitter
0
Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά Facebook Twitter
"Έχω μία εμμονική ενασχόληση με το δίπολο συμμετρία – αρμονία, έτσι και τα έργα μου ξεκίνησαν από μία σπουδή πάνω στη σχέση συμμετρίας – ευμετρίας και στη ψυχοσύνθεση δημιουργού και θεατή."

 H Σωτηρία Ζορμπά γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα.

Ζωγράφιζε από παιδί, κι ενώ οι αρχικές τις βλέψεις αφορούσαν την Αρχιτεκτονική την τελευταία μέρα των εξετάσεων τα πλάνα αλλάξαν και η Σχολή Καλών Τεχνών άρχισε να αποτελεί προτεραιότητα.

Ένα χρόνο μετά βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του οποίου μόλις αποφοίτησε. Αν και νεότατη, η Σωτηρία μπήκε από νωρίς στον "χορό των εκθέσεων" και σήμερα έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή με την δουλειά της στα πλαίσια της "αναμόρφωσης" της Στοάς Σαούλ στην Θεσσαλονίκη από local καλλιτέχνες, εντυπωσιαστήκαμε, και ζητήσαμε να μάθουμε καλύτερα την ίδια και το έργο της.

[ ΔΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΟΘΟΝΗΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ , Ή ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ Full Screen, ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ ]

Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά Facebook Twitter
"Η δουλειά μου ενσωματώνει αναφορές και συμβολισμούς από τη παγανιστική μυθολογία μέχρι τη χριστιανική θρησκεία"
Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά Facebook Twitter

Υπάρχουν πολλά "διαολεμένα" χέρια στην Ελλάδα, και πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες. Αλλά δεν υπάρχει το κοινωνικό και το πολιτιστικό υπόβαθρο για να μπορέσει να τους στηρίξει, οπότε είναι σα να κάνουμε 'Τέχνη' για μας

Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά Facebook Twitter

Σωτηρία, πώς θα χαρακτήριζες εσύ η ίδια την τέχνη σου;
Έχω μία εμμονική ενασχόληση με το δίπολο συμμετρία – αρμονία, έτσι και τα έργα μου ξεκίνησαν από μία σπουδή πάνω στη σχέση συμμετρίας – ευμετρίας και στη ψυχοσύνθεση δημιουργού και θεατή. Πώς, δηλαδή, το πολιτιστικό ασυνείδητο του θεατή μπορεί να λειτουργήσει ως προβολικό εργαλείο των εμπειριών και των βιωμάτων του.
Αργότερα, η δουλειά μου ενσωματώνει αναφορές και συμβολισμούς από τη παγανιστική μυθολογία μέχρι τη χριστιανική θρησκεία.
Ο τρόπος που σχεδιάζονται και τοποθετούνται τα έργα αναφέρονται σε θυσίες που διατηρούν παρόμοια στοιχεία από τον αρχαίο στο σύγχρονο πολιτισμό. Στοιχεία όπως τα ζώα, οι νεκροκεφαλές και τα σύμβολα χρησιμοποιούνται ειρωνικά ώστε να απεικονίσουν την ανθρώπινη ανάγκη να αντιμετωπίσει το θέμα της ζωής και του θανάτου, μέσα από τη λατρεία των θεοτήτων.

Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά Facebook Twitter
"Το dotwork είναι η τεχνική της "υπομονής"
Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά Facebook Twitter

Και σε ποιο είδος εικαστικής έκφρασης "ειδικεύεσαι";
Ασχολούμαι κυρίως με το σχέδιο, και ειδικά το τελευταίο καιρό με το dotwork.
Τεχνική της "υπομονής" κατά την οποία αποτυπώνεις το σχέδιο χρησιμοποιώντας μεμονωμένες τελείες, τη μία δίπλα στην άλλη δημιουργώντας, με αυτό τον τρόπο τονικές σχέσεις και διαβαθμίσεις. Η θεματολογία που προτιμώ συνήθως είναι σκοτεινή και ατμοσφαιρική.
Δεν ξέρω γιατί, απλά μου βγαίνει.

Πώς προκύπτει η ιδέα για ένα καινούριο κάθε φορά σχέδιο;
Για μένα η ζωγραφική λειτουργεί ως ψυχαναλυτικό μέσο. Ένα μέσο με το οποίο μπορώ να εξωτερικεύω τις σκέψεις μου, τα συναισθήματα μου, αυτό που είμαι. Τα έργα μου είναι ο καθρέφτης μου.
Η ιδέα κάθε φορά μπορεί να προκύψει από το οτιδήποτε. Από το τι όνειρο μπορεί να είδα το προηγούμενο βράδυ, μέχρι κάτι που θα διαβάσω ή θα ακούσω. Όλα λειτουργούν σαν πάζλ.

Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά Facebook Twitter
Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά Facebook Twitter
"Υπάρχουν πολλά "διαολεμένα" χέρια στην Ελλάδα, και πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες. Αλλά δεν υπάρχει το κοινωνικό και το πολιτιστικό υπόβαθρο για να μπορέσει να τους στηρίξει, οπότε είναι σα να κάνουμε 'Τέχνη' για μας, και να ανακυκλωνόμαστε μέσα σε ένα φαύλο κύκλο."
Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά Facebook Twitter

Αλήθεια, γιατί μόνο άσπρο-μαύρο;
Το μαύρο για μένα είναι κάτι το επιβλητικό, δυναμικό. Μία δυνατή αρμονία και συμμετρία ταυτόχρονα.

Πώς μπήκε η ζωγραφική στη ζωή σου; Ζωγράφιζες από παιδί;
Ζωγράφιζα από τότε που με θυμάμαι, αλλά η στιγμή που είπα "θέλω κι εγώ να μάθω να ζωγραφίζω έτσι" ήταν ένα άχαρο σχολικό πρωινό – κάπου στην Τρίτη δημοτικού- .
Υπήρχε ένα τεράστιος τοίχος ενός παλιού εργοστασίου χαρτιού που επικοινωνούσε με το σχολείο, κι εκεί είδα μια τοιχογραφία του Sinke, από wfc.
Μου φάνηκε τόσο τρελό που κάποιος ζωγράφιζε σε ένα τοίχο την ίδια στιγμή που εγώ περιοριζόμουν σε μια κόλλα χαρτί. Από τότε ήθελα κάθε μέρα να πηγαίνω στο σχολείο για να βλέπω εκείνον τον τοίχο. Πλέον, κάθε φορά που κατεβαίνω Αθήνα επισκέπτομαι αυτόν τον περιβόητο τοίχο, ο οποίος συνεχίζει ακόμα και βάφεται, από καινούρια κάθε φορά χέρια.
Ο sinke, λοιπόν, ήταν ο άνθρωπος που με έκανε να θέλω να ζωγραφίζω, να βελτιώνομαι, και να μάθω να βλέπω πράγματα στους τοίχους , και κάποια στιγμή θα ήθελα να του πω κι από κοντά.

Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά Facebook Twitter
"Στοιχεία όπως τα ζώα, οι νεκροκεφαλές και τα σύμβολα χρησιμοποιούνται ειρωνικά ώστε να απεικονίσουν την ανθρώπινη ανάγκη να αντιμετωπίσει το θέμα της ζωής και του θανάτου."
Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά Facebook Twitter
" Η θεματολογία που προτιμώ συνήθως είναι σκοτεινή και ατμοσφαιρική.Δεν ξέρω γιατί, απλά μου βγαίνει."
Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά Facebook Twitter
"Μια τοιχογραφία του Sinke από wfc ήταν αυτό που με έκανε να πω: “Θέλω κι εγώ να ζωγραφίζω έτσι”Ο sinke ήταν ο άνθρωπος που με έκανε να θέλω να ζωγραφίζω και να βελτιώνομαι, και κάποια στιγμή θα ήθελα να του πω κι από κοντά."

Ποιο είναι το σημαντικότερο εφόδιο που πήρες από την Καλών Τεχνών;
Σίγουρα οι φιλίες που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια, οι άνθρωποι που γνώρισα και με έφεραν ως εδώ. Επίσης πολλά πράγματα πήρα και από τον καθηγητή μου, τον Ι. Φωκά, που ήταν από τους ανθρώπους που με στήριξαν και πίστεψαν σε μένα.

Υπάρχει χώρος στην σημερινή Ελλάδα για έναν νέο καλλιτέχνη; Πώς βλέπεις εσύ τα πράγματα;
Υπάρχουν πολλά "διαολεμένα" χέρια στην Ελλάδα, και πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες. Αλλά δεν υπάρχει το κοινωνικό και το πολιτιστικό υπόβαθρο για να μπορέσει να τους στηρίξει, οπότε είναι σα να κάνουμε 'Τέχνη' για μας, και να ανακυκλωνόμαστε μέσα σε ένα φαύλο κύκλο.

Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά Facebook Twitter
Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά Facebook Twitter

Επόμενα σχέδια, όνειρα;
Να ξυπνάω κάθε πρωί και να μπορώ να κάνω αυτό που με γεμίζει.

Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά Facebook Twitter
Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά Facebook Twitter
"Η ζωγραφική λειτουργεί ως ψυχαναλυτικό μέσο. Ένα μέσο με το οποίο μπορώ να εξωτερικεύω τις σκέψεις μου, τα συναισθήματα μου, αυτό που είμαι. Τα έργα μου είναι ο καθρέφτης μου."
Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά Facebook Twitter
Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά Facebook Twitter
Στον ασπρόμαυρο dotting κόσμο της Σωτηρίας Ζορμπά Facebook Twitter

_____________

Sotiria Zorba

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αρχιτεκτονική ως τοπίο και η αναδιαμόρφωση της ελληνικής κατοικίας

ADM 2025: The Urban Issue / Η αρχιτεκτονική ως τοπίο και η αναδιαμόρφωση της ελληνικής κατοικίας

Καθώς η νέα ελληνική αρχιτεκτονική αναζητά τρόπους να συνδυάσει τη νοηματική πυκνότητα με τον χωρικό στοχασμό, το γραφείο Façade ξεχωρίζει για την ακρίβεια, τη θεωρητική συνέπεια και τη βαθιά σύνδεση με το τοπίο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
 Οι «δυό Μουριές» και ο Χατζηδάκις

ADM 2025: The Urban Issue / Οι «δυό Μουριές» και ο Χατζηδάκις

Πώς η λαϊκή αρχιτεκτονική της Τήνου, δύο άγριες μουριές και οι «Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη» του Χατζιδάκι συναντιούνται σε μια σύγχρονη κατοικία.
ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΑΛΙΑΝΗ ΤΩΝ CREATIVE ARCHITECTS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΣ
Όταν η τοπική γλώσσα εκφράζει το διεθνές design

ADM 2025: THE URBAN ISSUE / Όταν η τοπική γλώσσα εκφράζει το διεθνές design

Το αρχιτεκτονικό γραφείο The KS Project, με ιδρύτρια την Κωνσταντίνα Συνγκιρίδη, απαντά στην πρόκληση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής να ισορροπήσει ανάμεσα στην πίεση της τουριστικής ανάπτυξης και την ανάγκη για ουσιαστικό σχεδιασμό.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR /3D VISUALIZATION: MARIA NEFELI PACHTA
Σχεδιάζοντας το τοπίο, την εμπειρία και το μέλλον

ADM 2025: The Urban Issue / Σχεδιάζοντας το τοπίο, την εμπειρία και το μέλλον

Με έδρα την Κρήτη και έργα που καλύπτουν την κλίμακα από την κατοικία έως τη δημόσια ανάπλαση, το αρχιτεκτονικό γραφείο Lefteris Tsikandilakis + Architects οικοδομεί ένα πλούσιο και συνθετικό αρχιτεκτονικό ιδίωμα, σε διαρκή διάλογο με τον τόπο, το φως και τον πολιτισμό.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
Αρχιτεκτονική στο μεταίχμιο της πόλης και του νερού

ADM 2025: The Urban Issue / Αρχιτεκτονική στο μεταίχμιο της πόλης και του νερού

Τρεις πόλεις. Τρία παράθυρα προς το νερό. Κάθε ξενοδοχείο των WOBI - STYLIANIDIS HATZIΥIANNAKIS ARCHITECTS είναι και μια μικρή χειρονομία συνάντησης ανάμεσα στον ξένο και τον τόπο, στον κάτοικο και τον επισκέπτη, στον άνθρωπο και το περιβάλλον του.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
Αρχιτεκτονική στην κλίμακα της πόλης

ADM 2025: The Urban Issue / Αρχιτεκτονική στην κλίμακα της πόλης

Για το γραφείο micromega, η αρχιτεκτονική είναι ο τρόπος με τον οποίο η πόλη σκέφτεται τον εαυτό της. Το γραφείο των Αλέξανδρου Ζώμα και Μάρας Παπαβασιλείου προσεγγίζει το κτίριο ως πιθανότητα για να ανασχεδιαστεί η σχέση του ατόμου με τον δημόσιο χώρο, τη μνήμη και τις μικρο-κλίμακες της καθημερινής ζωής.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
Boutique αισθητική με διεθνές βλέμμα

ADM 2025: The Urban Issue / Boutique αισθητική με διεθνές βλέμμα

Το Studio Bonarchi, ένα boutique γραφείο interior design με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε από τον Βαγγέλη Μπόνιο με σκοπό να διερευνήσει, με συνέπεια και τόλμη, τη βαθύτερη ουσία της ομορφιάς μέσα στον χώρο. Με οδηγό την υλικότητα, την αντίθεση, το φως και τη σύνθεση, δημιουργεί κόσμους διακριτικής πολυτέλειας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
Στο Sunset Groves, η Αθήνα οραματίζεται το μέλλον της αστικής συνύπαρξης

ADM 2025: The Urban Issue / Στο Sunset Groves, η Αθήνα οραματίζεται το μέλλον της αστικής συνύπαρξης

Το Sunset Groves, ένα συγκρότημα κατοικιών και μεικτής χρήσης που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο A&M Architects σε συνεργασία με το Petras Architecture, προτείνει ένα διαφορετικό αφήγημα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
Γιώργος Τσολάκης: «Ο χώρος-κλειδί μιας πόλης είναι τα πεζοδρόμιά της»

ADM 2025: The Urban Issue / Γιώργος Τσολάκης: «Ο χώρος-κλειδί μιας πόλης είναι τα πεζοδρόμιά της»

"Μεγαλύτερη σημασία έχει να είναι μια πόλη ζωντανή παρά όμορφη": Ο γνωστός αρχιτέκτονας μιλά για την πόλη όχι ως μια απλή κατασκευή, αλλά ως έναν ζωντανό οργανισμό που οφείλει να λειτουργεί για όλους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι στα Εξάρχεια με έναν extreme πίνακα για καλωσόρισμα

Design / Ένα σπίτι όπου «welcome» σου λέει ένας καθόλου σοβαροφανής πίνακας

Όλα ξεκίνησαν με έναν μπουφέ που δεν ήταν καν προς πώληση. Η Τζάσμιν τον διεκδίκησε με πείσμα και τελικά τον απέκτησε. Από τότε, έβαλε στόχο να προσθέτει κάθε χρόνο ένα διαχρονικό κομμάτι design στη συλλογή της. Και τα κατάφερε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
20 χρόνια DIMAND: Εμβληματικά έργα, διαχρονικό όραμα και ουσιαστικό αποτύπωμα

ADM 2025: The Urban Issue / 20 χρόνια DIMAND: Εμβληματικά έργα, διαχρονικό όραμα και ουσιαστικό αποτύπωμα

Με αφορμή την επέτειό της, η εταιρεία επιλέγει συμβολικά 20 έργα-ορόσημα που ενσαρκώνουν την αποστολή της να δημιουργεί τις πόλεις στις οποίες θέλουμε να ζούμε.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Η αρχιτεκτονική ως πεδίο διαρκούς αναστοχασμού

ADM 2025: The Urban Issue / Η αρχιτεκτονική ως πεδίο διαρκούς αναστοχασμού

Το p+Research+Design της POTIROPOULOS+PARTNERS λειτουργεί ως χώρος ελεύθερης σκέψης, πειραματισμού και συστηματικής αναστοχαστικής πρακτικής. Τροφοδοτεί τον σχεδιασμό με νέα ερεθίσματα, ενδυναμώνει τη δημιουργικότητα και θεμελιώνει τη φιλοσοφική και σχεδιαστική θέση του γραφείου.
THE LIFO TEAM