Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού Facebook Twitter
0

Η ταχεία και σε μεγάλο βαθμό απρογραμμάτιστη ανάπτυξη που συντελείται σε παγκόσμιο επίπεδο λειτουργεί εις βάρος του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τα οποία μας φέρνουν αντιμέτωπους με την κλιματική αλλαγή τόσο σε περιφερειακό όσο και σε πλανητικό επίπεδο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση «Μετριασμός της Κλιματικής Αλλαγής» της IPCC, σημαντικό ποσοστό των εκπομπών από το δομημένο περιβάλλον θα μπορούσε σταδιακά να μειωθεί χρησιμοποιώντας σχεδιαστικά μοντέλα και τεχνολογίες που είναι σήμερα διαθέσιμες, σημειώνοντας ότι κάθε γραμμάριο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα κτίρια αναλογεί σε ένα λάθος ή μία παράληψη στη μελέτη τους.

 

 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού Facebook Twitter

Κατά συνέπεια η διαµορφούµενη ιδέα για τον αρχιτεκτονικό χώρο δεν μπορεί να είναι ουδέτερη ως προς τις σύγχρονες απαιτήσεις κατοίκησης, µετακίνησης, και επικοινωνίας, με γνώμονα τις επιταγές της αειφορίας. Οι οποίες, συνθέτουν γνώση από τις ανθρωπιστικές επιστήμες, τις κοινωνικές επιστήμες, τα οικονομικά, τις πολιτικές και διοικητικές επιστήμες, και τους τεχνολογικούς κλάδους, βασιζόμενη στην υπόθεση της επιρροής που έχουν στο βιώσιμο σχεδιασμό τα πέντε βασικά στοιχεία: φύση, άνθρωπος, κοινωνία, κτίρια, δίκτυα. Η διατύπωση προτάσεων που θα σέβονται με έναν ολιστικό τρόπο το περιβάλλον και την κοινωνία συνιστά πλέον κυρίαρχο αίτημα, το οποίο στηρίζεται στην πεποίθηση ότι οι νέες µορφές χωρικής οργάνωσης οφείλουν να είναι προϊόντα διεπιστηµονικής σκέψης, και μίας νέας λογικής πολιτικής διαβούλευσης.

 

 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού Facebook Twitter

Στον σχεδιασμό του Urban Block 11 κυριαρχεί ως πρωταρχικό μέλημα η ιδέα μίας βιώσιμης προσέγγισης που υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού. Ο συνθετικός χειρισμός διερευνά νέες πιθανές αναγνώσεις, οι οποίες προσλαμβάνονται ως περισσότερο «ευέλικτες» συγκριτικά με τα δυϊστικά και αντιθετικά ετερώνυμα που ενυπάρχουν σε τόσα κοινωνικά/χωρικά θεωρητικά σχήματα και προσλήψεις στα οποία έχουμε συνηθίσει. Κατά το σχεδιαστικό process επιδιώχθηκε η χωρική εμπειρία να συνδεθεί µε την επανεφεύρεση µίας νέας αφήγησης -αναδεικνύοντας την ανάγκη επανεξέτασης της σχέσης αρχιτεκτονικής-περιβάλλοντος- θέτοντας την συνθήκη μίας πολυαισθητηριακής εμπειρίας μέσα στη φύση.  

Ο συνθετικός χειρισμός βασίζεται στην αντίστιξη χρωμάτων και υφών μεταξύ του δομημένου (λευκού, σκληρού, ορθοκανονικού) και του φυσικού (γαιώδους, μαλακού, καμπυλωμένου). Δύο βασικά υλικά -υπόλευκος σοβάς σε τρείς διαφορετικές υφές και βαμμένο μέταλλο- εναλλάσσονται στις όψεις των κτιρίων επιτρέποντας μία ποικιλία διαφοροποιήσεων του φωτός και της σκιάς. Μεγάλοι πρόβολοι-βεράντες οργανώνουν «εξωτερικά δωμάτια» προσφέροντας σημεία θέασης, ενώ μαζί με τα φυτεμένα δώματα και τις περιμετρικές ζαρντινιέρες υποδέχονται το πράσινο, που αγκαλιάζει τις όψεις ενισχύοντας τη φυσική αίσθηση. Το όριο μεταξύ του «μέσα» και του «έξω» ακυρώνεται, το πράσινο των βεραντών ενώνεται με τους εσωτερικούς χώρους αποτελώντας μέρος της συνολικής εμπειρίας. Οι αλληλοεπικαλύψεις των προβόλων σε συνδυασμό με τις πέργκολες διασφαλίζουν την απαραίτητη καλοκαιρινή σκίαση. Λευκές «σκηνογραφίες», που εμπλέκουν μία γκάμα φυσικών υλικών -συμπαγών και διάτρητων, λείων και αδρών, μαλακών και σκληρών- δίνουν το ύφος των εσωτερικών χώρων, όπου επικρατεί το φυσικό φως.  

 

 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού Facebook Twitter

 

 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού Facebook Twitter

Με τη μία γωνία της έκτασης σχεδόν να συμπίπτει με τον βορρά, οι δεκαέξι κτιριακοί όγκοι διατάσσονται περιμετρικά, βορειοανατολικά και βορειοδυτικά, με τους τέσσερις της μικρής πλευράς στραμμένους προς τον νότο. Τα ενδιάμεσα κενά λειτουργούν για το εσωτερικό, προστατευμένο πάρκο ως κάδρα επιτρέποντας επιλεκτικές φυγές. Η υπαίθρια ζωή μοιράζεται ανάμεσά τους και στο πράσινο που απλώνεται απ’ άκρη σε άκρη στον ακάλυπτο χώρο, με το υδάτινο στοιχείο να δηλώνει το κέντρο της σύνθεσης. Θυμίζοντας τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, η πανταχού παρούσα φύση του Urban Block 11 αντιτάσσεται στη γνωστή, τυπική εικόνα των αστικών και προαστιακών δομών. Στην εποχή μας, καθώς απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από τη φύση υπό την πίεση της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, και ενώ ο ίδιος ο πλανήτης αντιδρά, η αρχιτεκτονική οφείλει να κινηθεί προς τα «πίσω», προς μία «αρχέγονη εικόνα», όπως θα έλεγε ο Pallasmaa.

 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού Facebook Twitter

www.potiropoulos.gr

3D Visualization
Batis Studio

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 11.2.2025

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ