Οxygen: Sustain & Pieris.Architects δημιουργούν το 1ο κτίριο κατοικιών με Διεθνή Πιστοποίηση Αειφορίας στην Ελλάδα

Οxygen: Sustain & Pieris.Architects δημιουργούν το 1ο κτίριο κατοικιών με Διεθνή Πιστοποίηση Αειφορίας στην Ελλάδα Facebook Twitter
Άποψη πολυκατοικίας.
0

H εταιρεία κατασκευής και ανάπτυξης ακινήτων Sustain, με προσήλωση στην αειφορία πολύ πριν η βιωσιμότητα γίνει επιτακτική ανάγκη, και με μεγάλη εμπειρία σε έργα μεγάλης κλίμακας σε Ελλάδα και εξωτερικό, ανέθεσε στο διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο PIERIS.ARCHITECTS να υλοποιήσει το όραμά της, δηλαδή τη δημιουργία του πρώτου κτιρίου κατοικιών στην Ελλάδα με διεθνή πιστοποίηση αειφορείας.

Με θέα το ΟΑΚΑ και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, το «Oxygen» εκτείνεται σε 5.500 τ.μ. και αποτελείται από 32 κατοικίες ενός, δύο και τριών υπνοδωματίων, που αναπτύσσονται σε ένα ή δύο επίπεδα. Το έργο έχει λάβει ήδη πιστοποίηση BREEAM στο στάδιο του σχεδιασμού, ενώ με την ολοκλήρωσή του έργου θα ελεγχθεί και θα πιστοποιηθεί σε post construction stage. Ο έλεγχος από τον ανεξάρτητο βρετανικό φορέα BRE, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του πιστοποιημένα έργα σε 89 χώρες, εξασφαλίζει μετρήσιμα αποτελέσματα όχι μόνο κατά τη διάρκεια της μελέτης και της κατασκευής αλλά και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του κτιρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση και καινοτόμα προσέγγιση για τα ελληνικά δεδομένα αποτέλεσε η πολύ στενή συνεργασία μεταξύ του αρχιτεκτονικού γραφείου, των μηχανικών, της εταιρείας ανάπτυξης αλλά και ενός μεγαλύτερου συνόλου ανθρώπων που περιλαμβάνει περιβαλλοντολογικούς συμβούλους, την τοπική κοινωνία, τον δήμο και τους ιδίους τους ενοίκους.

«Επανερμηνεύοντας ριζικά την τυπολογία της αστικής πολυκατοικίας ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της  μετά-covid εποχής, το “Oxygen” θα αποτελέσει για την Ελλάδα ένα πρότυπο μοντέλο αρχιτεκτονικού και αειφόρου σχεδιασμού για τη σύγχρονή οικιστική ανάπτυξη στη χώρα μας».

Το οξυγόνο αποτελεί το πιο βασικό στοιχείο της φύσης και καθορίζει την ποιότητα ζωής μας. Με την ίδια λογική, στόχος της μελέτης του κτιρίου, πέρα από το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, ήταν η εφαρμογή ενός αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που θα έδινε ολιστικές λύσεις σε τομείς όπως η υγεία και η ευεξία, η βιοκλιματική καινοτομία, τα οικολογικά υλικά, oι μέθοδοι κατασκευής, η διαχείριση νερού και αποβλήτων. 

Οxygen: Sustain & Pieris.Architects δημιουργούν το 1ο κτίριο κατοικιών με Διεθνή Πιστοποίηση Αειφορίας στην Ελλάδα Facebook Twitter
Κεντρική είσοδος πολυκατοικίας.

Οι PIERIS.ARCHITECTS σχεδίασαν το κτίριο αντλώντας έμπνευση από τα βασικά στοιχεία της φύσης, όπως είναι το νερό, η γη και ο ουρανός. Ο κυματισμός στις όψεις των εξωστών δημιουργεί χώρους πρασίνου σε αυτούς και ταυτόχρονα διαχωρίζει τις κατοικίες. Οι κολόνες σε σχήμα «Υ» παραπέμπουν σε κορμό δέντρου και επισημαίνουν τον αειφόρο χαρακτήρα του κτιρίου. Τα μεγάλα ανοίγματα στις τζαμαρίες, οι ιδιόχρηστοι κήποι στο ισόγειο και οι γενναιόδωροι εξώστες με τις ζαρντινιέρες στους ορόφους προσδίδουν ποιότητα ζωής και επισημαίνουν τον αειφόρο σχεδιασμό, ο οποίος γίνεται αντιληπτός στους κατοίκους όχι μόνο μέσα από τις χαμηλές ενεργειακές καταναλώσεις αλλά κυρίως βιωματικά.

Τα μικρά μποστάνια στους εξώστες δίνουν τη δυνατότητα στους ενοίκους να καλλιεργούν τα δικά τους μυριστικά για την κουζίνα τους. Η παροχή ηλεκτρικής φόρτισης σε κάθε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτου, η δυνατότητα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης καθώς και η εύκολη  παρακολούθηση των καταναλώσεων της κατοικίας μέσα από ειδικό σύστημα και εφαρμογές είναι κάποιες από τις στρατηγικές αειφορίας που ενθαρρύνουν τον ένοικο να υιοθετήσει έναν σύγχρονο, οικολογικό τρόπο ζωής. Όλα τα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με smart home μέσω έξυπνου φωτισμού, ρολών ασφαλείας, σεναρίων αφύπνισης/ύπνου, αναχώρησης/άφιξης, φωνητικών εντολών και έξυπνων διακοπτών.

Η μελέτη του κτιρίου ολοκληρώθηκε μέσα στην πανδημία και πρωταρχικός στόχος έγινε η επανερμηνεία της τυπολογίας της ελληνικής πολυκατοικίας ώστε να ανταποκρίνεται στον σημερινό και μελλοντικό τρόπο ζωής. Δημιουργήθηκαν λειτουργικοί και εργονομικοί χώροι, επιλέχθηκαν ζεστά χρώματα και φυσικά υλικά και προβλέφθηκαν γενναιόδωροι αποθηκευτικοί χώροι, ώστε να υπάρχει η αίσθηση της ευρυχωρίας σε κάθε διαμέρισμα ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά. 

Οxygen: Sustain & Pieris.Architects δημιουργούν το 1ο κτίριο κατοικιών με Διεθνή Πιστοποίηση Αειφορίας στην Ελλάδα Facebook Twitter
Χώρος κοινωνικοποίησης.

Κάθε κατοικία έχει από ένα τουλάχιστον πλήρως εξοπλισμένο Home Office, ενώ δόθηκε μεγάλη έμφαση τόσο στους ιδιωτικούς όσο και στους κοινόχρηστους ανοιχτούς και υπαίθριους χώρους. Στο ισόγειο τοποθετήθηκαν ένα 24ώρο στεγασμένο υπαίθριο γυμναστήριο που περιβάλλεται από πράσινο και χώροι χαλάρωσης και κοινωνικοποίησης για τους ενοίκους.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην είσοδο του κτιρίου. Το διώροφο ύψος της πιλοτής, με τα κυκλικά πατήματα που επιπλέουν πάνω σε υδάτινη επιφάνεια και τα ιδιαίτερα φυτά γύρω από το νερό, δεν αποτελούν απλώς ένα εντυπωσιακό σκηνικό άλλα έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα. Σηματοδοτούν μεταφορικά αλλά και λειτουργικά το πέρασμα από την έντονη καθημερινότητα του έξω στη ζεστασιά της οικίας. Τέλος, η αρχιτεκτονική τοπίου και η κηποτεχνική διαμόρφωση έχει έντονα τα κυκλικά στοιχεία και μοτίβα, παραπέμποντας στους ολυμπιακούς κύκλους και στο Ολυμπιακό Στάδιο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. 

Στόχος της συνεργασίας της Sustain με τους PIERIS.ARCHITECTS είναι η δημιουργία του «Oxygen» να αποτελέσει τοπόσημο για την περιοχή αλλά και πρότυπο μοντέλο σχεδιασμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη σύγχρονων οικιστικών έργων στη μετά-Covid εποχή. 

Οxygen: Sustain & Pieris.Architects δημιουργούν το 1ο κτίριο κατοικιών με Διεθνή Πιστοποίηση Αειφορίας στην Ελλάδα Facebook Twitter
Υπαίθριο στεγασμένο γυμναστήριο.

pierisarchitects.com

ADM The Green Issue

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador και το Archisearch.gr

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγνή Πικιώνη: «Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σ’ ένα μαζικό λούνα παρκ»

Οι Αθηναίοι / «Δυσκολεύονταν να με πλησιάσουν επειδή ήμουν η κόρη του Πικιώνη»

Η Αγνή Πικιώνη, κόρη του οραματιστή αρχιτέκτονα που είχε αφοσιωθεί στη λαϊκή αρχιτεκτονική, μιλά για τη ζωή της δίπλα σε εκείνον, που της έμαθε ότι «ένας απλός άνθρωπος μπορεί να φτιάξει κάτι σημαντικό». Αρχιτέκτονας και η ίδια, φρόντισε να διασώσει και να ταξινομήσει το έργο του. Τη θυμώνει η μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική και πιστεύει ότι η Αθήνα έχει χάσει το στοίχημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ