Σεισμός

Beetroot: Μεταμορφώνοντας ένα ιστορικό κτίριο της Θεσσαλονίκης στον πιο ενδιαφέροντα πολυχώρο

Beetroot Design Group Facebook Twitter
Φωτο: Beetroot Design Group
0

Στην περίπτωση που σας τράβηξε την προσοχή αυτό το κείμενο, και με το portfolio που έχουν χτίσει, είμαι βέβαιη πως θα έχετε πέσει πάνω στη δουλειά της πολυβραβευμένης και επιδραστικής ομάδας, μπορεί όμως να μην ξέρετε ποιοι ακριβώς κρύβονται πίσω από αυτήν. Γι’ αυτό θα κάνω τις απαραίτητες συστάσεις. Η Beetroot Design Group είναι ένα γραφείο οπτικής επικοινωνίας και δημιουργικού σχεδιασμού, προσφέρει υπηρεσίες και λύσεις υψηλών προδιαγραφών σε ένα διεθνές πελατολόγιο. Αποστολή της είναι να μελετά, να δημιουργεί και να αναπτύσσει την ταυτότητα μιας εταιρείας, μιας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος και στη συνέχεια να τη γνωστοποιεί με τρόπους που την καθιστούν μοναδική, αναγνωρίσιμη και την καθιερώνουν στο διεθνές στερέωμα.

Από το 2000 μέχρι σήμερα το έργο της Beetroot χαρακτηρίζεται από πολυσυλλεκτικό ύφος και δημιουργικό εύρος. Η παρούσα σύνθεση της ομάδας μετράει είκοσι δημιουργούς που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ικανοτήτων και δεξιοτήτων στον χώρο του σύγχρονου design: οπτική επικοινωνία και σχεδιασμός, νέα μέσα και εφαρμογές, 3D design και animation, φωτογραφία, σκηνοθεσία, σκηνογραφία και σχεδιασμός παραγωγής, marketing. Τα έργα της Beetroot έχουν βραβευτεί πάρα πολλές φορές στα είκοσι και πλέον χρόνια λειτουργίας της. Ορόσημα υπήρξαν οι απονομές των κορυφαίων διακρίσεων Red Dot - Agency of the Year το 2011 και ED-Awards - European Design Agency of the Year το 2008. Στα εγχώρια Βραβεία Οπτικής Επικοινωνίας-ΕΒΓΕ η Beetroot έχει αναδειχθεί Agency of the Year οκτώ χρονιές, με την τελευταία να είναι η φετινή, ενώ στα Ermis Awards έχει αναδειχθεί Design Agency of the Year άλλες πέντε.

Οι Beetroot έχουν επιλέξει συνειδητά να διατηρήσουν την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη. Επενδύοντας σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξής τους και με το εγχείρημα του νέου κτιρίου που αναπαλαιώθηκε, οικοδομούν ένα δυναμικό «οικοσύστημα» που ελπίζουν ότι θα συμβάλει στην αρχιτεκτονική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής και της πόλης τους.

Μετακομίζοντας από την περιοχή της Καλαμαριάς στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, το νέο κτίριο της Beetroot βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Συγγρού. Η ακριβής χρονολογία ανέγερσής του είναι άγνωστη, αλλά η ανάγλυφη μουσουλμανική επιγραφή στο υπέρθυρο της εισόδου μάς δίνει ένα στοιχείο: γράφει «Ismail Pasha Khani 1323». Το έτος 1323 αναφέρεται στο ισλαμικό ημερολόγιο, το αντίστοιχο έτος στο γρηγοριανό είναι το 1905.

Το σημερινό κτίριο ήταν γνωστό αρχικά ως «Στοά Ισμαήλ Πασά» ή «Ισμαήλ Πασά Χάνι», καθώς για κάποιο χρονικό διάστημα λειτουργούσε ως χάνι με την έννοια της εμπορικής/επαγγελματικής στοάς, χωρίς χώρους φιλοξενίας όμως. Ένα μέρος του διασώθηκε από την πυρκαγιά του 1917, ανακατασκευάστηκε το 1926 από τον αρχιτέκτονα L. Gennari και μετατράπηκε σε οικία, οπότε και έγινε γνωστό ως Μέγαρο Χαΐμ Κοέν. Από τα σχέδια φαίνεται ότι υπήρχε πρόθεση προσθήκης και δεύτερου ορόφου, που όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Το κτίριο που αρχιτεκτονικά ανήκει στο ρεύμα του εκλεκτικισμού περιβαλλόταν αρχικά από τις οδούς Κολόμβου (σημερινή Βαλαωρίτου), Αλλατίνη (Συγγρού), Σόλωνος (Πάικου) και Ταχυδρομείου, ενώ το διέσχιζε επιμήκης στοά από την οδό Συγγρού προς την οδό Ταχυδρομείου. Φαίνεται ότι με την ανακατασκευή του έγινε επέκτασή του προς τα ανατολικά με κατεδάφιση της πρόσοψης της νοτιοανατολικής πλευράς και ταυτόχρονη κατάργηση της παρόδου της Ταχυδρομείου, που είχε ως αποτέλεσμα και την κατάργηση της στοάς. Οι ισόγειοι εμπορικοί χώροι αναδιαμορφώθηκαν αναλόγως.

Beetroot Design Group Facebook Twitter
Το νέο κτίριο της Beetroot βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Συγγρού. Φωτο: Beetroot Design Group

Οι γειτονικές πλατείες Χρηματιστηρίου και Εμπορίου αποτελούσαν το παλιό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μετά από δεκαετίες αδράνειας η ευρύτερη περιοχή φαίνεται να εισέρχεται σε μια εκ νέου άνθηση με την εγκατάσταση δημιουργικών και νεοφυών επιχειρήσεων, τη λειτουργία νέων χώρων εστίασης και boutique ξενοδοχείων, ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται και αναβιώνουν εκεί καταστήματα με ξηρούς καρπούς, βότανα και αρωματικές πρώτες ύλες.   

Οι Beetroot έχουν επιλέξει συνειδητά να διατηρήσουν την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη. Επενδύοντας σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξής τους και με το εγχείρημα του νέου κτιρίου που αναπαλαιώθηκε, οικοδομούν ένα δυναμικό «οικοσύστημα» που ελπίζουν ότι θα συμβάλει στην αρχιτεκτονική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής και της πόλης τους. Η αναστήλωση του ιστορικού κτιρίου στο παλιό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από μια ανάγκη τους να δημιουργήσουν ένα «τρισδιάστατο, αστείρευτο πλαίσιο, έναν χώρο ανοιχτό στο τυχαίο και στο αναγκαίο, που θα μπορεί να υποδέχεται και να φιλοξενεί ποικίλες εκφράσεις δημιουργικότητας, αντικείμενα και γεγονότα, παρατηρητές και συμμετέχοντες».

Πιο απλά, το νέο κτίριο της Beetroot είναι ένας νέος πολυχώρος για τη Θεσσαλονίκη και δέχεται επισκέψεις. Στεγάζει τους χώρους εργασίας της ομάδας, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν χώρο τέχνης, πολιτισμού και κοινωνικής συνάντησης. Αυτήν τη στιγμή στο ισόγειο λειτουργεί το «Yiayia and friends», το δικό τους branded store με προϊόντα διατροφής, μαζί με ένα πωλητήριο αντικειμένων design και ένα καφέ. Στο υπόγειο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της γκαλερί τους, η οποία επικοινωνεί με όλους τους χώρους του κτιρίου και προβλέπεται να στεγάσει δικά τους δημιουργικά πρότζεκτ και σχετικές μελλοντικές συνεργασίες, αλλά και εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις.

Beetroot Design Group Facebook Twitter
Tο νέο κτίριο της Beetroot είναι ένας νέος πολυχώρος για τη Θεσσαλονίκη και δέχεται επισκέψεις. Φωτο: Beetroot Design Group
Beetroot Design Group Facebook Twitter
Στεγάζει τους χώρους εργασίας της ομάδας. Φωτο: Beetroot Design Group
Beetroot Design Group Facebook Twitter
Φωτο: Beetroot Design Group

Μέρος της καθημερινότητας στο γραφείο των Beetroot, που δημιουργήθηκαν από τρεις φίλους, τον Βαγγέλη Λιάκο, τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο και τον Αλέξη Νίκου, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν στην ομάδα των ιδιοκτητών ο Κώστας Πουλόπουλος και ο Ηλίας Παντικάκης, είναι να απολαμβάνουν σπιτικό φαγητό και συζητήσεις γύρω από το τραπέζι. Στον πολυχώρο του το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο έχει στήσει το παρασκευαστήριο για το εστιατόριό του που θα λειτουργεί ακριβώς απέναντι – πρόκειται για μία από τις πολυαναμενόμενες γαστρονομικές αφίξεις στη Θεσσαλονίκη. «Η γαστρονομία μάς ενδιαφέρει γιατί θεωρούμε ότι είναι κι αυτή ένα κομμάτι επικοινωνίας αλλά και μια δράση που μπορεί να αναβαθμιστεί μέσα από το καλό design του χώρου, των πιάτων, του τρόπου που συνυπάρχεις με τους γύρω σου. Μετά από τόσα χρόνια θεωρούμε σημαντικό να ανοιχτούμε περισσότερο προς το ευρύ κοινό της πόλης, να ανταλλάξουμε ιδέες και εμπειρίες, να μεταφέρουμε το δικό μας πνεύμα στη Θεσσαλονίκη και παραπέρα».

Αυτοδίδακτος στη μαγειρική, o ταλαντούχος σεφ του νέου εστιατορίου των Beetroot άφησε τη δουλειά στην Tate Modern και την ενασχόλησή του με την τέχνη για να αφοσιωθεί σε μια άλλη που μέχρι τότε είχε για χόμπι. Την τελευταία φορά που μιλήσαμε, ο Βασίλης Χαμάμ ετοίμαζε για το Poster μοντέρνα πιάτα ελληνικής κουζίνας με επιρροές από τη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου, φαγητό που σχετίζεται με τη μετανάστευση και τις ρίζες του.

«Με τον Βασίλη ταιριάξαμε από τις πρώτες κιόλας συζητήσεις. Μιλούσαμε για τη σημασία της τοπικότητας, της βιωσιμότητας αλλά και της κυκλικής οικονομίας στη γαστρονομία. Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι μοιράζομαστε κοινές ή συμπληρωματικές φιλοσοφίες για τα πράγματα. Και βέβαια, το δικό του υπόβαθρο στις καλές τέχνες σίγουρα του έδωσε τα εργαλεία για να καταλάβει τη δική μας προσέγγιση και ματιά στα πράγματα. Έτσι δέσαμε. Φυσικά, είναι και ένας από τους πιο συγκλονιστικά νόστιμους σεφ που έχουμε γνωρίσει. Η αγάπη του για την τέχνη της μαγειρικής είναι συγκινητική» λένε, ενώ εμείς περιμένουμε με αγωνία να δούμε το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους.

Beetroot Design Group Facebook Twitter
Αυτήν τη στιγμή στο ισόγειο λειτουργεί το «Yiayia and friends». Φωτο: Beetroot Design Group
Beetroot Design Group Facebook Twitter
Η γαστρονομία μάς ενδιαφέρει γιατί θεωρούμε ότι είναι κι αυτή ένα κομμάτι επικοινωνίας αλλά και μια δράση που μπορεί να αναβαθμιστεί μέσα από το καλό design του χώρου, των πιάτων, του τρόπου που συνυπάρχεις με τους γύρω σου. Φωτο: Beetroot Design Group
Beetroot Design Group Facebook Twitter
Η γκαλερί τους, η οποία επικοινωνεί με όλους τους χώρους του κτιρίου προβλέπεται να στεγάσει δικά τους δημιουργικά πρότζεκτ και σχετικές μελλοντικές συνεργασίες, αλλά και εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις. Φωτο: Beetroot Design Group
Beetroot Design Group Facebook Twitter
Το αίθριο του κτιρίου. Φωτο: Beetroot Design Group
Beetroot Design Group Facebook Twitter
Φωτο: Beetroot Design Group
Beetroot Design Group Facebook Twitter
Φωτο: Beetroot Design Group
Beetroot Design Group Facebook Twitter
Φωτο: Beetroot Design Group
Beetroot Design Group Facebook Twitter
Φωτο: Beetroot Design Group
Οι Beetroot πήραν ένα ιστορικό κτίριο της Θεσσαλονίκης και το μετέτρεψαν στον νέο και πιο ενδιαφέροντα πολυχώρο της πόλης Facebook Twitter
Φωτο: Beetroot Design Group

Τhe project team:

Αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου:
Αρχιτεκτονική μελέτη → Κετέν Βασίλειος, Αποστολίδου Σοφία, Αποστολίδου Ελισάβετ
Μελέτη φωτισμού → Ελευθερία Ντεκό
Μελέτη Η/Μ → Τσουκαλά Αικατερίνη
Μελέτη και κατασκευή → Κετέν Βασίλειος και Συνεργάτες
Σύμβουλος αρχιτεκτονικής μελέτης και μελέτη σχεδιασμού εσωτερικών χώρων → Παπανικολάου Μόρφω (Sparch)
Μελέτη και επίβλεψη στατικών → Αγγέλου Δημήτριος
Διαχείριση και κατασκευή έργου → Μπάκας Ευστάθιος

Από την ειδική έκδοση ADM/ LiFO x Design Ambassador/ Archisearch

Το νέο τεύχος της LiFO με το Architecture Design Map: Ειδική έκδοση Θεσσαλονίκη δωρεάν στο σπίτι σας με ένα κλικ.

Design
0

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ