Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια

Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Η περιοχή βρίσκεται στη γειτονιά Porta Romana θα μετατραπεί σε μια κατοικημένη γειτονιά με πολύ πράσινο περιτριγυρισμένη από ένα μεγάλο αστικό πάρκο. Φωτο: Courtesy of the design team
0

Ένα από τα πιο διάσημα αρχιτεκτονικά γραφεία στον κόσμο, το περίφημο Diller Scofidio + Renfro PLP Architecture και οι Ιταλοί αρχιτέκτονες Carlo Ratti Associati αποκάλυψαν τα σχέδια τους να μετατρέψουν σε πάρκο ένα χώρο εμπορευμάτων στο Μιλάνο κοντά στο χωριό των αθλητών, για τους επερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η περιοχή βρίσκεται στη γειτονιά Porta Romana, στη νοτιοανατολική περιοχή του Μιλάνου και θα μετατραπεί σε μια κατοικημένη γειτονιά με πολύ πράσινο περιτριγυρισμένη από ένα μεγάλο αστικό πάρκο. Στην περιοχή θα χτιστούν πολυκατοικίες, γραφεία, χώροι λιανικής και αθλητικά κέντρα.

Το μεγάλο αστικό πάρκο στην καρδιά της νέας ανάπτυξης θα αποτελέσει έναν προσβάσιμο χώρο βιοποικιλότητας, με τεράστια λιβάδια, δασικές εκτάσεις, καθώς και δύο υπερυψωμένες «πράσινες οδούς» που θα εκτείνονται στο μήκος της γειτονιάς.

Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν υπερυψωμένα μονοπάτια που συνδέουν όλα τα ενεργά μέρη της περιοχής αξιοποιώντας παλιές γραμμές των τραίνων. Όπως έγινε και με τη High Line στη Νέα Υόρκη που σχεδίασαν οι Diller Scofidio + Renfro και σήμερα είναι ο πιο δημοφιλής χώρος περιπάτου στην Νέα Υόρκη για πεζοπορία και δράσεις.

Οι υπερυψωμένοι κήποι και οι πράσινοι δρόμοι θα είναι φυτεμένοι με εκατοντάδες δέντρα που θα δημιουργούν σε όλο το μήκος διαδρομές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Οι υπερυψωμένοι κήποι και οι πράσινοι δρόμοι θα είναι φυτεμένοι με εκατοντάδες δέντρα που θα δημιουργούν σε όλο το μήκος διαδρομές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Παράλληλα θα σχηματιστούν υγρότοποι κοντά στα μονοπάτια, ανάμεσα σε κοινοτικούς κήπους και η εγκατάστασή τους στοχεύει στην προώθηση κοινοτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.

Το Parco Romana Green Neighborhood θα φιλοξενήσει στη Δυτική πλευρά του μια οικιστική περιοχή μικτής χρήσης που θα χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενήσει αθλητές κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026, οι οποίοι θα γίνουν στο χιονοδρομικό κέντρο Cortina d'Ampezzo. Μετά τους αγώνες, το χωριό των αθλητών θα ενταχθεί σε μια κατοικημένη κοινότητα, που θα περιλαμβάνει κοινωνική, φοιτητική και ιδιωτική κατοικία.

Απέναντι από την κατοικημένη περιοχή, θα κατασκευαστεί μια μεγάλη δημόσια πλατεία και τα παλιά υπόστεγα επισκευής των σιδηροδρόμων θα χρησιμεύσουν ως ένας τεράστιος πολιτιστικός κόμβος για εκδηλώσεις και δημόσιες δραστηριότητες.

Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία κοινοτικών κήπων. Φωτο: Courtesy of the design team

Η ανατολική πλευρά της γειτονιάς θα γίνει ένα νέο επιχειρηματικό κέντρο για το Μιλάνο, μέσω των νέων γραφείων και κτιρίων λιανικής που θα συνδέονται με μια σειρά υπερυψωμένων διαδρόμων και δημόσιων πλατειών.

Το υπερυψωμένο πάρκο θα κατασκευαστεί πάνω από μια ενεργή σιδηροδρομική γραμμή για να διατηρηθεί η βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής και να μην καταστραφούν τα υπάρχοντα κτίρια μετατρέποντας το μέρος σε tabula rasa, όπως δήλωσαν οι αρχιτέκτονες.

«Το γενικό μας σχέδιο επιδιώκει να καλλιεργήσει την ετερογενή αίσθηση μιας γειτονιάς που έχει αναπτυχθεί οργανικά με την πάροδο του χρόνου, με μια πραγματικά δημόσια χειρονομία που καλωσορίζει διαφορετικούς πληθυσμούς για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της πόλης», δήλωσαν.

Ο κεντρικός χώρος που δημιουργείται, επανασυνδέει τη βόρεια και τη νότια πλευρά της πόλης που έχει αποκοπεί από τον σιδηρόδρομο, ενώ μια οικολογική «σπονδυλική στήλη» που εκτείνεται από ανατολικά προς δυτικά σε αρμονία με δύο ενεργές σιδηροδρομικές γραμμές υφαίνει ένα νέο αστικό ιστό. Αυτά τα σχέδια αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδίου της πόλης του Μιλάνου για την αναδιάρθρωση πολλών εγκαταλελειμμένων υποδομών.

Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Οι υπερυψωμένοι κήποι και οι πράσινοι δρόμοι θα είναι φυτεμένοι με εκατοντάδες δέντρα. Φωτο: Courtesy of the design team

Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Το πάρκο στην καρδιά θα αποτελέσει έναν προσβάσιμο χώρο βιοποικιλότητας. Φωτο: Courtesy of the design team

Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Τα παλιά υπόστεγα επισκευής των σιδηροδρόμων θα χρησιμεύσουν ως ένας τεράστιος πολιτιστικός κόμβος για εκδηλώσεις και δημόσιες δραστηριότητες. Φωτο: Courtesy of the design team

Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Στο Parco Romana Green Neighborhood θα φιλοξενηθούν αθλητές κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026. Φωτο: Courtesy of the design team

Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Φωτο: Courtesy of the design team

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πλατεία – τοπόσημο του Lincoln Center στο Μαγχάταν, «πρασινίζει» για το καλοκαίρι

Πολιτισμός / Η πλατεία – τοπόσημο του Lincoln Center στο Μανχάταν «πρασινίζει» για το καλοκαίρι

Όλα τα πρόσφατα σχεδιασμένα στοιχεία του πάρκου, όπως ράμπες, υπερυψωμένα καθίσματα και ημικυκλικά κρησφύγετα γύρω από το συντριβάνι Revson, θα καλυφθούν από ψεύτικο γρασίδι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμο, βιολογικό υλικό.
THE LIFO TEAM
Brutus: Μια νέα καλλιτεχνική και οικιστική κοινότητα στο κακόφημο λιμάνι του Ρότερνταμ

Πολιτισμός / Brutus: Μια νέα καλλιτεχνική και οικιστική κοινότητα στο κακόφημο λιμάνι του Ρότερνταμ

Η αναβάθμιση της περιοχής περιλαμβάνει μια σειρά με όγκους που περιέχουν πολιτιστικά κτίρια που συνδέονται με σκάλες, διαδρόμους και ράμπες. Τα πολυώροφα κτίρια θα περιλαμβάνουν συνολικά 750 οικιστικές μονάδες.
THE LIFO TEAM
Σε πορεία υλοποίησης το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Πολιτισμός / Σε πορεία υλοποίησης το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Σύμφωνα με αυτήν οι φορείς αναγνωρίζουν την υψηλή αναγκαιότητα και προτεραιότητα για την αξιοποίηση του χώρου τού πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», με  την απόδοση σε δημόσια χρήση ενός ελεύθερου χώρου πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων ως μητροπολιτικού πάρκου.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fluid geometries: Οι νέες γεωμετρίες στις πισίνες

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Fluid geometries: Οι νέες γεωμετρίες στις πισίνες

Τα αρχιτεκτονικά γραφεία έχουν ανακαλύψει πεδίο δόξης λαμπρό στον σχεδιασμό της πισίνας, μεταξύ άλλων, γιατί έτσι αυξάνεται η αξία του ακινήτου. Ποιες είναι οι νέες γεωμετρίες αυτής της τάσης;
ΝΤΟΓΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΗ
Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο;

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE / Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο;

Επενδύσεις, νέα μεγάλα έργα αλλά και οι αλλαγές στον διεθνή τρόπο ζωής δίνουν νέα πνοή στην ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης. Η νέα γενιά κατοίκων που επιλέγει να ζήσει στην πόλη με τη μεσογειακή ατμόσφαιρα και την πολυπολιτισμική παράδοση αναζητά την αρχιτεκτονική που ταιριάζει στον τρόπο ζωής της. Γι’ αυτούς σχεδιάζει το αρχιτεκτονικό γραφείο της Ασπασίας Τάκα.
THE LIFO TEAM
Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Design / Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Χρησιμοποιώντας έργα τέχνης, εμβληματικά αντικείμενα design, επιβλητικά γλυπτά, πολυτελή ή urban στοιχεία και μη τυπικές ρεσεψιόν, περιμένοντας και όσους δεν διαμένουν στους επάνω ορόφους να δοκιμάσουν μπέιγκελ και να χορέψουν σε υπόγεια κλαμπ, τα καινούργια ξενοδοχειακά λόμπι της πόλης είναι κάτι παραπάνω από απλοί χώροι υποδοχής και αναμονής: αποτελούν μέρος μιας εμπειρίας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μυθιστορηματικές αφίξεις από ξηρά και θάλασσα

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Μυθιστορηματικές αφίξεις από ξηρά και θάλασσα

Δύο σύμβολα φήμης και αισθησιασμού έρχονται να προστεθούν στην υπηρεσία του σύγχρονου experiential travel. Ο λόγος για το κρουαζιερόπλοιο Queen Elizabeth 2, που αναμένεται να ενταχθεί στη συλλογή των ξενοδοχείων MGallery, και για το Orient Express Venice Hotel, τη «στατική συνέχεια» της πιο διάσημης αμαξοστοιχίας όλων των εποχών.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, CO-CURATED WITH TRAVELWORKS PR
Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς

Design / Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο Λίβερπουλ, στο Royal Albert Dock, και επικεντρώνεται στη θαλάσσια ιστορία της πόλης. Θα ανακαινισθεί και θα συνδεθεί με το Μουσείο Δουλείας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΤΟΙΜΟ ΤΣΕΚ ΦΩΤΟ Μια εγκατάσταση - ανακατασκευή ενός σπιτιού με νοσταλγία για τη βομβαρδισμένη Βηρυτό

Design / Μια εγκατάσταση-ανακατασκευή ενός σπιτιού με νοσταλγία για τη βομβαρδισμένη Βηρυτό

Η πρόσοψη μεταφέρθηκε από τον Λίβανο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε κομμάτια, και στη συνέχεια στήθηκε σε μια αναπαράσταση σε φυσικό μέγεθος στο μουσείο V&A από τεχνίτες της Βηρυτού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπερντ και Χίλα Μπέκερ: Μια έκθεση για τη γοητεία των ερειπωμένων βιομηχανικών κατασκευών

Πολιτισμός / Μπερντ και Χίλα Μπέκερ: Μια έκθεση για τη γοητεία των ερειπωμένων βιομηχανικών κατασκευών

Ο Μπερντ και η Χίλα Μπέκερ επί σαράντα χρόνια φωτογράφιζαν τη βιομηχανική αρχιτεκτονική της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, αλλάζοντας την πορεία της φωτογραφίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όλαφουρ Ελίασον

Design / Ένα περίπτερο από χρωματιστά γυαλιά σε ένα οινοποιείο, ένα ακόμα παιχνίδι με το φως από τον Olafur Eliasson

Στα έργα του χρησιμοποιεί στοιχειώδη υλικά, το φως, το νερό και γήινα υλικά όπως ο πάγος, για να εμπλέξει τον θεατή σε μια εικαστική εμπειρία που περιλαμβάνει την ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ