Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια

Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Η περιοχή βρίσκεται στη γειτονιά Porta Romana θα μετατραπεί σε μια κατοικημένη γειτονιά με πολύ πράσινο περιτριγυρισμένη από ένα μεγάλο αστικό πάρκο. Φωτο: Courtesy of the design team
0

Ένα από τα πιο διάσημα αρχιτεκτονικά γραφεία στον κόσμο, το περίφημο Diller Scofidio + Renfro PLP Architecture και οι Ιταλοί αρχιτέκτονες Carlo Ratti Associati αποκάλυψαν τα σχέδια τους να μετατρέψουν σε πάρκο ένα χώρο εμπορευμάτων στο Μιλάνο κοντά στο χωριό των αθλητών, για τους επερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η περιοχή βρίσκεται στη γειτονιά Porta Romana, στη νοτιοανατολική περιοχή του Μιλάνου και θα μετατραπεί σε μια κατοικημένη γειτονιά με πολύ πράσινο περιτριγυρισμένη από ένα μεγάλο αστικό πάρκο. Στην περιοχή θα χτιστούν πολυκατοικίες, γραφεία, χώροι λιανικής και αθλητικά κέντρα.

Το μεγάλο αστικό πάρκο στην καρδιά της νέας ανάπτυξης θα αποτελέσει έναν προσβάσιμο χώρο βιοποικιλότητας, με τεράστια λιβάδια, δασικές εκτάσεις, καθώς και δύο υπερυψωμένες «πράσινες οδούς» που θα εκτείνονται στο μήκος της γειτονιάς.

Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν υπερυψωμένα μονοπάτια που συνδέουν όλα τα ενεργά μέρη της περιοχής αξιοποιώντας παλιές γραμμές των τραίνων. Όπως έγινε και με τη High Line στη Νέα Υόρκη που σχεδίασαν οι Diller Scofidio + Renfro και σήμερα είναι ο πιο δημοφιλής χώρος περιπάτου στην Νέα Υόρκη για πεζοπορία και δράσεις.

Οι υπερυψωμένοι κήποι και οι πράσινοι δρόμοι θα είναι φυτεμένοι με εκατοντάδες δέντρα που θα δημιουργούν σε όλο το μήκος διαδρομές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Οι υπερυψωμένοι κήποι και οι πράσινοι δρόμοι θα είναι φυτεμένοι με εκατοντάδες δέντρα που θα δημιουργούν σε όλο το μήκος διαδρομές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Παράλληλα θα σχηματιστούν υγρότοποι κοντά στα μονοπάτια, ανάμεσα σε κοινοτικούς κήπους και η εγκατάστασή τους στοχεύει στην προώθηση κοινοτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.

Το Parco Romana Green Neighborhood θα φιλοξενήσει στη Δυτική πλευρά του μια οικιστική περιοχή μικτής χρήσης που θα χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενήσει αθλητές κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026, οι οποίοι θα γίνουν στο χιονοδρομικό κέντρο Cortina d'Ampezzo. Μετά τους αγώνες, το χωριό των αθλητών θα ενταχθεί σε μια κατοικημένη κοινότητα, που θα περιλαμβάνει κοινωνική, φοιτητική και ιδιωτική κατοικία.

Απέναντι από την κατοικημένη περιοχή, θα κατασκευαστεί μια μεγάλη δημόσια πλατεία και τα παλιά υπόστεγα επισκευής των σιδηροδρόμων θα χρησιμεύσουν ως ένας τεράστιος πολιτιστικός κόμβος για εκδηλώσεις και δημόσιες δραστηριότητες.

Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία κοινοτικών κήπων. Φωτο: Courtesy of the design team

Η ανατολική πλευρά της γειτονιάς θα γίνει ένα νέο επιχειρηματικό κέντρο για το Μιλάνο, μέσω των νέων γραφείων και κτιρίων λιανικής που θα συνδέονται με μια σειρά υπερυψωμένων διαδρόμων και δημόσιων πλατειών.

Το υπερυψωμένο πάρκο θα κατασκευαστεί πάνω από μια ενεργή σιδηροδρομική γραμμή για να διατηρηθεί η βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής και να μην καταστραφούν τα υπάρχοντα κτίρια μετατρέποντας το μέρος σε tabula rasa, όπως δήλωσαν οι αρχιτέκτονες.

«Το γενικό μας σχέδιο επιδιώκει να καλλιεργήσει την ετερογενή αίσθηση μιας γειτονιάς που έχει αναπτυχθεί οργανικά με την πάροδο του χρόνου, με μια πραγματικά δημόσια χειρονομία που καλωσορίζει διαφορετικούς πληθυσμούς για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της πόλης», δήλωσαν.

Ο κεντρικός χώρος που δημιουργείται, επανασυνδέει τη βόρεια και τη νότια πλευρά της πόλης που έχει αποκοπεί από τον σιδηρόδρομο, ενώ μια οικολογική «σπονδυλική στήλη» που εκτείνεται από ανατολικά προς δυτικά σε αρμονία με δύο ενεργές σιδηροδρομικές γραμμές υφαίνει ένα νέο αστικό ιστό. Αυτά τα σχέδια αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδίου της πόλης του Μιλάνου για την αναδιάρθρωση πολλών εγκαταλελειμμένων υποδομών.

Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Οι υπερυψωμένοι κήποι και οι πράσινοι δρόμοι θα είναι φυτεμένοι με εκατοντάδες δέντρα. Φωτο: Courtesy of the design team
Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Το πάρκο στην καρδιά θα αποτελέσει έναν προσβάσιμο χώρο βιοποικιλότητας. Φωτο: Courtesy of the design team
Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Τα παλιά υπόστεγα επισκευής των σιδηροδρόμων θα χρησιμεύσουν ως ένας τεράστιος πολιτιστικός κόμβος για εκδηλώσεις και δημόσιες δραστηριότητες. Φωτο: Courtesy of the design team
Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Στο Parco Romana Green Neighborhood θα φιλοξενηθούν αθλητές κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026. Φωτο: Courtesy of the design team
Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Φωτο: Courtesy of the design team
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πλατεία – τοπόσημο του Lincoln Center στο Μαγχάταν, «πρασινίζει» για το καλοκαίρι

Πολιτισμός / Η πλατεία – τοπόσημο του Lincoln Center στο Μανχάταν «πρασινίζει» για το καλοκαίρι

Όλα τα πρόσφατα σχεδιασμένα στοιχεία του πάρκου, όπως ράμπες, υπερυψωμένα καθίσματα και ημικυκλικά κρησφύγετα γύρω από το συντριβάνι Revson, θα καλυφθούν από ψεύτικο γρασίδι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμο, βιολογικό υλικό.
THE LIFO TEAM
Brutus: Μια νέα καλλιτεχνική και οικιστική κοινότητα στο κακόφημο λιμάνι του Ρότερνταμ

Πολιτισμός / Brutus: Μια νέα καλλιτεχνική και οικιστική κοινότητα στο κακόφημο λιμάνι του Ρότερνταμ

Η αναβάθμιση της περιοχής περιλαμβάνει μια σειρά με όγκους που περιέχουν πολιτιστικά κτίρια που συνδέονται με σκάλες, διαδρόμους και ράμπες. Τα πολυώροφα κτίρια θα περιλαμβάνουν συνολικά 750 οικιστικές μονάδες.
THE LIFO TEAM
Σε πορεία υλοποίησης το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Πολιτισμός / Σε πορεία υλοποίησης το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Σύμφωνα με αυτήν οι φορείς αναγνωρίζουν την υψηλή αναγκαιότητα και προτεραιότητα για την αξιοποίηση του χώρου τού πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», με  την απόδοση σε δημόσια χρήση ενός ελεύθερου χώρου πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων ως μητροπολιτικού πάρκου.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει στη Νάουσα η πρώτη Βιβλιοθήκη Οίνου της χώρας μας στη μνήμη του Γιάννη Μπουτάρη

Design / Η πρώτη βιβλιοθήκη για το κρασί στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Μπουτάρης θα ήταν περήφανος

Ένας ιδιότυπος πολυχώρος που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του ντόπιου πληθυσμού σε ό,τι αφορά το κρασί, τη γαστρονομία και τη βιωσιμότητα, ξεκινά τη λειτουργία του στη Νάουσα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο μάγος της οικειότητας

Design / Μιχάλης Αναστασιάδης: «Υπάρχει φλυαρία στο design, λείπει η αυθεντικότητα»

Σε μια καριέρα 30 σχεδόν χρόνων σχεδίασε φωτιστικά, έπιπλα και αντικείμενα που μαρτυρούν έναν αναγεννησιακό δημιουργό, ο οποίος καταπιάνεται με τα υλικά, τη λειτουργικότητα και την τεχνολογία, σχεδιάζοντας την ποίηση τού καθημερινού. Με αφορμή την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα που μόλις εγκαινιάστηκε, ο Μιχάλης Αναστασιάδης μίλησε στη LifO.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Design / Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Το διαμέρισμα του εικαστικού Αργύρη Αγγελή είναι γεμάτο φυτά και ετερόκλητα στοιχεία. Ο ίδιος λέει ότι o εκλεκτικισμός -το mix 'n' match, όπως θα λέγαμε σήμερα- είναι το κλειδί των επιλογών του στη διακόσμηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
“Ο κόσμος της φιλοξενίας είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα”: όλα όσα έγιναν στη δεύτερη διοργάνωση του HOTEL EXPERIENCE το διήμερο 18&19 Οκτωβρίου 2025 στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Design / Πώς το Hotel Experience μεταμόρφωσε την Τεχνόπολη σε ατμοσφαιρική ξενοδοχειακή εμπειρία

Με συμμετοχή 8000 επισκεπτών, 120 ομιλητών και 70 εταιρειών υλικών και κατασκευής, το Hotel Experience ανέδειξε την ελληνική φιλοξενία ως διεθνή συζήτηση, όπου η αρχιτεκτονική και η επενδυτική στρατηγική συνυπάρχουν στο ίδιο τραπέζι.
LIFO NEWSROOM
Το ταξίδι του Δημήτρη Πικιώνη από τη Μαδρίτη στην οδό Πειραιώς 

Design / Χάρη στον Δημήτρη Πικιώνη ο δρόμος προς την Ακρόπολη είναι ένα έργο τέχνης

Μια νέα έκθεση για τον Δημήτρη Πικιώνη στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει τη σπουδαιότητα αυτού του εμπνευσμένου Έλληνα εικαστικού, αρχιτέκτονα, στοχαστή και όσα του οφείλουν η Αθήνα και οι σύγχρονοι Έλληνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι που χρειάζεται περισσότερους τοίχους

Design / Ένα σπίτι που χρειάζεται κι άλλους τοίχους για τους πίνακες του ιδιοκτήτη

Ο αρχιτέκτονας και visual artist Αλέξανδρος Μαγκανιώτης μένει στη Γλυφάδα, σε μια οικογενειακή πολυκατοικία. Το διαμέρισμά του έχει τόσα έργα που μοιάζει με δική του, ατομική έκθεση, την οποία ανανεώνει συνεχώς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Design / Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Πιάτα, φλιτζάνια, βάζα και λάμπες που σε κάνουν να θες να τους τραπεζώσεις όλους. Έντονα, χαριτωμένα, λαχταριστά αντικείμενα που μετατρέπουν το τραπέζι σου σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία ευτυχίας.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Οι Αθηναίοι / Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Ως παιδί, σχεδίαζε δρόμους στην άμμο. Αργότερα, υπερασπίστηκε την αρχιτεκτονική ως τέχνη ζωής. Με τη σύντροφο και συνεργάτιδά του Σουζάνα έζησαν μια ζωή όπου το «εγώ» έγινε «εμείς», μέχρι την απώλειά της που τον σημάδεψε βαθιά. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ