ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια

Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Η περιοχή βρίσκεται στη γειτονιά Porta Romana θα μετατραπεί σε μια κατοικημένη γειτονιά με πολύ πράσινο περιτριγυρισμένη από ένα μεγάλο αστικό πάρκο. Φωτο: Courtesy of the design team
0

Ένα από τα πιο διάσημα αρχιτεκτονικά γραφεία στον κόσμο, το περίφημο Diller Scofidio + Renfro PLP Architecture και οι Ιταλοί αρχιτέκτονες Carlo Ratti Associati αποκάλυψαν τα σχέδια τους να μετατρέψουν σε πάρκο ένα χώρο εμπορευμάτων στο Μιλάνο κοντά στο χωριό των αθλητών, για τους επερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η περιοχή βρίσκεται στη γειτονιά Porta Romana, στη νοτιοανατολική περιοχή του Μιλάνου και θα μετατραπεί σε μια κατοικημένη γειτονιά με πολύ πράσινο περιτριγυρισμένη από ένα μεγάλο αστικό πάρκο. Στην περιοχή θα χτιστούν πολυκατοικίες, γραφεία, χώροι λιανικής και αθλητικά κέντρα.

Το μεγάλο αστικό πάρκο στην καρδιά της νέας ανάπτυξης θα αποτελέσει έναν προσβάσιμο χώρο βιοποικιλότητας, με τεράστια λιβάδια, δασικές εκτάσεις, καθώς και δύο υπερυψωμένες «πράσινες οδούς» που θα εκτείνονται στο μήκος της γειτονιάς.

Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν υπερυψωμένα μονοπάτια που συνδέουν όλα τα ενεργά μέρη της περιοχής αξιοποιώντας παλιές γραμμές των τραίνων. Όπως έγινε και με τη High Line στη Νέα Υόρκη που σχεδίασαν οι Diller Scofidio + Renfro και σήμερα είναι ο πιο δημοφιλής χώρος περιπάτου στην Νέα Υόρκη για πεζοπορία και δράσεις.

Οι υπερυψωμένοι κήποι και οι πράσινοι δρόμοι θα είναι φυτεμένοι με εκατοντάδες δέντρα που θα δημιουργούν σε όλο το μήκος διαδρομές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Οι υπερυψωμένοι κήποι και οι πράσινοι δρόμοι θα είναι φυτεμένοι με εκατοντάδες δέντρα που θα δημιουργούν σε όλο το μήκος διαδρομές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Παράλληλα θα σχηματιστούν υγρότοποι κοντά στα μονοπάτια, ανάμεσα σε κοινοτικούς κήπους και η εγκατάστασή τους στοχεύει στην προώθηση κοινοτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.

Το Parco Romana Green Neighborhood θα φιλοξενήσει στη Δυτική πλευρά του μια οικιστική περιοχή μικτής χρήσης που θα χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενήσει αθλητές κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026, οι οποίοι θα γίνουν στο χιονοδρομικό κέντρο Cortina d'Ampezzo. Μετά τους αγώνες, το χωριό των αθλητών θα ενταχθεί σε μια κατοικημένη κοινότητα, που θα περιλαμβάνει κοινωνική, φοιτητική και ιδιωτική κατοικία.

Απέναντι από την κατοικημένη περιοχή, θα κατασκευαστεί μια μεγάλη δημόσια πλατεία και τα παλιά υπόστεγα επισκευής των σιδηροδρόμων θα χρησιμεύσουν ως ένας τεράστιος πολιτιστικός κόμβος για εκδηλώσεις και δημόσιες δραστηριότητες.

Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία κοινοτικών κήπων. Φωτο: Courtesy of the design team

Η ανατολική πλευρά της γειτονιάς θα γίνει ένα νέο επιχειρηματικό κέντρο για το Μιλάνο, μέσω των νέων γραφείων και κτιρίων λιανικής που θα συνδέονται με μια σειρά υπερυψωμένων διαδρόμων και δημόσιων πλατειών.

Το υπερυψωμένο πάρκο θα κατασκευαστεί πάνω από μια ενεργή σιδηροδρομική γραμμή για να διατηρηθεί η βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής και να μην καταστραφούν τα υπάρχοντα κτίρια μετατρέποντας το μέρος σε tabula rasa, όπως δήλωσαν οι αρχιτέκτονες.

«Το γενικό μας σχέδιο επιδιώκει να καλλιεργήσει την ετερογενή αίσθηση μιας γειτονιάς που έχει αναπτυχθεί οργανικά με την πάροδο του χρόνου, με μια πραγματικά δημόσια χειρονομία που καλωσορίζει διαφορετικούς πληθυσμούς για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της πόλης», δήλωσαν.

Ο κεντρικός χώρος που δημιουργείται, επανασυνδέει τη βόρεια και τη νότια πλευρά της πόλης που έχει αποκοπεί από τον σιδηρόδρομο, ενώ μια οικολογική «σπονδυλική στήλη» που εκτείνεται από ανατολικά προς δυτικά σε αρμονία με δύο ενεργές σιδηροδρομικές γραμμές υφαίνει ένα νέο αστικό ιστό. Αυτά τα σχέδια αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδίου της πόλης του Μιλάνου για την αναδιάρθρωση πολλών εγκαταλελειμμένων υποδομών.

Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Οι υπερυψωμένοι κήποι και οι πράσινοι δρόμοι θα είναι φυτεμένοι με εκατοντάδες δέντρα. Φωτο: Courtesy of the design team
Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Το πάρκο στην καρδιά θα αποτελέσει έναν προσβάσιμο χώρο βιοποικιλότητας. Φωτο: Courtesy of the design team
Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Τα παλιά υπόστεγα επισκευής των σιδηροδρόμων θα χρησιμεύσουν ως ένας τεράστιος πολιτιστικός κόμβος για εκδηλώσεις και δημόσιες δραστηριότητες. Φωτο: Courtesy of the design team
Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Στο Parco Romana Green Neighborhood θα φιλοξενηθούν αθλητές κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026. Φωτο: Courtesy of the design team
Μιλάνο: Ο παλιός σιδηρόδρομος και οι αποθήκες των τραίνων μετατρέπονται σε ένα λιβάδι με υγρότοπους και περιβόλια Facebook Twitter
Φωτο: Courtesy of the design team
Design
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πλατεία – τοπόσημο του Lincoln Center στο Μαγχάταν, «πρασινίζει» για το καλοκαίρι

Πολιτισμός / Η πλατεία – τοπόσημο του Lincoln Center στο Μανχάταν «πρασινίζει» για το καλοκαίρι

Όλα τα πρόσφατα σχεδιασμένα στοιχεία του πάρκου, όπως ράμπες, υπερυψωμένα καθίσματα και ημικυκλικά κρησφύγετα γύρω από το συντριβάνι Revson, θα καλυφθούν από ψεύτικο γρασίδι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμο, βιολογικό υλικό.
THE LIFO TEAM
Brutus: Μια νέα καλλιτεχνική και οικιστική κοινότητα στο κακόφημο λιμάνι του Ρότερνταμ

Πολιτισμός / Brutus: Μια νέα καλλιτεχνική και οικιστική κοινότητα στο κακόφημο λιμάνι του Ρότερνταμ

Η αναβάθμιση της περιοχής περιλαμβάνει μια σειρά με όγκους που περιέχουν πολιτιστικά κτίρια που συνδέονται με σκάλες, διαδρόμους και ράμπες. Τα πολυώροφα κτίρια θα περιλαμβάνουν συνολικά 750 οικιστικές μονάδες.
THE LIFO TEAM
Σε πορεία υλοποίησης το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Πολιτισμός / Σε πορεία υλοποίησης το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Σύμφωνα με αυτήν οι φορείς αναγνωρίζουν την υψηλή αναγκαιότητα και προτεραιότητα για την αξιοποίηση του χώρου τού πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», με  την απόδοση σε δημόσια χρήση ενός ελεύθερου χώρου πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων ως μητροπολιτικού πάρκου.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ