ΤΩΡΑ

Η εντυπωσιακή μετατροπή μιας εβραϊκής Συναγωγής σε μουσείο με ένα κτίριο σαν δαντέλα

Η εντυπωσιακή μετατροπή μια εβραϊκής Συναγωγής σε μουσείο με ένα κτίριο σαν δαντέλα Facebook Twitter
Credit: Philip Vile, Manchester Jewish Museum
0

Το βρετανικό στούντιο Citizens Design Bureau έχει ανακαινίσει και επεκτείνει μια συναγωγή με ένα σχέδιο αληθινά δαντελένιο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μουσείο που θα αφηγείται τις ιστορίες των Εβραίων του Μάντζεστερ.

Το κτίριο με την ντελικάτη πρόσοψη βρίσκεται στην περιοχή Cheetham Hill του Μάντσεστερ, ανάμεσα σε αποθήκες και ένα βιομηχανικό περιβάλλον και η όψη του αναβαθμίζει την εικόνα του δρόμου στον οποίο βρίσκεται και ολόκληρη την περιοχή.

«Θέλαμε το κτίριο να κάνει τους ανθρώπους περίεργους, να κάνουν ερωτήσεις και κυρίως να κάνουν συνδέσεις», δήλωσε η αρχιτέκτονας του Citizens Design Bureau, Κέιτι Μαρκς.

Το κτίριο είναι ουσιαστικά ένα βιομηχανικό υπόστεγο με χάλυβα, αλλά με διάτρητα σημεία που δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα εντύπωση σε περαστικούς και επισκέπτες, πυροδοτώντας το διάλογο σε μια από τις πιο πολιτισμικά διαφορετικές κοινότητες του Μάντσεστερ.

Η συναγωγή που χτίστηκε το 1874 από τον Edward Solomons είναι η παλαιότερη στην πόλη και η προσθήκη σχεδιάστηκε ώστε να τη συμπληρώσει και να συνταιριάζει με τα μαυριτανικά αρχιτεκτονικά μοτίβα της.

Η συναγωγή που χτίστηκε το 1874 από τον Edward Solomons είναι η παλαιότερη στην πόλη και η προσθήκη σχεδιάστηκε ώστε να τη συμπληρώσει και να συνταιριάζει με τα μαυριτανικά αρχιτεκτονικά μοτίβα της.

Η ανακαινισμένη συναγωγή που ιδρύθηκε από Σεφαρδίτες Εβραίους, καταγωγής από την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Βόρεια Αφρική, παραμένει η καρδιά του έργου.

Ιδρυτής της εβραϊκής κοινότητας του Μάντζεστερ ήταν ο Jacob Nathan, ο οποίος ενοικίασε μια αποθήκη ως τόπο λατρείας το 1780 και έφερε 15 οικογένειες στην πόλη από το Λίβερπουλ για να δημιουργήσει τον πυρήνα αυτού που θα γινόταν μια μεγάλη, ακμάζουσα και διαφορετική ομάδα.

Κάποτε υπήρχαν τουλάχιστον επτά συναγωγές στους δρόμους του Cheetham Hill, του κέντρου της κλωστοϋφαντουργίας του Μάντσεστερ, όπου πολλοί Εβραίοι μετανάστες βρήκαν δουλειά. Οι περισσότερες συναγωγές έκλεισαν καθώς οι Εβραίοι μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές.

Η συναγωγή που θα ανοίξει στις 2 Ιουλίου είναι επίσης το σκηνικό για την παγκόσμια πρεμιέρα μιας εγκατάστασης από τη βραβευμένη με Τέρνερ εικαστικό, Λόρ Προυβόστ, με την ονομασία The Long Waited, Weighted, Gathering, που αναπλάθει τις φωνές και τις ιστορίες των γυναικών που κάποτε συγκεντρώθηκαν στη γυναικεία πτέρυγα της συναγωγής.

Η εντυπωσιακή μετατροπή μια εβραϊκής Συναγωγής σε μουσείο με ένα κτίριο σαν δαντέλα Facebook Twitter
Credit: Philip Vile, Manchester Jewish Museum

Τώρα είναι ένα σύγχρονο, ζωντανό μουσείο του 21ου αιώνα που συγκεντρώνει πολλά από τα ζητήματα που βρίσκονται στο δημόσιο διάλογο σήμερα: ταυτότητα, μεταναστεύσεις και πώς οι κοινότητες μπορούν να ενώνονται.

Και στο νέο διαμορφωμένο κτίριο κυριαρχούν τα γήινα χρώματα και η μαυριτανική γεωμετρία σε αφηρημένη μορφή, με έμπνευση από τα παλιά μοτίβα της συναγωγής. Δημιουργώντας κοινά μοτίβα στα δυο κτίρια δημιουργεί ένα διάλογο με διαφορετικά στοιχεία μεταξύ των κτιρίων ενώ το νέο μέγεθος επιτρέπει να εκτεθούν και να αποθηκεύονται τα 31.000 αντικείμενα του μουσείου που αποτελούν τη συλλογή του και αφηγούνται την ιστορία του Εβραϊκού Μάντσεστερ.

Ένα αρχείο βρίσκεται στο ισόγειο, ενώ ένας χώρος στοών καταλαμβάνει ολόκληρο τον όροφο. Οι νέοι χώροι είναι φιλόξενοι για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία και ζωντανεύει την κοινότητα με την προσέλευση του κόσμου με τη νέα μεγάλη του είσοδο που θέλει να δείξει ότι είναι προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από θρησκεία. Ένα καφενείο και ένα κατάστημα υπάρχουν δίπλα στην είσοδο στο μπροστινό μέρος της επέκτασης για να προσελκύσουν επισκέπτες.

Στο πίσω μέρος του χώρου, το μουσείο είναι εξοπλισμένο με έναν χώρο εκμάθησης που περιλαμβάνει επίσης κουζίνα και οι επισκέπτες θα μπορούν να ψήνουν και να τρώνε μαζί για να μάθουν για την εβραϊκή ιστορία μέσω του φαγητού.

Η εντυπωσιακή μετατροπή μια εβραϊκής Συναγωγής σε μουσείο με ένα κτίριο σαν δαντέλα Facebook Twitter
Credit: Joel Chester Fildes, Manchester Jewish Museum
Η εντυπωσιακή μετατροπή μια εβραϊκής Συναγωγής σε μουσείο με ένα κτίριο σαν δαντέλα Facebook Twitter
Credit: Joel Chester Fildes, Manchester Jewish Museum
Η εντυπωσιακή μετατροπή μια εβραϊκής Συναγωγής σε μουσείο με ένα κτίριο σαν δαντέλα Facebook Twitter
Credit: Philip Vile, Manchester Jewish Museum
Η εντυπωσιακή μετατροπή μια εβραϊκής Συναγωγής σε μουσείο με ένα κτίριο σαν δαντέλα Facebook Twitter
Credit: Philip Vile, Manchester Jewish Museum
Η εντυπωσιακή μετατροπή μια εβραϊκής Συναγωγής σε μουσείο με ένα κτίριο σαν δαντέλα Facebook Twitter
Credit: Joel Chester Fildes, Manchester Jewish Museum
Η εντυπωσιακή μετατροπή μια εβραϊκής Συναγωγής σε μουσείο με ένα κτίριο σαν δαντέλα Facebook Twitter
Credit: Joel Chester Fildes, Manchester Jewish Museum
Η εντυπωσιακή μετατροπή μια εβραϊκής Συναγωγής σε μουσείο με ένα κτίριο σαν δαντέλα Facebook Twitter
Credit: Joel Chester Fildes, Manchester Jewish Museum
Η εντυπωσιακή μετατροπή μια εβραϊκής Συναγωγής σε μουσείο με ένα κτίριο σαν δαντέλα Facebook Twitter
Credit: Joel Chester Fildes, Manchester Jewish Museum
Design
0

ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Dexamenes: Ο Νίκος Καραφλός μετέτρεψε ένα οινοποιείο του Μεσοπολέμου σε πολυτελές θέρετρο

Design / Dexamenes: Ο Νίκος Καραφλός μετέτρεψε ένα οινοποιείο του Μεσοπολέμου σε πολυτελές θέρετρο

Ο δημιουργός και ιδιοκτήτης του Dexamenes Seaside Hotel αξιοποίησε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο κρασιών, εστιάζοντας στην εμπειρία της φιλοξενίας μέσα από την τέχνη, το κρασί, τη φύση και τον τοπικό πολιτισμό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βικτοριανά μανίκια και μικροσκοπικά εσώρουχα: Τα κοστούμια της Holly Waddington για το «Poor Things»

Συνέντευξη / Βικτοριανά μανίκια και μικροσκοπικά εσώρουχα: Τα κοστούμια της Holly Waddington για το «Poor Things»

Η Βρετανή ενδυματολόγος που βραβεύθηκε με Όσκαρ για την εκπληκτική δουλειά της στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου περιγράφει στη LiFO πώς έπλασε τον ενδυματολογικό κώδικα της Μπέλα Μπάξτερ με αφορμή την έκθεση των κοστουμιών της ταινίας στο Μουσείο Μπενάκη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Green Block of Flats: Η πρώτη παθητική πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα πρότυπο βιώσιμης αρχιτεκτονικής

ADM 2024: The New Vision / Green Block of Flats: Η πρώτη παθητική πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας είναι ένα πρότυπο βιώσιμης αρχιτεκτονικής

Το έργο που υλοποίησαν η Hellenic Residences και το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αριστείδη Ντάλα συνδυάζει πρωτοποριακή τεχνολογία και σύγχρονη αισθητική.
THE LIFO TEAM
«A Future for the Past» μια έκθεση στο μουσείο Μπενάκη συνδέει την παραδοσιακή μαρμαροτεχνία με το σύγχρονο design

Design / Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη συνδέει την παραδοσιακή μαρμαροτεχνία με το σύγχρονο design

Η Νίκη και η Ζωή Μοσκόφογλου εξερευνούν τη μαγεία του μαρμάρου, συνδέοντας το παρελθόν και το παρόν ενός πολύτιμου υλικού με έργα σύγχρονου design και Τηνιακών μαρμαρογλυπτών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δημιουργώντας σύγχρονα, βιώσιμα κτίρια που ενθαρρύνουν το ευ ζην των χρηστών-εργαζομένων

ADM 2024: The New Vision / Σύγχρονα, βιώσιμα κτίρια που ενθαρρύνουν το ευ ζην των χρηστών-εργαζομένων

Έχοντας σε προτεραιότητα τη βιώσιμη και αρχιτεκτονική μετεξέλιξη των έργων της, η Hellenic Properties συνεχίζει να επενδύει με προσήλωση και αφοσίωση στον πράσινο χαρακτήρα των έργων της, κάτι που αποδεικνύεται από τις πιστοποιήσεις με το διεθνές πρότυπο LEED.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Ίμπιζα- Κάιρο- Σενζέν: Το ελληνικό γραφείο Minas Kosmidis Architects εξασκεί το εκλεκτικό του ύφος σε τρεις πόλεις-σταθμούς

ADM 2024: The New Vision / Ίμπιζα- Κάιρο- Σενζέν: Το ελληνικό γραφείο Minas Kosmidis Architects εξασκεί το εκλεκτικό του ύφος σε τρεις πόλεις-σταθμούς

Με έργα σε απροσδόκητα μέρη του πλανήτη, οι Minas Kosmidis Architects δημιουργούν, με επίκεντρο τις καθαρές γραμμές, τις εκάστοτε πολιτιστικές επιρροές και τα εκλεκτικά στοιχεία, με στόχο μια πολυαισθητηριακή εμπειρία κατοίκησης.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Εξερευνώντας τα όρια του χώρου: Το όραμα του γραφείου PETRĀS architecture για το μέλλον της αρχιτεκτονικής

ADM 2024: The New Vision / Εξερευνώντας τα όρια του χώρου: Το όραμα του γραφείου PETRĀS architecture για το μέλλον της αρχιτεκτονικής

Ο Τσαμπίκος Πετράς διερευνά την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο των σύγχρονων αλλαγών, αναζητώντας, μέσω της δημιουργικής προσέγγισης του γραφείου PETRĀS architecture, νέους τρόπους σύνδεσης των έργων με τον χρήστη, την ύλη και το νόημα.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ