Έτσι θα είναι τα τραμ μετά την πανδημία

Έτσι θα είναι τα τραμ μετά την πανδημία Facebook Twitter
0

Το Ponti Design Studio δημιούργησε μια ιδέα για ένα αυτόνομο διώροφο τραμ με ακτινωτή εσωτερική διακόσμηση για να ενθαρρύνει τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ να επιστρέψουν με ασφάλεια στις δημόσιες συγκοινωνίες μετά την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η εταιρεία σχεδιασμού προϊόντων που ιδρύθηκε από τον Ιταλό, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, Andrea Ponti ήθελε να προσφέρει μια σύγχρονη εκδοχή των υφιστάμενων δημόσιων συγκοινωνιών για να ταιριάζει καλύτερα σε έναν κόσμο μετά το Covid-19, όπου το κλειδί είναι η πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην πυκνοκατοικημένη πόλη του Χονγκ Κονγκ, όπου η κοινωνική απόσταση είναι δύσκολο να επιτευχθεί» δήλωσε ο Πόντι.

Με την ενσωμάτωση της ηλεκτρικής τεχνολογίας και χωρίς τη χρήση οδηγού - αναιρώντας έτσι τον απαιτούμενο χώρο για έναν κινητήρα και οδηγό - υπάρχει περισσότερος χώρος στο εσωτερικό του τραμ, καθιστώντας ευκολότερη την κοινωνική απόσταση των επιβατών.

Η ιδέα του ηλεκτρικού τραμ, που ονομάζεται Island, στοχεύει να πείσει τους ανθρώπους να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους και να μετακινηθούν ξανά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία χρησιμοποιούνται πολύ λιγότερο λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Με την ενσωμάτωση της ηλεκτρικής τεχνολογίας και χωρίς τη χρήση οδηγού –αναιρώντας έτσι τον απαιτούμενο χώρο για έναν κινητήρα και οδηγό– υπάρχει περισσότερος χώρος στο εσωτερικό του τραμ, καθιστώντας ευκολότερη την κοινωνική απόσταση των επιβατών.

Έτσι θα είναι τα τραμ μετά την πανδημία Facebook Twitter

Οι επιβάτες θα κάθονται ακτινωτά στα καθίσματα που βρίσκονται τοποθετημένα κατά μήκος του κέντρου του οχήματος, στραμμένα προς τα έξω, προκειμένου να αποφευχθεί να αναπνέει κάποιος προς την κατεύθυνση άλλων επιβατών.

Τα ξύλινα πάσα που βρίσκονται περιμετρικά σε κάθε όροφο διαθέτουν χειρολαβές ώστε να μπορούν οι επιβάτες να στέκονται και να απολαμβάνουν τη θέα.

Οι ξύλινες πινελιές και οι ζεστές αποχρώσεις που ενσωματώνονται στο εσωτερικό παρέχουν έντονη αντίθεση με το μονόχρωμο εξωτερικό, το οποίο δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από το αστικό τοπίο του Χονγκ Κονγκ.

Περιτριγυρισμένο από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που στρογγυλοποιούνται στο εμπρός και πίσω μέρος του οχήματος, το τραμ αντικατοπτρίζει τον σχεδιασμό της γύρω αστικής αρχιτεκτονικής. Αυτή η χρήση γυαλιού επιτρέπει στο φυσικό φως να γεμίζει τους εσωτερικούς χώρους όλη την ημέρα.

Έτσι θα είναι τα τραμ μετά την πανδημία Facebook Twitter

Οι κάθετες λωρίδες από φώτα LED εμπρός και πίσω του τραμ λειτουργούν ως φρένο και προβολείς του οχήματος για να βελτιώσουν την ορατότητά του σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Το Ponti έχει επίσης σχεδιάσει στάσεις τραμ, οι οποίες είναι ανοιχτές και στις δύο πλευρές για να ενθαρρύνουν την καλύτερη ροή του αέρα και την πιο ομαλή κίνηση των ταξιδιωτών.

Κάθε τραμ διαθέτει ένα αναδιπλούμενο σημείο σύνδεσης που επιτρέπει τη γρήγορη φόρτιση στις στάσεις. Οι πληρωμές για το ταξίδι θα γίνονται ανέπαφα σε αυτές τις στάσεις πριν από την επιβίβαση στο όχημα. Οι επιβάτες θα καθοδηγούνται από ηλεκτρονικά γραφικά που θα τους ενημερώνουν για τον τρόπο πληρωμής. Η έλλειψη σημείου πληρωμής εντός του τραμ δημιουργεί επίσης περισσότερο διαθέσιμο χώρο στο εσωτερικό.

Έτσι θα είναι τα τραμ μετά την πανδημία Facebook Twitter
Έτσι θα είναι τα τραμ μετά την πανδημία Facebook Twitter
Έτσι θα είναι τα τραμ μετά την πανδημία Facebook Twitter
Έτσι θα είναι τα τραμ μετά την πανδημία Facebook Twitter
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνθετική ακρίβεια και χωρική ενσωμάτωση στο αστικό τοπίο

ADM 2025: The Urban Issue / Συνθετική ακρίβεια και χωρική ενσωμάτωση στο αστικό τοπίο

Με σεβασμό στον χαρακτήρα του κάθε τόπου και μακριά από την τυποποίηση, το γραφείο gnb architects προτείνει συνθέσεις που ισορροπούν ανάμεσα στη μορφολογική καθαρότητα, τη λειτουργική πληρότητα και την κατασκευαστική ακρίβεια. Η διαρκής αναζήτηση για μια νέα, αυθεντική αφήγηση καθιστά το έργο τους σύγχρονο και βαθιά συνδεδεμένο με τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
«Η Σταδίου χρειάζεται την αναγέννηση»

ADM 2025: The Urban Issue / «Η Σταδίου χρειάζεται την αναγέννηση»

Καθώς η Στοά Αρσακείου αναδύεται ξανά μετά από χρόνια εγκατάλειψης, ο Θωμάς Αμαργιανός, principal architect του γραφείου BETAPLAN, εξηγεί πώς εντάσσεται αυτό το έργο αποκατάστασης σε μια ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον του ιστορικού κέντρου της πόλης.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Η αρχιτεκτονική συναντά τη λειτουργία και το μέτρο

ADM 2025: The Urban Issue / Η αρχιτεκτονική συναντά τη λειτουργία και το μέτρο

Με σύγχρονα εργαλεία, καθαρές συνθετικές αρχές και βαθιά γνώση του εργοταξίου, το γραφείο LKMK architects αποτυπώνει έναν αρχιτεκτονικό λόγο που ισορροπεί μεταξύ δημιουργικότητας και τεχνικής ακρίβειας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
Η συλλογική ευφυΐα στην υπηρεσία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού

ADM 2025: The Urban Issue / Η συλλογική ευφυΐα στην υπηρεσία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού

Με έδρα την Αθήνα και έργα σε όλη την Ελλάδα, το αρχιτεκτονικό γραφείο The Hive Architects χτίζει ένα δημιουργικό μοντέλο συνεργασίας που αντλεί έμπνευση από τη συλλογικότητα, την τοπική ταυτότητα και τη σύγχρονη καθημερινή ζωή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
Η αρχιτεκτονική ως τοπίο και η αναδιαμόρφωση της ελληνικής κατοικίας

ADM 2025: The Urban Issue / Η αρχιτεκτονική ως τοπίο και η αναδιαμόρφωση της ελληνικής κατοικίας

Καθώς η νέα ελληνική αρχιτεκτονική αναζητά τρόπους να συνδυάσει τη νοηματική πυκνότητα με τον χωρικό στοχασμό, το γραφείο Façade ξεχωρίζει για την ακρίβεια, τη θεωρητική συνέπεια και τη βαθιά σύνδεση με το τοπίο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
 Οι «δυό Μουριές» και ο Χατζηδάκις

ADM 2025: The Urban Issue / Οι «δυό Μουριές» και ο Χατζηδάκις

Πώς η λαϊκή αρχιτεκτονική της Τήνου, δύο άγριες μουριές και οι «Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη» του Χατζιδάκι συναντιούνται σε μια σύγχρονη κατοικία.
ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΑΛΙΑΝΗ ΤΩΝ CREATIVE ARCHITECTS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΣ
Όταν η τοπική γλώσσα εκφράζει το διεθνές design

ADM 2025: The Urban Issue / Όταν η τοπική γλώσσα εκφράζει το διεθνές design

Το αρχιτεκτονικό γραφείο The KS Project, με ιδρύτρια την Κωνσταντίνα Συνγκιρίδη, απαντά στην πρόκληση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής να ισορροπήσει ανάμεσα στην πίεση της τουριστικής ανάπτυξης και την ανάγκη για ουσιαστικό σχεδιασμό.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR / 3D VISUALIZATION: MARIA NEFELI PACHTA
Σχεδιάζοντας το τοπίο, την εμπειρία και το μέλλον

ADM 2025: The Urban Issue / Σχεδιάζοντας το τοπίο, την εμπειρία και το μέλλον

Με έδρα την Κρήτη και έργα που καλύπτουν την κλίμακα από την κατοικία έως τη δημόσια ανάπλαση, το αρχιτεκτονικό γραφείο Lefteris Tsikandilakis + Architects οικοδομεί ένα πλούσιο και συνθετικό αρχιτεκτονικό ιδίωμα, σε διαρκή διάλογο με τον τόπο, το φως και τον πολιτισμό.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR