Ένα σπίτι-κόσμημα στον δρόμο των μπαχαράδικων

Ένα σπίτι που αποπνέει ερωτισμό Facebook Twitter
0

Το σπίτι της Μαριλένας είναι το κόσμημα της οδού Ευριπίδου. Ένα νεοκλασικό των αρχών του περασμένου αιώνα που απέξω μοιάζει να έχει αραβικές επιρροές αλλά στο εσωτερικό του είναι η επιτομή του καλού γούστου και της παλιάς αθηναϊκής φινέτσας.

Μαρμάρινες κολόνες, ψηλοτάβανο, με μεγάλα παράθυρα για να μπαίνει ποιητικά το φως. Η Μαριλένα είναι ένα όμορφο κορίτσι με υπερχειλίζοντα ερωτισμό, που είναι σαν να έχει ποτίσει μ’ αυτόν μέχρι και τα δάπεδα και τους τοίχους, ένα κορίτσι που αγαπάει τη vintage αισθητική και συνθέτει ένα mix and match αποτέλεσμα με ισορροπία αξιοζήλευτη.

Η διακόσμηση τής βγαίνει φυσικά, σαν προέκταση του εαυτού της. Στο διαμέρισμά της έχει σεβαστεί την πατίνα του χθες και ενώ το σπίτι έχει γίνει απόλυτα λειτουργικό, με σύγχρονες ανέσεις, δεν θυμίζει σε τίποτα όλες αυτές τις προκάτ ανακαινίσεις που κάνουν στο τέλος όλα τα σπίτια να μοιάζουν μεταξύ τους.

Κοιτάζω τη Μαριλένα και αναρωτιέμαι αν αισθάνεται safe στην περιοχή. Μου λέει ότι δεν μπορεί να σκεφτεί καμιά άλλη περιοχή πιο ταιριαστή για εκείνη. Μένει πλέον δέκα χρόνια σ’ αυτήν τη γειτονιά. Έμενε παλαιότερα ο αδελφός της στην Αγίου Μάρκου και έβρισκε πάντα γοητευτικό αυτό το downtown αλαλούμ. Όταν εκείνος μετακόμισε, κράτησε το διαμέρισμά του και έγινε η μούσα του εμπορικού τριγώνου. Της αρέσει που εδώ χτυπάει ο παλμός της πόλης και που μπορεί μια μέρα να είναι χαλαρή και αφημένη σε έναν καναπέ και ξαφνικά να αλλάζει η διάθεση και να βγαίνει για διασκέδαση και όλα να είναι σε απόσταση πέντε-δέκα λεπτών.

«Τι είναι το σπίτι για σένα;» τη ρωτάω. «Το σπίτι είναι η έδρα μου. Θέλω να μπαίνω μέσα και να νιώθω ανακούφιση και ασφάλεια», λέει.

«Μ’ αρέσει αυτή η ένταση της πόλης. Άλλοι δεν την αντέχουν. Ποτέ δεν αισθάνθηκα ιδιαίτερο φόβο τη νύχτα. Όχι δηλαδή περισσότερο από ό,τι σε άλλες περιοχές. Παλιά ήταν άγρια και δύσκολη η περιοχή», λέει. Τώρα άλλαξε. «Μου αρέσει η αίσθηση Ευρώπης που αποπνέει η Αθήνα και ενώ είναι μια κατά βάση όχι κλασικά όμορφη πόλη, την προτιμώ για τη ζωντάνια της. Από την άλλη, με λυπεί που πολλά από τα κτίρια που θαύμαζα γίνονται μπαρ και ξενοδοχεία ντυμένα με πλαστικά λουλούδια και χαλάει η ταυτότητα της περιοχής», λέει.

Ένα σπίτι-κόσμημα στον δρόμο των μπαχαράδικων Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ένα σπίτι που αποπνέει ερωτισμό Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ένα σπίτι που αποπνέει ερωτισμό Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ένα σπίτι που αποπνέει ερωτισμό Facebook Twitter
«Δεν έχω ξοδέψει σπουδαία λεφτά για να γίνει. Αν έχεις γούστο, το “κλέβεις” έξυπνα. Υπάρχουν σπίτια στα οποία έχουν ξοδέψει άπειρο χρήμα και εμένα δεν μου λένε τίποτα». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το τωρινό της διαμέρισμα το έψαχνε διακαώς. Είχε περιορισμένο χρόνο και είχε αγχωθεί γιατί έπρεπε να αφήσει το προηγούμενο. «Δεν με ενδιέφερε να βρω ακόμα ένα νεόκτιστο με μεγάλα μπαλκόνια και γκρίζα μπάνια, ίδιο με τόσα άλλα. Ήθελα τη συγκεκριμένη αισθητική. Ψηλοτάβανο, νεοκλασικό, να έχει μάρμαρο, οπότε όταν το βρήκα ήταν σαν να έχασε η καρδιά μου έναν χτύπο. Είχα περιπέτειες μέχρι να μπουν οι υπογραφές και πολύ πίσω-μπρος, τελικά όμως η τύχη μού χαμογέλασε και μετά από πολλές δυσκολίες και τη συμπαράσταση φίλων και γνωστών που ήταν κοντά μου εκείνη την εποχή, voila!».

Τη ρωτάω αν είχε σκεφτεί πώς θα το φτιάξει. «Ναι, όλα μου τα σπίτια τα σχεδιάζω στο μυαλό μου πριν ακόμα μπω. Από την πρώτη στιγμή ήξερα πώς θέλω να μοιάζει». Τα περισσότερα έπιπλα και αντικείμενα τα βρίσκει από παζάρια και παλιατζίδικα. Έχει φέρει πολλά πράγματα και από το πατρικό της. «Δεν έχω ξοδέψει σπουδαία λεφτά για να γίνει. Αν έχεις γούστο, το “κλέβεις” έξυπνα. Υπάρχουν σπίτια στα οποία έχουν ξοδέψει άπειρο χρήμα και εμένα δεν μου λένε τίποτα». «Designer έπιπλα έχεις;», τη ρωτάω. «Όχι. Αν πέσει κάτι στα χέρια μου, δεν θα πω “δεν το θέλω”, αλλά δεν χρειάζονται designer έπιπλα για να πει κάποιος ότι το σπίτι μου έχει ωραία αισθητική».

Τι στυλ ήθελε να δώσει στο σπίτι; «Μ’ αρέσει η διαχρονικότητα, δεν με νοιάζουν οι τάσεις της εποχής. Μ’ αρέσει να σκέφτομαι ότι και σε μια δεκαετία από τώρα αυτό το σπίτι με τα ίδια πράγματα θα δείχνει όμορφο». Τη ρωτάω ποια ταινία θα μπορούσε να έχει γυριστεί στο σπίτι της. «Το “Τhe woman next door” του Τριφό», μου λέει με ταχύτητα, σαν να είχε την απάντηση ήδη έτοιμη μέσα στο μυαλό της.

Η Μαριλένα παντρεύει αρμονικά τα κεραμικά με στοιχεία νεοελληνικά. Το πρώτο πράγμα που φτιάχνει στα σπίτια της είναι το μπάνιο. «Έχω κόλλημα με το μπάνιο γιατί μ’ αρέσει πολύ το νερό. Έτσι, το μπάνιο είναι σαν ιερό μέρος. Το καυτό νερό που πέφτει πάνω μου με βοηθάει να πετάξω όλη την ένταση της μέρας, τις σκέψεις και τα καταπιεσμένα συναισθήματα, οπότε οφείλει να είναι ένας χώρος που μου ανοίγει την ψυχή».

Ένα σπίτι-κόσμημα στον δρόμο των μπαχαράδικων Facebook Twitter
«Δεν με ενδιέφερε να βρω ακόμα ένα νεόκτιστο με μεγάλα μπαλκόνια και γκρίζα μπάνια, ίδιο με τόσα άλλα». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ένα σπίτι που αποπνέει ερωτισμό Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ένα σπίτι που αποπνέει ερωτισμό Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Πού περνάς τον πιο πολύ χρόνο μέσα στο σπίτι;», τη ρωτάω. «Περνάω όλη τη μέρα στον καναπέ. Τρώω, ακούω μουσική, διαβάζω». Τη ρωτάω πώς και δεν έχει βάλει αρκετή τέχνη στο σπίτι. «Στο προηγούμενο σπίτι ήταν γεμάτοι οι τοίχοι. Αυτό εδώ το θέλω προς το παρόν πιο άδειο. Επιτρέπω στο σπίτι να αναπνεύσει. Το αφουγκράζομαι και εγώ ακόμα. Θα του βάλω σιγά σιγά. Έχω βάλει μόνο λίγα. Κάποιες φωτογραφίες του αδελφού μου, κάποιες αφίσες από μουσεία».

«Τι είναι το σπίτι για σένα;» τη ρωτάω. «Το σπίτι είναι η έδρα μου. Θέλω να μπαίνω μέσα και να νιώθω ανακούφιση και ασφάλεια», λέει. «Όταν φύγει ένας έρωτας που ζούσες μαζί του, αλλάζεις τη διακόσμηση;», ρωτάω. «Ανάλογα με τον έρωτα», απαντάει. Είναι μερικές φορές που θέλει να τα αλλάξει όλα και άλλες που δεν θέλει να πειράξει τίποτα. Σαν και τα ίδια τα αντικείμενα και τα έπιπλα να είναι οι μάρτυρες της μαγικής ένωσης.

Τη ρωτάω τι μουσική ακούει στο σπίτι. «Τζαζ, όπερα, disco κλασική, παλιά ελληνική. Είναι δύσκολο να περιγράψω τη μουσική που ακούω, γιατί περιλαμβάνει πολλά στοιχεία και μελωδίες». Άραγε περνάει ώρες στην κουζίνα μαγειρεύοντας; «Μαγειρεύω μόνο όταν έρχονται φίλοι. Δεν μ’ αρέσει να μαγειρεύω μόνο για μένα. Μ’ αρέσει το στοιχείο της φροντίδας». Τη ρωτάω αν βάζει στο σπίτι χαλιά. Μου απαντάει ότι μπορεί να βάλει μια απλή μοκέτα ή μια μπουχάρα. Οι κουρτίνες δεν της αρέσουν. «Προτιμώ να βλέπω το αστικό τοπίο».

Στην οδό Πραξιτέλους 33 η Μαριλένα έχει το L’ON, το δικό της κατάστημα με vintage ρούχα. Το άνοιξε πριν από δέκα χρόνια, όταν ακόμα υπήρχαν πολύ λίγα βιντατζάδικα στην Αθήνα, απ’ τη μεγάλη της αγάπη της για τα ρούχα άλλων δεκαετιών. «Δεν μπορώ να φορέσω τίποτα άλλο», μου λέει κατηγορηματικά. «Από τα εκατό, ας πούμε, ρούχα που έχω, τα πέντε μόνο δεν θα είναι vintage», λέει και ανασηκώνει τους ώμους. Τα βαριέται τα καινούργια ρούχα. Τα βρίσκει ανιαρά.

Ένα σπίτι που αποπνέει ερωτισμό Facebook Twitter
«Έχω κόλλημα με το μπάνιο γιατί μ’ αρέσει πολύ το νερό. Έτσι, το μπάνιο είναι σαν ιερό μέρος». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ένα σπίτι που αποπνέει ερωτισμό Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ένα σπίτι που αποπνέει ερωτισμό Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Της λέω ότι υπάρχουν και κάποιοι που δεν θέλουν να φοράνε ρούχα από το σώμα και την ενέργεια κάποιου άλλου. «Τα ρούχα που πουλάω δεν είναι μεταχειρισμένα, τουλάχιστον τα περισσότερα. Παλιά σκεφτόμουν και εγώ τις ενέργειες των άλλων ανθρώπων, αλλά τώρα το νιώθω σαν ασπίδα να φοράς κάτι μοναδικό που το είχε χαρεί και κάποιος άλλος. Άλλωστε τα περισσότερα ρούχα μου έχουν κάτι θηλυκό, όποτε σημαίνει ότι και κάποιος άλλος ένιωθε όμορφα μέσα σ’ αυτά. Σαν να παίρνω τη σκυτάλη του ερωτισμού από μια άλλη ποθητή γυναίκα».

Τη ρωτάω αν αντέχει η πόλη ένα σέξι κορίτσι. «Δεν ξέρω αν το αντέχει η πόλη, αλλά αν το αντέχω εγώ. Με τα χρόνια το έχω απομυθοποιήσει και, από την άλλη, τι θα ήμουν χωρίς αυτό; Δεν ντύνομαι χωρίς πολλά ρούχα για να προκαλέσω, είναι επειδή έχω μια οικειότητα με το σώμα μου. Ποτέ δεν ήμουν μαζεμένη, δεν νιώθω το γυμνό ένοχο». Εξού και τα ντουβάρια σου πότισαν και αυτά ερωτισμό, της λέω και εκείνη δυναμώνει το «AI cielo in una stanza» της Μίνα, που είναι αγαπημένο της κομμάτι. Τυχερός δρόμος η Ευριπίδου, σκέφτομαι καθώς ανηφορίζω, μετά από τόσες κακουχίες και ντεκαντάνς, έχει τη Μαριλένα που της αξίζει.

Ένα σπίτι που αποπνέει ερωτισμό Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ένα σπίτι που αποπνέει ερωτισμό Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ένα σπίτι που αποπνέει ερωτισμό Facebook Twitter
Στο διαμέρισμά της έχει σεβαστεί την πατίνα του χθες και ενώ το σπίτι έχει γίνει απόλυτα λειτουργικό, με σύγχρονες ανέσεις, δεν θυμίζει σε τίποτα όλες αυτές τις προκάτ ανακαινίσεις που κάνουν στο τέλος όλα τα σπίτια να μοιάζουν μεταξύ τους. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

yf

Design / Potiropoulos+Partners: Πώς «γεννήθηκε» το νέο ερευνητικό κέντρο και ποια είναι η φιλοσοφία της καινοτομίας αυτής

Το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο παρουσίασε τη δική του in house Research+Design «ομάδα» με την ονομασία «p+R+D», κατά τα πρότυπα των διεθνών αρχιτεκτονικών γραφείων.
THE LIFO TEAM
Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας το φετινό περίπτερο Serpentine

Design / Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας: Αυτό είναι το περίπτερο Serpentine για το 2025

Η πρωτοποριακή αυτή ανάθεση, που ξεκίνησε το 2000 με τη Ζάχα Χαντίντ και παρουσίασε μέσα από τα pavilions μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής, γιορτάζει τα 25 της χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ώρα για Comicdom CΟΝ 2025 / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Design / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 16 έως 18 Μαΐου, φιλοξενώντας 180 Έλληνες και ξένους καταξιωμένους δημιουργούς. Δείτε όλα τα highlights του φετινού προγράμματος.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM