Σπίλμπεργκ: «Όχι στην "αναθεώρηση", όχι στην λογοκρισία»

Σπίλμπεργκ: «Όχι στην "αναθεώρηση", όχι στην λογοκρισία» Facebook Twitter
«Καμία ταινία δεν θα πρέπει να αναθεωρείται με βάση το πρίσμα υπό το οποίο τώρα, είτε εκούσια είτε αναγκαστικά, την κοιτάζουμε», δήλωσε o διάσημος σκηνοθέτης. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0



Ο ΣΤΙΒΕΝ ΣΠΙΛΜΠΕΡΓΚ
, ένας από τους πιο ισχυρούς δημιουργούς και παράγοντες του Χόλιγουντ, τοποθετήθηκε στην μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να γίνονται αλλαγές εκ των υστέρων σε βιβλία, ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές προκειμένου να γίνουν τα έργα πιο εύπεπτα στις σύγχρονες ευαισθησίες, αποκαλώντας χωρίς περιστροφές τις αναθεωρήσεις αυτές «λογοκρισία».

Η συζήτηση που έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες έχει επικεντρωθεί στην αφαίρεση από τους εκδότες επίμαχων αναφορών στη φυλή και τη σωματική εμφάνιση των χαρακτήρων σε πασίγνωστα έργα αποθανόντων συγγραφέων όπως ο Ρόαλντ Νταλ, η Άγκαθα Κρίστι και η Ούρσουλα Λε Γκουίν. Τέτοιου είδους επεμβάσεις όμως δεν περιορίζονται στη λογοτεχνία. Κατά καιρούς έχουν υπάρξει και σκηνοθέτες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Σπίλμπεργκ, οι οποίοι έχουν επίσης προβεί σε αναθεωρήσεις δημοσιευμένων έργων τους.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου οι πλατφόρμες streaming έχουν αφαιρέσει το γυμνό, όπως έκανε το Disney+ «απαλείφοντας» τα οπίσθια της Ντάριλ Χάνα στην ταινία “Splash”, ή τα τσιγάρα από παλαιότερες ταινίες, ακόμα και από τις αφίσες τους.

Ο Σπίλμπεργκ είχε δηλώσει από το 2011 ήδη ότι μετάνιωσε που αντικατέστησε με γουόκι-τόκι τα όπλα των ομοσπονδιακών πρακτόρων στην 20η επετειακή έκδοση της ταινίας "E.T." και αργότερα τα επανέφερε για την 30ή επετειακή έκδοση. Και την περασμένη Τρίτη, στο πλαίσιο ενός φόρουμ δημιουργών που διοργάνωσε το περιοδικό Time, ο σκηνοθέτης προχώρησε ακόμη περισσότερο την σκέψη του πάνω στο ζήτημα, καταδικάζοντας συλλήβδην όλες τις αλλαγές αυτού του είδους στα έργα τέχνης.

«Καμία ταινία δεν θα πρέπει να αναθεωρείται με βάση το πρίσμα υπό το οποίο τώρα, είτε εκούσια είτε αναγκαστικά, την κοιτάζουμε», δήλωσε, προσθέτοντας ότι όλες οι ταινίες του παρελθόντος λειτουργούν ως «ένας οδοδείκτης για το πού βρισκόμασταν και πώς ήταν ο κόσμος όταν τις κάναμε».

Σπίλμπεργκ: «Όχι στην ‘αναθεώρηση’, όχι στην λογοκρισία» Facebook Twitter
Τα όπλα των ομοσπονδιακών στην πρωτότυπη σκηνή από το E.T. είχαν αντικατασταθεί από γουόκι-τόκι στην 20η επετειακή έκδοση της ταινίας.

«Για μένα είναι κάτι ιερό και απαραβίαστο», συνέχισε. «Είναι η ιστορία μας, είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά. Δεν πιστεύω σε τέτοιου είδους λογοκρισία».

Τα τελευταία χρόνια, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου οι πλατφόρμες streaming έχουν αφαιρέσει το γυμνό, όπως έκανε το Disney+ «απαλείφοντας» τα οπίσθια της Ντάριλ Χάνα στην ταινία “Splash”, ή τα τσιγάρα από παλαιότερες ταινίες, ακόμα και από τις αφίσες τους, όπως έκανε το HBO Max από την αφίσα της ταινίας “McCabe and Mrs. Miller” αφαιρώντας το πουράκι από το χέρι του Γουόρεν Μπίτι.

Σε κάποιες περιπτώσεις φορές, έχουν προβεί οι ίδιοι οι δημιουργοί σε μεταγενέστερες επεξεργασίες, όπως έκανε ο Τζορτζ Λούκας στη σκηνή ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ του Χαν Σόλο και του Γκρίντο στην πρώτη ταινία του «Πολέμου των Άστρων». Το 2020, κατόπιν αιτήματος της ίδιας της Τίνα Φέι, αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία τέσσερα επεισόδια της κωμικής σειράς "30 Rock" όπου χαρακτήρες εμφανίζονταν με blackface, και πέρσι, η Beyoncé αναγκάστηκε να προσαρμόσει αναλόγως   κάποιους στίχους από το άλμπουμ της "Renaissance" που είχαν θεωρηθεί ότι συνιστούν διάκριση εις βάρος ατόμων με αναπηρία.

Καθώς η ψυχαγωγία καταναλώνεται όλο και περισσότερο ψηφιακά, οι παραγωγοί μπορούν ευκολότερα να τροποποιούν το περιεχόμενο, γεγονός που μερικές φορές αφαιρεί από τους θεατές τη δυνατότητα να δουν την πρωτότυπη μορφή του έργου.  

Το 2019, το Netflix διέγραψε μια «σκληρή» σκηνή από τον πρώτο κύκλο της σειράς "13 Reasons Why", δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία της. Παρότι κυκλοφορούν τα DVD της σειράς χωρίς καμία επέμβαση, οι περισσότεροι θεατές είναι συνδρομητές του Netflix που δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το πρωτότυπο.

«Αυτό που βρίσκω εξαιρετικά ανησυχητικό με τα ψηφιακά έργα είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να ξαναγραφτεί η ιστορία», δήλωσε σε επικοινωνία που είχε μαζί μας ο Aaron Perzanowski, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν με ειδίκευση σε ζητήματα ψηφιακής ιδιοκτησίας.

«Μπορεί να υπάρχουν καλές προθέσεις για τις επεξεργασίες και τις αναθεωρήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις», πρόσθεσε, «από την άποψη όμως της διατήρησης του ιστορικού πλαισίου, πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική τάση».

Πηγή: The New York Times

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι: Ένα νέο βιβλίο για το χρονικό καταστροφής μιας γυναίκας

Οθόνες / Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι: Ένα νέο βιβλίο για το χρονικό καταστροφής μιας γυναίκας

Η δημοσιογράφος Βανέσα Σνάιντερ, εξαδέλφη της πρωταγωνίστριας Μαρίας Σνάιντερ, αποκαλύπτει το πώς η περιβόητη «σκηνή βιασμού» της ταινίας ισοπέδωσε τον ψυχισμό και τη φήμη της ηθοποιού.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ