Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος στον Πολίτη Κέιν

Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος στον Πολίτη Κέιν Facebook Twitter
Δίπλα το μεγάλο νέο των ημερών, που είναι ο θάνατος του Τσαρλς Φόστερ Κέιν βλέπουμε μια σειρά από πρωτοσέλιδα από όλο τον κόσμο. Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος κατέχει εξέχουσα θέση με τις αναφορές για τις νίκες του ελληνικού στρατού.
0

Όσοι βλέπετε συχνά ασπρόμαυρες ταινίες δεν μπορεί να μην το έχετε παρατηρήσει. Κάτι που συμβαίνει στην ταινία και μπορεί να αποτελεί «είδηση» συνοδεύεται από μια σειρά απαραίτητων πρωτοσέλιδων εφημερίδων για να δώσουν την απαραίτητη έμφαση στο γεγονός που μόλις είδαμε. Όλα αυτά σε χρόνια που δεν υπήρχε η τηλεόραση και τα πρωτοσέλιδα (όπως και τα όσα φώναζε ο πλανόδιος πωλητής στο δρόμο) είχαν ακόμη μεγαλύτερο ειδικό βάρος στα μάτια του κοινού.


Η χρήση της εφημερίδας ως αφηγηματικό εργαλείο φυσικά δε σταμάτησε ποτέ, στην πορεία όμως είδε την τηλεόραση να της κλέβει κάπως τη δόξα, ως σήμερα που η αναζήτηση των νέων έχει μεταφερθεί κατά έναν μεγάλο βαθμό στον ψηφιακό κόσμο. Και όπως ακριβώς σήμερα δημιουργούνται συχνά ψεύτικες ιστοσελίδες με σκοπό να στηρίξουν μια συγκεκριμένη σκηνή, έτσι και στο παρελθόν υπήρχε η υψηλή τέχνη της δημιουργίας ενός, δυνατού στο μάτι, ψεύτικου πρωτοσέλιδου.

Τι γράφουν όμως αυτά στην υπόλοιπη σελίδα, πέρα από το κεντρικό θέμα που μας απασχολεί; Έχουν κάποιο στοιχείο που πρέπει να παρατηρήσουμε ή περιέχουν ατόφια θέματα από την κανονική εφημερίδα στην οποία απλά κολλήθηκε ο κεντρικός τίτλος;

Σε Σικάγο, Μινεάπολις, Ντιτρόιτ και Τέξας ο ελληνοϊταλικός πόλεμος κατέχει εξέχουσα θέση με τις αναφορές για τις νίκες του ελληνικού στρατού. Η πιο ενθουσιώδης εφημερίδα για το θέμα είναι η Detroit Star που βάζει δίπλα τον θάνατο του Κέιν στο σπίτι του, το κάστρο Ζάναντου, με τη νίκη των ελληνικών δυνάμεων στη Κορυτσά όπου και απώθησαν τα ιταλικά στρατεύματα.


Συνήθως συμβαίνει το δεύτερο, ενώ αν η παραγωγή έχει όρεξη μπορεί να φροντίσει ώστε όλη η πρώτη σελίδα να εξυπηρετεί τη σκηνή, κριτικάροντας για παράδειγμα την επικαιρότητα. Παλιότερα μου είχε κολλήσει αυτή η συνήθεια της παρατήρησης των άχρηστων πληροφοριών όταν η κάμερα εστιάζει σε μια εφημερίδα και πρόσφατα σε μια προβολή του Πολίτη Κέιν έπεσε το μάτι μου σε κάτι που δεν είχα δει στο παρελθόν.


Στο ξεκίνημα της ταινίας όπου παρακολουθούμε σε μορφή newsreel το μεγάλο νέο των ημερών, που είναι ο θάνατος του Τσαρλς Φόστερ Κέιν (τον υποδύεται ο Όρσον Γουέλς), βλέπουμε μια σειρά από πρωτοσέλιδα από όλο τον κόσμο ως απόδειξη της επιρροής που είχε ο μεγιστάνας Κέιν στον πλανήτη.

Στα αμερικανικά πρωτοσέλιδα η είδηση του θανάτου του είναι φυσικά κεντρική, ενώ από κάτω φιγουράρουν μια σειρά από σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή στον κόσμο. Η ταινία γυρίστηκε στα τέλη του 1940, πριν ακόμη οι ΗΠΑ μπουν επίσημα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά με έκδηλη την ανησυχία πως αυτό αργά ή γρήγορα θα συμβεί, οπότε τα νέα από την Ευρώπη είναι σημαντικά. Μαντέψτε ποιο είναι πρώτο.


Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος στον Πολίτη Κέιν Facebook Twitter
Στη Chicago Globe δίπλα στην είδηση για τον θάνατο του Κέιν διακρίνεται άρθρο με τις αναφορές για τις νίκες του ελληνικού στρατού εναντίον των Ιταλών.

Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος στον Πολίτη Κέιν Facebook Twitter
Άλλη μια αναφορά στο πρωτοσέλιδο της El Paso Journal


Σε Σικάγο, Μινεάπολις, Ντιτρόιτ και Τέξας ο ελληνοϊταλικός πόλεμος κατέχει εξέχουσα θέση με τις αναφορές για τις νίκες του ελληνικού στρατού. Η πιο ενθουσιώδης εφημερίδα για το θέμα είναι η Detroit Star που βάζει δίπλα τον θάνατο του Κέιν στο σπίτι του, το κάστρο Ζάναντου, με τη νίκη των ελληνικών δυνάμεων στη Κορυτσά όπου και απώθησαν τα ιταλικά στρατεύματα. Παράλληλα διαβάζουμε για βομβαρδισμούς στην Αγγλία από γερμανικές δυνάμεις, μέχρι και για έκκληση του Πάπα για παγκόσμια ειρήνη


Φυσικά όλα όσα γράφονται έχουν συμβεί και δεν προέκυψαν από τη φαντασία κάποιου. Το ότι παρουσιάζονται μαζί σε αντιπαραβολή με τον Κέιν, ίσως ήταν και μια πρόθεση του Γουέλς να προειδοποιήσει γι' αυτό που σύντομα θα επεκτείνονταν σχεδόν σε όλο πλανήτη ή απλούστερα να συγκρίνει το θάνατο του πρωταγωνιστή του με ό,τι σπουδαιότερο συνέβαινε εκείνη τη στιγμή.

Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος στον Πολίτη Κέιν Facebook Twitter
Και στη Μινεάπολις, ο ελληνοϊταλικός πόλεμος κατέχει εξέχουσα θέση.


Για την ιστορία, ο Γουέλς στην επόμενη ταινία του, το «Magnificent Ambersons» περιέχει ένα inside joke που αποδεικνύει ίσως πως οι λεπτομέρειες στις εφημερίδες τον ενδιέφεραν. Στη χρησιμοποίηση ενός πρωτοσέλιδου σχετικά με τους θανάτους που προκάλεσε η νέα μόδα του 20ου αιώνα στη χώρα, το αυτοκίνητο, διακρίνεται αριστερά στήλη με θεατρικές κριτικές από τον Τζεντ Λίλαντ, τον χαρακτήρα δηλαδή που υποδύθηκε ο Τζόζεφ Κότεν στον Πολίτη Κέιν!


Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος στον Πολίτη Κέιν Facebook Twitter
Ο Γουέλς στην επόμενη ταινία του, το «Magnificent Ambersons» περιέχει ένα χαριτωμένο inside joke.

Οθόνες
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Oh, Canada

Ανταπόκριση / «Oh, Canada»: Ο Πολ Σρέιντερ ξανασκηνοθετεί τον Ρίτσαρντ Γκιρ, αλλά η χημεία απουσιάζει

45 χρόνια μετά το «Επάγγελμα Ζιγκολό» οι δυο τους ξανασυναντιούνται σε μια ταινία που αποτελεί έναν κομψό, ενίοτε αυστηρό στοχασμό – αλλά μέχρι εκεί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
EMILIA PEREZ

Ανταπόκριση / Emilia Perez: Ένα εξωφρενικό μιούζικαλ για μια Μεξικανή τρανς γκάνγκστερ που βρίσκει λόγο ύπαρξης

Το σκληρό παραμύθι του Ζακ Οντιάρ στοιβάζει σε μια πλοκή εφάμιλλη τελενοβέλας έναν τόνο στοιχεία και καταφέρνει να κρατά συνεχώς το ενδιαφέρον.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
KINDS OF KINDNESS

Ανταπόκριση / «Ιστορίες Καλοσύνης»: Το σινεμά του Λάνθιμου είναι πλέον ένα είδος από μόνο του

Τρεις ιστορίες που στάζουν καλοσυνάτο φαρμάκι η μία στην άλλη και παρακολουθούν στενά, δαιμονικά και κοενικά την ανθρώπινη ανάγκη για τυραννικό έλεγχο και επώδυνη αλληλεξάρτηση. Pure Lanthimos, wicked fun.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Megalopolis

Ανταπόκριση / Megalopolis: Ο Κόπολα μετέτρεψε τη Νέα Υόρκη του 21ου αιώνα σε αρχαία Ρώμη

Η ελληνορωμαϊκή προειδοποίηση του Φράνσις Φορντ Κόπολα για τη σύγχρονη διαφθορά των αξιών εξάπτει το ενδιαφέρον, αλλά συντρίβεται από το ντελιριακό και ειλικρινές άγχος του να χωρέσει τα πάντα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Pulp Fiction: Οι Κάννες, το mega-σκάνδαλο που βράζει και η υπέροχη Μέριλ Στριπ

Pulp Fiction / Οι Κάννες, το mega-σκάνδαλο που βράζει και η υπέροχη Μέριλ Στριπ

Στις υπεραστυνομευόμενες Κάννες ένα τσουνάμι αποκαλύψεων σκιάζει το κλίμα που ο διευθυντής, Τιερί Φρεμό, επιθυμεί διακαώς να διαφυλάξει σε κινηματογραφικό πλαίσιο, ενώ στην τελετή έναρξης πρυτάνευσε η οσκαρική λογική. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
‘Spacey Unmasked’: Δεν έχει τέλος το κατηγορητήριο εναντίον του Κέβιν Σπέισι

Οθόνες / Spacey Unmasked: Δεν έχει τέλος το κατηγορητήριο εναντίον του Κέβιν Σπέισι

Νέες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις στο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τον Κέβιν Σπέισι, με τον αδελφό του ηθοποιού να δηλώνει ότι ο πατέρας τους ήταν ένας αρνητής του Ολοκαυτώματος που διοργάνωνε ναζιστικές συναντήσεις στο σπίτι τους.
THE LIFO TEAM
Ρότζερ Κόρμαν (1926-2024)

Απώλειες / Ρότζερ Κόρμαν (1926-2024): Ο βασιλιάς των b-movies και του απενοχοποιημένου exploitation

Κόπολα, Σκορσέζε, Νίκολσον, Μπογκντάνοβιτς, Χάουαρντ, Κάμερον αλλά και όλο το ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά έχουν λόγο ύπάρξης χάρη στον Αμερικανό σκηνοθέτη που πέθανε πριν από λίγες μέρες στα 98 του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ινδία, Νεπάλ, Μπουτάν: Καταγράφοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την τεχνητή νοημοσύνη και όσα πρεσβεύει η «γκουρού» Βαντάνα Σίβα

Οθόνες / Δύο Έλληνες κινηματογραφιστές ψάχνουν στην Ινδία μια απάντηση για το μέλλον του πλανήτη

Ο Χρόνης Πεχλιβανίδης και η Μαρία Γιαννούλη ξεκίνησαν μια έρευνα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την «έξυπνη γεωργία», ταξίδεψαν σε Ινδία, Νεπάλ και Μπουτάν και συζήτησαν με τη διάσημη περιβαλλοντική ακτιβίστρια, Βαντάνα Σίβα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ