«Mo»: Μουσουλμάνος στην Αμερική

«Μο»: Μια κωμική σειρά στο Netflix με την καθημερινότητα μιας οικογένειας μουσουλμάνων προσφύγων στην Αμερική Facebook Twitter
Ο Mo είναι αυτό που λέμε «καλό παιδί», που δεν θέλει να πληγώσει τη μάνα του και βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στην ασφυκτική μουσουλμανική παράδοση και στον αμερικάνικο τρόπο ζωής με τον οποίο ζει από παιδί.
0

Για να θεωρηθεί αστεία μια σκηνή από ένα σίριαλ πρέπει να έχει χοντροκομμένα αστεία (το είδος του χιούμορ που οι αγγλόφωνοι ονομάζουν slapstick) ή να παρουσιάζει οδυνηρές στιγμές της καθημερινότητας με μια δόση υπερβολής, που προκαλούν περισσότερο αμήχανα μειδιάματα, παρά γέλιο. Το «Μο» που ανέβηκε μόλις στην πλατφόρμα του Netflix και παίζει δυνατά με το dramedy, ξεκινάει ως κωμωδία, συστήνοντας έναν ήρωα που έχει όλα τα φόντα να γίνει καρικατούρα, αλλά αμέσως σε προσγειώνει στη βασανιστική πραγματικότητα με περιστατικά που μόνο αστεία δεν είναι, αποκαλύπτοντας έναν από τους πιο ανθρώπινους χαρακτήρες που έχουμε δει τελευταία σε sitcom. Παρά το παρελθόν του Mo Amer (πρωταγωνιστή και συνδημιουργού της σειράς) στο stand-up comedy και στη φάρσα, το «Μο» δεν γίνεται ούτε μια στιγμή κακόγουστο ή υπερβολικό, αντιθέτως, είναι μια καταγραφή της ζωής ενός Παλαιστίνιου πρόσφυγα στην Αμερική όσο πιο ρεαλιστικά επιτρέπει μια κωμική σειρά, με όλα αυτά που πρέπει να υποστεί ένας άνθρωπος ο οποίος αναγκάζεται να ζει ως παράνομος. Ο έτερος δημιουργός της σειράς είναι ο Ramy Youssef, του «Ramy», της σειράς που παρουσιάζει την καθημερινότητα της πρώτης γενιάς μουσουλμάνων που μεγαλώνουν ως Αμερικανοί, και στη δυτική κουλτούρα είναι συνήθως οι «κακοί».

Μέχρι το τέλος της ημι-αυτοβιογραφικής αυτής σειράς είναι δύσκολο να μην έχεις σκεφτεί, έστω και ανεπαίσθητα, πόσο ίδιοι είναι οι άνθρωποι και τα προβλήματά τους σε κάθε μέρος της γης, κι ότι αυτά είναι εν τέλει που τους ενώνουν όλους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, λευκούς και μη.

Ο Μο εκτός από Παλαιστίνιος είναι και μουσουλμάνος, πρόσφυγας από το Κουβέιτ που έχει μεγαλώσει στην Αμερική, από μια οικογένεια μάλλον προνομιούχα, που κατάφερε να βρει καταφύγιο στο Χιούστον κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο. 30κάτι, ικανός επισκευαστής ηλεκτρονικών συσκευών και ταλαντούχος πλασιέ, ερωτευμένος με μια Μεξικάνα (και χριστιανή), τη Μαρία, με μια μάνα που πασχίζει να προσαρμοστεί στη ζωή του Χιούστον χωρίς να χάσει την πολιτιστική και θρησκευτική ταυτότητά της, έναν αυτιστικό αδερφό που αγαπάει τις γάτες και τα πουλιά, μια αδερφή που έχει παντρευτεί Καναδό και έχει γίνει Αμερικάνα, και φίλους που προέρχονται από ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, μιλούν τρεις γλώσσες –αγγλικά, αραβικά, ισπανικά– και αναζητούν το «αμερικάνικο όνειρο» προσπαθώντας να συνυπάρξουν σε μια ξένη χώρα που έχει γίνει αναγκαστικά η πατρίδα τους.

Όταν ο πατέρας του πεθαίνει, ο Μο φορτώνεται αυτοβούλως όλα τα βάρη της οικογένειας, κρατώντας κρυφές από τους υπόλοιπους τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει. Ζει 22 χρόνια στην Αμερική, όπως και όλη η οικογένειά του, αλλά δεν πήραν ποτέ άδεια παραμονής και αυτό τους κάνει τη ζωή ανυπόφορη. Το αφεντικό του Μο αναγκάζεται να τον απολύσει –παρότι είναι ο καλύτερος τεχνίτης του– επειδή είναι παράνομος και φοβάται τον έλεγχο, στο στριπτιζάδικο που βρίσκει δουλειά ως DJ τον πετάνε κλοτσηδόν επειδή δεν ανέχεται τις παρατυπίες, καταφεύγει στην παράνομη λύση του πλασιέ προϊόντων «μαϊμού», προκαλώντας την αντίδραση της κοπέλας του και του κολλητού του. Ο Mo δεν είναι loser, αλλά οι συνθήκες δεν του επιτρέπουν να το αποδείξει.

«Μο»: Μια κωμική σειρά στο Netflix με την καθημερινότητα μιας οικογένειας μουσουλμάνων προσφύγων στην Αμερική Facebook Twitter
Παρά το παρελθόν του Mo Amer στο stand-up comedy και στη φάρσα, το «Μο» δεν γίνεται ούτε μια στιγμή κακόγουστο ή υπερβολικό.

Το πόσο δύσκολη είναι η ζωή ενός ανθρώπου που δεν έχει άδεια παραμονής, μια κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε χώρα του κόσμου, το καταλαβαίνεις λίγο πριν το τέλος του πρώτου επεισοδίου, όταν ο Μο βρίσκεται τραυματισμένος από κάποιον που άνοιξε πυρ στο πολυκατάστημα όπου βρέθηκε να αγοράζει φαγητό για τη γάτα του αδερφού του. Όταν συνέρχεται και διαπιστώνει ότι βρίσκεται σε φορείο ασθενοφόρου, πανικοβάλλεται, γιατί ως παράνομος και ανασφάλιστος πρέπει να πληρώσει πέντε χιλιάδες δολάρια για τη μεταφορά. Έτσι πετάει τον ορό και εξαφανίζεται με το τραύμα ανοιχτό.

Ο Mo είναι αυτό που λέμε «καλό παιδί», που δεν θέλει να πληγώσει τη μάνα του και βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στην ασφυκτική μουσουλμανική παράδοση και στον αμερικάνικο τρόπο ζωής με τον οποίο ζει από παιδί (ακούει ραπ, έχει κάνει τατουάζ, καπνίζει, εθίζεται στο lean – ένα μίγμα από κωδεΐνη, σιρόπι για το βήχα και αναψυκτικό). Κυκλοφορεί μονίμως με ένα μπουκαλάκι με ελαιόλαδο άριστης ποιότητας που κατασκευάζει η μάνα του, για να βουτάει τις αραβικές πίτες, και φρίττει με το φαλάφελ με γεύση σοκολάτα που πουλάει το σούπερ μάρκετ. Η μάνα του ονειρεύεται να τον δει παντρεμένο με μουσουλμάνα και έχει επιφυλάξεις για τη σχέση του με τη Μαρία, η οποία Μαρία κάνει (για χάρη του) ό,τι μπορεί για να γίνει αποδεκτή από τον συντηρητικό κύκλο της οικογένειας. Η Μαρία είναι άλλος ένας πολύ δυνατός χαρακτήρας, έχει δικό της συνεργείο αυτοκινήτων και είναι πολύ πετυχημένη στη δουλειά της, αλλά είναι κι αυτή εγκλωβισμένη σε ένα σύστημα που δεν της επιτρέπει να επεκτείνει την επιχείρησή της, γιατί ο αλκοολικός πατέρας της έχει χρεώσει κάρτες που έβγαλε στο όνομά της.

«Μο»: Μια κωμική σειρά στο Netflix με την καθημερινότητα μιας οικογένειας μουσουλμάνων προσφύγων στην Αμερική Facebook Twitter

Για να μην κάνω σπόιλερ (η σειρά ολοκληρώνεται σε 8 επεισόδια από 23 μέχρι 28 λεπτά), οι περιπέτειες στις οποίες μπλέκει μέχρι να ολοκληρωθούν τα επεισόδια είναι πολλές και εκτός από τον αγώνα για να αποκτήσουν την άδεια παραμονής, ο Μο έχει να αντιμετωπίσει έναν μαφιόζο που τον εκβιάζει, την ανεργία, τον εθισμό του στο lean, το τραύμα που του άφησε ο θάνατος του πατέρα του, την κλοπή των ελαιόδεντρων του νέου αφεντικού του, η οποία τον οδηγεί σε μία απίθανη ιστορία.

Οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί, γνωστοί και καταξιωμένοι στο αραβόφωνο κοινό αλλά και αναδυόμενοι σταρ –η πρώτη γενιά μουσουλμάνων ηθοποιών που ξεχωρίζει στον δυτικό κόσμο– που δημιουργούν χαρακτήρες ανθρώπινους, συμπαθείς, με ελαττώματα, αδυναμίες αλλά και μια συγκινητική κατανόηση όταν πρέπει και συνεχή αγώνα να ενσωματωθούν σε μια ξένη κουλτούρα. Ειδικά η μάνα του (Farah Bsieso) μεταμορφώνεται όσο η σειρά εξελίσσεται, αποκαλύπτοντας μια πολύ δυναμική γυναίκα, η οποία αποφασίζει να εμπορευτεί το καταπληκτικό ελαιόλαδο που φτιάχνει μόνη της στο σπίτι.

«Μο»: Μια κωμική σειρά στο Netflix με την καθημερινότητα μιας οικογένειας μουσουλμάνων προσφύγων στην Αμερική Facebook Twitter

Όσο «ξένο» και αδιάφορο μπορεί να ακούγεται ως στόρι, είναι δύσκολο να μη συμπαθήσεις τον Μο και τα μέλη της οικογένειάς του, να μη σε εκνευρίσουν οι ταπεινώσεις που πρέπει να υποστεί ο αδερφός του στη δουλειά ή η Μαρία όταν καταφεύγει σε μια παλιά φίλη της (η οποία είναι πλέον πάμπλουτη) όταν χρειάζεται βοήθεια, και μέχρι το τέλος της ημι-αυτοβιογραφικής αυτής σειράς να μην έχεις σκεφτεί, έστω και ανεπαίσθητα, πόσο ίδιοι είναι οι άνθρωποι και τα προβλήματά τους σε κάθε μέρος της γης, κι ότι αυτά είναι εν τέλει που τους ενώνουν όλους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, λευκούς και μη.

Αν αυτός ήταν ο σκοπός του «Μο», οι δημιουργοί του τον πέτυχαν και με το παραπάνω.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Better Call Saul»: Αποχαιρετώντας τη δραματική σειρά της πενταετίας

Οθόνες / «Better Call Saul»: Αποχαιρετώντας τη δραματική σειρά της πενταετίας

Με φόντο την έρημο του Νέου Μεξικού, το spin-off και prequel του «Breaking Bad» ολοκληρώνει τον θριαμβευτικό του κύκλο, με ένα δραματικό roller-coaster συναισθημάτων, σκηνοθετική και σεναριακή μαεστρία και αξέχαστους τηλεοπτικούς χαρακτήρες.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ