Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα Facebook Twitter
Η Σάρα Μάιλς και ο Μπαρτ Ρέινολντς σε σκηνή από την ταινία «The Man Who Loved Cat Dancing» του 1973. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ είναι η ηθοποιός Σάρα Μάιλς, πρωταγωνίστρια σε ταινίες όπως ο «Υπηρέτης» του Λόουζι και το «Blow-Up» του Αντονιόνι και υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την ταινία «Η κόρη του Ράιαν» του Ντέιβιντ Λιν. Ο πατέρας μου ήταν ο Ρόμπερτ Μπολτ, σεναριογράφος των ταινιών «Λόρενς της Αραβίας», «Δόκτωρ Ζιβάγκο» και «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές», ενώ είχε κερδίσει δύο Όσκαρ και τρεις Χρυσές Σφαίρες.

Αυτό έκανε την παιδική μου ηλικία ασυνήθιστη, για να το θέσω ήπια. Εκτός από το Λονδίνο, μεγάλωσα σε διάφορα κινηματογραφικά σετ σε όλο τον κόσμο, από την Μπόρα Μπόρα στον Ειρηνικό, όπου γυριζόταν η «Ανταρσία του Μπάουντι» μέχρι την Αριζόνα, όπου η μητέρα μου γύριζε το γουέστερν «The Man Who Loved Cat Dancing».

Αυτό συνέβη το 1973 με το σκηνικό της ταινίας να αποτελεί και το σκηνικό ενός από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια του Χόλιγουντ: τον θάνατο του μάνατζερ της μητέρας μου, του Ντέιβιντ Γουίτινγκ, ο οποίος πέθανε στα γυρίσματα κάτω από συνθήκες που ήταν τουλάχιστον ύποπτες. Και 51 χρόνια μετά, θα έμπλεκα ξανά σ΄ αυτή την φριχτή ιστορία.

«Όπως τόσες πολλές ιστορίες του Χόλιγουντ, πρόκειται για μια πολύπλοκη, αμφιλεγόμενη και συνολικά τραγική ιστορία. Και στην καρδιά της, στο ρόλο του θύματος, βρίσκεται ένα πραγματικό πρόσωπο με μια οικογένεια πίσω του».

Εκείνη την εποχή, ήμουν τεσσάρων ετών και γοητευμένος από οτιδήποτε είχε να κάνει με την Άγρια Δύση και τα γουέστερν, μια εμμονή που αναμφίβολα ζυμώθηκε από τον ενθουσιασμό του πατέρα μου γι' αυτά. Δεδομένου αυτού, μπορείτε να φανταστείτε την αντίδρασή μου όταν έφτασα στα γυρίσματα στην Αριζόνα και συνάντησα τον Μπαρτ Ρέινολντς, ο οποίος πρωταγωνιστούσε μαζί με τη μαμά στην ταινία.

Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα Facebook Twitter
H ηθοποιός Σάρα Μάιλς μαζί με τον σύζυγό της, Ρόμπερτ Μπολτ, και τον γιο τους, Tόμας.

Θυμάμαι πολλές χαρούμενες, για μένα, στιγμές στα γυρίσματα, όλα αυτά όμως συνέβησαν πριν ανακαλυφθεί το πτώμα του Ντέιβιντ Γουίτινγκ. Ο Ντέιβιντ ήταν μια αρκετά τακτική παρουσία στη ζωή μου. Είχε προηγουμένως συνάψει δεσμό με τη μητέρα μου και ήταν ο τελικός καταλύτης του διαζυγίου των γονιών μου. Ένα χρόνο νωρίτερα μάλιστα τον είχαν στείλει να με προσέχει όταν νοσηλευόμουν στο νοσοκομείο, καθώς η μαμά και ο μπαμπάς μου γύριζαν την ταινία “Lady Caroline Lamb” πλάι στον Ρίτσαρντ Τσάμπερλεν και τον Λόρενς Ολίβιε.  

Στην έρημο της Αριζόνα, έμενα στο μοτέλ Travelodge με τη νταντά μου σε ένα διπλανό, συνδεόμενο δωμάτιο από εκείνο της μαμάς μου. Στο μπάνιο της μαμάς, στις 11 Φεβρουαρίου του 1973, ήταν που βρέθηκε το πτώμα του Ντέιβιντ. Το πώς βρέθηκε εκεί, πώς πέθανε και δεκάδες άλλα ερωτήματα που σχετίζονται με εκείνη τη βραδιά, συζητούνται και αμφισβητούνται από τότε χωρίς να έχει δοθεί κάποια πειστική εξήγηση.

Η εκδοχή της μαμάς για τα γεγονότα έχει αλλάξει με τα χρόνια και είναι κατανοητό ότι ο χρόνος μπορεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια. Αυτό που θυμάμαι εγώ καθαρά είναι ότι περίπου τέσσερα χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, ενώ ζούσα πάλι με τη μαμά στο Μπέβερλι Χιλς, ξαφνικά την είδα να αγχώνεται πολύ όταν είδε σε μια εκπομπή της τηλεόρασης να αναμοχλεύεται η υπόθεση.

Αυτό της προκάλεσε πανικό: παρότι κάποιες υποψίες είχαν στραφεί εναντίον του Μπαρτ την εποχή του θανάτου του Ντέιβιντ, φοβόταν ότι θα την παρασύρουν και την ίδια οι εικασίες. Τη νύχτα που πέθανε ο Ντέιβιντ, η μητέρα μου είχε βρεθεί στο δωμάτιο του Μπαρτ, μετά από έναν καυγά με τον Ντέιβιντ. Η μαμά ήταν στο πάρτι γενεθλίων του Μπαρτ, στο οποίο είχαν προσκληθεί λίγοι και εκλεκτοί, αλλά όχι ο Ντέιβιντ.

Όταν επέστρεψε, έχοντας διασκεδάσει για λίγο και με μια παρέα στο ξενοδοχείο, ο Ντέιβιντ, γεμάτος οργή και ζήλια, της επιτέθηκε σωματικά. Η μαμά φώναξε στη νταντά μου να φέρει τον Μπαρτ, ο οποίος τελικά ήρθε να τη σώσει, καθώς ο Ντέιβιντ εξαφανίστηκε μέσα στη νύχτα της ερήμου. Ο Μπαρτ έτρεξε να τον βρει, λέγοντας στη μαμά μου να καταφύγει στο δωμάτιό του, αλλά επέστρεψε λέγοντας ότι δεν μπορούσε να βρει τον Ντέιβιντ, οπότε θεώρησαν πιο ασφαλές να μείνει μαζί του.

Ο σκοτεινός θρύλος του Χόλιγουντ λέει ότι ο Μπαρτ Ρέινολντς δολοφόνησε τον Ντέιβιντ Γουίτινγκ, δεδομένου όμως του ότι ο ηθοποιός ήταν από τα πιο «καυτά» ανερχόμενα ονόματα στο Χόλιγουντ, προστατεύτηκε από το πανίσχυρο σύστημα των στούντιο. Το πρωί μετά τον θάνατο του Ντέιβιντ, πήγα να παίξω στο υπνοδωμάτιο της μαμάς. Το πτώμα του Ντέιβιντ βρισκόταν στο μπάνιο. Όταν εκείνη ανακάλυψε το πτώμα, η σκηνή έμοιαζε με μια τέλεια σκηνοθετημένη σκηνή θανάτου από υπερβολική δόση: χάπια διάσπαρτα γύρω από το πτώμα ενός ανθρώπου που ήταν μανιοκαταθλιπτικός.

Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα Facebook Twitter
Η Σάρα Μάιλς προσέρχεται στο δικαστήριο για να καταθέσει σχετικά με την υπόθεση του θανάτου του μάνατζερ της Ντέιβιντ Γουίτινγκ.

Το πρόβλημα ήταν ότι όχι μόνο ο Ντέιβιντ φορούσε ένα καινούργιο, αφόρετο πουκάμισο, αλλά είχε και αρκετά τραύματα, μαζί με μια πληγή στο πίσω μέρος του κεφαλιού του που φαινόταν να ταιριάζει με κλωτσιά από σπιρούνι. Φέρεται επίσης να μην υπήρχαν αρκετά χάπια στον οργανισμό του για να έχουν προκαλέσει το θάνατό του, σύμφωνα με μια αυτοψία. Επιπλέον, το μπουκάλι με τα χάπια εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Ο θάνατος καταγράφηκε αρχικά ως αυτοκτονία, αλλά σύντομα μετατράπηκε σε έρευνα για φόνο, πριν επανέλθει και πάλι σε αυτοκτονία. Επειδή και η μαμά ανήκε στη λίστα των υπόπτων, χρειαζόταν όσο το δυνατόν περισσότερες μαρτυρίες υπέρ της, και έτσι ζήτησε από τον μπαμπά να προσφέρει μία από αυτές.

Εκείνος δέχτηκε υπό τον όρο να του παραχωρηθεί η επιμέλειά μου, καθώς θεωρούσε ότι το Χόλιγουντ δεν ήταν μέρος για ένα παιδί (τα επόμενα χρόνια μου απέδειξαν πόσο δίκιο είχε), πόσω μάλλον με μια μητέρα μπλεγμένη σε μια έρευνα για φόνο.

Τελικά, τόσο η μαμά όσο και ο Μπαρτ βρέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά με την υποστήριξη των δικηγόρων του στούντιο, ήταν κάτι παραπάνω από αυτό που θα μπορούσε να διαχειριστεί ο τοπικός δικαστής, έναν υδραυλικό μερικής απασχόλησης, ο οποίος, σύμφωνα με τις περισσότερες μαρτυρίες, φαινόταν ξετρελαμένος με τη μαμά. Δεν είχε καμία ελπίδα - αν και τρεις μήνες αργότερα ο Μπαρτ κλήθηκε να επιστρέψει στην Αριζόνα για να δώσει περαιτέρω στοιχεία. Πάντα αρνιόταν οποιαδήποτε ανάμειξη.

Όλα αυτά μου φαίνονταν πολύ μακριά, παρά τις έντονες αναμνήσεις από εκείνα τα γυρίσματα στην Αριζόνα, μέχρι μια πρόσφατη συνέντευξη της μητέρας μου, η οποία είναι τώρα 83 ετών και συνταξιούχος, σ΄ένα podcast, στο οποίο δήλωσε ότι ο λόγος που ξέρει ότι ο Μπαρτ σκότωσε τον Ντέιβιντ –μια πεποίθηση που διατηρεί σταθερά– είναι επειδή της το είπα εγώ, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να το είδα.

Δεν πιστεύω ούτε για ένα λεπτό ότι αυτό είναι αλήθεια – νομίζω ότι είναι απλώς αυτό που η μαμά ένιωσε ότι ήθελε να πει αυθόρμητα σ’ εκείνη τη συνέντευξη. Παρ’ όλα αυτά μπήκα πέρυσι σε ένα αεροπλάνο για να επισκεφθώ το ίδιο μοτέλ στην Αριζόνα, 51 χρόνια αργότερα. Έμεινα τη νύχτα στο ίδιο δωμάτιο όπου πέθανε ο Ντέιβιντ. Δεν συνέβη κάτι συγκλονιστικό. Ίσως ήμουν απλώς πολύ μικρός για να έχω μια καθαρή ανάμνηση, ή ίσως υπάρχει κάποιο πολύ βαθιά ριζωμένο μπλοκάρισμα της μνήμης.

Ο Μπαρτ Ρέινολντς πέθανε το 2018, και μαζί του, η καλύτερη ευκαιρία για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Αλλά σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που ζουν ακόμα και γνωρίζουν τι πραγματικά συνέβη τότε. Όπως τόσες πολλές ιστορίες του Χόλιγουντ, πρόκειται για μια πολύπλοκη, αμφιλεγόμενη και συνολικά τραγική ιστορία. Και στην καρδιά της, στο ρόλο του θύματος, βρίσκεται ένα πραγματικό πρόσωπο με μια οικογένεια πίσω του.

Με στοιχεία από The Telegraph

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαρτ Ρέινολντς: «Για τα λεφτά, για τη δόξα, για την πλάκα. Κυρίως όμως για τα λεφτά»

Οθόνες / Μπαρτ Ρέινολντς: «Για τα λεφτά, για τη δόξα, για την πλάκα. Κυρίως όμως για τα λεφτά»

Έβγαλε λεφτά με το τσουβάλι, γύρισε πολλές ταινίες που δεν άξιζαν -και μερικές εξαιρετικές-, έζησε σαν ημιπαράφρονας Κροίσος και πέθανε το 2018, στα 82 του, πριν προλάβει να συμμετάσχει στη νέα ταινία του Ταραντίνο, που θα ήταν το κύκνειο άσμα που του άρμοζε
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
CHECK Gene Hackman 1930-2025

Απώλειες / Τζιν Χάκμαν (1930-2025): Ο πιο ευαίσθητος σκληρός του αμερικανικού σινεμά

Ήθελε να τον θυμούνται ως τίμιο ηθοποιό, που έντυσε με ειλικρίνεια τους χαρακτήρες που υποδύθηκε. Ο Τζιν Χάκμαν πέτυχε πολύ περισσότερα, αφού κατάφερε να γίνει ο σπουδαιότερος καρατερίστας του αμερικανικού σινεμά από την εποχή του Σπένσερ Τρέισι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Queer Χόλιγουντ: Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ, ένας μεγάλος έρωτας;

Lgbtqi+ / Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ: Ένας μεγάλος έρωτας ή μόνο φίλοι;

Σε μια εποχή που το Χόλιγουντ απαγόρευε κάθε αναφορά σε οτιδήποτε queer και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις διώκονταν ως κακούργημα στις ΗΠΑ, δύο αχώριστοι κινηματογραφικοί σταρ ζούσαν τη ζωή τους σαν να μη νοιάζονταν για τα σχόλια που γίνονταν γι’ αυτούς.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TAINIES

Οθόνες / Ο ανανεωμένος Superman και 6 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένας υπερήρωας, μερικοί επικίνδυνοι καρχαρίες, ένα αμερικανικό ρομαντικό δράμα, μπόλικος σουρεαλισμός και γαλλικό chanson: Το κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας έχει από όλα - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ