Η αμήχανη επιστροφή του «Avatar»

AVATAR Facebook Twitter
Περισσότερο από 10 χρόνια μετά τη συνταρακτική απόκρουση της γήινης εισβολής στον πλανήτη Πανδώρα, η ηττημένη «εταιρεία» επανέρχεται με άγριες corporate διαθέσεις.
0

Περισσότερο από 10 χρόνια μετά τη συνταρακτική απόκρουση της γήινης εισβολής στον πλανήτη Πανδώρα, η ηττημένη «εταιρεία» επανέρχεται με άγριες corporate διαθέσεις και αιχμή του δόρατος το άβαταρ του ανελέητου, νεκρού πλέον συνταγματάρχη Μάιλς Κουόριτς.

Ο Τζέικ Σάλι μαζί με τη Νέιτιν και τα τρία βιολογικά τους παιδιά, συν την υιοθετημένη κόρη της δόκτορος Ογκαστίν, με την ίδια φωνή και τη νεανική εμφάνιση της Σιγκούρνι Γούβερ, και άλλο ένα, τον Χάντερ, που τον έχουν σαν παιδί τους και είναι ο Μογλιesque γιος… του συνταγματάρχη, ζουν προσωρινά ευτυχείς στην αναδασωμένη γειτονιά τους, αλλά με τα πρώτα κανόνια οι μπλε Νάβι βρίσκουν καταφύγιο στους Μετκαγίνα που, αν και πράσινοι, είναι σχεδόν αμφίβιοι και μετά τις αρχικές αμφιβολίες τους τούς δέχονται σε μια κίνηση ευγνωμοσύνης για τις φιλότιμες προσπάθειες του αφομοιωμένου ξένου «Τζεϊκσούλι» και ήρωα πολέμου, αφού, αν θυμάστε, είχε δαμάσει το μεγάλο πτηνό και, ιππεύοντάς το, διέλυσε τις παλιές φιλονικίες και οδήγησε τη ζωοφόρα και μαγεμένη γωνιά του σύμπαντος στη νίκη.

Μεταφέροντας τη δράση στο νερό, ο πεισματάρης τεχνοαισθηματίας του αμερικανικού σινεμά συνδυάζει τις τεχνικές που είχε αναπτύξει στην Άβυσσο και τον Τιτανικό, μάλιστα, σε μια μεγάλη σεκάνς μάχης σχεδόν τρολάρει την αξέχαστη απεικόνιση της τραγωδίας, με ανθρώπους και αντικείμενα να κατρακυλούν αβοήθητοι στον υγρό θάνατό τους, σαν σε κενό αέρος.

Όλοι μαζί ετοιμάζονται για το κακό και το ξέρουν. Οι μεγάλοι ανησυχούν και οι μικροί παίζουν και δοκιμάζουν τα όριά τους σαν να βρίσκονται σε οποιαδήποτε ταινία ενηλικίωσης. Μοιάζουν πολύχρωμοι αφρο-ινδιάνοι και μιλάνε κυρίως αγγλικά με προφορά που περιέργως θυμίζει εκείνη του Γιουσέιν Μπολτ!

AVATAR Facebook Twitter
Οι ενδείξεις για τη συνέχεια ίσως αλλάξουν τα δεδομένα που εδώ παραμένουν πάνω κάτω τα ίδια.

Το The Way Of Water έχει τον άχαρο ρόλο να επανασυστήσει το ανανεωμένο όραμα του Τζέιμς Κάμερον που, όπως έχει αναγγελθεί ήδη, έχει τουλάχιστον άλλα τρία sequels προγραμμισμένα μέχρι και το 2028!

Μεταφέροντας τη δράση στο νερό, ο πεισματάρης τεχνοαισθηματίας του αμερικανικού σινεμά συνδυάζει τις τεχνικές που είχε αναπτύξει στην Άβυσσο και τον Τιτανικό, μάλιστα, σε μια μεγάλη σεκάνς μάχης σχεδόν τρολάρει την αξέχαστη απεικόνιση της τραγωδίας, με ανθρώπους και αντικείμενα να κατρακυλούν αβοήθητοι στον υγρό θάνατό τους, σαν σε κενό αέρος.

Η εκπαίδευση των Σάλι στο νέο τους περιβάλλον μοιάζει με πρόβα αχανούς θεματικού πάρκου (ας μην ξεχνάμε πως η Fox ανήκει πλέον στην Disney…) και μια σειρά από ψάρια και θηλαστικά, σαλαχοειδή και κήτη με ευφυΐα και ένα υπερπολύτιμο αντιγηραντικό «μέλι» που έχει αντικαταστήσει το unobtainium συνιστούν το μεγαλύτερο σε έκταση και βάθος ενυδρείο που έχουμε δει στη μεγάλη οθόνη. Για το τεχνικό κομμάτι της ταινίας καμία αντίρρηση, αλλά και ελάχιστες εκπλήξεις ή αναστεναγμοί πρωτοτυπίας.

Το 3D λειτουργεί, και μάλλον ενδείκνυται, για χάρη του θεάματος και της διάστασης που προϋποθέτουν η κλιμάκωση των επιθέσεων αλλά και το ύψος του ευγενούς σκοπού που επιδιώκει ο Κάμερον, δηλαδή την παραβολή κατά του ρατσισμού και την έκκληση για έναν καθαρό πλανήτη, μαζί βέβαια με την καταδίκη του για κάθε μορφή αποικιοκρατίας ‒ εξού και το πρώτο Avatar είναι μία από τις αγαπημένες ταινίες ever του Όλιβερ Στόουν.

Οι ενδείξεις για τη συνέχεια ίσως αλλάξουν τα δεδομένα που εδώ παραμένουν πάνω κάτω τα ίδια, επιμηκύνονται αδικαιολόγητα σε διάρκεια και επαναλαμβάνονται σε βαθμό σχολικής εμπέδωσης.

Το «Avatar: The Way Of Water» κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 15 Δεκεμβρίου. 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Οθόνες / Η Ιζαμπέλ Ιπέρ έπαιξε σε 120 ταινίες. Σε αυτές τις 10 ξεπέρασε τον εαυτό της

Με αφορμή το αφιέρωμα που ετοίμασε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της εποχής μας, επιλέγουμε 10 ταινίες της, στις οποίες έχει αποτυπωθεί η τεράστια υποκριτική της δυναμική και η ικανότητά της να μεταμορφώνεται εσωτερικά με κάθε ρόλο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Οθόνες / Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Ένα μοναδικό μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό για ένα τριήμερο σε όλους τους χώρους της Στέγης, με προβολές των ταινιών του, ένα masterclass και μια συζήτησή του με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στην Κεντρική Σκηνή.
M. HULOT
Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι να παραμένεις καλός άνθρωπος»

Οθόνες / Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι η καλοσύνη»

Υπήρξε από τις πιο αναγνωρίσιμες διεθνώς τηλεοπτικές περσόνες, όντας ο κεντρικός παρουσιαστής του MTV. Σήμερα ο 66χρονος τηλεοπτικός παραγωγός, συγγραφέας και σεναριογράφος ζει πλέον μόνιμα στην Αθήνα, όμως ο έρωτας με την Ελλάδα κρατάει από πολύ παλιά. Ο Steve Blame αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 Καλύτερες Ελληνικές Ταινίες των ‘20s μέχρι τώρα

Η λίστα / Oι 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες των '20s μέχρι τώρα

Ποιες ελληνικές ταινίες της τρέχουσας δεκαετίας έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής; Ρωτήσαμε 20 κριτικούς κινηματογράφου, ανθρώπους του ευρύτερου κινηματογραφικού χώρου και αθεράπευτους σινεφίλ και σας παρουσιάζουμε το top 10 που προέκυψε μέσα από το συναρπαστικό, σύνθετο μωσαϊκό του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Οθόνες / Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Από μια ρετροσπεκτίβα στην Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι έναν πλήρη οδηγό του έργου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και από το spotlight στον Μαρσέλ Πανιόλ μέχρι μια ανατρεπτική ματιά στην έννοια του plot twist, οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιούλη Τσαγκαράκη: «Κάθε σπίτι έχει τον δικό του Νετανιάχου, τον δικό του Τραμπ»

Οθόνες / Γιούλη Τσαγκαράκη: Η θεία Σταματίνα από τις «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη μιλά στη LifO

Η ταλαντούχα ηθοποιός με τον ρόλο της ίντερσεξ θείας έσπασε ταμπού και άνοιξε ξανά μια σειρά συζητήσεων για το φύλο, την LGBTQI+ κοινότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς ετοιμάστηκε για το ρόλο; Πώς βλέπει τις αντιδράσεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σινεμά / Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, φιλμ που έρχονται από τις Κάννες, πρεμιέρες, οι μικρού μήκους του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και οι ελληνικές συμμετοχές των διαγωνιστικών τμημάτων είναι μερικοί από τους λόγους που θα μας στείλουν και φέτος στις αίθουσες του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Pulp Fiction / Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Προτροπή για αντίσταση ή παραίνεση για τρομοκρατία; Το αριστούργημα του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη», οι εξαιρετικές πρόσφατες αλληγορίες «Weapons» και «Eddington», αλλά και οι αξέχαστες κινηματογραφικές αναφορές τους απασχολούν τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και τον αρχισυντάκτη της LiFO Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Ιδέες / Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ξαναθυμόμαστε τι είχαν απαντήσει στη LiFO οι Πέπη Ρηγοπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Στεφανάκης, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Πάνος Κούτρας και Θεόφιλος Τραμπούλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Boots»: Μια σειρά για το τι σημαίνει «να είσαι gay στον στρατό»

Οθόνες / «Boots»: Kάτι καλό θα κάνει αυτή η σειρά για να την αποκαλούν «woke σκουπίδι»

H τηλεοπτική σειρά οκτώ επεισοδίων του Netflix, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, προσεγγίζει με μοναδικό και συγκινητικό τρόπο το θέμα της ομοφοβίας στον στρατό. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ειρήνη Παπά μέσα από 9 ταινίες και 1 ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Ειρήνη Παπά: Οι σημαντικότερες ταινίες της για ένα πενθήμερο στην Ταινιοθήκη

Την αποκάλεσαν «Καρυάτιδα», συνέβαλε στο να φτάσει το αρχαίο δράμα στο Χόλιγουντ, υπήρξε μια αληθινή σταρ. Αυτή την εβδομάδα μπορούμε να δούμε ξανά την «Αντιγόνη», τις «Τρωάδες», το «Ζ» και άλλες ταινίες που η Ειρήνη Παπά σφράγισε με την ερμηνεία της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η αιώνια και οικουμενική θεία Μπεμπέκα

Daily / Η αιώνια και οικουμενική θεία Μπεμπέκα

Η αναγγελία του θανάτου της Άννας Κυριακού προκάλεσε βαθιά συγκίνηση και θλίψη καθώς πολλοί έμοιαζαν να πενθούν όχι τόσο την απώλεια της ίδιας της ηθοποιού όσο του χαρακτήρα της στις «Tρεις Χάριτες», κι ας έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ανδρέας Αποστολίδης, συγγραφέας, σκηνοθέτης

Οι Αθηναίοι / Ανδρέας Αποστολίδης: «Πλέον το αστυνομικό μυθιστόρημα ανθεί ως παραγωγή, αλλά δεν ανανεώνεται»

Επί δικτατορίας σχετιζόταν με παράνομες οργανώσεις και έφτασε να κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός της κατάληψης του Πολυτεχνείου. To ταξίδι του με την αστυνομική λογοτεχνια ξεκίνησε με μια μετάφραση του Ρέιμοντ Τσάντλερ. Σειρά πήραν η Χάισμιθ, ο Ελρόι και άλλοι σπουδαίοι συγγραφείς. Μετά, έγραψε τα δικά του μυθιστορήματα, ασχολήθηκε με την αρχαιοκαπηλία και το ντοκιμαντέρ. O Ανδρέας Αποστολίδης αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ