Η αμήχανη επιστροφή του «Avatar»

AVATAR Facebook Twitter
Περισσότερο από 10 χρόνια μετά τη συνταρακτική απόκρουση της γήινης εισβολής στον πλανήτη Πανδώρα, η ηττημένη «εταιρεία» επανέρχεται με άγριες corporate διαθέσεις.
0

Περισσότερο από 10 χρόνια μετά τη συνταρακτική απόκρουση της γήινης εισβολής στον πλανήτη Πανδώρα, η ηττημένη «εταιρεία» επανέρχεται με άγριες corporate διαθέσεις και αιχμή του δόρατος το άβαταρ του ανελέητου, νεκρού πλέον συνταγματάρχη Μάιλς Κουόριτς.

Ο Τζέικ Σάλι μαζί με τη Νέιτιν και τα τρία βιολογικά τους παιδιά, συν την υιοθετημένη κόρη της δόκτορος Ογκαστίν, με την ίδια φωνή και τη νεανική εμφάνιση της Σιγκούρνι Γούβερ, και άλλο ένα, τον Χάντερ, που τον έχουν σαν παιδί τους και είναι ο Μογλιesque γιος… του συνταγματάρχη, ζουν προσωρινά ευτυχείς στην αναδασωμένη γειτονιά τους, αλλά με τα πρώτα κανόνια οι μπλε Νάβι βρίσκουν καταφύγιο στους Μετκαγίνα που, αν και πράσινοι, είναι σχεδόν αμφίβιοι και μετά τις αρχικές αμφιβολίες τους τούς δέχονται σε μια κίνηση ευγνωμοσύνης για τις φιλότιμες προσπάθειες του αφομοιωμένου ξένου «Τζεϊκσούλι» και ήρωα πολέμου, αφού, αν θυμάστε, είχε δαμάσει το μεγάλο πτηνό και, ιππεύοντάς το, διέλυσε τις παλιές φιλονικίες και οδήγησε τη ζωοφόρα και μαγεμένη γωνιά του σύμπαντος στη νίκη.

Μεταφέροντας τη δράση στο νερό, ο πεισματάρης τεχνοαισθηματίας του αμερικανικού σινεμά συνδυάζει τις τεχνικές που είχε αναπτύξει στην Άβυσσο και τον Τιτανικό, μάλιστα, σε μια μεγάλη σεκάνς μάχης σχεδόν τρολάρει την αξέχαστη απεικόνιση της τραγωδίας, με ανθρώπους και αντικείμενα να κατρακυλούν αβοήθητοι στον υγρό θάνατό τους, σαν σε κενό αέρος.

Όλοι μαζί ετοιμάζονται για το κακό και το ξέρουν. Οι μεγάλοι ανησυχούν και οι μικροί παίζουν και δοκιμάζουν τα όριά τους σαν να βρίσκονται σε οποιαδήποτε ταινία ενηλικίωσης. Μοιάζουν πολύχρωμοι αφρο-ινδιάνοι και μιλάνε κυρίως αγγλικά με προφορά που περιέργως θυμίζει εκείνη του Γιουσέιν Μπολτ!

AVATAR Facebook Twitter
Οι ενδείξεις για τη συνέχεια ίσως αλλάξουν τα δεδομένα που εδώ παραμένουν πάνω κάτω τα ίδια.

Το The Way Of Water έχει τον άχαρο ρόλο να επανασυστήσει το ανανεωμένο όραμα του Τζέιμς Κάμερον που, όπως έχει αναγγελθεί ήδη, έχει τουλάχιστον άλλα τρία sequels προγραμμισμένα μέχρι και το 2028!

Μεταφέροντας τη δράση στο νερό, ο πεισματάρης τεχνοαισθηματίας του αμερικανικού σινεμά συνδυάζει τις τεχνικές που είχε αναπτύξει στην Άβυσσο και τον Τιτανικό, μάλιστα, σε μια μεγάλη σεκάνς μάχης σχεδόν τρολάρει την αξέχαστη απεικόνιση της τραγωδίας, με ανθρώπους και αντικείμενα να κατρακυλούν αβοήθητοι στον υγρό θάνατό τους, σαν σε κενό αέρος.

Η εκπαίδευση των Σάλι στο νέο τους περιβάλλον μοιάζει με πρόβα αχανούς θεματικού πάρκου (ας μην ξεχνάμε πως η Fox ανήκει πλέον στην Disney…) και μια σειρά από ψάρια και θηλαστικά, σαλαχοειδή και κήτη με ευφυΐα και ένα υπερπολύτιμο αντιγηραντικό «μέλι» που έχει αντικαταστήσει το unobtainium συνιστούν το μεγαλύτερο σε έκταση και βάθος ενυδρείο που έχουμε δει στη μεγάλη οθόνη. Για το τεχνικό κομμάτι της ταινίας καμία αντίρρηση, αλλά και ελάχιστες εκπλήξεις ή αναστεναγμοί πρωτοτυπίας.

Το 3D λειτουργεί, και μάλλον ενδείκνυται, για χάρη του θεάματος και της διάστασης που προϋποθέτουν η κλιμάκωση των επιθέσεων αλλά και το ύψος του ευγενούς σκοπού που επιδιώκει ο Κάμερον, δηλαδή την παραβολή κατά του ρατσισμού και την έκκληση για έναν καθαρό πλανήτη, μαζί βέβαια με την καταδίκη του για κάθε μορφή αποικιοκρατίας ‒ εξού και το πρώτο Avatar είναι μία από τις αγαπημένες ταινίες ever του Όλιβερ Στόουν.

Οι ενδείξεις για τη συνέχεια ίσως αλλάξουν τα δεδομένα που εδώ παραμένουν πάνω κάτω τα ίδια, επιμηκύνονται αδικαιολόγητα σε διάρκεια και επαναλαμβάνονται σε βαθμό σχολικής εμπέδωσης.

Το «Avatar: The Way Of Water» κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 15 Δεκεμβρίου. 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πικρές Γιορτές»: Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ αμφισβητεί τις προθέσεις του

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Πικρές Γιορτές»: Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ αμφισβητεί τις προθέσεις του

Ο σπουδαίος Ισπανός σκηνοθέτης επιστρέφει για 7η φορά στο Φεστιβάλ Καννών με έναν αυτοαναφορικό στοχασμό πάνω στα λανθασμένα κίνητρα και στη δεύτερη ευκαιρία μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Paper Tiger»: Μυστικά και ψέματα στις γειτονιές της Νέας Υόρκης

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Paper Tiger»: Μυστικά και ψέματα στις γειτονιές της Νέας Υόρκης

Μια σειρά από τραύματα κρύβει η ήσυχη καθημερινότητα μιας οικογένειας Αμερικανών εβραϊκής καταγωγής που μέχρι να μετακομίσει από το Κουίνς θα υποχρεωθεί να υποστεί σκληρή δοκιμασία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
PARALLEL TALES

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Παράλληλες Ιστορίες»: Η Ιζαμπέλ Ιπέρ σε ένα σοφιστικέ ψυχολογικό δράμα

Ο Ασγκάρ Φαραντί εμπνέεται από τον Κισλόφσκι φτιάχνοντας μια διεισδυτική, αν και αργοκίνητη ταινία παράλληλων ιστοριών πάνω στο αγαπημένο του θέμα της δυαδικότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TEENAGE SEX AND DEATH IN CAMP MIASMA ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΙΝΕΦΙΛ HORROR ΜΕ ΤΗΝ ΤΖΙΛΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΟΝ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Οργασμός και σινεφίλ horror με την Τζίλιαν Άντερσον

Μετά το «I saw the TV Glow», το Τζέιν Σέμπρουν έρχεται στις Κάννες με το «Teenage sex and death at Camp Miasma», ένα δοκίμιο πάνω στο slasher από τη σκοπιά του fan του είδους και με την προοπτική της queer ανατροπής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τζάκσον, Το “Κακό Γούστο” δικαιώνεται στις Κάννες

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Πίτερ Τζάκσον: Το «Κακό Γούστο» δικαιώνεται στις Κάννες

O Aμερικανός κινηματογραφιστής έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας του, μια διάκριση που, όπως είπε ο ίδιος χαριτολογώντας, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έπαιρνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

The Review / «Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Αναμενόμενη και δικαιολογημένη η μεγάλη επιτυχία της παράστασης που ανεβάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Νίκος Καραθάνος. Η Βένα Γεωργακοπούλου κουβεντιάζει με τον Χρήστο Παρίδη για το δύσκολο σκηνικό εγχείρημα, θυμούνται το παλιό ελληνικό σινεμά αλλά και το θρυλικό συγγραφικό δίδυμο Γιαλαμά-Πρετεντέρη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Οθόνες / «Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το βραβευμένο λογοτεχνικό έργο γίνεται ταινία από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη. Η LiFO βρέθηκε στα γυρίσματα και στην κοινή τους συνέντευξη, μητέρα και γιος, μιλούν για τη συνεργασία τους και τη μεταφορά του στον κινηματογράφο.
M. HULOT
«Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

The Review / «Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

«Βαλκανιζατέρ», «Ευτυχία», «Φόνισσα», «Υπάρχω», «Τελευταία Κλήση». Πίσω από τα μεγαλύτερα ελληνικά blockbusters βρίσκεται ο Διονύσης Σαμιώτης. Ποιο είναι το μυστικό του που φέρνει τον κόσμο στις αίθουσες; Υπάρχει μια «σχολή Σαμιώτη»; Τι πιστεύει για τον σημερινό ελληνικό κινηματογράφο;
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο πόλεμος στο επίκεντρο του 79ου Φεστιβάλ Καννών

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Τι θα δούμε στο 79ο Φεστιβάλ Καννών

Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτυπώσει την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, φέρνοντας στο επίκεντρο ιστορικές συρράξεις, από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο μέχρι τον Ψυχρό Πόλεμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο διάβολος φοράει Prada 2

Οθόνες / «Ο Διάβολος φοράει Prada 2»: Είδαμε την πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς

Επανέρχονται οι αρχικοί συντελεστές, αλλά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τη μόδα, και την εντύπωση που προκαλεί, στη «δολοφονία» της δημιουργικότητας και του ταλέντου σε μια εποχή συγχωνεύσεων και πολιτιστικών εκπτώσεων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν η Κέιτ συνάντησε τον Λούσιαν

Οθόνες / Όταν η Κέιτ Μος συνάντησε τον Λούσιαν Φρόιντ

Τέλη Μαΐου βγαίνει στις βρετανικές αίθουσες τo «Moss & Freud» που αποτυπώνει τη σχέση της Κέιτ Μος με τον Λούσιαν Φρόιντ: το μοντέλο εξομολογήθηκε το όνειρό του να ποζάρει στον ζωγράφο και λίγους μήνες μετά προέκυψε το «Γυμνό Γεύμα» που πωλήθηκε για 5 εκατ. ευρώ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Στο «Apex» η Σαρλίζ Θερόν συνεχίζει το ταξίδι της στην υπέρβαση

Οθόνες / Μόνο η Σαρλίζ Θερόν επιβιώνει από το «Apex»

Σε μια ταινία που περιφρονεί τη λογική και αποθεώνει την ομορφιά της, η Νοτιοαφρικανή ηθοποιός επιβεβαιώνει την προτίμησή της σε ρόλους περίπου «εξωγήινων» ηρωίδων που θέλουν να παίζουν με τους δικούς τους όρους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Απώλειες / Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Ήταν ένας από τους ελάχιστους ελληνικής καταγωγής που βραβεύτηκε με Όσκαρ. Αληθινός αρχιτέκτονας του νέου αμερικανικού σινεμά, αγαπημένος συνεργάτης του Κόπολα, conceptual καλλιτέχνης του production design ισορροπούσε πάντα ιδιοφυώς μεταξύ Τέχνης και τεχνικής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ