ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

«Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Εμφύλιος πόλεμος Facebook Twitter
Η Κίρστεν Ντανστ σε σκηνή της ταινίας.
0

Κάτι ανάμεσα σε αφαιρετική επιστημονική φαντασία, ψευδοντοκιμαντέρ με τους πολεμικούς ανταποκριτές στο προσκήνιο και μυθοπλαστική εικασία, ο Εμφύλιος Πόλεμος παραλλάσσει αληθινότατα γεγονότα όπως η εισβολή στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου του 2021 και εμπνέεται από την επικείμενη σύρραξη ανάμεσα στις δύο ευδιάκριτα εχθρικές κουλτούρες που συμβιώνουν μετά βίας στις ΗΠΑ καθώς και από την ψευδαισθητικά επικίνδυνη ρητορική του Προέδρου της χώρας (περιττά τα ονόματα), αλλά ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Άλεξ Γκάρλαντ επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού και επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια, την ίδια στιγμή που το περιεχόμενο της ταινίας κραυγάζει για την πολιτική σημασία μιας παρόμοιας εφιαλτικής κατάστασης.

Η άγκυρά του είναι η Κίρστεν Ντανστ, μια ηθοποιός που, αν και από μικρή έδειξε το ταλέντο της, η μεταμόρφωσή της από την «Εξουσία του Σκύλου» της Τζέιν Κάμπιον κι έπειτα φανερώνει ενηλικίωση στην έκφραση, μια ζηλευτή λιτότητα και, στην περίπτωση της Λι, μια πειθώ που καθηλώνει και κρατά την αγωνία στην καρδιά του σκότους.

Το ακρωτηριασμένο τοπίο μοιάζει με πυρετώδες όνειρο ενός σαδιστικού μυαλού, απογυμνωμένο από τη ζωή και την κοινωνία όπως τη γνωρίζουμε, με τους ένστολους να έχουν αναλάβει δράση σε αναπάντεχους σχηματισμούς και συμμαχίες. Ενώ η Καλιφόρνια και το Τέξας έχουν ταχθεί στο πλευρό των αποσχισμένων, μια ομάδα φωτορεπόρτερ αιχμής αποφασίζει να περάσει τα μπλόκα του Δυτικού Μετώπου (Western Front, με αρχικά WF, που άνετα κάνουν τον What the Fuck συνειρμό) με απώτατο σκοπό να φτάσουν στην αποκλεισμένη πρωτεύουσα, όπου ο εμφανώς ταραγμένος αρχηγός του διαλυμένου κράτους (Νικ Όφερμαν) κρύβεται στον Λευκό Οίκο και σποραδικά καθησυχάζει τους πολίτες με τηλεοπτικά διαβήματα ανεδαφικής αισιοδοξίας.

Εμφύλιος πόλεμος ***1/2 Facebook Twitter
Η Κέιλι Σπέινι υποδύεται μια φιλόδοξη νεαρή φωτορεπόρτερ.

Αρχηγός της ομάδας που ξεκινά από τη Νέα Υόρκη είναι η Λι, βραβευμένη, ψύχραιμη, με ένα βλέμμα «τα έχω δει όλα και δεν περιμένω κάτι καλύτερο» και μια εμπειρία που προκαλεί σεβασμό. Δίπλα της δύο ρεπόρτερ, ο βουτηγμένος στην αδρεναλίνη Τζόελ (Βάγκνερ Μάουρα) και ο στωικός βετεράνος Σάμι (Στίβεν Μακίνλι Χέντερσον), αντίρροπες δυνάμεις απέναντι στη φυσική αρχηγό τους.

Στην παράτολμη παρέα τρυπώνει, διπλαρώνοντας τον Τζόελ, η καλών προθέσεων και απερίσκεπτων κινήσεων νεαρή Τζέσι (Κέιλι Σπέινι, η Πρισίλα της Σοφία Κόπολα), μια φιλόδοξη φωτορεπόρτερ που θαυμάζει απεριόριστα την Λι και εύλογα αναστατώνει το coolness της, καθώς στο πρόσωπό της διακρίνει τον νεότερο εαυτό της, περιττό βάρος στην αχαρτογράφητη διαδρομή και πιθανό θύμα στη γραμμή του πυρός.

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, ο Εμφύλιος Πόλεμος δεν είναι μόνο η λιγότερο αλληγορική ταινία του Γκάρλαντ αλλά και μια ανακουφιστική παρένθεση μετα-αποκαλυπτικής δραματικής περιπέτειας όπου οι δράστες δεν είναι εξωγήινοι ή άλλοι ανεξήγητοι οργανισμοί που αναγκαστικά θα συσπειρώσουν όλους εμάς, και κυρίως τους φίλους Αμερικανούς, εναντίον τους.

Εμφύλιος πόλεμος ***1/2 Facebook Twitter

Μπορεί να μην κατονομάζει τον Τραμπ, αλλά η πανδημία του μίσους που έχει αποσυνδέσει τους μισούς από τους άλλους μισούς πρωταγωνιστεί, ανασαίνοντας βαριά στις συναντήσεις των τεσσάρων στον δρόμο τους προς την Ουάσινγκτον. Ακόμα και παραλείποντας την προέλευση και τα αίτια της ρήξης, ο Βρετανός δημιουργός γεμίζει με βία την ατμόσφαιρα και σχεδιάζει αδρά ένα ρεαλιστικό σενάριο.

Η άγκυρά του είναι η Κίρστεν Ντανστ, μια ηθοποιός που, αν και από μικρή έδειξε το ταλέντο της, η μεταμόρφωσή της από την Εξουσία του Σκύλου της Τζέιν Κάμπιον κι έπειτα φανερώνει ενηλικίωση στην έκφραση, μια ζηλευτή λιτότητα και, στην περίπτωση της Λι, μια πειθώ που καθηλώνει και κρατά την αγωνία στην καρδιά του σκότους.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Οθόνες
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«The Power of the Dog»: Μεγάλος καμβάς, μεγάλο σινεμά

Δημήτρης Πολιτάκης / «The Power of the Dog»: Μεγάλος καμβάς, μεγάλο σινεμά

Είτε στη μεγάλη οθόνη είτε στην πλατφόρμα του Netflix δει κανείς τη νέα ταινία της Τζέιν Κάμπιον «Η εξουσία του σκύλου», θα νιώσει ότι βρίσκεται επιτέλους ενώπιον κινηματογράφου μεγάλης κλίμακας που τόσο πολύ λείπει, ανεξαρτήτως του πού μπορεί να προβάλλεται.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

American Apparel: Τα βρόμικα μυστικά της πιο ανατρεπτικής εταιρείας των ’00s

Οθόνες / American Apparel: Τα βρόμικα μυστικά της πιο ανατρεπτικής εταιρείας των ’00s

Η American Apparel πουλούσε απελευθέρωση, αλλά πίσω από τις βιτρίνες και το φίνο βαμβάκι το brand ήταν βουτηγμένο στα σκάνδαλα: σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και ένα εργασιακό κλίμα που κάθε άλλο παρά cool ήταν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Movies

Οθόνες / Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών» και 9 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ο Λίαμ Νίσον δείχνει την κωμική στόφα του, η Άλισον Μπρι και ο Ντέιβ Φράνκο πρωταγωνιστούν στην πιο αναμενόμενη ταινία τρόμου της χρονιάς, η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν και 4 επανεκδόσεις – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Είδαμε την ταινία που διασκευάζει ο Γιώργος Λάνθιμος

Οθόνες / Η ταινία στην οποία βασίστηκε ο Λάνθιμος: Ένα κρυμμένο νοτιοκορεατικό διαμάντι

Η επικείμενη κυκλοφορία του «Bugonia» στάθηκε αφορμή για να επισκεφτούμε ξανά την κινηματογραφική του πηγή, το cult «Save the Green Planet!», έναν από τους κρυμμένους θησαυρούς του νοτιοκορεατικού σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Daily / «Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Η τελευταία ερευνητική δουλειά της βραβευμένης σκηνοθέτριας Πέτρα Κόστα, είναι ένα υποδειγματικό, υποβλητικό ντοκιμαντέρ με κεντρικό άξονα την καθοριστική συμβολή των Βραζιλιάνων Ευαγγελιστών στην άνοδο του «Τραμπ των Τροπικών» στην εξουσία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το «requel» ενός θρίλερ των 90s και 8 ακόμη λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Το requel ενός θρίλερ των ΄90s και 7 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Η ανάσταση του «I Know What You Did Last Summer», η νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν, η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby» και η ταινία που εδραίωσε το άστρο της Μόνικα Μπελούτσι - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ MICHAEL DOUGLAS

Οθόνες / Μάικλ Ντάγκλας: Το ήσυχο αντίο ενός ανήσυχου σταρ

«Nepo baby» πριν καν υπάρξει ο όρος, ο Μάικλ Ντάγκλας βρήκε τη δική του φωνή μέσα από ρόλους που σφράγισαν το Χόλιγουντ, φτάνοντας σε μια καριέρα έξι δεκαετιών γεμάτη σκαμπανεβάσματα και δυνατές στιγμές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TAINIES

Οθόνες / Ο ανανεωμένος Superman και 6 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένας υπερήρωας, μερικοί επικίνδυνοι καρχαρίες, ένα αμερικανικό ρομαντικό δράμα, μπόλικος σουρεαλισμός και γαλλικό chanson: Το κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας έχει από όλα - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ