Ελληνικό box office: Οι 10 ταινίες που έκοψαν τα περισσότερα εισιτήρια το 2024

BOX OFFICE 2024 στην Ελλάδα Facebook Twitter
Το τετραπλά οσκαρικό «Poor Things» είναι το «ενήλικο» και καλλιτεχνικό φιλμ της χρονιάς
0

«Το περιβάλλον του σινεμά που γνώριζα έχει τελειώσει, με εξαίρεση κάποιες αίθουσες στη Νέα Υόρκη, ακόμη πρόθυμες να προβάλουν feel-bad ταινίες»: μαζεύοντας τα ραγισμένα κομμάτια της κινηματογραφικής του καρδιάς, ο Τζον Γουότερς κάνει την παραδοσιακή του ανασκόπηση και συμπεραίνει πως κανείς δεν ρισκάρει να αφήσει χώρο σε ταραξίες σκηνοθέτες και θεατές που θέλουν να «υποφέρουν χαρωπά», όπως επισημαίνει ο πάπας του κακού γούστου, σε μια χώρα με εξαφανισμένο το art κύκλωμα. Για να χαρεί ο δημιουργός των «Pink Flamingos», αλλά και να ενημερωθούν όσοι εξακολουθούν να απορούν τι παίζει επιτέλους σ’ αυτή την πόλη, στην Αθήνα (και σε περιορισμένη διανομή εκτός πρωτεύουσας) οι καλλιτεχνικές ταινίες υπάρχουν. Αλλά δεν αναπνέουν. Αγοράζονται συστηματικά από τους Έλληνες διανομείς, αν και διάγουν θνησιγενή βίο.

Σε τέτοιο βαθμό που πολλοί θεατές δεν παίρνουν καν χαμπάρι ότι κυκλοφορούν ανάμεσά μας, όσο κι αν κάποιοι από εμάς γράφουν, και μάλιστα καλές κριτικές, γι’ αυτές. Τι σημαίνει αυτό; Από τη στιγμή που βρίσκουν, συχνά με δυσκολία, και όποτε εμφανίζεται κενό από τις μεγάλες παραγωγές, ένα μικρό κύκλωμα, συνήθως περνούν απαρατήρητες. Το ασφαλές τους καταφύγιο παραμένει η ζεστή αγκαλιά των μεγάλων εγχώριων φεστιβάλ (Θεσσαλονίκης και Νύχτες Πρεμιέρας, εκεί όπου γνωρίζουν sold-out βραδιές), ή η επιμελημένη, στοχευμένη τους προβολή, κάτω από συνθήκες curation, σε συγκεκριμένα ωράρια − μια λύση όχι πάντα δόκιμη, αν και μονόδρομος στην ανεύρεση ενός κοινού που δεν δείχνει πάθος να τις προλάβει όταν «απλώνονται» κανονικά στον εβδομαδιαίο προγραμματισμό. 

Το ερωτηματικό για τις γιορτές του ’24 είναι το «Υπάρχω». Περιμένουμε την επίδοσή του για τις δυο εβδομάδες που θα μείνει στις αίθουσες μέχρι την παραμονή, για να δούμε αν θα συναντηθούν το κοινό του Καζαντζίδη με εκείνο του Μάστορα, και πόσο θα κλείσει η ψαλίδα σε σχέση με πέρυσι.

Παρατηρώντας το ελληνικό box office για το 2024, από την πρώτη μέρα του χρόνου και τρεις εβδομάδες πριν από την εκπνοή του, είναι σαφές πως τα παιδιά αποφασίζουν και οι γονείς ακολουθούν. Τα «Μυαλά που Κουβαλάς 2» δεν είναι απλώς ένα αξιότατο sequel, μια εξαιρετική ταινία ανεξάρτητα από το είδος της, το πιο εμπορικό animation όλων των εποχών στην Ελλάδα, αλλά και η μοναδική που ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο εισιτήρια μετά την πανδημία, ένα ψυχολογικό όριο που κανείς δεν πλησίασε μετά τα 900 χιλιάδες που άγγιξε το ξέφρενο κοντέρ του πρώτου «Joker», στο τέλος του 2019! Ακόμη τρεις αγαπητές ταινίες κινουμένων σχεδίων πλασάρονται στη δεκάδα, αλλά μπροστά από αυτές, στη δεύτερη θέση, το τετραπλά οσκαρικό «Poor Things» είναι το «ενήλικο» και καλλιτεχνικό φιλμ της χρονιάς, που αν έχει ένα κοινό με το «Inside Out», είναι πως πολλοί (και ίσως πολλές) το είδαν παραπάνω από μία φορά! Η «Ευνοούμενη» είχε σκοράρει 250 χιλιάδες εισιτήρια πριν από περίπου μια πενταετία, και φέτος το «Poor Things» ξεπέρασε τα 400 χιλιάδες. Είναι τέτοια η προοδευτική καταξίωση του Λάνθιμου στη συνείδηση του ελληνικού κοινού, μια κατάκτηση που ήρθε… outside in, που οι «Ιστορίες Καλοσύνης», και πάλι με τη μούσα Έμα Στόουν, λίγους μήνες αργότερα, και κυρίως σε προβολές σε θερινές αίθουσες, μπήκαν στην πρώτη εικοσάδα, αν και είναι αμφίβολη η απόλαυση που ένιωσαν και οι 70 χιλιάδες θεατές που την παρακολούθησαν − από περιέργεια ή από φόρα, αν και σημασία έχει ότι συναίνεσαν στην εμπειρία, έτσι όπως είναι τα πράγματα…

BOX OFFICE 2024 στην Ελλάδα Facebook Twitter
Το sequel του «Joker» μπήκε με το ζόρι στη δεκάδα.

Η έκπληξη είναι η πέμπτη θέση του «Τελειώνει με Μας», ενός λυπητερού μελό που εσχάτως απασχολεί τους ευσυγκίνητους θεατές μόνο από την άνεση του σαββατοκυριακάτικου streaming στον καναπέ τους. Το sequel του «Joker» μπήκε με το ζόρι στη δεκάδα, αν και η «Τρέλα για δύο» δεν συγκρίνεται ούτε στο ελάχιστο με την εμμονή για το πρωτότυπο. Με τους «Κουραμπιέδες από χιόνι» και τη «Φόνισσα», στη δεύτερή της σεζόν, στα 69 και τα 85 χιλιάδες εισιτήρια αντίστοιχα, το «Μην ανοίξεις την πόρτα» είναι η μοναδική ελληνική ταινία της δεκάδας, και ένα μήνυμα σε όσους δεν πίστεψαν ή δεν γνώριζαν το πιστό, και όπως αποδείχθηκε, crossover κοινό των Unboxholics. 

BOX OFFICE 2024 στην Ελλάδα Facebook Twitter
Tα εισιτήρια των «Παιδιών του χειμώνα» του Αλεξάντερ Πέιν, κρίθηκαν απολύτως ικανοποιητικά.

Ψάχνοντας στις χαμηλότερες θέσεις, βρίσκουμε σποραδικά horror και τις ταινίες που κάποτε έκοβαν διπλάσια εισιτήρια, επειδή το όνομα του σκηνοθέτη, οι διάσημοι ηθοποιοί ή ένα σημαντικό βραβείο διεθνούς φεστιβάλ δημιουργούσε το ανάλογο buzz. Το «Διπλανό Δωμάτιο», το «Anora», το «Substance», το «Κονκλάβιο», Το «Μικρά πράγματα σαν κι αυτά» κινήθηκαν από τις 30 ως τις 40 χιλιάδες εισιτήρια, ενώ το αριστουργηματικό «Άγνωστοι μεταξύ μας» σταμάτησε στα 27.000. Μέσα σ’ αυτή την πραγματικότητα, τα 52 χιλιάδες εισιτήρια της απαιτητικότατης «Ζώνης Ενδιαφέροντος» ακούγονται σαν θρίαμβος, ή καλύτερα σαν το must see για την παρένθεση κουλτούρας της χρονιάς, ενώ τα 90 των «Παιδιών του χειμώνα» του Αλεξάντερ Πέιν, απολύτως ικανοποιητικά. Επιπρόσθετα, επιβεβαιώνεται η κόπωση των ταινιών με υπερήρωες: τα παλικάρια κουράστηκαν, και μόνο ο Πολ Ατρείδης από έναν άλλον πλανήτη επελαύνει.

BOX OFFICE 2024 στην Ελλάδα Facebook Twitter
Αν διατηρήσει ένα σχετικό momentum, ο δεύτερος «Μονομάχος» μπορεί να μπει στη δεκάδα, ίσως και μέχρι την όγδοοη θέση.

Με τρεις πολύ δυνατές κυκλοφορίες, τη «Φόνισσα» και τον διπλό καλοκαιρινό κυκλώνα του «Μπαρμπενχάιμερ» να κινούνται πάνω από τα 400 χιλιάδες εισιτήρια, το 2023 έκλεισε στα 7.382.622, σταθερά κάτω από μία ταινία ανά Έλληνα σε μέσο όρο. Φέτος μας λείπουν περίπου 640 χιλιάδες για να τα φτάσουμε. Η «Μαρία» του Λαραΐν έχει ξεπεράσει τα 120 χιλιάδες εισιτήρια και απειλεί τον «Joker». Αν διατηρήσει ένα σχετικό momentum, ο δεύτερος «Μονομάχος» μπορεί να μπει στη δεκάδα, ίσως και μέχρι την όγδοοη θέση. Το ερωτηματικό για τις γιορτές του ’24 είναι το «Υπάρχω». Περιμένουμε την επίδοσή του για τις δυο εβδομάδες που θα μείνει στις αίθουσες μέχρι την παραμονή, για να δούμε αν θα συναντηθούν το κοινό του Καζαντζίδη με εκείνο του Μάστορα, και πόσο θα κλείσει η ψαλίδα σε σχέση με πέρυσι. Οι αίθουσες της περιφέρειας ίσως εδώ κάνουν τη διαφορά. 

Ελληνικό top10 (συνολικός αριθμός εισιτηρίων)

  • Inside Out 2 (664.619)
  • Poor Things (407.380)
  • Despicable Me 4 (373.359)
  • Deadpool & Wolverine (338.611)
  • It Ends With Us (178.345)
  • Dune: Part Two (174.070)
  • Kung Fu Panda 4 (156.450)
  • Vaiana 2 (153.246)
  • Μην Ανοίγεις Την Πόρτα (143.828)
  • Joker: Folie A Deux (138.824)
Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Daily / Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Έχει προ πολλού περάσει στην περιοχή των συμβόλων, πάνω στα οποία προβάλλονται αμφίσημα και αντιφατικά πράγματα, σαν αυτά που εξέφραζε κατά καιρούς και ο ίδιος. Μουσικά όμως, είναι αδύνατον να τον αρνηθείς, όσο κι αν θα το ήθελες ίσως.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Room Next Door: Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κινηματογραφεί την πολιτική επιλογή της ευθανασίας σαν ελεγειακό αποχαιρετισμό

Ανταπόκριση από τη Βενετία / The Room Next Door: Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ κινηματογραφεί έναν ελεγειακό αποχαιρετισμό

Η πρώτη αγγλόφωνη μεγάλου μήκους ταινία του Ισπανού auteur προσφέρει δυο αξιοσημείωτους γυναικείους ρόλους σε δυο σπουδαίες ηθοποιούς: την Τίλντα Σουίντον και την Τζούλιαν Μουρ — SPOILER ALERT
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Joker - Folie À Deux: Ένα μουσικοχορευτικό σίκουελ που θα ανακουφίσει και θα απογοητεύσει

Ανταπόκριση από τη Βενετία / Joker - Folie À Deux: Ένα μουσικοχορευτικό σίκουελ που θα ανακουφίσει και θα απογοητεύσει

Κάποιοι θα περιμένουν τη συνέχεια που δεν αρνήθηκε κανείς από τους συντελεστές κατηγορηματικά στην κοινή συνέντευξη τύπου στο Φεστιβάλ Βενετίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλαστικό και υπογονιμότητα: Το ντοκιμαντέρ The Plastic Detox στο Netflix μας καλεί να αποτοξινωθούμε άμεσα

Οθόνες / Αν θες να κάνεις παιδί, κόψε τα πλαστικά

Στο ντοκιμαντέρ The Plastic Detox στο Netflix, μια Αμερικανίδα επιδημιολόγος συναντά ζευγάρια που αγωνίζονται να κάνουν παιδί και τους ζητά να περιορίσουν δραστικά την έκθεση τους στα πλαστικά. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.
THE LIFO TEAM
Οι πιο χοτ σειρές που έρχονται αυτή την άνοιξη

Οθόνες / Οι πιο χοτ σειρές που έρχονται αυτή την άνοιξη

Οι πρεμιέρες στη μικρή οθόνη φέρνουν μαζί τους μεγάλα ονόματα και ακόμη μεγαλύτερο hype: από την τρίτη σεζόν του «Euphoria​​​​​​​» με τη Ζεντέγια και τον Τζέικομπ Ελόρντι μέχρι το «Margo’s Got Money Troubles​​​​​​​» με τις Νικόλ Κίντμαν και Μισέλ Φάιφερ.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Oscars 2026: Μπηχτή στην αλαζονεία, τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό

Οθόνες / Oscars 2026: Μπηχτή στην αλαζονεία, τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό

Φέτος, το Χόλιγουντ υπερασπίστηκε το μεγάλο σινεμά του Πολ Τόμας Άντερσον που αγαπά εξίσου τους χαρακτήρες και την πλοκή, τα genres και την κουλτούρα της αίθουσας, τη σάτιρα και το horror χωρίς αγκυλώσεις, τη συγκίνηση και το θέαμα χωρίς ενοχές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ναταλία Γερμανού: «Εγώ έτσι είμαι, τα λέω τσεκουράτα»

Οι Αθηναίοι / Ναταλία Γερμανού: «Εγώ έτσι είμαι, τα λέω τσεκουράτα»

Έγινε δημοσιογράφος επειδή της το πρότεινε ο πατέρας της. Περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση, πέρασε από όλα όπως πέρασε και από το ελληνικό τραγούδι. Δεν πιστεύει στην αυτοαναφορική τηλεόραση ούτε στις «πεσιματικές» συνεντεύξεις. Η Ναταλία Γερμανού αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
M. HULOT
«Ποιος θέλει να δει μια ταινία για έναν κόσμο που φλέγεται;»

Pulp Fiction / «Ποιος θέλει να δει μια ταινία για έναν κόσμο που φλέγεται;»

Η ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη» αναμένεται να σαρώσει στις σημαντικές κατηγορίες των Όσκαρ. Ποιο είναι το ιδιαίτερο στίγμα των ταινιών του; Με ποια υλικά έφτιαξε ο Άντερσον το νέο (για πολλούς) αριστούργημά του;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Βιβλίο / Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Προτού πεθάνει μόνη της σε ένα μπάνιο ξενοδοχείου σε ηλικία 47 ετών, η Τζούντι Γκάρλαντ κληροδότησε στην κόρη μια διά βίου εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και μια τάση να ερωτεύεται γκέι άνδρες.
THE LIFO TEAM
Οι αδελφοί Λιμιέρ ως πρωτοπόροι του σινεμά αλλά και του TikTok

Οθόνες / Οι αδελφοί Λιμιέρ ως πρωτοπόροι του σινεμά αλλά και του TikTok

Ένα νέο ντοκιμαντέρ που κάνει πρεμιέρα στο MoMA της Νέας Υόρκης στο τέλος του μήνα αποκαλύπτει τη συναρπαστική, προφητική και πολυδιάστατη φύση των ταινιών μικρού μήκους των Λιμιέρ στα τέλη του 19ου αιώνα.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Ντοκιμαντέρ / Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Το ντοκιμαντέρ «Στην Αμερική σαν πήγα» των Αργύρη Θέου και Άγγελου Κοβότσου αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του Έλληνα μουσικού και παράλληλα την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και συνολικά των Ελλήνων μεταναστών και της ομογένειας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;

Κρίστοφερ Κινγκ / Ένας «ξένος» ξέρει τα ελληνικά χωριά καλύτερα από εμάς

Στο ντοκιμαντέρ «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;» ο Αμερικανός συλλέκτης και ερευνητής Κρίστοφερ Κινγκ διασχίζει το ελληνικό τοπίο απ’ άκρη σ’ άκρη και καταγράφει όσα δεν φτάνουν στις μεγάλες πόλεις. Μαζί με την Κατερίνα Καφεντζή, υπεύθυνη για την έρευνα και την αρχισυνταξία του ντοκιμαντέρ, μίλησαν στη LifO.
M. HULOT
ΕΠΕΞ «Ζούμε ανάμεσά σας»

Οθόνες / Ένα ντοκιμαντέρ για να γίνει ορατή μια νόσος “αόρατη”

H Μαρία Κατσικαδάκου (Cyber) μιλά με ζέση αλλά και χιούμορ για το βιωματικό DIY ντοκιμαντέρ της για τον διαβήτη, του οποίου η πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 επιλογές από το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5-15/3)

Οθόνες / 10 ταινίες που ξεχωρίσαμε από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά με Χρυσό Αλέξανδρο τον Μπιλ Μόρισον και τη Βουβούλα Σκούρα, υποδέχεται τη Ζιλιέτ Μπινός και ξεδιπλώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με αφιερώματα, διεθνείς συμμετοχές και δυνατές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Μπακιρτζής: «Στα λερωμένα καθίσματα και στους τοίχους του Βίλμα έχουν αποτυπωθεί ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οθόνες / «Τα λερωμένα καθίσματα του "Βίλμα" λένε ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οι Κώστας Μπακιρτζής και Κωστής Σταμούλης μιλούν για τον τελευταίο κινηματογράφο ερωτικών ταινιών λίγο πριν από την πρεμιέρα της ταινίας «Βίλμα: Το τελευταίο αντίο» στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM
Οι Callas έφτιαξαν μια DIY οδύσσεια τσέπης

Οθόνες / Η νέα ταινία των The Callas είναι μια DIY οδύσσεια τσέπης

Με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία τους ο Λάκης και ο Άρης Ιωνάς γύρισαν μια ιστορία γυναικείας αλληλεγγύης, περιέργειας και αγάπης για το «ξένο» με χιούμορ, που ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής αφήγησης.
M. HULOT
Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οθόνες / Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οι Γάλλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον Καναδό ηθοποιό. Το απέδειξαν με ένα εγκάρδιο βραβείο Σεζάρ για την καριέρα του, που συνοδεύτηκε από ενθουσιώδες standing ovation, σε μια σάλα που είχε από Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ