Κέικ φρούτων ηλικίας 106 ετών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική

Κέικ φρούτων ηλικίας 106 ετών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική Facebook Twitter
Το κέικ είχε παρασκευαστεί από τη φίρμα ζαχαροπλαστείων "Huntley & Palmers", οι ιδιοκτήτες των οποίων υπήρξαν και χορηγοί της αποστολής Terra Nova.
3

Τι γεύση μπορεί να έχει ένα κέικ φρούτων 106 ετών που ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική, στο κουτί του με το χαρτί περιτυλίγματος του μαγαζιού που αγοράστηκε πριν από έναν αιώνα; Αυτό ίσως δεν το μάθουμε ποτέ, και πάλι όμως πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη που έγινε από τα μέλη της Antarctic Heritage Trust, τα οποία και εικάζουν ότι το κέικ έμεινε εκεί από μέλη μιας άλλης αποστολής του 1911!

Το γλύκισμα βρέθηκε σε μία καλύβα τύπου Borchgrevink, ο λόγος για τις πρώτες κατασκευές από ανθρώπινα χερια στην Ανταρκτική, ενώ η συγκεκριμένη είναι μία από τις δύο που είχε χτίσει  ο Νορβηγός εξερευνητής Carsten Borchgrevink το 1899 και χρησιμοποιήθηκε από τους εξερευνητές αργότερα.

Κέικ φρούτων ηλικίας 106 ετών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική Facebook Twitter

Οι ειδικοί της AHT πιστεύουν ότι το κέικ χρονολογείται από την εποχή της αποστολής Terra Nova (1910-1913), την καταστροφική τελευταία αποστολή του εξερευνητή Robert Falcon Scott στον Νότιο Πόλο. Αυτός και τέσσερις άλλοι είχαν φτάσει εκεί στις 17 Ιανουαρίου 1912, μόνο για να διαπιστώσουν με απογοήτευσή ότι ο Νορβηγός εξερευνητής Roald Amundsen και η ομάδα τους είχαν προλάβει: είχαν φτάσει εκεί ένα μήνα νωρίτερα στις 14 Δεκεμβρίου 1911. Ο Scott και οι άνδρες του πέθαναν στο ταξίδι επιστροφής, όταν οι ομάδες εκπαιδευμένων σκυλιών δεν κατάφεραν να τους συναντήσουν στο προκαθορισμένο σημείο συνάντησης.

Μόνο θλιβερό απομεινάρι αυτής της φιλόδοξης παρέας εξερευνητών, το κέικ που άφησαν πίσω τους, το οποίο είχε παρασκευαστεί από τη φίρμα ζαχαροπλαστείων "Huntley & Palmers", οι ιδιοκτήτες των οποίων υπήρξαν και χορηγοί της αποστολής Terra Nova. Όσο για τα μέλη του ορμώμενου από τη Νέα Ζηλανδία Antarctic Heritage Trust, που έκανε την ανακάλυψη ας σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν οργανισμό που ξεκίνησε τις αποστολές της μόλις τον Μάιο του 2016 με στόχο την ανάκτηση και τη συντήρηση όλων των αντικειμένων που ακόμη βρίσκονται στις καλύβες του Cape Adare.

Κέικ φρούτων ηλικίας 106 ετών ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική Facebook Twitter

Όσο για το άριστα συντηρημένο γλυκό, οι επιστημονικές απόψεις διίστανται. Το γεγονός ότι είναι παρασκευασμένο με αποξηραμένα φρούτα, το καθιστά ανθεκτικό στην αλλοίωση (καθώς και στα βακτήρια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις), καθώς τα αποξηραμένα φρούτα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, μηδενική υγρασία στο εσωτερικό τους και φυσικά το κέικ διατηρήθηκε για περισσότερο από έναν αιώνα σε πολικές θερμοκρασίες. 

Και πάλι, όμως, οι επιστήμονες που εξέτασαν το... αιωνόβιο κέικ φρούτων, σε καμία περίπτωση δεν θα συμβούλευαν κάποιον να δοκιμάσει έστω και μισή μπουκιά. Άλλωστε, μετά τη συντήρηση των ανθεκτικών αυτών κτισμάτων στην Ανταρκτική, τα μέλη της ομάδας συντήρησης αυτών των αντικειμένων θα είναι υποχρεωμένα να τα επιστρέψουν στη θέση τους, ακριβώς εκεί που τα πρωτοεντόπισαν... 

Αρχαιολογία & Ιστορία
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν η Ομόνοια ανέκαθεν σημείο συνάντησης μοναχικών ανθρώπων;

Ιστορία μιας πόλης / Ήταν η Ομόνοια ανέκαθεν σημείο συνάντησης μοναχικών ανθρώπων;

Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Τάσο Χαλκιόπουλο, τον blogger Athensville, που από το 2009 καταγράφει φωτογραφικά, ειδησεογραφικά, σχολιαστικά το κέντρο της Αθήνας, για την πλατεία της Ομόνοιας
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η συναρπαστική ιστορία των ρωμαίικων νοσοκομείων Μπαλουκλί που κάηκαν στην Πόλη, σε 36 σπάνιες εικόνες

Ελληνισμός / Η συναρπαστική ιστορία των ρωμαίικων νοσοκομείων Μπαλουκλί που κάηκαν στην Πόλη, σε 36 σπάνιες εικόνες

Τα πρότυπα νοσοκομεία Μπαλουκλί, οι φωτισμένοι γιατροί, η ακμή και η παρακμή της ελληνικής κοινότητας και η εξέλιξη της ιατρικής στην Πόλη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ Η συναρπαστική ιστορία του ναυαγίου των Αντικυθήρων και του μοναδικού (και μυστήριου) Μηχανισμού του, ενός επιστημονικού θαύματος του αρχαίου κόσμου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Η συναρπαστική ιστορία του Ναυαγίου των Αντικυθήρων και του μυστήριου μηχανισμού του

Γοητευτικές πληροφορίες και μαρτυρίες για το πιο σημαντικό ελληνικό ναυάγιο της αρχαιότητας και το χρονικό της αποκρυπτογράφησης ενός επιστημονικού θαύματος.
M. HULOT
Το Μεξικό χρησιμοποιεί τα social media και την κοινωνική πίεση για να ανακτήσει τις κλεμμένες αρχαιότητες της χώρας

Πολιτισμός / Το Μεξικό χρησιμοποιεί τα social media για να ανακτήσει τις κλεμμένες αρχαιότητες της χώρας

Το Μεξικό κάνει εκστρατεία χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προχωρά στον εξευτελισμό των οίκων δημοπρασιών. Έχει ανακτήσει χιλιάδες κειμήλια και έχει αναστατώσει τις διεθνείς αγορές αρχαιοτήτων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
γιαννακοπουλος

Επέτειος / 1922: Για εμάς ήταν Μικρασιατική Καταστροφή. Για την Τουρκία θρίαμβος. Για τον υπόλοιπο κόσμο τι ήταν;

Αυτό που για εμάς είναι η Μικρασιατική Καταστροφή στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου γιορτάζεται ως θρίαμβος. Στον υπόλοιπο κόσμο τι πιστεύουν ότι έγινε το 1922; Ένα συνέδριο στη Σάμο μελετά τις συνέπειες, τις αναλογίες και τον παγκόσμιο αντίκτυπο εκείνων των γεγονότων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 28/07- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ- Σε ποια ξενοδοχεία πολυτελείας, μπαρ και καμπαρέ διασκέδαζαν οι Ναζί στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Σε ποια ξενοδοχεία πολυτελείας, μπαρ και καμπαρέ διασκέδαζαν οι Ναζί στην Αθήνα;

Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον ιστορικό Ιάσονα Χανδρινό για την καθημερινή ζωή κατά την περίοδο της Κατοχής αλλά και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους διασκέδαζαν και εκτονώνονταν οι κατακτητές.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πεζοπορία προς την ακρόπολη της αρχαίας Καρθαίας στην Τζια

22 λόγοι που αγαπάμε την καλοκαιρινή Ελλάδα / Πεζοπορία προς την ακρόπολη της αρχαίας Καρθαίας στην Τζια

Ακολουθώντας ένα αρχαίο μονοπάτι ανάμεσα στα βράχια, έπειτα από πεζοπορία μιας ώρας, καταλήγεις, κάθιδρος αλλά ευτυχής, στα παραθαλάσσια ερείπια της αρχαίας Καρθαίας (8ος αι. π.Χ.), στην Τζια.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Σπίτια Καλλιτεχνών στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Ιστορικά σπίτια καλλιτεχνών στην Αθήνα

Πού ζούσαν, πού δημιουργούσαν, πού συναντήθηκαν και πού έφυγαν από τη ζωή καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες που έζησαν στην πόλη μας; Μία συνομιλία με την ηθοποιό Αμαλία Καβάλη, η οποία χαρτογραφεί τα σπίτια των καλλιτεχνών στην Αθήνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ

σχόλια

2 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ