TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Νότιος Πόλος. Κούρσα θανάτου για την αποστολή του Robert Scott (1912).

 

Νότιος Πόλος. Κούρσα θανάτου για την αποστολή του Robert Scott (1912). Facebook Twitter
Ο Herbert Ponting, φωτογράφος της αποστολής, ψυχαγωγεί τα μέλη της με φωτογραφίες από τα ταξίδια του. Φωτ. Canterbury Museum. New Zealand.

Νότιος Πόλος. Κούρσα θανάτου για την αποστολή του Robert Scott (1912).

 

Στην κούρσα για την κατάκτηση του Νότιου Πόλου, ο Νορβηγός Roald Amundsen κατάφερε να προηγηθεί με διαφορά 33 ημερών, λόγω της καλύτερης προετοιμασίας του, αλλά και της μυστικότητας με την οποία περιέβαλε την αποστολή του, εν αντιθέσει με την πολυδιαφημισμένη και πολύ πρόχειρη αντίστοιχη βρετανική αποστολή του Robert Scott. Ο Νορβηγός ολοκλήρωσε με επιτυχία το ταξίδι της επιστροφής μέσα από τις παγωμένες εκτάσεις της Ανταρκτικής. 'Οταν με τη σειρά τους το επιχείρησαν, ο Scott και οι τέσσερις συντροφοί του δεν μπόρεσαν να νικήσουν την πείνα, την κούραση και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

"Η ζωή στην Ανταρκτική θα μπορούσε να είναι μονότονη, και γι' αυτό, όταν δεν δούλευαν, ήταν σημαντικό για τους άντρες να κρατάνε το μυαλό τους απασχολημένο.

Εκείνοι που απολάμβαναν την ανάγνωση είχαν στη διαθεσή τους στο καταφύγιο μια μεγάλη βιβλιοθήκη, η οποία περιελάμβανε βιβλία για όλα τα γούστα, από επιστημονικές αναφορές μέχρι πιο ανάλαφρες αναγνώσεις. Στα πολλά μυθιστορήματα περιλαμβάνονταν έργα γνωστών συγγραφέων όπως οι Kipling, Dickens και Brontë. Οι άνδρες είχαν πολλά παιχνίδια για να διασκεδάζουν - χαρτιά, σκάκι, ντόμινο, τάβλι, και όταν δεν έκανε πολύ κρύο, ποδόσφαιρο στον πάγο.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η μουσική από το γραμμόφωνο "δημιουργούσε μια ευχάριστη οικεία ατμόσφαιρα", όπως θυμήθηκε αργότερα ο Cherry-Garrard, και τα μέλη της εκστρατείας μπορούσαν να παρακολουθούν ενημερωτικές διαλέξεις αρκετές φορές την εβδομάδα. Δεν ενδιαφέρονταν όλοι για τα ακαδημαϊκά θέματα, αλλά οι ταξιδιωτικές περιπέτειες του φωτογράφου της αποστολής Ponting ήταν πάντα δημοφιλείς. 'Εδιναν μια γεύση από ξένες χώρες σε αυτή την έρημη περιοχή."

Scott's last expedition

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ