Κάθε στρατιώτης έχει τη δική του ιστορία

Κάθε στρατιώτης έχει τη δική του ιστορία Facebook Twitter
0

Κάθε στρατιώτης έχει τη δική του ιστορία Facebook Twitter
Η καινούργια ταινία του Panoply θα είναι η μεγαλύτερη που έχουν δημιουργήσει ποτέ ως τώρα, καθώς θα διαρκεί 5 λεπτά και όχι λίγα δευτερόλεπτα όπως οι άλλες. Θα λέγεται "Κάθε στρατιώτης έχει τη δική του ιστορία" και θα έχει ως θέμα της τη ζωή ενός αρχαίου Έλληνα οπλίτη.

Αρκετό καιρό πριν από αυτή τη στήλη, με το άρθρο Κι όμως κινούνται!, είχαμε παρουσιάσει το πρόγραμμα Panoply του Ure Museum of Greek Archaeology του Πανεπιστημίου του Reading και τις υπέροχες ταινίες του που ζωντανεύουν παραστάσεις αρχαίων ελληνικών αγγείων.

(Αν δεν το έχετε διαβάσει ήδη, διαβάστε το και δείτε τα υπέροχα ταινιάκια)

Το άρθρο εκείνο ήταν πολύ δημοφιλές και αναπαράχθηκε μάλιστα σε άλλα ελληνικά διαδικτυακά μέσα (κατά κανόνα χωρίς τις δέουσες αναφορές, αλλά αυτό είναι έλασσον). 

 

Αυτή τη φορά η κ. Sonya Nevin, μία εκ των συντελεστών του προγράμματος Panoply μου έγραψε ευγενικά προκειμένου να προσκαλέσει όλους τους έλληνες αναγνώστες του Lifo.gr να συμμετάσχουν, αν το επιθυμούν, στο καινούργιο συναρπαστικό πρότζεκτ του Πανεπιστημίου του Reading.

 

Η ταινία για τη ζωή ενός αρχαίου Έλληνα οπλίτη

Η καινούργια ταινία του Panoply θα είναι η μεγαλύτερη που έχουν δημιουργήσει ποτέ ως τώρα, καθώς θα διαρκεί 5 λεπτά και όχι λίγα δευτερόλεπτα όπως οι άλλες. Θα λέγεται "Κάθε στρατιώτης έχει τη δική του ιστορία" και θα έχει ως θέμα της τη ζωή ενός αρχαίου Έλληνα οπλίτη.

 

Η καινούργια ταινία θα δώσει ζωή και κίνηση σε αυτό το θαυμάσιο ευβοϊκό αγγείο της συλλογής του Μουσείου Ure 

 

 

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη στις 18 Οκτωβρίου, μπορείτε όμως ήδη να ρίξετε μια ματιά στο trailer. 

 


 

 

Η ταινία με πρωταγωνιστές όλους εμάς

Μέχρι την τελική παρουσίαση της ταινίας, το πρόγραμμα σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ακόμη ταινία, στην οποία αυτή τη φορά θα συμμετάσχουν σύγχρονοι άνθρωποι που θα προσπαθήσουν να αφηγηθούν όλοι μαζί, από τη δική τους πλευρά, με τη δική τους φαντασία, τη ζωή ενός οπλίτη στην αρχαιότητα. 

 

Το πρόγραμμα προσκαλεί κάθε έναν που το επιθυμεί να φανταστεί έναν οπλίτη, δηλαδή έναν απλό στρατιώτη της αρχαιότητας, σαν άτομο, πώς θα ήταν η ζωή του, οι συγκεκριμένες προτιμήσεις του, τι αγαπούσε, τι ονειρευόταν, τι επιθυμούσε, τι φοβόταν.

Κάθε ένας από μας μπορεί να δανείσει τη φωνή του στον αρχαίο οπλίτη, να του δώσει τη δυνατότητα να μιλήσει, λέγοντας μία μόνο φράση, για παράδειγμα "Μου λείπει η οικογένειά μου", "Θέλω να είμαι αρχηγός", "Πολεμάω για να προστατεύσω την πατρίδα μου", "Είμαι πολύ γέρος για να πολεμάω". 

Οδηγίες

Όσοι αναγνώστες μας επιθυμούν να συμμετάσχουν στην δημιουργία της ταινίας που θα δίνει φωνή στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων οπλιτών ας ακολουθήσουν τις ακόλουθες απλές οδηγίες: 

1. Ακολουθώντας αυτο το σύνδεσμο θα οδηγηθείτε σε ένα αρχείο pdf, όπου θα βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες. Παρακαλώ διαβάστε το προσεκτικά, ιδίως μάλιστα τη σελίδα 6 που αφορά και τις σχετικές άδειες.

2. Εκτυπώνετε τη σελίδα 3 και γράφετε επάνω μόνο μία πρόταση, σε πρώτο πρόσωπο (σαν να μιλούσε δηλαδή ο ίδιος ο οπλίτης) στα αγγλικά ή τα ελληνικά. 

3. Βγάζετε μια φωτογραφία στην οποία εσείς κρατάτε μπροστά σας τη σελίδα 3 με το κείμενο που έχετε γράψει. 

4. Στέλνετε τη φωτογραφία σας στην κ. Sonya Levin σε αυτή τη διεύθυνση [email protected]

Πολλές περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε επισκεπτόμενοι τη σελίδα του.

 

Τι λέτε; Σας ενδιαφέρει; 

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορίες περιθωρίου και σεξεργασίας στην Τρούμπα και τα Βούρλα

Βιβλίο / Ιστορίες περιθωρίου και σεξεργασίας στην Τρούμπα και τα Βούρλα

Το νέο βιβλίο του Βασίλη Πισιμίση είναι μια ιστορική καταγραφή της «ιερής πορνείας» και των ανθρώπων που τη διαχειρίζονταν στις περιοχές του Πειραιά, με συγκλονιστικές αφηγήσεις και ντοκουμέντα.
M. HULOT
Δημήτρης Παντερμαλής (1940-2022)

Απώλειες / Δημήτρης Παντερμαλής (1940-2022): «Στο μουσείο έρχεσαι για να συνομιλήσεις με αυτά που βλέπεις»

Ο Δημήτρης Παντερμαλής, ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολόγους της εποχής μας και ο άνθρωπος που βρέθηκε στο τιμόνι του Μουσείου Ακρόπολης από την πρώτη μέρα της θεμελίωσής του, πέθανε σε ηλικία 81 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αρχαία Ρώμη: Χοιρινό για τους πλούσιους, κοτόπουλο για τους φτωχούς και βρόμη για τις γυναίκες

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαία Ρώμη: Κοτόπουλο για τους φτωχούς, βρώμη για τις γυναίκες

Τι φανερώνει η μελέτη ταφικών γευμάτων στη νεκρόπολη της Villa de Μadrid για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία; Απαντά στη LiFO η επίκουρη καθηγήτρια Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ελένη Φάσσα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο πολυεκατομμυριούχος που επιστρέφει 161 κυκλαδικές αρχαιότητες στην Ελλάδα

Λέοναρντ Στερν / Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος που επιστρέφει 161 κυκλαδικές αρχαιότητες στην Ελλάδα

161 αρχαιότητες, μοναδικά δείγματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού, που ανήκουν στο ελληνικό κράτος θα εκτεθούν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στο MET της Νέας Υόρκης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ιερογλυφικά: Ξεκλειδώνοντας την αρχαία Αίγυπτο», μια έκθεση για τα μυστικά του Αιγυπτιακού πολιτισμού

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Ιερογλυφικά: Ξεκλειδώνοντας την αρχαία Αίγυπτο», μια καθηλωτικη έκθεση

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών, η έκθεση μάς ταξιδεύει στις κοπιώδεις προσπάθειες που προηγήθηκαν και στις αποκαλύψεις που ακολούθησαν αυτή την πρωτοποριακή στιγμή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΠΕΜΠΤΗ 21/07 - ΗΧΗΤΙΚΟ ΥΠΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ- Υπήρχε όντως παράδοση παιδεραστίας στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχε όντως παράδοση παιδεραστίας στην αρχαία Αθήνα;

H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον ιστορικό Κώστα Βλασόπουλο για ένα είδος σεξουαλικής σχέσης που θεωρήθηκε από τους Έλληνες, ειδικά της Αρχαϊκής και Κλασικής περιόδου πολύ σημαντικό για τη συνοχή της πόλης
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η Αυστραλή ανθρωπολόγος που έκανε την Ανάφη δεύτερη πατρίδα

Μάργκαρετ Κένα / Η Αυστραλή ανθρωπολόγος που έκανε την Ανάφη δεύτερη πατρίδα

Έφτασε πριν 50 χρόνια για την ανάγκη μιας διατριβής και ερωτεύτηκε τη φύση, τους ανθρώπους της και την ιδιαίτερη ιστορία της ως τόπος εξορίστων. Μια συνομιλία μαζί της και 18 ανέκδοτες φωτογραφίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
O Μαρκ Μαζάουερ μιλά για την Θεσσαλονίκη των συναγωγών και των χαμάμ

Ιστορία / O Μαρκ Μαζάουερ μιλά για την Θεσσαλονίκη των συναγωγών και των χαμάμ

Μόλις είχε εκδοθεί στα ελληνικά το σπουδαίο βιβλίο του Μαζάουερ για την Θεσσαλονίκη, «Η πόλη των φαντασμάτων», ο Γιώργος Καρουζάκης του είχε πάρει μια σύντομη συνέντευξη στην έντυπη LIFO για την σχέση του με την πόλη και την Ιστορία της. Ψηφιοποιείται σήμερα για πρώτη φορά.
THE LIFO TEAM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ