Update: Νέα μεγάλη διαδήλωση αυτή την ώρα

Update: Νέα μεγάλη διαδήλωση αυτή την ώρα Facebook Twitter
27

Πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένο από το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη, προετοιμάζοντας  νέα μεγάλη διαδήλωση. Αρκετές αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζουν πως υπάρχουν διακοπές στην πρόβαση στο Διαδίκτυο, ενώ η αστυνομία αποχώρησε από την πλατεία πριν από τις πέντε, επιτρέποντας να γίνει η διαδήλωση, όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Στο μεταξύ, τα τουρκικά δίκτυα έδειξαν πλάνα με πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές να επιβιβάζονται σε μικρά πλοία για να περάσουν στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Παρασκευή έχουν συλληφθεί 81 άτομα, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.


Update: Νέα μεγάλη διαδήλωση αυτή την ώρα Facebook Twitter

Να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες κάλεσε σε τηλεοπτική ομιλία του τους διαδηλωτές ο Ενρτογάν λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αστυνομία ήταν εκεί χθες, εκεί είναι σήμερα και εκεί θα είναι αύριο γιατί η πλατεία Ταξίμ δεν μπορεί να είναι ένας τόπος όπου οι εξτρεμιστές θα κάνουν ό,τι θέλουν». Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η  θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων και των περιουσιών τους με την αστυνομία να παραμένει στην πλατεία Ταξίμ για να «διατηρήσει την τάξη».

 «Ζητώ από τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στους επισκέπτες, τους περαστικούς και τους καταστηματάρχες», τόνισε ο Ερντογάν.

 «Κάθε τέσσερα χρόνια διεξάγουμε εκλογές και η χώρα αυτή κάνει την επιλογή της. Αυτοί που έχουν πρόβλημα με την πολιτική της κυβέρνησης μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους στα πλαίσια του νόμου και της δημοκρατίας», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, κάνοντας σαφές ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση του νέου οικιστικού σχεδίου στην περιοχή, το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για τις διαδηλώσεις.


Συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια και οι συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη, και κυρίως στην πλατεία Ταξίμ, όπου από το πρωί φτάνουν συνεχώς χιλιάδες διαδηλωτές ενώ οι δυνάμεις καταστολής έχουν αυξήσει την παρουσία τους με ασπίδες, θωρακισμένα οχήματα και αντλίες νερού. Ήδη έχει γίνει χρήση δακρυγόνων και νερού ενάντια στους ακτιβιστές που διαδηλώνουν με σύνθημα: «Ενωμένοι κατά του φασισμού».

Όλα ξεκίνησαν χθες, όταν κατεστάλη βίαια διαμαρτυρία ακτιβιστών που είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί, στην πλατεία, για να διαμαρτυρηθούν για το μπάζωμα του πάρκου, στο βωμό της ανάπτυξης και της ανέγερσης ξενοδοχείων και καταστημάτων.

 

Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις, με τους διαδηλωτές να καταγγέλουν τη βιαιότητα της αστυνομίας και τους τραυματίες να υπολογίζονται σε 60 από τις κυβερνητικές πηγές και σε περισσότερους από 200 από την πλευρά των ακτιβιστών.

Update: Νέα μεγάλη διαδήλωση αυτή την ώρα Facebook Twitter

Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ εκατοντάδων διαδηλωτών και αστυνομίας, η οποία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και- όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- «χτυπά όποιον βρει μπροστά της».

 

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα haberedikkat.com και η τουρκική Indymedia, ένας φοιτητής έχασε τη ζωή του σήμερα, από καρδιακό επεισόδιο, μετά την ρίψη χημικών από την αστυνομία.Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται μια Αιγύπτια τουρίστρια που τραυματίστηκε στα επεισόδια και υποβλήθηκε σε επέμβαση αφού διαπιστώθηκε ότι είχε εγκεφαλική αιμορραγία. Η 34χρονη γυναίκα χτυπήθηκε από ένα δοχείο δακρυγόνου. Ακόμα, μια σκαλωσιά κατέρρευσε κατά την βίαιη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα διαδηλωτές.

Η κατάσταση στην Τουρκία είναι πλέον έκρυθμη αφού ήδη τα επεισόδια και οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί στην Άγκυρα και σε μεγάλες πόλεις, όπως το Ικόνιο, η Σμύρνη και η Αλικαρνασσός.

 

Update: Νέα μεγάλη διαδήλωση αυτή την ώρα Facebook Twitter

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι ανησυχεί για αυτό που περιγράφεται ως «χρήση υπερβολικής βίας» από την αστυνομία, ενάντια σε αυτό που είχε ξεκινήσει ως μια ειρηνική διαμαρτυρία.

27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι μεταξύ των θυμάτων

Διεθνή / Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν

Το Ισραήλ στόχευσε και χτύπησε το νοσοκομείο Νάσερ - Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως το δεύτερο πλήγμα εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM
Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος της νεότερης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Διεθνή / Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος μιας 21χρονης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Η Σάρλοτ Γουόκερ δεν δίστασε να μιλήσει και για τη διαμάχη της με την πρόεδρο του κόμματος One Nation, Πολίν Χάνσον, η οποία την είχε αποκαλέσει «βρέφος στην πάνα»
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Διεθνή / Τουρκία: Πρόστιμο στον υπουργό Μεταφορών που έτρεχε με 225 χιλιόμετρα την ώρα - Ανέβασε και βίντεο στα social

Το βίντεο, με λαϊκή μουσική υπόκρουση και αποσπάσματα από ομιλία του Τούρκου προέδρου να εξαίρει τις κυβερνητικές υποδομές, δείχνει το κοντέρ του αυτοκινήτου
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερις δημοσιογράφοι, σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν το δεύτερο πλήγμα του Ισραήλ εναντίον του νοσοκομείου Νάσερ εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM
Ο τυφώνας Κατζίκι πλησιάζει στο Βιετνάμ: 325.000 κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους

Διεθνή / Ο τυφώνας Κατζίκι πλησιάζει στο Βιετνάμ: 325.000 κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους

Ο Κατζίκι, ο πέμπτος τυφώνας που πλήττει το Βιετνάμ φέτος, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη θάλασσα, στον Κόλπο του Τονκίν, όπου προκαλεί κύματα ύψους ως και 9,5 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Τουλάχιστον 6 νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Υεμένη

Διεθνή / Τουλάχιστον 6 νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Υεμένη

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε για ακόμη μια φορά ότι «το τρομοκρατικό καθεστώς των Χούτι θα πληρώσει πολύ ακριβά για τις επιθέσεις του εναντίον του κράτους του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM