Τα τρισδιάστατα μοντέλα της αρχαίας Αθήνας από έναν Έλληνα animator

Τα τρισδιάστατα μοντέλα της αρχαίας Αθήνας από έναν Έλληνα animator Facebook Twitter
1

Μπορεί ο Χρυσός Αιώνας των Αθηνών να έχει περάσει στην ιστορία αλλά χάρη στον φωτογράφο και animator Δημήτρη Τσαλκάνη μπορεί κανείς να περιηγηθεί στην αρχαία πόλη, τουλάχιστον στην ψηφιακή μορφή της.

Ο Δημήτρης Τσαλκάνης, χρειάστηκε 13 χρόνια προκειμένου να αναδημιουργήσει μέσω προγραμμάτων τρισδιάστατων απεικονίσεων, το σημαντικό αυτό κεφάλαιο στην ιστορία της πόλης των Αθηνών, αναφέρει το Hyperallergic. Ο ιστότοπος με τίτλο «Αρχαία Αθήνα 3D» αποτελεί μια εντυπωσιακή εμπειρία καθώς παρουσιάζει τα σπουδαία μνημεία της πόλης μέσα από επτά περιόδους που χρονολογούνται από το 1200 π.Χ. και τη Μυκηναϊκή περίοδο μέχρι τα νεότερα χρόνια (1833 μ.Χ).

Δημιουργώντας το «Αρχαία Αθήνα 3D» το 2008, ο δημιουργός του επέτρεψε στα «κύματα» της αρχιτεκτονικής να οδηγήσουν τις επτά περιόδους που παρουσιάζονται, με τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης τους να αλληλοεπικαλύπτονται – χωρίς ωστόσο να ταιριάζουν απόλυτα με εκείνες των κειμένων.


Η επιλογή μιας από τις περιόδους, από το μενού του ιστότοπου,  οδηγεί τον χρήστη σε μια σελίδα με ένα σύντομο μάθημα ιστορίας και συνδέσμους σε μεμονωμένα μνημεία, τα οποία παρέχονται με τις αρχιτεκτονικές προσθήκες κάθε εποχής.


Ο ιστότοπος ο οποίος είναι «χτισμένος» σε ανοιχτό κώδικα, προσθέτει ενημερώσεις κάθε φορά που υπάρχουν νέα δεδομένα σχετικά με τις αρχαιολογικές επιφάνειες της Αθήνας, ώστε να διατηρείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια.

Αυτό είναι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι ο καλλιτέχνης τα κάνει όλα μόνος του: Το έργο ξεκίνησε και παραμένει μια «προσωπική δημιουργία, χωρίς καμία επίσημη στήριξη», δηλώνει ο ίδιος. «Δεν είχα προηγούμενη εμπειρία στο 3-D και άρχισα να πειραματίζομαι στον ελεύθερο χρόνο μου» εξομολογείται.

 


Όπως αναφέρει ο ίδιος στον ιστότοπο οι αναπαραστάσεις που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα αποτελούν καλλιτεχνικές απεικονίσεις. Όπως και κάθε αναπαράσταση μνημείου που δεν υπάρχει πλέον, είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθεί μία 100% πιστή αντιγραφή του πραγματικού. Ωστόσο οι αλλαγές που έγιναν στην πόλη είναι ξεκάθαρες.

Η Ακρόπολη έχει τις ρίζες της στην Μυκηναϊκή περίοδο με την άφιξη των πρώτων Ελληνικών φυλών να εγκαθίστανται στην περιοχή δημιουργώντας μία σειρά από μνημεία και παλάτια.Καθώς ο πολιτισμός αναπτυσσόταν, οικοδόμοι δημιούργησαν έναν τοίχο γύρω από την Αθήνα, προσθέτοντας ναούς για να τιμήσουν τους θεούς, μεταξύ των οποίων και ο Παρθενώνας.

Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Τσαλκάνης, ο ιστότοπος περιέχει περισσότερο από ένα μάθημα ιστορίας: Προσφέρει επίσης μια ματιά στην καθημερινή ζωή πολλές χιλιετίες πίσω.


«Το 3-D είναι ένα απίστευτο εργαλείο για να οραματιστεί κανείς το παρελθόν και να προσομοιάσει τον τρόπο που πριν από 2,500 χρόνια οι άνθρωποι βίωναν στην Αθήνα» λέει και προσθέτει πως «δίνει την ευκαιρία να πειραματιστούμε με κάθε δυνατό τρόπο χωρίς να βλάψουμε τα πραγματικά μνημεία».


Από το ντεμπούτο του, το «Αρχαία Αθήνα 3D» διατίθεται δωρεάν ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Ο ιστότοπος διαθέτει παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα YouTube, Facebook και Instagram και ο δημιουργός του σκέπτεται μελλοντικά τη δημιουργία εφαρμογής για όσους θέλουν να έχουν την ευκαιρία να έχουν μαζί τους την αρχαία πόλη των Αθηνών όποτε θελήσουν να την επισκεφτούν.

 

Με πληροφορίες από Smithsonian Magazine / Ancient Athens 3D

Culture
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

1 σχόλια