Η σύγχρονη αρχιτεκτονική συναντά την αρχαία κινεζική φιλοσοφία στο νέο θέατρο της πόλης Xingtai Facebook Twitter
Συνδυάζοντας τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με την αρχαία Κινεζική φιλοσοφία, το πρότζεκτ θα σεβαστεί απόλυτα τις παραδόσεις μιας από τις παλιότερες πόλεις της Κίνας. Φωτο: plomp

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική συναντά την αρχαία κινεζική φιλοσοφία στο νέο θέατρο της πόλης Xingtai

1

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta, ύστερα από την πρόσφατη επιτυχία του σε διαγωνισμό, πρόκειται να αναλάβει τον σχεδιασμό του νέου μεγάλου θεάτρου της πόλης Xingtai στην Κίνα. Στόχος αυτού του πρότζεκτ είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος-ορόσημο για τα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη, που αποκτά, με την πάροδο των χρόνων, έναν πιο εκσυγχρονισμένο χαρακτήρα. 

Συνδυάζοντας τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με την αρχαία κινεζική φιλοσοφία, το πρότζεκτ θα σεβαστεί απόλυτα τις παραδόσεις μιας από τις παλιότερες πόλεις της Κίνας. «Η Xingtai κοιτάζει προς το μέλλον, ενώ παράλληλα παραμένει γειωμένη στην πλούσια ιστορία της» αναφέρει ο αρχιτέκτονας και ιδρυτής του Snøhetta, Κjetil Τrædal Τhorsen. «Το θέατρο αυτό είναι μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία που θα λειτουργήσει ως συνέχεια του πολιτισμού και της κουλτούρας της πόλης».

Tο θέατρο ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος για παραστάσεις από ολόκληρο τον κόσμο, θα απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και πρόκειται να αποτελέσει σημείο-ορόσημο τόσο για μελλοντικούς επισκέπτες όσο και για τους μόνιμους κατοίκους της Xingtai.

Βέβαια, ο συγκεκριμένος χώρος δεν θα αποτελεί αποκλειστικά και μόνο θέατρο, αλλά θα στεγάσει επίσης ένα μουσείο τεχνολογίας και επιστήμης, μια κυκλική πλατεία για τη διοργάνωση εκδηλώσεων κι ένα «οικολογικό πάρκο», δίνοντας έτσι στους επισκέπτες μια αρκετά μεγάλη ελευθερία κινήσεων και χώρου για να αλληλεπιδρούν και να είναι πιο δημιουργικοί. 

Παράλληλα, το κυκλικό σχήμα του εξωτερικού χώρου θα επιτρέπει στους επισκέπτες να θαυμάσουν το θέατρο από πολλές οπτικές, ενώ η είσοδός σε αυτόν τον εξωτερικό χώρο δεν θα απαιτεί εισιτήριο. 

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική συναντά την αρχαία κινεζική φιλοσοφία στο νέο θέατρο της πόλης Xingtai Facebook Twitter
Φωτο: plomp
Η σύγχρονη αρχιτεκτονική συναντά την αρχαία κινεζική φιλοσοφία στο νέο θέατρο της πόλης Xingtai Facebook Twitter
Φωτο: plomp

Η κινεζική φιλοσοφία από την οποία έχει εμπνευστεί το αρχιτεκτονικό ύφος του θεάτρου ονομάζεται «tian yuan di fang» κι αναφέρεται σε έναν κυκλικό ουρανό και μια τετράγωνη γη. Ο κυκλικός ουρανός αναπαριστά τα κινούμενα στοιχεία, όπως το φεγγάρι και τα αστέρια, ενώ η τετράγωνη γη τη σταθερότητα του εδάφους. 

Συγχρόνως, η κεραμική πρόσοψη του κτιρίου λειτουργεί, κατά κάποιον τρόπο, σαν φόρος τιμής στη μακρά ιστορία της πόλης πάνω στην πορσελάνη, διαχέοντας έτσι το φως στο εσωτερικό του κτιρίου. Ασφαλώς, στα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία του θεάτρου ανήκει και ο λαμπερός χώρος στην οροφή, που απέχει 22,5 μέτρα από το έδαφος.  

Τέλος, το θέατρο ουσιαστικά θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος για παραστάσεις από ολόκληρο τον κόσμο, θα απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και πρόκειται να αποτελέσει σημείο-ορόσημο τόσο για μελλοντικούς επισκέπτες όσο και για τους μόνιμους κατοίκους της Xingtai.

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική συναντά την αρχαία κινεζική φιλοσοφία στο νέο θέατρο της πόλης Xingtai Facebook Twitter
Φωτο: plomp
Η σύγχρονη αρχιτεκτονική συναντά την αρχαία κινεζική φιλοσοφία στο νέο θέατρο της πόλης Xingtai Facebook Twitter
Φωτο: plomp

Με πληροφορίες από design boom

Design
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αίθουσες του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας στο φως

Αποκλειστικό / Οι αίθουσες του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας στο φως

Mε την πρόσφατη παραχώρησή του από την ΕΤΑΔ στον δήμο Πεντέλης, το θρυλικό Καστέλο της Ροδοδάφνης παύει να είναι κτίριο-φάντασμα και μετατρέπεται σε πολυχώρο πολιτισμού, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
yf

Design / Potiropoulos+Partners: Πώς «γεννήθηκε» το νέο ερευνητικό κέντρο και ποια είναι η φιλοσοφία της καινοτομίας αυτής

Το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο παρουσίασε τη δική του in house Research+Design «ομάδα» με την ονομασία «p+R+D», κατά τα πρότυπα των διεθνών αρχιτεκτονικών γραφείων.
THE LIFO TEAM
Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας το φετινό περίπτερο Serpentine

Design / Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας: Αυτό είναι το περίπτερο Serpentine για το 2025

Η πρωτοποριακή αυτή ανάθεση, που ξεκίνησε το 2000 με τη Ζάχα Χαντίντ και παρουσίασε μέσα από τα pavilions μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής, γιορτάζει τα 25 της χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Design / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ώρα για Comicdom CΟΝ 2025 / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Design / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 16 έως 18 Μαΐου, φιλοξενώντας 180 Έλληνες και ξένους καταξιωμένους δημιουργούς. Δείτε όλα τα highlights του φετινού προγράμματος.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια