Με τέκνο και συνθήματα κατά των νεοναζί απάντησαν χιλιάδες διαδηλωτές στη συγκέντρωση των ακροδεξιών του AfD στο Βερολίνο

Με τέκνο και συνθήματα κατά των νεοναζί απάντησαν χιλιάδες διαδηλωτές στη συγκέντρωση των ακροδεξιών του AfD στο Βερολίνο Facebook Twitter
1

Μεγάλη ήταν η ένταση χθες στο Βερολίνο σε μια μέρα ανοιχτής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη συγκέντρωση της άκρας δεξιάς και σε χιλιάδες αντιδιαδηλωτές που απάντησαν με τεράστια συμμετοχή.

Το μεσημέρι, ένα πλήθος ακροδεξιών διαδηλωτών του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έκανε πορεία από τον κεντρικό σταθμό του Βερολίνου προς την πύλη του Βραδεμβούργου, φωνάζοντας τα αγαπημένα συνθήματα αυτού του σχηματισμού: «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει» και «Είμαστε ο λαός».

Με τέκνο και συνθήματα κατά των νεοναζί απάντησαν χιλιάδες διαδηλωτές στη συγκέντρωση των ακροδεξιών του AfD στο Βερολίνο Facebook Twitter

Στην άλλη όχθη του Σπρέε, μπροστά από το Ράιχσταγκ, την έδρα της βουλής, χιλιάδες συνδικαλιστές, απλοί Βερολινέζοι και μέλη ενώσεων ή κομμάτων, ανταγωνίζονταν αυτή τη συγκέντρωση της άκρας δεξιάς.

Αυτοί οι τελευταίοι απέκλεισαν μια γέφυρα υποχρεώνοντας τους διαδηλωτές της AfD να αλλάξουν την αρχική τους διαδρομή. Οι ακροδεξιοί διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους από άλλον δρόμο.

Αλλού η αστυνομία ανακοίνωσε πως χρειάσθηκε να καταφύγει σε δακρυγόνα για να χωρίσει ορισμένους διαδηλωτές.

«Η ναζιστική προπαγάνδα δεν είναι δικαίωμα» και «Όλο το Βερολίνο είναι εναντίον της AfD», φώναζαν επίσης οι χιλιάδες αντιδιαδηλωτές.

Με τέκνο και συνθήματα κατά των νεοναζί απάντησαν χιλιάδες διαδηλωτές στη συγκέντρωση των ακροδεξιών του AfD στο Βερολίνο Facebook Twitter

Πλοία κατά της AfD, διακοσμημένα με πανό και μπαλόνια, συμμετείχαν επίσης στη συγκέντρωση, ενώ νυκτερινά κέντρα είχαν προβλέψει να πνίξουν τα συνθήματα της άκρας δεξιάς μέσα στη μουσική τέκνο με τη βοήθεια μεγαφώνων τοποθετημένων σε καμιονέτες και σε πλοία.

Ένα από τα πιο πολυπληθή μπλοκ διαδηλωτών ήταν αυτό που οργανώθηκε από περίπου 100 κλαμπ της θρυλικής τέκνο σκηνής του Βερολίνου. 

«Η κουλτούρα των κλαμπ του Βερολίνου είναι όλα όσα δεν είναι οι Ναζί», ανέφερε η ομάδα σε δήλωση. «Είμαστε προοδευτικοί, queer, φεμινιστές, αντιρατσιστές, χωρίς αποκλεισμούς και πολύχρωμοι», πρόσθεσαν.

Οι διαδηλωτές αυτοί μετέτρεψαν την πορεία τους σε γιορτή με DJs και το κλίμα μέχρι αργά το βράδυ θύμιζε Παρέλαση Υπερηφάνειας.

Με τέκνο και συνθήματα κατά των νεοναζί απάντησαν χιλιάδες διαδηλωτές στη συγκέντρωση των ακροδεξιών του AfD στο Βερολίνο Facebook Twitter

Εξαιτίας των φόβων για βίαια επεισόδια, περίπου 2.000 αστυνομικοί κλήθηκαν για να εξασφαλίσουν την τάξη, καθώς ομάδες που δηλώνουν «αντιφασιστικές» είχαν υποσχεθεί να σαμποτάρουν την πορεία της AfD, δημιουργώντας φόβους για επεισόδια.

Η Μπέατριξ φον Στορχ, μία από τους επικεφαλής της άκρας δεξιάς, ξανάπιασε μπροστά στο πλήθος το αγαπημένο θέμα του κόμματός της: την καταγγελία της απειλής που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το ισλάμ.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι η ελευθερία απέναντι στον εξισλαμισμό», δήλωσε, καθώς το κόμμα της αύξησε τη δημοτικότητά του τρεφόμενο από τους φόβους που προκλήθηκαν από την άφιξη από το 2015 άνω του ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο.

Με τέκνο και συνθήματα κατά των νεοναζί απάντησαν χιλιάδες διαδηλωτές στη συγκέντρωση των ακροδεξιών του AfD στο Βερολίνο Facebook Twitter

Ο Κρίστιαν Νοϊμπάουερ, 47 ετών, υπογραμμίζει το γεγονός αυτό καταγγέλλοντας την υποδοχή των μεταναστών που αποφασίσθηκε από τη γερμανίδα καγκελάριο.

«Δεν γίνεται πια μ' αυτή την Μέρκελ, είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να σπαταλά τόσα χρήματα για πρόσφυγες και να αφήνει ηλικιωμένους ανθρώπους μέσα στην εξαθλίωση», λέει.

Θορυβώδης στη βουλή όπου έκανε ηχηρή είσοδο στις βουλευτικές της 24ης Σεπτεμβρίου (έλαβε ποσοστό σχεδόν 13%), η AfD δηλώνει πλέον ότι θέλει κινητοποιήσεις στους δρόμους εναντίον της Μέρκελ, που είναι το μαύρο πρόβατό της.

Με τέκνο και συνθήματα κατά των νεοναζί απάντησαν χιλιάδες διαδηλωτές στη συγκέντρωση των ακροδεξιών του AfD στο Βερολίνο Facebook Twitter

Αφού ανακοίνωσε 10.000 συμμετέχοντες στην αστυνομία, η ηγεσία του κόμματος αναθεώρησε τις φιλοδοξίες της αυτή την εβδομάδα, λέγοντας πως υπολογίζει σε 2.500 έως 5.000 διαδηλωτές. Πολλοί δεν τολμούν να δηλώσουν δημόσια τη συμπάθειά τους προς την Εναλλακτική για τη Γερμανία, επειδή φοβούνται αντίποινα στο περιβάλλον ή στην εργασία τους, υποστηρίζει η AfD.

Οι αντιδιαδηλωτές όλων των πλευρών κινητοποιήθηκαν από την πλευρά τους εδώ και μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «να μην αφήσουν τον δρόμο στους συμπαθώντες την AfD». Για τους περισσότερους, το ζήτημα είναι να εμποδίσουν ειρηνικά να ακουστεί το μήνυμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Πιο ανησυχητικό για την αστυνομία είναι το γεγονός ότι εδώ και ημέρες μέλη του κινήματος Antifa έχουν γράψει στο Ίντερνετ συνθήματα όπως «καλύτερα το χάος παρά η AfD». Συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και το εν λόγω κίνημα σημειώνονται τακτικά στο Βερολίνο.

«Όλοι όσοι θα είναι στη διαδήλωσή μας ξέρουν καλά πως δεν θα είναι ένας ήσυχος περίπατος», δήλωσε ο Αντρέας Κάλμπιτς, στέλεχος της AfD.

Με πληροφορίες από Guardian/ AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Διεθνή / Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Οι Αρχές καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με αυστηρές απαγορεύσεις για τη φετινή περίοδο του χατζ, για να περιορίσουν τον υπερπληθυσμό στη Μέκκα, η οποία στο παρελθόν έχει γίνει τόπος πολύνεκρων ποδοπατημάτων κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος
LIFO NEWSROOM
Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Διεθνή / Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Ο ανταγωνισμός των low-cost αεροπορικών και οι οργισμένοι επιβάτες που ταξιδεύουν με μία χειραποσκευή, δοκιμάζοντας «κόλπα» πακεταρίσματος για να ξεγελάσουν τις εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

«Δεν θα σωπάσουμε ποτέ, δεν θα εξαφανιστούμε ποτέ… Είναι οι φωνές μας υπερβολικά δυνατές για αυτό το κοινοβούλιο; Αυτός είναι ο λόγος που μας τιμωρούν;» αντέδρασε η Χάνα-Ράουιτι Μαΐπι-Κλαρκ
LIFO NEWSROOM
Η Λαγκάρντ για τα «κουτσομπολια» ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Διεθνή / Η Λαγκάρντ για τις φήμες ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Η αντίδρασή της, μετά τη δήλωση του πρώην προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Κλάους Σβαμπ, ότι η Λαγκάρντ, μίλησε για πιθανή μείωση της θητείας της
LIFO NEWSROOM
«Πιο δυνατοί από ποτέ»: Το WorldPride υψώνει φωνή στην Ουάσιγκτον

Διεθνή / «Πιο δυνατοί από ποτέ»: Το WorldPride υψώνει φωνή στην Ουάσιγκτον

Από την πρώτη πορεία υπερηφάνειας το 1975 στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας, μέχρι τη φετινή διοργάνωση του WorldPride, η queer κοινότητα της Ουάσιγκτον αντιστέκεται στην καταστολή και απαντά με ορατότητα, πολιτισμό και διεκδίκηση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια