«Παγώνει» προς το παρόν η απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών

«Παγώνει» προς το παρόν η απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
1

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε τοποθέτησή του στη Βουλή για το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, μετά τις αντιδράσεις επιχείρησε να καθησυχάσει τους φαρμακοποιούς και «πάγωσε» την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς για την διαδικασία δηλαδή να δίδεται η άδεια υπό προϋποθέσεις και σε μη φαρμακοποιό να ανοίγει φαρμακείο. Μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος άδειες χορηγούνται μόνο σε φαρμακοποιούς. Άρα έχει παγώσει η διαδικασία της απελευθέρωσης και μέχρι το Προεδρικό Διάταγμα θα χορηγείται άδεια φαρμακείου μόνο σε φαρμακοποιούς. Θα δούμε πως θα πάει το πράγμα και πως θα εξελιχθεί και εδώ είμαστε να το αντιμετωπίσουμε».

«Με τις ρήτρες και τις προϋποθέσεις που επιβάλαμε για την χορήγηση άδειας φαρμακείου σε μη φαρμακοποιούς, αποτρέψαμε την κλιμάκωση της αγοράς από μονοπώλια, ενώ μόνο τέσσερα έχουν πάρει άδεια στα δύο χρόνια από την απελευθέρωση του επαγγέλματος».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας, στο μεταξύ, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με μέτρα θεραπείας, αντί ποινών, για τους ψυχικά ή διανοητικά ασθενείς.

«Με τους όρους και τις ρήτρες που επιβάλαμε για τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς, αποτρέψαμε τον κίνδυνο άκρατης απελευθέρωσης. Σε αυτά τα δύο χρόνια απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, έγιναν 32 αιτήσεις από μη φαρμακοποιούς για άδεια φαρμακείου, εγκρίθηκαν έξι, δύο ανακλήθηκαν και μόνο 4 στην ουσία, σε σύνολο 11.000 φαρμακείων σε όλη τη χώρα λειτουργούν από μη φαρμακοποιούς» ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για νέα ρύθμιση, αλλά προέκυψε ως υποχρέωση του μνημονιακού νόμου 2011, που ξεκίνησε την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Δεν αιφνιδιάσαμε τους φαρμακοποιούς, ήταν εν γνώσει των συνδικαλιστών η τροπολογία

Αναφερόμενος στην προσφυγή του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών, σημείωσε ότι το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ ήταν, ότι δεν μπορούσε με κοινή υπουργική απόφαση να ρυθμιστεί το θέμα, αλλά με προεδρικό διάταγμα και πρόσθεσε ότι «με αυτή τη ρύθμιση δίνουμε την εξουσιοδότηση για την έκδοσή του».

«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των φαρμακοποιών και τις επιφυλάξεις τους, μήπως με την απελευθέρωση δημιουργηθούν ολιγοπώλια, όμως με τις ρήτρες που βάλαμε ο κίνδυνος αυτός δεν υπάρχει. Σε καμία περίπτωση δεν αιφνιδιάζονται οι φαρμακοποιοί. Η ρύθμιση είναι σε γνώση των συνδικαλιστών», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, υπογράμμισε, ότι με το πρόσχημα της άρσης των εμποδίων του ανταγωνισμού, προωθείται η πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος από μη φαρμακοποιούς.

Παράλληλα σημείωσε, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το 2014 όταν ψηφιζόταν η ρύθμιση για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, κατηγορούσαν την τότε κυβέρνηση ότι κάθε μέρα γίνεται και πιο επικίνδυνη.

«Η ρύθμιση εκείνη ήταν πιο αυστηρή, γιατί δεν επιτρεπόταν να ανοίξουν φαρμακεία από μη φαρμακοποιούς. Χρειάζεται και λίγη αυτοκριτική. Γιατί κάνετε ένα καλό και ενάμιση στραβό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αμυράς.

Σύμφωνα με την τροπολογία, προβλέπεται η χορήγηση άδειας φαρμακείου:

-Σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού

-Σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού

-Σε συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Η άδεια χορηγείται με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου περιφερειάρχη. Ο κάτοχος της άδειας μπορεί να λειτουργήσει φαρμακείο, είτε ως ατομική επιχείρηση, είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής, πλην αυτής της ανώνυμης εταιρείας.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"Θα δούμε πως θα πάει το πράγμα και πως θα εξελιχθεί και εδώ είμαστε να το αντιμετωπίσουμε"Πως φαινεται ποσο εχουν μελετησει για την συγκεκριμενη ρυθμιση. Την πεταξαν κρυφα σε ενα ασχετο νομοσχεδιο και αφου τους επιασαν λενε θα δουμε πως θα εξελιχθει.