Aγαπητέ Τim Cook, γιατί φοροδιαφεύγετε;

Aγαπητέ Τim Cook, γιατί φοροδιαφεύγετε; Facebook Twitter
Μέχρι το 2014 η Apple εκμεταλλευόταν ένα "κενό" στους ιρλανδικούς φορολογικούς νόμους, το οποίο έγινε γνωστό ως «Double Irish». Αυτή η τρύπα τής επέτρεπε να συγκεντρώνει όλες τις υπερπόντιες πωλήσεις της μέσω θυγατρικών στην Ιρλανδία.
6

Η Süddeutsche Zeitung, μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Γερμανίας, δημοσίευσε χθες μια ανοιχτή επιστολή προς τον CEO της Apple Tim Cook (η επιστολή είναι ακόμη ανοιχτή στην σελίδα της εφημερίδας), στην οποία ο αρχισυντάκτης Wolfgang Krach ισχυρίζεται ότι ο γίγαντας του Cupertino καταβάλλει φόρους αξίας από 1% έως 7% για τα κέρδη που έχει από το εξωτερικό.

Ο Wolfgang Krach τονίζει πως οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν από ανάλυση των λεγόμενων «Paradise Papers» - την διαρροή οικονομικών αρχείων και στοιχείων από offshore εταιρείες σε χώρες που αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν φορολογικούς παραδείσους. Γράφει επίσης ότι η Apple έχει αφήσει ένα σωρό ερωτήσεις αναπάντητες, κατηγορώντας ευθέως τον κατασκευαστή του iPhone για αμφιλεγόμενες φορολογικές πρακτικές. «Οι ερωτήσεις που έχει θέσει η εφημερίδα μου και άλλοι συνάδελφοί μου πάνω σε αυτό το θέμα είτε δεν έχουν απαντηθεί επίσημα είτε έχουν δεχθεί αόριστα γενικευμένες απαντήσεις και το ερώτημα πλέον είναι γιατί. Η Apple αυτοαποκαλείται μια εταιρεία που διέπεται από διαφάνεια. Αν αυτο ισχύει, τότε γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη σιωπή πάνω σε αυτό το θέμα;» διαβάζουμε στην επιστολή.

Γιατί θεωρείτε ότι δικαιούστε να μην πληρώνετε φόρους σε μία χώρα; Θέλατε να καταστήσετε την μηδενική φορολογική προϋπόθεση ως βασική αρχή για την εδραίωση μιας νέα φορολογικής κατοικίας; Τι σας δίνει το δικαίωμα να το κάνετε αυτό;

Ενδιαφέρον έχει το σημείο που ο Krach, χωρίς να αναφέται σε μια συγκεκριμένη χώρα, κατηγορεί ανοιχτά την Apple ότι συνεχώς ψάχνει για φορολογικούς παραδείσους. Και ειδικά μετά τα γεγονότα με τις «τρύπες» στους φορολογικούς νόμους στην Ιρλανδία. «Γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί θεωρείτε ότι δικαιούστε να μην πληρώνετε φόρους σε μία χώρα; Θέλατε να καταστήσετε την μηδενική φορολογική προϋπόθεση ως βασική αρχή για την εδραίωση μιας νέα φορολογικής κατοικίας; Τι σας δίνει το δικαίωμα να το κάνετε αυτό», αναρωτιέται ο Krach. Κι εγώ με τη σειρά μου αναρωτιέμαι αν το κάθε κράτος έχει «τρύπες» και μυστικά παράθυρα στους νόμους του, το λάθος είναι των επιχειρήσεων που όλοι γνωρίζουμε πώς σκοπός τους είναι το κέρδος ή του κάθε κράτους που νομοθετεί ένα ευνοϊκό σύστημα για τους «εκλεκτούς» και ταυτόχρονα άδικο για τους πολλούς. Όλο αυτό μου θυμίζει την ιστορία του Harold Finch, ενός παλιού καλού χάκερ, που είχε πει «Εάν δεν ήθελαν να μπω στο σύστημά τους, θα έπρεπε να το είχαν θωρακίσει καλύτερα».

Aγαπητέ Τim Cook, γιατί φοροδιαφεύγετε; Facebook Twitter
To δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung

Κάπου εδώ να πούμε, βέβαια, ότι η Αpple από την πλευρά της έχει προσπαθήσει να δικαιολογηθεί (όχι πετυχημένα) και να αμυνθεί πάνω σε αυτό το θέμα αναφέροντας πώς οι φόροι που πληρώνει ανέρχονται στο 21% για τα κέρδη της στο εξωτερικό. Κανένας, ούτε η Apple, ούτε η εφημερίδα, ούτε το αμερικανικό φορολογικό σύστημα, δεν έχει δώσει αναλυτικές εξηγήσεις για το πώς προκύπτουν ή έστω από που, αυτοί οι υπολογισμοί. Γιατί πολλές φορές ο κύριος Cook έχει υποστηρίξει ότι η εταιρεία του είναι η περισσότερο φορολογούμενη στον κόσμο και πρόσφατα αρνήθηκε ότι μετακόμισε offshore μετρητά στο Channel Island του Jersey. Επίσης, είναι σίγουρο πώς εάν το είχε κάνει ο εν λόγω κύριος θα το μάς το είχε ανακοινώσει από το Νewsroom της Apple. O Krach, όμως επιμένει «Κύριε Cook πιστεύετε αλήθεια πώς το σύστημα υπολογισμών και καταβολής φόρων είναι μια ηθική σας υποχρέωση απέναντι στον κόσμο όπως έχετε πει πολλές φορές; Αυτή η παραμετροποίηση που κάνετε στη φορολογία σας και που τη θεωρείται νόμιμη είναι γιατί υπάρχουν ειδικά δικηγορικά γραφεία που σχεδιάζουν μια πολύπλοκη εταιρική ιεραρχία στην οποία δεν έχουν πρόσβαση άλλες εταιρείες. Απλοί άνθρωποι και δικοί σας καταναλωτές που ζούνε σε περιοχές εκτός Αμερικής και ανά τον κόσμο σίγουρα δεν έχουν τον τρόπο να μειώσουν την φορολογία τους με τον τρόπο που το κάνετε εσείς.» 

Τech & Science
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Meta παγώνει τις προσλήψεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, μετά τις δαπανηρές κινήσεις Ζούκερμπεργκ

Τech & Science / Η Meta παγώνει τις προσλήψεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, μετά τις δαπανηρές κινήσεις Ζούκερμπεργκ

Ο Ζούκερμπεργκ είχε αναλάβει προσωπικά την προσέλκυση ταλέντων από OpenAI, Google DeepMind και άλλες εταιρείες, προσφέροντας πακέτα αποδοχών ακόμη και 100 εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Η πρόωρη εφηβεία ενδέχεται να συνδέεται με κοινό χημικό σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας

Τech & Science / Η πρόωρη εφηβεία ενδέχεται να συνδέεται με κοινό χημικό σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας

Μία χημική ένωση που βρίσκεται σε πληθώρα προϊόντων - από καλλυντικά και αρωματικά χώρου έως απορρυπαντικά και σαπούνια - μπορεί να στέλνει σήμα σε περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιεί την έναρξη της εφηβείας
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ σε διαπραγματεύσεις για το 10% της Intel: «Ο πρόεδρος θέτει τις ανάγκες της Αμερικής σε προτεραιότητα»

Τech & Science / Οι ΗΠΑ σε διαπραγματεύσεις για το 10% της Intel: «Ο πρόεδρος θέτει τις ανάγκες της Αμερικής σε προτεραιότητα»

Επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος πως υπάρχει ενδιαφέρον για τη γιγαντιαία εταιρεία μικροτσίπ - Οι ΗΠΑ ζητούν μερίδιο σε αντάλλαγμα για παλαιότερες επιχορηγήσεις
LIFO NEWSROOM
Η Intel εξασφαλίζει «σωσίβιο» 2 δισ. δολαρίων από τη SoftBank – Σκέψεις για συμμετοχή και από την κυβέρνηση Τραμπ

Τech & Science / Η Intel εξασφαλίζει «σωσίβιο» 2 δισ. δολαρίων από τη SoftBank – Σκέψεις για συμμετοχή και από την κυβέρνηση Τραμπ

Οι μετοχές της Intel κατέγραψαν άνοδο άνω του 5% - Ο Τραμπ έχει ήδη συμφωνήσει με Nvidia και AMD να καταβάλουν το 15% των εσόδων τους από πωλήσεις κινεζικών AI chips στο αμερικανικό κράτος
LIFO NEWSROOM
Curio: Τα λούτρινα παιχνίδια με τεχνητή νοημοσύνη που μιλούν στα παιδιά

Τech & Science / Curio: Τα λούτρινα παιχνίδια με τεχνητή νοημοσύνη που μιλούν στα παιδιά

Η εταιρεία Curio δημιουργεί αρκουδάκια-chatbots με τεχνητή νοημοσύνη που συνομιλούν με παιδιά από 3 ετών - Πώς αλλάζουν τα παιχνίδια την έννοια του παιδικού παιχνιδιού και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;
LIFO NEWSROOM
Έλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος σχεδιάζουν ανεφοδιασμό καυσίμων στο διάστημα για αποστολές σε Σελήνη και Άρη

Τech & Science / Έλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος σχεδιάζουν ανεφοδιασμό καυσίμων στο διάστημα για αποστολές σε Σελήνη και Άρη

Ο Έλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος εξερευνούν τον ανεφοδιασμό καυσίμων σε τροχιά, ώστε τα διαστημόπλοια να ταξιδεύουν πιο μακριά με λιγότερο βάρος στην εκτόξευση, ανοίγοντας τον δρόμο για φθηνότερες και μακρινότερες αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ας τελειωσει αυτη η ιστορια με τη φορολογια στα κερδη, μονο για μπλα μπλα ειναι. Αφου υπαρχει το ΦΠΑ, το οποιο αποδιδεται ευκολα και αποτελεσματικα, αστα τα κερδη ησυχα. Αν θελει ενα κρατος να παρει μεριδιο απο τα κερδη, ας αγορασει μετοχες της Apple και να εχει μεριδιο και στο ρισκο.
Οι απαντήσεις είναι απλές και προφανείς, αλλά πρέπει να ταϊσουμε και σανό. Όλη η ιστορία μπορεί να γραφτεί σε δύο αράδες.- Αγαπητέ Τιμ Κουκ, γιατί φοροδιαφεύγετε;- Γιατί μπορώΥ.Γ. Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι όλα αυτά δεν είναι τυχαία ή μεμονωμένα λάθη. Το σύστημα είναι φτιαγμένο έτσι, ώστε τύποι σαν τον κάθε Κουκ να κάνουν ότι θέλουν. Ατιμώρητα εννοείται.
- Αγαπητέ Τιμ Κουκ, γιατί φοροδιαφεύγετε;- γιατι ο νομος λεει οτι πρεπει να κανω οτι νομιμο μπορω για να αυξησω την αξια της μετοχης, ετσι προστατευονται οι επενδυτες.
α) Τι σημαίνει "αξία της μετοχής"; Μην ξεχνάμε ότι τιμή και αξία ΔΕΝ είναι το ίδιο πράγμαβ) δεν λέμε κάτι διαφορετικό. Το σύστημα είναι φτιαγμένο έτσι ώστε ο κάθε κουκ να κάνει ότι γουστάρει. Το ερώτημα είναι αν μας αρέσει αυτό.γ) αναρωτιέμαι αν εσύ προσωπικά φορολογείσαι με το ίδο ποσοστό που φορολογείται η αππλ. Αναρωτιέμαι αν μπορείς να εξηγήσεις (στον εαυτό σου) πως στον δαίμονα εσύ πληρώνεις 25% φόρο, ενώ η αππλ πληρώνει 2% φόρο για κάθε κατοστάρικο που βγάζετε.Μήπως τα δικά σου και τα δικά μου λεφτά βρωμάνε, ενώ της αππλ ευωδιάζουν; (σου δίνω μια πιθανή εξήγηση για την διαφορετική φορολόγηση).
αξια της μετοχης : https://en.wikipedia.org/wiki/Shareholder_valueτο ερωτημα ειναι αν υπαρχει καλη εναλλακτικη λυση.Η αππλ δεν εχει κανενα λογο να φορολογειται επι των κερδων της, γιατι η αππλ δεν ψηφιζει. Τα κερδη υποτιθεται οτι μοιραζονται στους μετοχους οι οποιοι φορολογουνται κανονικα στα μερισματα που παιρνουν σαν εισοδημα η σαν capital gains. Η αππλ δεν μπορει να κρυψει τα μερισματα, ειναι δημοσια υποθεση, http://investor.apple.com/dividends.cfm