Σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την πυρκαγιά στα Κύθηρα

Σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την πυρκαγιά στα Κύθηρα Facebook Twitter
George Anastoulis / SOOC
1

Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη αντιπολίτευση, σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα.

Mε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φέρει ακέραια την ευθύνη για την συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις».

 

Αναλυτικά, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει: «Στα Κύθηρα σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη καταστροφή. Για τέσσερις ολόκληρες ημέρες η φωτιά έκαιγε το νησί.  Όπως ακριβώς συνέβη και στη Μάνη πριν από λίγες εβδομάδες. Την ώρα που οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι έδιναν τη μάχη με τις φλόγες, μείναμε σιωπηλοί.  Τα ερωτήματα για αυτήν την ανυπολόγιστη καταστροφή του φυσικού πλούτου μας, είναι πολλά. Πολλές, όμως, είναι και οι  ευθύνες.

»Ενώ η φωτιά έδειχνε να ελέγχεται, ο κακός συντονισμός και η έλλειψη εναέριων μέσων, οδήγησαν στην αναζωπύρωσή της. Η αυτοθυσία, το φιλότιμο και ο επαγγελματισμός των πυροσβεστών μας δεν στάθηκε ικανός να αντισταθμίσει την έλλειψη σχεδίου, πτητικών μέσων και αποτελεσματικού συντονισμού.

»Η Κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις. Γιατί ενώ προειδοποιήσαμε έγκαιρα καθυστέρησε τη διαδικασία μίσθωσης των ιδιωτικών ελικοπτέρων, που συμβάλλουν καθοριστικά στην ικανότητα πυρόσβεσης; Γιατί τα επτά ελικόπτερα, που τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες, φέτος μισθώθηκαν για τις μισές  ημέρες με το ίδιο, όμως, τίμημα και ακόμη δεν έχουν παραληφθεί;

»Αναμένουμε από την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να προχωρήσει στον ανασχεδιασμό της αντιπυρικής πολιτικής για να μην βρεθούν και άλλες περιοχές στην ίδια κατάσταση με αυτή των Κυθήρων και της Μάνης».

Απαντώντας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατηγορεί τη ΝΔ πως «ξεχνά την διαχειριστική της ανικανότητα και τις καταστροφές επι των ημερών διακυβέρνησης της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: «Η Νέα Δημοκρατία έχει αμνησία. Ως Κυβέρνηση και μάλιστα σε περίοδο που η χώρα δεν ήταν υπό συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας ούτε φρόντισε να ανανεώσει τον στόλο αεροπυρόσβεσης, ούτε προχώρησε σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα. Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Κυθήρων -στέλεχος της ΝΔ- σε ρόλο δεκανίκι της επικοινωνιακής προπαγάνδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίζεται να απαιτεί υπερβολικό αριθμό εναέριων μέσων, που αντίστοιχος δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Και αυτό παρότι διατέθηκαν όλα τα διαθέσιμα μέσα και ο δήμαρχος το γνωρίζει, καθώς βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

»Η ΝΔ ξεχνά τη διαχειριστική της ανικανότητα και τις καταστροφές επί των ημερών διακυβέρνησής της. Τα στατιστικά στοιχεία το αποτυπώνουν. Με τη στάση της προσδοκά σε μικροκομματικά οφέλη. Η κυβέρνηση έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και αυτή τη στιγμή μέσα από δυσκολίες προσπαθεί να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα. Θα έπρεπε να υπάρχει και ντροπή για κάποιους, που κατά τη λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσαν, ζητάνε και το βόδι».

«Σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις πάνω στις στάχτες η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να επιδοθεί» απάντησε η ΝΔ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και προσθέτει πως στα δύο ερωτήματα που έθεσε προς την κυβέρνηση, με κύριο στόχο να αποτραπούν νέες καταστροφές όπως αυτή των Κυθήρων, εκείνος δεν απάντησε.

«Τα επαναλαμβάνουμε: Πρώτον: Γιατί καθυστέρησε η διαδικασία μίσθωσης ιδιωτικών ελικοπτέρων για την πυρόσβεση; Δεύτερον: Γιατί τα επτά ελικόπτερα -τα οποία τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες- μισθώθηκαν φέτος για τις μισές, με το ίδιο, όμως, τίμημα και ακόμη δεν έχουν παραλειφθεί; Αντί να βλέπει παντού εχθρούς ο κ. Τόσκας, ας δώσει εξηγήσεις στους κατοίκους των Κυθήρων για αυτά τα οποία ο ίδιος και η κυβέρνησή του ευθύνονται» συμπληρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ευθύνες στην κυβέρνηση απέδωσε και το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «οι μεγάλες καταστροφές στα Κύθηρα, ειδικά στις δασικές εκτάσεις και τις αγροτικές καλλιέργειες, αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, που διατηρούν τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και αφήνουν παντελώς απροστάτευτα τα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες».

Η ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνει επίσης πως «το ΚΚΕ απαιτεί από τις αρμόδιες κρατικές και τοπικές Αρχές να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την οριστική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα και πολύ περισσότερο για την αποτροπή εκδήλωσης νέων το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα. Κάθε κομμάτι καμένου δάσους να κηρυχθεί αναδασωτέο, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αλλαγές στη χρήση γης. Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν στο 100%, σε εισόδημα και υποδομές, οι πληγέντες από το κράτος».

Από την πλευρά του, Το Ποτάμι ζητά να ερευνηθούν οι δηλώσεις των δημοτικών αρχών που μιλούν για «βαριές ευθύνες» και οι καταγγελίες των κατοίκων του νησιού για ελλείψεις και καθυστερήσεις.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Ποταμιού αναφέρει: «Η πυρκαγιά στα Κύθηρα, που εκδηλώθηκε την Παρασκευή, έχει ήδη καταστρέψει 20.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Είμαστε σίγουροι ότι χάρη στις άοκνες προσπάθειες του πυροσβεστικού σώματος, του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής -οι οποίοι επιφορτίστηκαν με την περιφρούρηση των καμμένων εκτάσεων- αποτράπηκαν τα χειρότερα.

»Οι δηλώσεις, όμως, των δημοτικών αρχών, που μιλούν για «βαριές ευθύνες» και οι καταγγελίες των κατοίκων του νησιού για ελλείψεις και καθυστερήσεις πρέπει να ερευνηθούν.

»Το Ποτάμι, με ερώτηση του βουλευτή του Γρηγόρη Ψαριανού προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, είχε θέσει από τις 22 Μαΐου το ζήτημα της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Στην εξαιρετικά σύντομη απάντηση όμως που λάβαμε δεν υπήρξαν παρά γενικόλογες διαβεβαιώσεις. Όμως η πραγματικότητα παραμένει:

  • Ο στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών που διαθέτει η χώρα μας είναι αρκετά γερασμένος, γεγονός που είχε και σαν αποτέλεσμα την πτώση τριών Καναντέρ την τελευταία δεκαετία
  • Το Πυροσβεστικό Σώμα κάθε χρόνο βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, εξοπλισμό και μέσα ατομικής πυροπροστασίας.

»Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αποτραπεί η αναζωπύρωση του πύρινου μετώπου στα Κύθηρα, η καταγραφή των ζημιών καθώς η διαχείριση της οικολογικής καταστροφής που βιώνει το νησί. Είναι όμως πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου οφείλουν να επανεξετάσουν το ζήτημα τόσο σε επίπεδο πολιτικής προστασίας και πυρόσβεσης, όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης κατοίκων, ΚΕΔΕ και υπηρεσιών Υγείας. Εκτός από την καταστολή υπάρχει και η πρόληψη, και η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει κανένα σχέδιο πολιτικής προστασίας».

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν ακέραιη την ευθύνη για την καταστροφή στα Κύθηρα. Η ΝΔ που εδώ μέμφεται σωστά την κυβέρνηση, έχει όλη την ευθύνη για την επί των ημερών Καραμανλή φωτιά του 2009 που κατέκεε για μέρες τη βόρειοανατολική Αττική, με δεκάδες καμένα σπίτια, δίπλα στην Αθήνα - μια καταστροφή χειρότερη και από τα Κύθηρα. Πόσο μοιάζουν Τσίπρας - Καραμανλής, ο Καραμανλής είναι άραγε Ν.Δ.;