Για πρώτη φορά καταγράφεται η στιγμή που ένα γιγαντιαίο θηλυκό ανακόντα σκοτώνει το ταίρι του μετά το ζευγάρωμα

Για πρώτη φορά καταγράφεται η στιγμή που ένα γιγαντιαίο θηλυκό ανακόντα σκοτώνει το ταίρι του μετά το ζευγάρωμα Facebook Twitter
LUCIANO CANDISANI/ ΝΑTIONAL GEOGRAPHIC
5

Ενώ ακολουθούσε ένα ιδιαίτερα μεγάλο φίδι στους βάλτους της Βραζιλίας, ο φωτογράφος Luciano Candisani πέτυχε να απαθανατίσει μια σπάνια εικόνα και μια στιγμή που πρώτη φορά καταγράφεται σε φωτογραφία. Το θηλυκό πράσινο ανακόντα σφίγγει θανάσιμα το σύντροφό του σε ένα θανατηφόρο αγκάλιασμα που τον οδηγεί στο τέλος.

Το φίδι εντοπίστηκε να είναι το μισό έξω από το νερό, μπλεγμένο με το μικρότερο αρσενικό και αρχικά ο φωτογράφος πίστεψε πως ήταν το τελετουργικό του ζευγαρώματος. Στη συνέχεια είδε όμως το φίδι να σέρνει έξω από το νερό το άψυχο σώμα του αρσενικού.

Η σπάνια αυτή φωτογραφία τραβήχτηκε το 2012, αλλά ο Candisani τη δημοσιεύει φέτος για πρώτη φορά στο National Geographic.

Έκπληκτοι από τη συμπεριφορά του ανακόντα ο φωτογράφος και οι οδηγοί του αναζήτησαν τη συμβουλή του εμπειρογνώμονα βιολόγου Jesús Rivas, στο πανεπιστήμιο του New Mexico Highlands.

Ο Rivas έχει καταγράψει μερικές περιπτώσεις κανιβαλισμού μεταξύ των ανακόντα κυρίως από θηλυκά που καταβρόχθισαν τα ταίρια τους.

Ο λόγος είναι απλός: Το αρσενικό είναι μια πολύ καλή και πλούσια πηγή πρωτεΐνης για μια μητέρα που κυοφορεί, ειδικά όταν ετοιμάζεται για μια περίοδο νηστείας που μπορεί να έχει διάρκεια έως και 7 μήνες.

Τα πράσινα ανακόντα επιδίδονται περισσότερο στον κανιβαλισμό λόγω της διαφοράς στο μέγεθος μεταξύ των φύλων.

Περιβάλλον
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια